Μετά από αρκετό καιρό προσπαθειών και παιδέματος, ήρθε η ώρα λίγο εσπευσμένα βέβαια, να σας παρουσιάσω την κατασκευή καλουπιού για μπουζούκι. Και λέω εσπευσμένα γιατί υπάρχει μια εκκρεμότητα όσον αφορά στον προσδιορισμό του σημείου ή της περιοχής σύγκλισης των ντουγιών στο πίσω τάκο (περιοχή χορδιέρας).
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή, στηρίχθηκε στην γνώση του κου Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος μας παρουσίασε τον τρόπο σχεδιασμού του καλουπιού και τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά για την βοήθεια του και κυρίως για την πρόθεσή του να μοιραστεί την γνώση του μαζί μας.
Μαζί με τις φωτογραφίες, ανεβάζω και τα σχέδια ένα αρχείο για καλούπι τετράχορδου και ένα αρχείο για καλούπι τρίχορδου, τα οποία είναι φτιαγμένα σε ACAD 2006. Βέβαια γνωρίζω ότι λίγοι έχουν γνώση του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο είναι εξειδικευμένο. Για να μην είναι λοιπόν δώρο άδωρο η κοινοποίηση των σχεδίων, ανεβάζω και ένα αρχείο Word με αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να εκτυπώσει τα σχέδια, χωρίς να έχει γνώσεις του ACAD. Επομένως βρίσκοντας μια έκδοση του προγράμματος από 2006 και μεταγενέστερη, μπορείτε να εκτυπώσετε τα σχέδια (έμαθα ότι κυκλοφορούν στο internet).
Όπως είπα και νωρίτερα, υπάρχει η εκκρεμότητα του προσδιορισμού του σημείου ή της περιοχής σύγκλισης των ντουγιών στον μπροστινό τάκο, κάτι που με έκανε να καθυστερήσω στην ανάρτηση και πιθανόν να καθυστερούσα και περισσότερο ώστε να είναι ολοκληρωμένο το θέμα, αλλά επειδή πλέον δεν ξέρω πότε θα έχω ξανά χρόνο για να κάνω την ανάρτηση, αποφάσισα να την κάνω τώρα. Είμαι σε διαδικτυακή επικοινωνία με τον κ. Βασιλειάδη και περιμένω κάποιες διευκρινήσεις σε απορίες μου όσον αφορά στο θέμα. Επομένως οι σχετικές διευκρινήσεις θα δοθούν είτε από εμένα είτε και με τοποθέτηση του κ. Βασιλειάδη στο θέμα.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον φίλο μου Δημήτρη Ανδρέου, που όλο το χρονικό διάστημα του σχεδιασμού και της κατασκευή συνεισέφερε τα μέγιστα με δικούς του προβληματισμούς και προτάσεις, καθώς και τις διαστάσεις για το καλούπι του τρίχορδου.
Πιστεύω ότι αυτή η ανάρτηση σε συνδυασμό με την ανάρτηση του Δημήτρη για την κατασκευή σκάφους τζουρά, θα βοηθήσει όσους νέους ερασιτέχνες οργανοποιούς θέλουν να ξεκινήσουν. Και λέγοντος νέους δεν εννοώ στην ηλικία. Γιατί ο ερασιτέχνης οργανοποιός δεν έχει ηλικία. Είναι ένα μικρό ονειροπόλο παιδί, όποια και αν είναι η βιολογική του ηλικία. Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει το σχέδιο των καλουπιών, μπορείτε να προχωρήσετε στην κατασκευή.
Τις φωτογραφίες μπορείτe να τις δείτε και να τις κατεβάσετε από το παρακάτω link
http://s1231.photobucket.com/albums/ee505/vagges2010/KALOUPIΗ σειρά τους είναι σύμφωνα με το όνομα.
Το αρχείο με τις οδηγίες μπορείτε να το δείτε στο link
http://www.scribd.com/fullscreen/57603397?access_key=key-2ibjgg2vnrv8yzr17j7eΜε όλη την εκτίμησή μου στους εραστές της τέχνης.