Αποστολέας Θέμα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ  (Αναγνώστηκε 59965 φορές)

dimosos

• Newbie
  • *
Απ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ
« Απάντηση #60 στις: Ιουνίου 19, 2012, 05:43:50 μμ »
Γεια χαρά σε όλους. Είμαι κι εγώ νέος και στο forum και στην "ασθένεια" της οργανοποιίας. Θέλω πραγματικά να πω ένα γενικό μπράβο σε όλα τα μέλη του forum γιατί πραγματικά αξίζει και με έχει βοηθήσει στα πρώτα μου βήματα-οργανοκατασκευές που δειλά δειλά κάνω (παρέα με έναν κολλητό φίλο). Έχουμε ξεκινήσει έναν μπαγλαμά (μόλις ολοκληρωθεί θα ανεβάσω φωτογραφίες) κι εγώ φτιάχνω, πραγματικά, με  όσο μεράκι έχω, καλούπι (σύμφωνα με τις απίστευτες οδηγίες του Vagges2010). Γιατί όπως προ ειπώθηκε το ξεκίνημα είναι το πιο σημαντικό. Μέχρις στιγμής πηγαίνουν όλα καλά, παρόλο την απουσία εμπειρίας και εργαλείων. Έχω κόψει τα ξύλα και είμαι στην διαδικασία λιμαρίσματος που μου φαίνεται και το πιο δύσκολο και χρονοβόρο μέρος της. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: όταν βιδώσω όλα τα μέρη πειράζει αν κάπου ξεφύγουν λίγο τα μέτρα και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαι πιο ακριβής, γιατί τα σχέδια έχουν ξεφύγει λίγο λόγω της κόλλας (μιλάμε για λιγότερο από χιλιοστό); Το ρωτάω αυτό γιατί σκέφτηκα να αφήσω λίγα μπόσικα και να τα λιμάρω όλα μαζί όταν βιδώσω όλα τα μέρη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #61 στις: Ιουνίου 19, 2012, 10:30:50 μμ »
....................... γιατί τα σχέδια έχουν ξεφύγει λίγο λόγω της κόλλας (μιλάμε για λιγότερο από χιλιοστό); .......................

Φίλε μου αν σου ΄χει ξεφύγει τόσο λίγο είσαι θεός:D

Όπως και να το κάνεις οι αστοχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα και τόσο μικρές, κατά τη γνώμη μου είναι αμελητέες.

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Έβενος
« Απάντηση #62 στις: Ιανουαρίου 07, 2014, 07:12:51 μμ »
Μετά από διευκρινήσεις και οδηγίες που μου έδωσε ο κ. Βασιλειάδης, για να βρούμε την περιοχή σύγκλισης στον πίσω τάκο εφαρμόζουμε τα παρακάτω. Αν φέρουμε τις μεσοκαθέτους των τμημάτων που ενώνουν τα ίχνη των ντουγιών ( τα οποία βρίσκουμε με τον τρόπο που μας ανέλυσε ο κ. Βασιλειάδης στο πρώτο του κείμενο) στην εγκάρσια διατομή του σημείου που αντιστοιχεί  στο μέγιστο ύψος-βάθος του σκάφους (δηλαδή την 4 διατομή όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πλάτος της ντούγας), τα σημεία που αυτές συναντούν τον κατακόρυφο άξονα της διατομής μας ορίζουν της περιοχή σύγκλισης.
Επισυνάπτω τέσσερα σχέδια από το πρόγραμμα στο οποίο έκανα τον σχεδιασμό.
Στο πρώτο (SX1) φαίνονται οι μεσοκάθετοι που έφερα όπως είπαμε παραπάνω. Κανένα σημείο τομής μεσοκαθέτου με τον άξονα, δεν συμπίπτει με το σημείο τομής άλλης μεσοκαθέτου.
Στο δεύτερο (SX2) φαίνονται οι μεσοκάθετοι και το περίγραμμα των  ντουγιών (ντούγιες πράσινο χρώμα). Το κάθε περίγραμμα τερματίζει στο σημείο τομής της προηγούμενης με την επόμενη μεσοκάθετο (δηλαδή αυτών των μεσοκαθέτων που έχουν περιεχόμενο το περίγραμμα της ντούγας), μιας και τα σημεία τομής των μεσοκαθέτων με τον κατακόρυφο άξονα δεν συμπίπτουν.
Στο τρίτο σχέδιο ( SX3) φαίνονται μόνο τα περιγράμματα των ντουγιών, (αφού έσβησα τις μεσοκαθέτους) και στο τέταρτο (SX4) η μορφή των ντουγιών μετά τα σχετικά κοψίματα και η απόσταση του τελειώματος της περιοχής σύγκλισης από την χορδιέρα που προκύπτει 4,17 εκατοστά περίπου.
Αυτό όπως έχουμε ξαναπεί είναι αποτέλεσμα θεωρητικής εφαρμογής. Ανάλογα τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την κατασκευή είτε του καλουπιού είτε του σκάφους πιθανόν να διαφοροποιηθούν, τα στοιχεία. Η διαφοροποίηση όμως θα είναι πολύ μικρή και επομένως η απόσταση θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο.
Τα παραπάνω αφορούν στο καλούπι του τετράχορδου. Σύντομα θα εφαρμόσω την διαδικασία και στο καλούπι του τρίχορδου και θα σας κοινοποιήσω τα αποτελέσματα.
Καλή χρονιά σε όλους,
Έχω διαβάσει ρε παιδιά το κείμενο του κου Βασιλειάδη και αναφέρει ότι μετράμε το μήκος της καμπύλης και το διαιρούμε με χ+0,5 (x= πόσες δούγιες θέλουμε) όλα καλά μέχρι εδώ. Επειδή έχω φάει τα μανίκια μου στο ψάξιμο και άκρη δεν έχω βγάλει μήπως μπορείτε να μου πείτε πως χωρίζετε εσείς την καμπύλη στο ACAD ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα?
Δώστε λίγο φως σε μας τους άπειρους... ;D

ΧρήστοςT

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: Έβενος
« Απάντηση #63 στις: Ιανουαρίου 07, 2014, 07:14:36 μμ »
Συγνώμη για το διπλο ποστάρισμα εννοώ πως χωρίζετε την καμπύλη σε ίσα τμήματα  ::)

georgei

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρβουνο
  • Αριθμός κατασκευών: 3.14159265359
« Απάντηση #64 στις: Φεβρουαρίου 28, 2014, 02:36:58 πμ »
Καλησπερα Χρηστο,

Για να χωρισεις σε ισα τμηματα μια καμπυλη (η οποιδηποτε αλλη γραμμη) στο acad χρησιμοποιησε την εντολη divide. Γραψε divide στο command box, επελεξε την καμπυλη και μετα βαλε ποσα ισα τμηματα θελεις. Θα σου βγαλει points επανω στην καμπυλη που απεχουν ισα μεταξυ τους.

kostas1990

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: οτι ειναι σκουρο
« Απάντηση #65 στις: Μαρτίου 13, 2014, 05:01:08 μμ »
Παιδιά καλησπέρα.
Επειδή μαζί με την κατασκευή του πρώτου μου οργάνου (μπαγλαμά ) μπορεί να ξεκινήσω και την κατασκευή ενός τετράχορδου (το ξέρω είναι υπερβολή αλλά θέλω έστω για αρχή να φτιάξω το καλούπι του) . Θα ήθελα αν είναι εύκολο να μου στείλει κάποιος με καινούριο link τα σχέδια του τετράχορδου σε αρχείο autocad ,γιατί το παλιό link δεν μου κατεβάζει το αρχείο. (αυτό το link που είναι στην πρώτη σελίδα)

Βασίλης Βλαχάκης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Bubinga - ελιά - Μουριά
« Απάντηση #66 στις: Μαρτίου 17, 2014, 12:33:20 μμ »
για σας μαστόρια! έχω ένα προβληματάκι με τα σχέδια του καλουπιού, τα εκτύπωσα σε autocad με όλες τις ρύθμισης εκτύπωσης ΑΚΡΙΒΟΣ όπως της έβαλε ο Βαγγέλης και μου βγαίνουν λάθος για να μου βγουν ακριβώς σωστά τα σχέδια της βάσης του καλουπιού και του διαμήκη άξονα, τα εκτύπωσα σε κλίμακα 102% μήκος και 98% ύψος για να ταιριάζουν (περίπου) στης διαστάσεις που είναι τυπωμένες πάνω στα σχέδια το πρόγραμμα είναι το autocad 2010.. έχετε μετρήσει τα σχέδια μετά που τα εκτυπώσατε να δείτε αν είναι Όντος όσο πρέπει? έχετε ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει? επίσης μου είπαν απο το βιβλιοπωλείο που πήγα ότι για να μου το εκτυπώσουν από pdf θα πρέπει να είναι η κάθε σελίδα σε ξεχωριστό αρχείο και όχι όλες μαζί σε ένα στέκει αυτό? αν όχι πως θα το εκτυπώσω απο pdf ξεχωριστά την κάθε σελίδα?

Βασίλης Βλαχάκης

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Bubinga - ελιά - Μουριά
« Απάντηση #67 στις: Μαρτίου 18, 2014, 10:23:16 μμ »
?

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #68 στις: Ιουλίου 11, 2014, 09:35:22 μμ »
ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

g.duras

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #69 στις: Φεβρουαρίου 25, 2015, 06:40:29 μμ »
Παιδιά καλησπέρα!!!
Μετά απο καιρό λέω να επαναφέρω το συγκεκριμένο χρησιμότατο θέμα.
Το πρώτο μου καλούπι το έφτιαξα με τα σχέδια απο αυτό το θέμα και δούλεψαν άψογα, έφτιαξα 2 δυστυχώς όμως τα έκανα με μελαμινη που είχα άφθονη αλλά μετά απο 2-3 χρήσεις το καθένα η μελαμίνη έχει καταστραφεί και δεν είναι πλέον λειτουργικά.
Θέλω λοιπόν να το ξαναφτιάξω και να κάνω και κάποιες τροποποιήσεις αλλά σκεφτόμουν αν υπάρχει κάποιο σχέδιο ουσιαστικά ώστε να το φτιάξω με οριζόντιες τομές.
Επειδή όσο και να το πάλεψα στο autocad δε το έχω με τίποτα αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή αν είναι εύκολο να γίνει το παρόν καλούπι σε cad με οριζόντιες τομές ώστε να το τυπώσω σε χαρτί και να κόψω μασίφ ξύλου και να το χτίσω έτσι.

tzekos

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κεδρος
  • Αριθμός κατασκευών: δυο
« Απάντηση #70 στις: Απριλίου 05, 2015, 10:11:33 πμ »
καλημερα στην παρεα.εδω και μερες προσπαθω να κατεβασω τα αρχεια αλα μου ζηταει να κανω εγγραφη και να πληροσω.πως τα κατεβαζω????ας μου πει καποιος,ευχαριστω

θεοδοση

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: στον πισινο του καθε ανθελληνα.
« Απάντηση #71 στις: Απριλίου 06, 2015, 01:45:00 μμ »
τυπωσα και εκοψα το ενα σχεδιο θα κοιταξω εαν τα εχω διπλα και θα προσπαθησω να τα σκαναρω...ειναι ετοιμα για κοπη οπως βγαινουν απο το cad... εμενα δεν μου βγαινει ο μπαγλαμας..κατι δν εκανα σωστα μαλον!
μολις ξεμεινετε απο Γη Ελληνικη πουληστε και τις μανες σας

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #72 στις: Απριλίου 06, 2015, 02:27:44 μμ »
tzekos στην απαντηση Νο 56. τα αρχεια pdf κατεβαίνουν . Πατας στο παραθυρο που θα ανοιξει download (το μπλε κουμπι)

το Α3 που δοκιμασα κατεβηκε. Δεν ξερω αν εχει γινει σωστα η μετατροπη σε pdf (σωστη κλιμακα)
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Tags: