Αποστολέας Θέμα: ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΚΑΡΥΔΙΑ  (Αναγνώστηκε 22938 φορές)

chris

• Hero Member
Απ: ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 12, 2012, 10:31:04 μμ »
Αφού διάβασα τίς γνώμες όλων τών συμφορουμιτών θά πώ καί εγώ τήν δικιά μου γνώμη σχετικά μέ τό χάρτωμα καί τό δέσιμο τού σκάφους.. Από όσα αναφέρθηκαν από όλους άλλα είναι λογικά καί άλλα παράλογα πχ. ΄πρώτον τό καθάριζμα τού σκάφους μέχρι σημείου νά γίνη γιαλί γιά εμένα είναι παράλογο  καί γιατί .Αφού μετά τό πολύ καλό καθάριζμα θά βάλουμε πάλι κόλα γιά τά δεσίματα καί γιά τό χάρτωμα εροτώ δέν θά γεμίση πάλι κόλες? ¨Αρα γιατί νά παιδευόμαστε καί νά λεπτίνουμε τό ξύλο καί μάλιστα περισσότερο στίς ενώσεις αφού έτσι καί αλλιώς πάλι θά λερωθή μέ κόλα.. Τό καθάριζμα γίνετε μόνον άν υπάρχουν σκαλοπάτια γιά νά γλυκάνουν τά σκαλοπάτια. ¨Αν δέν συντρέχει λόγος καί είναι λείο τό μέσα ούτε κάν νά πειραχθή. Καί έρχωμε στό δέσιμο τού σκάφους  . ¨Εχω δοκιμάση  πολούς τρόπους. ¨Ολοι λίγο πολύ κάνουν τήν ίδια δουλειά. Αλλά τό ντίσιμο όλου του σκάφους μέ τούλια καί επιδέζμους γιά εμένα τουλάχιστον τό βρίσκω υπερβολικό. Γιατί? άν δέν έχει κοληθή καλά ηδούγια καί όσο τήν λεπτένης μέ τό ξησιμο τόσο ποιό επικύνδηνη είναι νά ξεκολήση καί άν δέν ξεκολήση αμέσως εν καιρό θά ξεκολήση  πχ βλέπε ΚΟΥΡΟΣ  ¨Ο τρόπος οδικόσ μου είναι μέ δύο καπλαμάδες στά ποιό ευέσθητα σημεία οί οποίοι κολούν πολύ δυνατά καί τό κυριότερο δέν σουφρόνούν νά κάνουν εξόγκομα. Καί τώρα γιατί χαρτώνετε τό σκάφος τών λατουειδών καί όχι τής κιθάρας τού βιολιού καί δέν ξέρω πόσων άλλων οργάνων. ¨Οσο καί άν τέλεια κοληθή ένα σκάφος καί μετά τό κοιτάξετε από τήν μέσα μεριά στό φώς θ΄α δήτε ότι σέ οριζμένα σημεία περνάει τό φώς ενώ στό σημείο αφτό είναι κολημένο. ¨Οσο κόλα καί να βάλετε μετά πάλι θά δήτε νά περνάει τό φώς ΓΙαυτό γίνετε τό χάρτωμα πρώτον νά κλέισουν αυτοί οί αρμοί καί δεύτερον νά καλιφτούν οί ατέλειες πού θά κτιπούσαν στό μάτι άσχημα καί μήν νομίζετε ότι δένη έτσι τό σκάφος.Αυτή είναι η δική μου εκδοχή καί ακούω καλοπροέρετα γνώμες από όλους παλαιούς καί νέους. παρακάτω δείχνω ένα σκάφος όπως ακριβώς βγήκε από τό καλούπι δέν καθαρίστηκε καθόλου από μέσα περάστηκαν τάδεσίματα βάφηκε δύο χέρια μέ βερνίκι εμποτιζμού καί μετά χαρτόθηκε..  Τό χάρτωμα δέ τό κάνω μέ χαρτί δόρων μέτριο στό πάχος καί κόλημα μέ βενζινόκολα πολύ λεπτή καί όχι τό χαρτί στό μάκρος αλλά στ'ο φάρδος μέ κομάτια τών 8 εκατοστών φάρδος αρχίζντασ από πίσω πρός τα εμπρός το'υ σκάφους.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 12, 2012, 10:40:51 μμ »
Γεια σου Μαστρο Χρηστο!! Πανεμορφο το σκαφος!

Η αποψη μου ειναι οτι σε τετραχορδο μπουζουκι και ειδικα οταν υπαρχει
καλη φιγουρα οστρακο κλπ δεν ειναι ομορφο να μπει γαζα!
Το χαρτι ειναι το καλυτερο ή σκετο!

Τωρα οσον αφορα το χαρτι! Αν δειτε τι χαρτι εχει μεσα το μπουζουκι Τσακιριαν που εχω
και εχει κατασκευαστει στην Αμερικη θα εντυπωσιαστειτε! Δυστυχως στην αγορα κυκλοφορει το χρυσοχαρτο που επαναλαμβανω για τετραχορδο δεν ειναι ασχημο!
Το προτιμω παντως χιλιες φορες απο κατι χαρτια χρωματος μπλε που εχω δει σε φτηνα μπουζουκια!!

chris

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 12, 2012, 11:01:06 μμ »
 ΝΑί - ναί -ναί δάσκαλε έτσι είναι γιά νά κάνης ωραίο μάνικο πρέπει νά έχεις καί τά εργαλεία. Μ.ε τό σκεπάρνι καί μέ τό τσεκούρι δέν γίνετε μάνικο αλλά κρητικιά μαγκούρα .Οίδα τό βίντεο πολύ σωστά καί τό επικροτώ

GALANICK

• Full Member
  • ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ..
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 13, 2012, 05:00:35 μμ »
Μπραβο Χρηστο πολυ καλη δουλεια.Αν βαλω καπλαμαδες(οπως εσυ) και απεξω το χαρτι;Το κοιταξα στο φως σημερα και ειδα οτι περναει αναμεσα σε μερικα σημεια.Παντως το κολλημα μπρατσου-σκαφους εγινε.Χαρτωμα στη συνεχεια.Περιμετρικα σιριτια να βαλω;Τι ρολο βαρανε αυτα;
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

chris

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιουλίου 13, 2012, 06:18:15 μμ »
Τό μπράτσο πού τοποθέτησες δέν πειράζη εξωτερικά σιρίτια ποιά ενοείς.

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
« Απάντηση #20 στις: Ιουλίου 13, 2012, 06:25:52 μμ »
Περιμετρικα σειριτια πρεπει να βαλεις γιατι πανω εκει θα πατησουν τα καμαρια του καπακιου και το καπακι.

GALANICK

• Full Member
« Απάντηση #21 στις: Ιουλίου 14, 2012, 10:10:15 πμ »
Χρηστο εσωτερικα εννοω σιριτια.Δημητρη τα καμαρια και το καπακι δεν θα πατησουν πανω στο πλαιναρι;
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

chris

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιουλίου 14, 2012, 11:57:50 πμ »
οπωσδήποτε πρέπει νά μπούν καί μάλιστα άν μπορέσης νά τά λυγίσης να έίναι τουλάχιστον 4-5 μμ. εκεί επάνω θά πατήσουν τά καμάρια καί τό καπάκι. τό καπάκι  πατάει επάνω στά παραπέτια στά πλαινάρια αλλά τό μεγαλύτερο βάρος τό σηκώνουν αυτά τά συρίτια πού λές. Επειδή φρεζάρετε γιά νά μπούν τά κορδόνια στό σημείο τών παραπετιών καί πλαιναριών τό καπάκι λεπτένη πάρα πολύ καί συγκρατελιτε από αυτά τά συρίτια περισσότερο .

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 14, 2012, 01:02:17 μμ »
Θα συμφωνησω με τον προλαλησασα ετσι ακριβως οπως τα λεει ειναι.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 14, 2012, 01:42:33 μμ »
Ρε παιδιά τι είναι αυτό το πράγμα. Λίγες μέρες έλλειψα στο χωριό για εργασίες και εδώ έχει γίνει κοσμογονία. Δεν μπορώ να σας προλάβω.
Λοιπόν Νίκο, τα θερμότατα συγχαρητήρια μου. Πανέμορφη δουλειά !!!!!!! Μπράβο, μπράβο !!!!!! Το έχεις φίλε.
Όσον αφορά στο ντύσιμο ή χάρτωμα του σκάφους. Προσωπικά την θεωρώ μια από τις πιο σπαστικές και αγχωτικές εργασίες.  Κάτι που έκανα για να μπορώ να έχω πλήρη εφαρμογή, είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία. Δηλαδή περιληπτικά βάζω τρία διαμήκη κομμάτια για να ντύσω το σκάφος. ΣΤο κάθε κομμάτι κάνω πάνω και κάτω αρκετά πυκνά κοψίματα, έτσι ώστε το ένα κομμάτι να καβαλάει το άλο και έτσι το χαρτί να παίρνει τις κλίσεις του σκάφους.  Αν δεις μεγενθύνοντας την δεύτερη φωτογραφία θα δεις το αποτέλεσμα το οποίο νομίζω ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό.  Τώρα αν δεν θες να βάλεις χαρτί, μπορείς να ντύσεις όμορφα το σκάφος με γάζα κολλημένη με ψαρόκολλα (αυτό προσωπικά το κάνω ούτως ή άλλως, πριν το χάρτωμα) και στην συνέχεια με ένα σπρευ να το χρωματίσεις λίγο απαλά. Το κάνει ένας φίλος μου με όμορφα αποτελέσματα.
Μάστορα (Chris) τα θερμότατα συγχαρητήριά μου και για το δικό σου σκάφος. Πανέμορφο !!!!!!!!!!! Και συμφωνώ και με τα υπόλοιπα που λες.
Και κάτι άλλο ρε παιδιά. Μην είστε φανατικοί. Ο φανατισμός σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας είναι κακός σύμβουλος. Και το τρίχορδο και το τετράχορδο έχουν την μαγεία τους. Κάποτε σαν πιτσιρικάς, τότε που στο παραπέντε έστριψα στην διασταύρωση και αντί για μπουζουκσής έγινα ότι έγινα, λάτρευα το τετράχορδο και μάλιστα με πιο ήπιες εκφράσεις από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν το τετράχορδο πίστας. Το τρίχορδο το απέρριπτα. Σφάλμα μου μεγάλο, το οποίο το κατάλαβα αργότερα ωριμάζοντας σαν άνθρωπος. Και τα δύο όργανα είναι όμορφα και τα δύο όργανα έχουν προσφέρει στην Ελληνική μουσική. Και υπόψην (για τους φανατικούς τρίχορδους) το τετράχορδο έχει αναδείξει τεράστιους βιρτουόζους.
Έχω ήδη αρχίσει την κατασκευή ενός τρίχορδου (αδιανόητο για εμένα σε άλλες εποχές) και σας πληροφορώ ότι με έχει ενθουσιάσει τόσο πολύ, που πραγματικά προσπαθώ να του δώσω και την ψυχή μου.
Τι θέλω να πω με όλα αυτά. Απλά ότι δεν πρέπει να είμαστε μονοδιάστατοι-φανατικοί, αλλά ανοιχτοί στην μουσική. Η μουσική είναι μια με διάφορες εκφράσεις και σε όλα τα ήδη υπάρχουν καλοί και κακοί εκπρόσωποι. Ας κρατήσουμε λοιπόν μόνο τα καλά και ας απορρίψουμε τα κακά. Και να έχουμε πάντα υπόψη ότι, ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Άρα ακόμη και το αυθεντικό (στην περίπτωσή μας το τρίχορδο) πρέπει να εξελίσσεται, πάντα όμως με τον προσήκοντα σεβασμό.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 14, 2012, 01:43:40 μμ »
Η δεύτερη φωτό ......

chris

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 14, 2012, 01:56:43 μμ »
βαγγέλη έκανες πού έκανες τό καλό όταν τελείωσες δέν έκανες καί μιά βόλτα από θεσσαλονίκη έχω καί εγώ οικοδομικές εργασίες πού περιμένουν ξέρη ο τριαντάφυλλος.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 14, 2012, 02:10:37 μμ »
Μάστορα μακάρι να μπορούσα ( να πιούμε και κανένα τσιπουράκι), αλλά δεν τελείωσα ακόμη  :D :D Μου φαίνεται ότι θα με θάψει εδώ η κυρά μου  :-[ :-[ :-[

GALANICK

• Full Member
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 14, 2012, 05:48:17 μμ »
Φιλε Βαγγελη ευχαριστω και για τα καλα σου λογια και για την βοηθεια σε οτι ερωτησεις-κολληματα εχω....
Δημητρη εχω κατι κομματια(μαλλον πευκο ειναι) να τα βαλω,θα κανουν;
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Δημητρης Βλαχος

• Full Member
« Απάντηση #29 στις: Ιουλίου 15, 2012, 01:04:07 πμ »
Φιλε Βαγγελη ευχαριστω και για τα καλα σου λογια και για την βοηθεια σε οτι ερωτησεις-κολληματα εχω....
Δημητρη εχω κατι κομματια(μαλλον πευκο ειναι) να τα βαλω,θα κανουν;
Δεν νομιζω οτι ειναι καταληλο το πευκο. Εγω εχω βαζω ελατο. Κοβεις τα φιλετα που θελεις για να καλυψεις την περιμετρο και μετα χαραζεις σε μικρα διαστηματα για να γινει ευκαμπτο.Τα κολας προσωπο με τα πλαιναρια και την κολατζα και μετα το τριβεις  με ενα γυαλοχαρτο για να φυγουν οι κολες που εχει ξερασει. Τωρα για το πευκο περιμενε μηπος ξερει καποιος αλλος να σου απαντησει.