Αποστολέας Θέμα: πρώτος σκαφτός μπαγλαμάς  (Αναγνώστηκε 6982 φορές)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
πρώτος σκαφτός μπαγλαμάς
« στις: Δεκεμβρίου 14, 2012, 12:02:23 μμ »
χαιρετώ τους φίλους του  foroum.

πριν απο κανα μήνα ξεκίνησα να φτιάξω ένα μπαγλαμαδάκι.  ψαχτηκα αρκετά εδώ και βρήκα τελικά τον τρόπο να το ξεκινήσω. αγόρασα μερικά εργαλεία και μετά ψάχτηκα για ξύλα. εκεί ήρθε η βοήθεια απο τον vasvasilis ο οποίος μου χάρισε κάποια ξύλα αρκετά για να φτιάξω ενα μπαγλαμά αλλά και τουλάχιστον άλλα δύο σκάφη (ευχαριστώ πολύ vasvasilis) .
αφού λοιπόν τα μάζεψα όλα και αφού μεσολάβησε μια μετακομιση στο Ηράκλειο Κρήτης έπιτέλους αρχισα τα σχέδια και τις πριονιές.
 έχω διαμορφώσει  περιπου το σκάφος απο την εξωτερική (δεν εχω σκάψει) και εχω έχω κολλήσει την κόντρα στο μπράτσο.  το αρχικό πλάνο  ;D ;D ήταν να γίνει καταρχάς το όργανο με ελέυθερο μήκος χορδής 38cm και διαστάσεις σκάφους μήκος 15.3 cm πλατος 10.2cm και βάθος 6.8cm . ελέυθερο σχέδιο δικής μου επινοησης.

το πρόβλημα στο οποιο βρεθηκα λοιπον τωρα είναι οτι λογω δικής μου απειρίας με το πριονι έφαγα πολύ κάποιο σημείο και στην άκρη του με το μάνικο, το βάθος του σκάφους είναι 2 ποντους. :'(
επειδή είμαι και λίγο ξεροκέφαλος δεν θα το παρατήσω. σκέφτομαι να μειώσω το ύψος έτσι ώστε να φτάσω στο επιθυμητο βάθος του σκάφους στην ένωση με το μάνικο κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπες και στο πλάτος. (πολύ μπερδεμένο ακούγεται αυτό αλλά δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς )
ρωτώ λοιπόν ποσο περίπου είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει το βάθος του σκάφους στο σημείο που ενώνεται με το μανίκο , και ακόμα πόσο είναι το ελάχιστο πάχος του μάνικου , έτσι ώστε να γίνει "ασφαλής ένωση" ; 

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Απ: πρώτος σκαφτός μπαγλαμάς
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 23, 2012, 07:45:30 μμ »
Παράθεση
ποσο περίπου είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει το βάθος του σκάφους στο σημείο που ενώνεται με το μανίκο

Φίλε δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς ακριβώς,αν κατάλαβα καλά εννοείς το ελάχιστο πάχος που πρέπει να έχει το μπράτσο για να μην υπάρχει πρόβλημα με το μόρσο? Αν ρωτάς αυτό, το μπράτσο στο σημείο ένωσης με το σκάφος και χωρίς την ταστιέρα είναι συνήθως 17mm.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 28, 2012, 10:19:47 πμ »
καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση.
 αυτή ήταν η δεύτερη ερώτηση μου και με εφτιαξες  με την απάντηση γιατί το μπράτσο μου είναι 2 cm οποτε είμαστε καλά . η πρώτη ερώτηση μου ήταν πόσο μπορει να είναι το πάχος στο σκάφος , στην ένωση με το μπράτσο. τώρα που το σκέφτομαι ομως θα πρέπει να είνα και αυτό το ίδιο. ή κανω λάθος ?

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 15, 2013, 09:04:05 μμ »
το έχω τελειώσει το μπαγλαμάδάκι και έδώ είναι μερικές φωτογραφιε΄ςκαι βιντεο για ναμου πείτε και τη γνωμη σας. εχω κάνει άρκετά λαθη και πολλά απο αυτά διορθώθηκαν και άλλα παρέμειναν.
http://imageshack.us/photo/my-images/593/img20130206104905.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/338/img20130201144957.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/831/img20130201144904.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/132/img20130201144854.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/835/img20130206104913.jpg/
proto baglamadaki.

My Movie

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 15, 2013, 09:20:08 μμ »
Πάρα πολύ ωραίος! με εξαιρετικό ήχο ,συμπαθέστατος , μπράβο και ξανα μπράβο!Προχώρα ακάθεκτος, το  έχεις.......Αντε για τζουρά τώρα...

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 15, 2013, 09:48:34 μμ »
Μπράβο κι από εμένα. Πολύ καλό σε όλα του !!!!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 16, 2013, 09:26:52 πμ »
Πολυ ωραιο το οργανακι!! Συγχαρητηρια!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 16, 2013, 01:11:44 μμ »
Αυθεντικός ήχος μπαγλαμά.
Πολύ ωραίος φίλε μου. Μπράβο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 16, 2013, 04:17:13 μμ »
ωραίο οργανάκι, βλέπω και εσύ όμως το κατέχεις το θεμα, καλή επιλογή τραγουδιού και ομορφη εκτέλεση. :)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 16, 2013, 08:43:04 μμ »
εισαι ωραιος ρε..............αλλα αφου εχεις τρελα με τον Μπατη θα επρεπε να βαλεις μονο 10 ταστα.Ετσι για το original  του θεματος.Μπραβο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 17, 2013, 10:43:14 πμ »
ωραιος ο μικρος ωραιος και ο παικτης

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 17, 2013, 09:03:34 μμ »
Μπράβο ρε μάγκα, να χαρώ τον μπαγλαμά σου και τις εύμορφες πενιές σου ΑΑΑΙ'ΝΤΑΑΑ.........
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 12:04:05 μμ »
Ευχαριστώ όλους για την επιείκια . για τα 10 μόνο τάστα του μπάτη δεν το ήξερα... έβαλα τάστα μέχρι εκεί που μπορώ να παίξω... ;D
το θέμα με το όργανο είναι ότι μετά το 5 τάστο αρχίζει και φαλτσάρει ελάχιστα και όσο προχωρά γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα.περίπου στην καντίνι ρε στο 10 τάστο η νότα είναι ανάμεσα απο σι και ντό .δηλαδή τα κουρδιστήρια το δείχνουν περίπου 30% προς ντο. Πιστεύω ότι φταίει το χάραγμα της ταστιέρας. την πρώτη φορά που χάραξα έβαλα τάστα και μετά κόλλησα στο μανικο. εκεί να δείς φάλτσο αδερφάκι μου.
την ξεκόλησα  >:(  την ισιωσα την στόκαρα την γύρισα απο την άλλη και τηνε ξαναχάρακωσα. πιο προσέκτικά ακόμη(εκανα επαλήθευση και μια ωρα). την δευτερη φορά αφού χάραξα κόλλησα και μετά πέρασα τάστα. πολύ πιο έυκολο. το όργανο φαλτσάρει λίγο μέν αλλά φαλτσάρει.
το ερώτημα μου είναι πως καταφέρνω και χαράζω ταστιέρα με ακρίβεια χιλιοστού. η κλίμακα που χάραξα είναι 34 . με το προγραματάκι βρίσκεις τις αποστάσεις κλπ.
πως χαράζεις πχ το 1.52 και πως το 1.59 . τυχάια τα νούμερα .  γιατί 0.κατι απο δώ κατί απο κεί μαζεύονται 0.5 και μετά φαλτσάρει. δεν ξέρω αν παίζει τόσο ρόλο αυτες οι μικρές αποκλήσεις . κάτι που θα μπορούσα να κοιτάξω άλλο και να το συνεφέρω λιγάκι ?
σημειώνω πως το χάραγμα εχει γίνει με την πατέντα που έχω δεί απο το φορουμ δηλαδή με τον οδηγό και πριονι για τάστα που κάνει εγκοπές 0,40  με τάστα 0.5mm .

αυτό ήταν και το δυσκολότερο σημείο για μένα και ευτυχώς ανακάλυψα πως πωλούνται ταστιέρες χαραγμένες σε ότι κλίμακα θέλω. τρομερο . το μπαγλαμά δεν τον ξαναπειράζω ακόμα τουλάχιστον αλλά ήδη ξεκίνησα άλλο ένα σκαφτό μπαγλαμαδάκι και ένα μικρό τζουραδάκι.
Τελικά άμα θέλεις να κάνεις κάτι πολύ , αν δεν γ....θει το σύμπαν θα το κάνεις.Αυτό για όσους  μου λέγανε οτι δεν πρόκειται και τέτοιες βλακείες. δεν είχα ξαναπιάσει σκαρπέλο λίμες ράσπες κόλλες ποτέ και όμως επειδή το γούσταρα το φτιασα .και θα κάνω κι άλλα.
ευχαριστώ και πάλι όλη την παρέα σας για τα καλά σας λόγια.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 01:43:02 μμ »
Μάλλον έχουμε το ίδιο πρόγραμμα που βρίσκει τις αποστάσεις των ταστων, το οποίο έχει υποδιαιρέσεις του χιλιοστου και αφού το πριονάκι χάραξης χαράσσει τουλάχιστον πάχος 0,4 του χιλιοστού δεν είναι δυνατόν να χαράξης ταστιέρα με απόλυτη ακρίβεια,(γνωμη μου) ακόμα και το πάτημα της χορδής πάνω στο τάστο πολλές φορές είναι κάποια δέκατα του χιλιοστού αν το τάστο δεν είναι καμπυλωμένο αρα μη σκας, έτσι και αλλιώς με τον καιρό θα βελτιωθείς, τώρα για περισσότερη ακρίβεια και για να μην έχεις τζόγο στο πριόνι δες εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=429.msg7199;topicseen#msg7199 τι έχει φτιάξει ο Ανδρέου.
αντε και το επόμενο θα είναι καλύτερο, αλλά και αυτό μια χαρά οργανάκι είναι, εμένα όπως σου είπα μου αρέσει, την τρύπα στο καπάκι θα μπορούσες να την προσέξεις λιγάκι να είναι πιο προσεγμένη στη λεπτομέρια και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό, (δεν έχω μεγάλη εμπειρία και αυτά που σου λέω είναι προσωπική γνώμη, μπορεί να υπάρχει τρόπος να χαράξεις με απόλυτη ακρίβεια μια ταστιέρα) οπότε περίμενε και καμία πιο έγγυρη γνώμη γιατί είμαι και εγώ γκάβακας ακόμα ;)

tasarosrock (tasos kar)

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 03:34:17 μμ »
η τρύπα στο καπάκι  ήταν δοκιμή άρπα κόλλα. δεν πίστευα ότι θα ακούγεται και δεν ήθελα να την αφήσω έτσι. και ήμουν βεβαιος πως θα τη χαλάσω για να κάνω μία στρογγυλή , επειδή όμως άρεσε πολύ στη γυναίκα μου που της ανήκει και ο μπαγλαμάς και ήθελε να μείνει έτσι έτσι το άφησα.δεν είχα και ψιλές λιμες να το γλυκάνω και με το πριόνι χειροτεχνίας που έχω δεν καταφερα να κάνω κάτι καλύτερο.
και ναι τα τάστα έτσι τα χάραξα .