Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Κατασκευές εγχορδων / Απ: 2 cigar box guitars
« Τελευταίο μήνυμα από Ιωσήφ Τορρένς στις Σήμερα στις 12:09:45 πμ »
Πολύ ωραία, επιμελημένη παρουσίαση - όπως πάντα - και κουκλιά τα οργανάκια ! Καλοτάξιδα και γλυκόπαιχτα ! 

ΜΠΡΑΒΟ Μάνο !  :)

Θα ήθελα ν΄ακούσω το ψαροκασέλα μποξ (ακόμα και χωρίς ηλεκτρισμό)

Υ.Γ. κάτι το ντουλάπ στυλ γκιτάρ, κάτι τα cigar box , ε, δε θέλω και πολύ να κολλήσω το "μικρόβιο"
ίσως να εκδηλωθεί μελλοντικά κάτι σαν κι αυτό , αλλά σε μπουζουκοτρίχορδο , στο πιο ψωροκώσταινα στυλ


http://jbrad.org/pear_dulcimer/
2
Κατασκευές εγχορδων / Απ: 2 cigar box guitars
« Τελευταίο μήνυμα από ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Χθες στις 08:47:05 μμ »
Τρελοπαιδο ............................χα χα χα χα
3
Κατασκευές εγχορδων / Απ: Κατασκευή τζουρά με πλακέ σκάφος
« Τελευταίο μήνυμα από ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ στις Χθες στις 08:33:42 μμ »
πολυ ομορφο εγινε παντως..............................
4
Κατασκευές εγχορδων / Απ: Πρώτο όργανο: Το μπουζούκι του κιθαρίστα
« Τελευταίο μήνυμα από Stergios_craftopia στις Χθες στις 03:21:05 μμ »
- Γιάννη Καραβασίλη σ' ευχαριστώ για την ενθάρρυνση (έστω με τις επιφυλάξεις)
- moytro σ' ευχαριστώ για τα τόσα παινέματα! Κοκκινίζω.
- Παπαβλαχόπουλε Γιάννη και Κώστα Ζαρκάδα, ευχαριστώ για τα σχόλια έστω κι αν είναι λιγότερο ευνοϊκά. Πάντα κάτι μένει…
- Μάνο, πρέπει να πω ότι είμαι μαθητής σου κι ας μη το ξέρεις (όπως και μαθητής πολλών άλλων εδώ μέσα). Υπολόγισα για παράδειγμα τη γεωμετρία του οργάνου με βάση τον πίνακα σου που τύπωσα και έχω πάντα πρόχειρο. Επισυνάπτεται σαν "υπολογισμός καβαλάρη" παρακάτω
Χαίρομαι που επαληθεύεις τη φόρτιση του καβαλάρη στα 5,5-6,5 κιλά με κλίμακα 68 εκ. Για κλίμακα 67 εκ. που είναι το μπουζούκι του κιθαρίστα δεν πρέπει να είναι μακριά από τα 5 κιλά.
………………………………………………………………

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της συζήτησης για μένα συνοψίζονται ως εξής:

Έχω ήδη παραδεχθεί ότι η προσέγγισή που ακολουθώ είναι "τυχοδιωκτική" και έχει ρίσκο. Αν αυτή η αλεξιπτωτιστική λύση δεν καταρρεύσει και προσγειωθεί τελικά σε κάτι αποδεκτό σαν αφετηρία, θα έχω μια βάση για σύγκριση και περεταίρω εξέλιξη/διόρθωση, ξανακερδίζοντας έτσι χρόνο που έχω ήδη χάσει καθώς η οργανοποιία ήρθε όψιμα στη ζωή μου.

Το μπουζούκι του κιθαρίστα είναι μια ιδέα που ωριμάζει (ίσως και εν αγνοία μου) αθόρυβα στο περιθώριο εδώ και κάποιες δεκαετίες καθώς –γκρινιάρης όπως είμαι- πάντα είχα σχόλια να κάνω για τα μπουζούκια που κυκλοφορούσαν γύρω μου. Απ' ότι φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η γκρίνια μου και με την ευκαιρία να παίξω και μια ζαριά στο καμάρωμα επιδιώκοντας κάπως πιο "μεγάλο" ήχο. Το αντιλαμβάνομαι σαν ένα παιχνίδι που προσωπικά απολαμβάνω ιδιαίτερα τη διαδρομή του -ανεξάρτητα αν φέρει νίκη ή όχι.

Θα πρότεινα ευγενικά να μοιραστείτε μαζί μου αυτή την οπτική του παιχνιδιού που αν δε δώσει ένα πετυχημένο όργανο αυτή τη φορά, θα δώσει τροφή για σκέψη και πιθανότατα το έναυσμα για μια επόμενη κατασκευή.


Υ.Γ. Στέλιο μου φαίνεται οτι τα επεισόδια τελειώνουν όπου νάναι. Δε βγαίνει η χειμερινή σαιζον  {music013}
5
Κατασκευές εγχορδων / Απ: 2 cigar box guitars
« Τελευταίο μήνυμα από Μάνος Τουρπάλης στις Χθες στις 03:04:32 μμ »
το μπράτσο έχει μια ελάχιστη επεξεργασία στις γωνίες

ila_rendered

τα κλειδιά είναι εκείνα που είχα αναφέρει μια φορά στις "φωτογραφίες...", με κομμένες πλάκες (κανονικά έχουν τρεις άξονες στην πλάκα). Από Κίνα, μου άρεσαν πολύ λόγω χρώματος και οβάλ σχήματος των "κουμπιών" αλλά είχα αμφιβολίες για το αν θα κρατούσαν τη χορδή σωστά, μιας και η τρύπες στα αξονάκια είναι πολύ ψηλά. Τελικά κρατάνε μια χαρά, απλώς φροντίζω η χορδή να τυλίγεται κάτω από την τρύπα προς το headstock.

ila_rendered

και "τελικές" φωτογραφίες σε αγροτικό περιβάλλον για να είμαστε συνεπείς με την καταγωγή  ;D


ila_rendered

ila_rendered

αυτή λίγο "πειραγμένη"

ila_rendered

κι αυτή που μ' αρέσει γιατί το πιατάκι μου φαίνεται σαν φατσούλα που χαμογελάει (οι αντανακλάσεις των φωτιστικών σχηματίζουν τα μάτια, αυτή του πάγκου το στόμα και ο καβαλάρης τη μύτη)  {celebrate014}αύριο συνέχεια με το τρίχορδο - ψαροκασέλα μποξ
6
Κατασκευές εγχορδων / Απ: 2 cigar box guitars
« Τελευταίο μήνυμα από Μάνος Τουρπάλης στις Χθες στις 02:42:47 μμ »
το μπράτσο ασφαλίζει με τρεις ξυλόβιδες περαστές από την πίσω πλευρά και κάλυμα από κομμάτι μεντεσέ

ila_rendered

ila_rendered

αυτήν την κατασκευή με τις βίδες σκοπεύω να την κάνω ρυθμιζόμενη (να αλλάζει κλίση το μπράτσο). Θα το κάνω κάποια στιγμή αντικαθιστώντας τις πάνω βίδες με πάσο και μεταλλική υποδοχή στον τάκο, την δε μεσαία (κάτω) βίδα με "σκουληκόβιδα" (άλλεν χωρίς κεφάλι) που θα σπρώχνει το μπράτσο - κάτω από την ένωση. Δεν το έκανα ακόμα γιατί η κατασκευή είναι λίγο βαρειά και σκέφτομαι κι άλλα: τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποίησα για την στήριξη του πιατακίου ήταν όπως είπα περισσέματα και βαρύτερα απ' ό,τι χρειαζόταν, αλλά βαριόμουν να πάρω άλλα. Τα έκανα και υπερβολικά χοντρά, και βγήκε βαρύ. Σκέφτομαι να πετάξω όλο το κουτι και να κάνω ίδιο ελαφρύτερο, οπότε θα γίνει και η νέα ένωση με άλλες βίδες.

εδώ όλα τα υλικά πριν την συναρμολόγηση με έναν πρόχειρο χορδοκράτη, με τον οποίον έκανα το αρχικό σετάρισμα. Ο καβαλάρης (τύπου biscuit) είναι από σφεντάμι επίσης.

ila_rendered

Μετά το πρώτο σετάρισμα επιβεβαίωσα ότι έπρεπε να κάνω την Break angle κάπως πιο απότομη - γι αυτό είχα "πρόχειρο" χορδοκράτη. Για να αλλάξει η γωνία έφερα πιο κοντά στον καβαλάρη τις στηρίξεις των χορδών. Αυτό έγινε περνώντας τις μέσα από το σκάφος, γνωστή πρακτική στις ηλεκτρικές κιθάρες. Δεν θυμάμαι πως λέγονται τα ειδικά κομμάτια οπλισμού των οπών, εγώ χρησιμοποίησα περτσίνια.

ila_rendered

Επειδή όμως τα περτσίνια δεν έφταναν μέχρι πίσω, έκανα μια κοιλότητα με το ρούτερ στον "πάτο" για να εξασφαλίσω πρόσβαση για τις αλλαγές των χορδών. Στο πίσω μέρος έκανα επίσης και την υποδοχή για το βύσμα (jack), αφού θα είχε και ενίσχυση.

ila_rendered

Η "ενίσχυση" είναι μια κάψα τοποθετημένη κάτω από τον καβαλάρη στην μέσα πλευρά του πιατακίου. Επι τη ευκαιρία έβγαλα απ' το ντουλάπι ένα κολλητήρι που δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ. Ένας φίλος μου έδειξε τον τρόπο (κολλήσεις κτλ.) και μετά πλακώθηκα κι έκανα κάψες και για τα lap steel, σε άλλο ποστ αυτά.

ila_rendered

κάπου εδώ μπήκαν κι αυτά τα προστατευτικά στις γωνίες, για στυλ περισσότερο βέβαια παρά από ανάγκη.

ila_rendered

7
Κατασκευές εγχορδων / οι δικές μου κατασκευές
« Τελευταίο μήνυμα από Μάνος Τουρπάλης στις Χθες στις 02:18:32 μμ »
οι δικές μου κατασκευές:

ila_rendered

Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπάρχει η κουλτούρα αυτή - ούτε καν αρκετή κατανάλωση πούρων για να βρει κανείς κουτιά - τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα, κι έτσι τα όργανα είναι φτιαγμένα από ένα απλό ξύλινο κουτί με καπάκι (4 ευρώ) που αρχικά προόριζα για άλλη χρήση.
Προέλευσης Κίνας, διαστάσεων 34x24x16 εκ., φτιαγμένο από ξύλο Παουλόβνιας (καπάκι - πλαϊνά) και κόντρα πλακέ (ο πάτος). Από το ίδιο κουτί έβγαζα δύο «σκάφη» για cigar box κι έτσι αποφάσισα να κάνω ένα τρίχορδο - κι ένα τετράχορδο resonator. Για το δεύτερο χρησιμοποίησα ένα ωραίο οβάλ πιατάκι (2,5 ευρώ) που βρήκα στο Praktiker (ξέρετε, ο μουρλός που κοπανάει καπάκια από κάδους απορριμμάτων - μεταλλικά πιατάκια - και πιατάκια σκύλων - στους διαδρόμους του πολυκαταστήματος για να ακούσει αν κουδουνίζουν).

ila_rendered

Χρησιμοποίησα σφεντάμι για τα μπράτσα και για τις ταστιέρες βένγκε (στο τετράχορδο) και ιρόκο (στο τρίχορδο). Ένα σημαντικό στοιχείο των κατασκευών είναι ότι δεν τις ήθελα εντελώς «απλές», με τις χορδές ψηλά - αλλά με «κανονικό» σετάρισμα ακουστικής (και κάποια πατέντα για slide, που όμως δεν είχα μορφοποιήσει στο μυαλό μου από την αρχή). Αυτή η επιλογή απαιτούσε κλίσεις στις ενώσεις, που τελικά έγιναν με διαφορετικό τρόπο στα δυο όργανα. Ακολουθούν σχόλια παρακάτω, όπως και για άλλες λεπτομέρειες.


Ξεκινώντας από την πρώτη κατασκευή - τετράχορδο resonator - καταρχάς το πιατάκι ήθελε κάποια βάση για να στηριχτεί κι έτσι προέκυψε αυτό το σχέδιοκαι η υλοποίηση με κομμάτια κόντρα πλακέ που είχαν περισσέψει από αλλη κατασκευή.

ila_rendered

ila_rendered

το καπάκι ντύθηκε με καπλαμά (καρυδιά) και περιμετρικό φιλέτο μάυρο ABS.
Εδώ φαίνεται και το μπράτσο με το headstock (άλλο κομμάτι) και μια κόντρα βένγκε.

ila_rendered

για την ένωση, μιας και δεν μπορούσε το μπράτσο να είναι ενιαίο μέχρι πίσω, έγινε "τσέπη" (neck pocket) στο κουτί και δόθηκε κλίση στην κάτω επιφάνεια του μπράτσου (αυτή που εφάπτεται στον τάκο)

ila_rendered

ila_rendered
8
Κατασκευές εγχορδων / Απ: 2 cigar box guitars
« Τελευταίο μήνυμα από Μάνος Τουρπάλης στις Χθες στις 02:04:49 μμ »
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΚΟΥΡΔΙΣΜΑΤΑ

Η κατασκευή όπως φάνηκε παραπάνω δεν έχει περιορισμούς. Εξακολουθεί να παραμένει «ένα κουτί μ’ ένα παλούκι», κι από κει και πέρα ό,τι ιδέα κατεβάσει ο καθένας. Η συνήθης πρακτική είναι το μπράτσο να «ξετρυπάει» το κουτί κι έτσι να μην απασχολούν ζητήματα όπως η ένωση, οπλισμός κτλ.
Πολλές φορές δεν χρησιμοποιούνται κουτιά από πούρα αλλά ό,τι βρίσκει ο καθένας (μπισκότα, πυρομαχικά, κτλ.), πάντως εξακολουθούν να τα ονομάζουν cigar boxes.
Φυσικά γίνονται και resonator, πάλι με διάφορα υλικά για κώνο, με πιο συνηθισμένα καπάκια κονσέρβας και το πιατάκι για τον σκύλο.Οι κλίμακες «παίζουν» επίσης, με πιο συνηθισμένες πάντως από 20-25 ίντσες (50-63 εκ.). Οι πιο «ερασιτεχνικές» κατασκευές είναι για slide παίξιμο με ζωγραφισμένα τάστα, αλλά υπάρχουν βέβαια και κατασκευές που «φυσάνε» με κουτιά – αντίκες μεγάλης αξίας από μόνα τους, ταστιέρες «κανονικές», neck joint, ακριβά υλικά και κλειδιά, μαγνήτες, λούστρα κτλ.

ila_rendered

Υπάρχουν πάντως κατά τη γνώμη μου κάποιοι περιορισμοί που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη. Οι πιο σημαντικοί είναι οι χορδές (επιλογή υλικού και κλίμακας) και το κούρδισμα (τάσεις). Ψάχνοντας το κούρδισμα, είδα ότι τα τρίχορδα κουρδίζονται συνήθως GDG ενώ για τα τετράχορδα υπάρχουν διάφορα κουρδίσματα, απολύτως ανάλογα με τα δικά μας «ντουζένια».
Βρήκα κάποια ενδιαφέροντα βίντεο, το πιο επεξηγηματικό είναι αυτό, όπου φαίνεται ποιες χορδές (από τις έξι standard της κιθάρας) χρησιμοποιούνται σε κάθε ένα και πώς κουρδίζονται ανάλογα. Τα εξηγεί ο ίδιος παίχτουρας που έβαλα παραπάνω.

https://www.youtube.com/watch?v=AmD-KZ5uPbs

Φαίνεται επίσης ότι το κούρδισμα επιλέγεται βάσει στυλ (ρεύμα) και ρεπερτορίου, αλλά και του ρόλου του οργάνου : “bass” για ρυθμικό ή “lead” για σολαρίσματα. Το επικρατέστερο είναι το “Open G – Bass”, το οποίο χρησιμοποίησα κι εγώ. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα κουρδίσματα, και κάποιος έμπειρος μπορεί να μεταπηδά επιτόπου.
Συγκέντρωσα κάπως εποπτικά τις πληροφορίες αυτές στον παρακάτω πίνακα, υπολογίζοντας επίσης τις τάσεις που αναλογούν (σε κάποια από τα κουρδίσματα, για κλίμακα 63 εκ. με 12άρες χορδές).

Προς χρήση από όποιον ενδιαφέρεται:

ila_rendered
9
Κατασκευές εγχορδων / 2 cigar box guitars
« Τελευταίο μήνυμα από Μάνος Τουρπάλης στις Χθες στις 01:55:17 μμ »
Μετά από τις lap steel, έπιασα τα cigar boxes. Λόγω ρεπερτορίου, αλλά - όπως πάντα - και εμφάνισης.
Δυο λόγια για τα όργανα αυτά:

Το cigar box (guitar ή και fiddle = βιολί) είναι αυτό που δηλώνει το όνομά του: κουτί από πούρα. Τα πετούσαν οι αφεντάδες στις φυτείες, τα μάζευαν οι σκλάβοι και τα έκαναν όργανα. Τα πρώτα είναι εντελώς «πρωτόγονες» κατασκευές με ότι υλικά έβρισκαν, ένα παλούκι για μπράτσο και μια ή δυο χορδές. Χωρίς τάστα (κάποια στιγμή άρχισαν να ζωγραφίζουν τάστα στις «κιθάρες», πολύ αργότερα μπήκαν και ένθετα (αρχικά κι αυτά ιδιοκατασκευές με σύρματα όπως κι οι χορδές), βίδες για κλειδιά και καβαλάρηδες κτλ.κι εδώ από μουσείο http://americanhistory.si.edu/collections/search/object/nmah_605717

Λόγω μοναδικής ευαισθησίας των παικτών αλλά και κατασκευής με ελάχιστα μέσα και υλικά, προέκυψε και με τα χρόνια καθιερώθηκε μια «κιθάρα» με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως το slide παίξιμο – που αφενός είναι κομμάτι του blues, αφετέρου όμως ταιριάζει γάντι σ’ ένα όργανο χωρίς ταστιέρα και με τις χορδές ψηλά (χωρίς κλίσεις στο μπράτσο). Για τους ίδιους λόγους (κατασκευαστικά - και σαν μέρος της λαϊκής «folk» μουσικής) χρησιμοποιήθηκαν και σαν «βιολιά».Στην πορεία το όργανο έτυχε ευρείας αποδοχής από κοινό και μουσικούς, έγχρωμους και λευκούς. Η προσθήκη μαγνητών έβαλε μεν την φυσική ακουστική σε δεύτερη μοίρα – ούτως ή άλλως εκεί υπάρχει θέμα - από την άλλη όμως «απογείωσε» την χρήση και το cigar box καθιερώθηκε στην Αμερικάνικη κουλτούρα. Υπάρχει σήμερα ένθερμο κοινό, φόρουμ κτλ. αλλά και διαδικτυακά μαγαζιά που πουλάνε από υλικά κατασκευής μέχρι μπλουζάκια κι αυτοκόλλητα. Σταδιακά άλλαξαν και οι κατασκευές ενσωματώνοντας πολλά σύγχρονα στοιχεία σε πολύ εξελιγμένα όργανα, ενώ βέβαια πολλοί παραμένουν «πιστοί» στις αρχικές καταβολές.

Άλλωστε διατηρώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτό (εγώ θα το βάφτιζα "λισγάρ γκιτάρ", από το λισγάρι = πατόφτυαρο):

 https://www.youtube.com/watch?v=V9-ltPsbw9g

ο παίχτης όμως είναι ... παίχτουρας, θα τον δούμε και παρακάτω στα κουρδίσματα.10
Παρουσίαση κατασκευών / Απ: ΝΕΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ
« Τελευταίο μήνυμα από Γιάννης Καραβασίλης στις Χθες στις 01:08:12 μμ »
Τροχίζονται φίλε Λάμπρο με ειδική λίμα....κάτι σαν αυτό.... https://guitarsandwoods.com/tools/hosco-feather-edge-file-150mm.html
Αλλά ποιος έχει την υπομονή να το κάνει και να το κάνει και σωστά....Εγώ πάντως όχι...
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10