Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με fender μπράτσο  (Αναγνώστηκε 2790 φορές)

bougas mihalis

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 4
Πρόβλημα με fender μπράτσο
« στις: Δεκεμβρίου 25, 2012, 10:54:22 πμ »
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Θα ήθελα κάποιες γνώμες όσον αφορά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με το μπράτσο της fender μου. Κατ'αρχήν είναι η πρώτη φορα που γράφω. Έχω μελετήσει τα βιβλία και βίντεο του dan erlewine, δεν ασχολούμαι όμως επαγγελματικά με την οργανοποιία. Η συγκεκριμενη fender είναι μια american vintage 62' reissue του 2001, την οποία είχα αγοράσει μεταχειρισμένη. Η κιθάρα είχε το εξής πρόβλημα: Ήταν κακοσεταρισμένη με 11αρες και στο neck pocket είχε το κλασσικό ''χαρτάκι'' που βάζει η fender, στο πίσω μέρος του. Η κιθάρα τώρα είναι σεταρισμένη με 10αρες και έχω αφαιρέσει το χαρτάκι. Εξαιτίας όμως της μεγάλης έντασης στο μπράτσο απ'τις 11αρες που είχε και της ύπαρξης αυτού του πρόσθετου χαρτιού στο πίσω μέρος του neck pocket, το μπράτσο πλέον έχει αποκτήσει ανηφορική κλίση απ'το 15-16 τάστο πηγαίνοντας προς το τελευταίο (το χαρτάκι έχει πλέον αφαιρεθεί). Υπάρχει κάποιος ΗΠΙΟΣ τρόπος για να έρθει στα ίσια του το ξύλο σε εκείνο το σημείο? (αν και το συγκεκριμένο σημείο είναι αρκετά δύσκαμπτο). Κάποιος φίλος μου είπε ότι βγάζοντας το χαρτάκι κ σετάροντας την κιθάρα με ακόμα πιο μικρό πάχος χορδές υπάρχει περίπτωση να έρθει με τον καιρό,αν και δεν το νομίζω. Τι θα με συμβουλεύατε? Δεν έχω εμπειρία με λιμάρισματα του neck pocket και δεν θα ήθελα να το κάνω. Στο μυαλό μου έχω να δώσω ανάποδη κλίση στο ξύλο με σφινκτήρα, με κάποια κατασκευή, αλλά δεν έχω καταλήξει ακριβώς και δεν ξέρω αν θα πετύχει. Θα ήθελα να μου πεί τη γνώμη του κάποιος που έχει συναντήσει τέτοιο πρόβλημα. Καλές γιορτές!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Πρόβλημα με fender μπράτσο
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 25, 2012, 08:22:35 μμ »
Γεια σου Μιχαλη. Οποιαδηποτε καμψη του μπρατσου συνηθως συμβαινει πολυ πιο επανω απο τα ταστα που αναφερεις, πηγαινοντας προς το nut. Ισως δηλαδη αυτο που αναφερεις ως ανηφορικη κλιση απο το 15ο-16ο ταστο, ειναι υπερβολικο relief ή απλως καμψη που προηλθε απο τον συνδυασμο μεγαλης τασης και κλισης στο neck pocket. Δοκιμασε πρωτα να σφιξεις σταδιακα το truss rod, γυρνωντας τη βιδα δεξιοστροφα (1/8 του κυκλου την καθε φορα) και αφηνοντας το αρκετες ωρες μετα την καθε ρυθμιση να εγκλιματιστει. Προσοχη μονο μην το παρακανεις γιατι μπορει να προκληθει ανεπανορθωτη ζημια.
Οσον αφορα τον τροπο που ειπες πιο πανω με την αναποδη κλιση, καποιοι εχουν δοκιμασει να προσδωσουν υγρασια στο μπρατσο με ατμο και να σκησουν πιεση στο σημειο της καμψης. Δεν εχω προσωπικη εμπειρια αλλα εχω ακουσει αναφορες για καλα αποτελεσματα αρχικα, αλλα επειτα με την ταση των χορδων συνηθως το προβλημα επανερχεται.
Αν το προβλημα παραμενει, υπαρχουν βεβαια και πιο δραστικες λυσεις οπως αφαιρεση των ταστων και εκ νεου τριψιμο της ταστιερας, αλλα εκει μπαινεις σε μεγαλη διαδικασια.
Μια φωτογραφια σιγουρα θα βοηθουσε περισσοτερο.

bougas mihalis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 01:01:03 πμ »
θα στειλω φωτογραφία..αλλά σκεψου οτι το μπρατσο αρχιζει και παιρνει μια αποτομη κλιση στο 15ο ταστο,εκει που το μπρατσο τετραγωνιζεται..δεν εχει ομοιομορφη κλιση.αλλα γενικα φαινεται οτι εχει αποκτησει το λεγομενο rising tongue

bougas mihalis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 11:13:54 πμ »

Έτσι είναι τώρα η κιθάρα.Βέβαια το όργανο είναι σεταρισμένο,αυτή η κλίση δεν είναι τόσο έντονη στην πραγματικότητα,την έκανα εγώ για να είναι διακριτή

bougas mihalis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 11:28:13 πμ »

Και κάπως έτσι ήταν το όργανο σεταρισμένο στην αρχή, με 11αρες και το χαρτάκι στο neck pocket

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 03:34:02 μμ »
Τετοιου ειδους προβλημα δεν νομιζω δυστυχως να διορθωνεται με καποιο ευκολο τροπο. Δεν εχεις να χασεις τιποτα αν δοκιμασεις να του δωσεις αναποδη κλιση οπως ειπες στην αρχη, αλλα πιστευω οτι δεν θα κρατησει για πολυ! Μια αλλη λυση (που και παλι εξαρταται απο το ποσο εντονη ειναι η κλιση) ειναι αφαιρεση των ταστων, αντικατασταση τους με ψηλοτερα ως το 14ο (και μικροτερα σε υψος απο εκει και περα) και τελος fret dressing. Η αισθηση βεβαια των διαφορετικων ταστων θα ειναι παραξενη, αλλα το προβλημα θα ελαχιστοποιηθει.
Αυτο που βρισκω σωστοτερο παντως ειναι η αφαιρεση των ταστων και τριψιμο της ταστιερας. Υπαρχει και ο ευκολος δρομος...αντικατασταση του μπρατσου με νεο!

bougas mihalis

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 07:07:35 μμ »
Το καλύτερο σαφώς είναι το τρίψιμο της ταστιέρας, απλά ήθελα να αποφύγω ξήλωμα τάστων και τρίψιμο..θα προσπαθήσω με σιγκτήρα και ανάποδη κλίση και βλέπω..Γιατί και ένα καινούριο  μπράτσο, αν και του ίδιου μοντέλου, δεν ξέρω κατά πόσο θα ταιριάξει στο σώμα.Σ'ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές,καλή χρονιά να έχουμε!

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 08:34:02 μμ »
θα προσπαθήσω με σιγκτήρα και ανάποδη κλίση και βλέπω..

Ξεκίνα με αυτό και βλέπουμε
Χρόνια Πολλά!

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 10:07:21 μμ »
Καλη χρονια Μιχαλη, οταν δοκιμασεις τη μεθοδο με το σφιγχτηρα πες μας τι αποτελεσμα εχεις γιατι πιστευω θα βοηθησει πολλους που εχουν αναλογο προβλημα.

Tags: