Αποστολέας Θέμα: Σε βαθειά νερά  (Αναγνώστηκε 10142 φορές)

dimitris

• Jr. Member
  • **
Σε βαθειά νερά
« στις: Απριλίου 20, 2012, 07:47:44 μμ »
Χαιρεται και πάλι
Αφου μπηκα στο χορό ειπα να χορέψω λίγο πιο δύσκολά...
Εχω στα χέρια μου 2 μπουζούκια 4χορδα οπως θα δείτε και στισ φωτογραφ’ιες. Και τα 2 είναι 30 ετων όργανα
Το ένα το έχω καμια 20αρία χρόνια παρατημένο (και ξεχασμένο). Ήταν το πρωτο ένχορδο όργανο που έπιασα στα χέρια μου και σε αυτο άρχισα να μαθαίνω.Το παρατησα όμως αφου ο τότε δάσκαλος μπουζουκιου μουχε πει οτι δεν έκανε και έπρεπε να πάρω αλλο όργανο (ηταν και σκεβρωμένο). Εψαξα και το βρήκα γιατι σκέφτηκα να του αλλάξω καπάκι, θα είναι μία επισκευή που θα μάθω πράγματα

Το κακό είναι οτι έχει τα χάλια του (το δικό μου) και φοβάμαι οτι μπαίνω σε βαθειά νερα....

Το άλλο μου τοδωσε ο Λαoυτιέρης απο το συγκροτημά μας για να του αλλάξω καπάκι (το καπακι του είναι καπλαμάς), γενικα είναι σε καλή κατάσταση

Την ταστιέρα θα την βγαλω με ζεσταμα με σίδερο, σωστα; Το καπάκι πως θα το αφαιρέσω;
Και το πιο σημαντικό, το πρωτο μπουζουκι είχε απο πίσω κολημμένο ένα αφρολέξ :o ??? Τωρα που το έβγαλα καταλαβα γιατι το είχαν βάλει(μετα απο 20 χρονια το καταλαβα...τσακαλι ο δικος σου ε;)  εχει μια τρυπιτσα απο χτυπημα όπωσ βλεπετε στισ φωτογραφίες. Πιθανόν απο το χτύπιμα να έγινε φιλο και φτερό το καπάκι μετα απο μερικά χρόνια.Πωσ να την κλείσω την τρυπα;

[ Invalid Attachment ]

με ξυλόστοκο ή να βάλω γαζα μέσα ή κατι άλλο;

αποστολης τ

• Hero Member
Απ: Σε βαθειά νερά
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 20, 2012, 08:01:20 μμ »
δημητρη την τρυπα στο σκαφος αφου θα εχεις βγαλει το καπακι θα την τετραγωνησεις προσεκτικα και θα εφαρμοσεις ενα κομματι απο το ιδιο ξυλο που ειναι φτιαγμενο το σκαφος.για το ξεκολλημα του καπακιου θα σου πω πως το κανω εγω,ζεστενω με το καμινετο μια λεπτυ σπατουλα και ξεκιναω απο την μεση του σκαφους προσεκτικα και φτανω στις ακρες,καλη επιτυχια!

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 20, 2012, 09:04:33 μμ »
δημητρη την τρυπα στο σκαφος αφου θα εχεις βγαλει το καπακι θα την τετραγωνησεις προσεκτικα και θα εφαρμοσεις ενα κομματι απο το ιδιο ξυλο που ειναι φτιαγμενο το σκαφος.για το ξεκολλημα του καπακιου θα σου πω πως το κανω εγω,ζεστενω με το καμινετο μια λεπτυ σπατουλα και ξεκιναω απο την μεση του σκαφους προσεκτικα και φτανω στις ακρες,καλη επιτυχια!
Ευχαριστώ φίλε!
Και τι ξύλο λέτε ναναι αθτο ρε παιδιά; Μου κάνει λίγο για καρυδιά....Καμιά έμπειρη γνώμη;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 20, 2012, 09:36:49 μμ »
δεν καταλαβαινω............λες το καπακι του ειναι καπλαμας, τι ακριβως ενοεις?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 20, 2012, 09:52:11 μμ »
Κωστα, δεν είναι κανονικό μασιφ ξύλο (solid top) που όσο παλαιώνει γίνεται και καλυτερος ο ηχος. Ειναι καποιο ψευτόξυλο. Δεν έχουν όλα τα όργανα μασιφ καπάκι είναι και αυτά που τα λένε laminated δλδ με στρώσεις λεπτών φιλλων ξύλου που τα κολάνε

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 20, 2012, 11:27:13 μμ »
Φίλε Δημήτρη,
επειδή δεν φαίνεται πολύ καλώς στη φωτογραφία, η τρύπα είναι απλό σπάσιμο ή λείπει και κομμάτι ξύλο;

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 21, 2012, 03:43:55 πμ »
Φίλε Δημήτρη,
επειδή δεν φαίνεται πολύ καλώς στη φωτογραφία, η τρύπα είναι απλό σπάσιμο ή λείπει και κομμάτι ξύλο;
Είναι σπάσιμο, τα κομμάτια εχουν γυρίσει προς τα μέσα στο σκάφοσ αλλα δεν έχουν φύγει τελείως για να γίνει τρύπα. Φαντασου αν το πιέσω με το δαχτυλό μου θα σπασουν εντελώς κ θα είναι  πλέων τρύπα...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 21, 2012, 02:53:42 μμ »
Κωστα, δεν είναι κανονικό μασιφ ξύλο (solid top) που όσο παλαιώνει γίνεται και καλυτερος ο ηχος. Ειναι καποιο ψευτόξυλο. Δεν έχουν όλα τα όργανα μασιφ καπάκι είναι και αυτά που τα λένε laminated δλδ με στρώσεις λεπτών φιλλων ξύλου που τα κολάνε

παραξενα τα ακουω αυτα...........εγω βλεπω ενα κανονικο καπακι με την κοληση του στο κεντρο, και φαρδυα νερα στις ακρες.Τοσα χρονια που ασχολουμε πρωτη φορα ακουω για laminated καπακι

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 21, 2012, 11:32:24 μμ »
παραξενα τα ακουω αυτα...........εγω βλεπω ενα κανονικο καπακι με την κοληση του στο κεντρο, και φαρδυα νερα στις ακρες.Τοσα χρονια που ασχολουμε πρωτη φορα ακουω για laminated καπακι

Κώστα, μέχρι τώρα δεν έχω δει μπουζούκι με καπάκι από κόντρα πλακέ 3-4 χιλ. έχω δει όμως δυο κιθάρες. Πλαϊνά, καπάκια και πλάτες ήταν από αυτό το υλικό. Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι φαίνεται να είναι κανονικό καπάκι.

Τώρα Δημήτρη για το σπασμένο σκάφος αφού όπως λες δεν έχουν φύγει κομμάτια, εγώ θα σου πρότεινα να το κολλήσεις με ψαρόκολλα πιέζοντας τα σπασμένα κομμάτια από την μέσα πλευρά ώστε να έρθουν ξανά πρόσωπο. Η μέθοδος που προτείνει ο Αποστόλης νομίζω είναι περισσότερο κατάλληλη για πραγματική τρύπα όπου λείπουν τα σπασμένα κομμάτια.

Για να πετύχεις αυτό που προτείνω (αν δεν ξεκολλήσεις τελικώς το καπάκι), θα φτιάξεις ένα ξυλάκι στο κατάλληλο μήκος ώστε να πιέζει το σκάφος και να στηρίζεται στο καπάκι το δυνατό πιο κάθετα (ξέρω ότι μπορεί να είναι τέτοια η θέση της τρύπας που το "κάθετα" να είναι τουλάχιστον ευφημισμός).
Θα το ντύσεις και από τις δυο άκρες του με γάζα (μπορεί να χρειαστεί να τυλιχτεί και λάστιχο) ώστε να πιέζει πιο ομοιόμορφα, να μη γλυστράει αλλά και να προστατεύει το σκάφος και το καπάκι από κακώσεις. Όπως το βλέπω δε νομίζω ότι χρειάζεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση.

Αν ξεκολλήσεις το καπάκι τα πράγματα απλουστεύονται πολύ.

Είτε έτσι είτε αλλοιώς μετά από 24 ώρες το σκάφος σου θα είναι σχεδόν καινούργιο. Μπορείς να ενισχύσεις το σημείο της τρύπας με εσωτερική επάλλειψη παχύρευστης ψαρόκολλας και ένα κομμάτι γάζα.

Καλή επιτυχία.

Υ.Γ. Αν μπορείς λύσε μου και μια άλλη απορία. Επειδή όπως βλέπω το σκισμένο καπάκι πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόστηκαν πολύ ισχυρές πιέσεις κατά μήκος του, οι ντούγες του σκάφους, τα παραπέτια και η κολάτζα τι πάχος έχουν;

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 22, 2012, 08:06:53 μμ »

[/quote]
Δεν ξέρω ρε Κωστα αν είναι μασίφ ή όχι το καπάκι, ετσι μου τα’πανε... Παντωσ σίγουρα θα αλλαχτεί (για λόγους εξάσκησης). Γενικά αυτο το μπουζουκι δεν με αγχώνει γιατι δεν είναι ακριβό οργανο και δεν έχει και καμία σοβαρή ζημία, οπότε οκ. Μολις βγαλω το καπάκι θα ανεβάσω φώτο να μου πείς κ εσυ μια γνώμη.

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 22, 2012, 08:14:09 μμ »
.........................................
Υ.Γ. Αν μπορείς λύσε μου και μια άλλη απορία. Επειδή όπως βλέπω το σκισμένο καπάκι πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόστηκαν πολύ ισχυρές πιέσεις κατά μήκος του, οι ντούγες του σκάφους, τα παραπέτια και η κολάτζα τι πάχος έχουν;

Δεν έχω ιδέα τι παχος έχουν, οταν βγάλω το καπάκι θα μετρήσω και θα σου πώ. Παντως πιστεύω οτι το όργανο είχε φάει χοντρό τράκο που μάλλον ράγισε και το καπάκι και με τον καιρο απο την τάση των χορδών έσπασε εντελώς.....

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 23, 2012, 09:39:14 μμ »
Φίλε Κώστα είχες δίκιο το καπακι στο μπουζουκι ήταν μασίφ ξύλο και απ΄΄οτι μου είπε ο ξάδερφος που είναι ξυλουργός ηταν και καλή ποιότητα...
Να ρωτήσω όμως, το καπάκι το ξεκόλησα σχετικά εύκολα με μια ζεστή σπάτουλα αυτο που μου έβγαλε την πίστη ήταν τα καμάρια που δεν ξεκόλαγαν με τίποτα απο το σκάφος!!! τελικά το χάλασα το καπάκι,δν πειραζει έτσι κι αλλιώσ θα βάλω άλλο. Ομως με ποιό τρόπο επρεπε ρε παιδια να ξεκολισω τα καμάρια απο το σκάφος χωρισ να κάνω ζημιά; Ρωτάω για μελοντική χρήση :)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 25, 2012, 10:02:50 μμ »
γιατι τα θες να τα ξεκολησεις δεν καταλαβαινω?

dimitris

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 26, 2012, 07:24:11 μμ »
γιατι τα θες να τα ξεκολησεις δεν καταλαβαινω?
θα αλλάξω καπάκια  και στα 2 μπουζουκια. Στα καινούρια καπάκια θα βάλω καινούρια καμάρια, ετσι δεν είναι;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 26, 2012, 09:43:04 μμ »
Ενοειτε οτι θα βαλεις καινουρια καμαρια.Τσιγκουνιες θα κανεις στα καμαρια? Απλα μην ξυλωσεις τα παλια καμαρια για να εχεις κι ενα μετρο συγκρισης σχετικα με το τι θα φτιαξεις

Tags: