Αποστολέας Θέμα: Λυγισμα ντουγας  (Αναγνώστηκε 10218 φορές)

GALANICK

• Full Member
  • ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ..
  • Αριθμός κατασκευών: 3
Λυγισμα ντουγας
« στις: Απριλίου 09, 2012, 03:14:51 μμ »
Φιλαρακια γεια σας.Ειμαι ετοιμος να λυγισω τις ντουγες μπας και κολλησω καμια τωρα το Μεγαλοβδομαδο.... :)
Ερωτω λοιπον: Καπου διαβασα οτι πρεπει να μεινουν στο νερο περιπου 12 ωρες πριν το λυγισμα(για να χαλαρωσουν οι ινες του ξυλου και να λυγισει πιο ευκολα) Ισχυει;
οι ντουγες ειναι απο καρυδια(6 χρονια πριν κομμενη) με παχος 2,7 χιλ.
Να τις βαπτησω η οχι  ::) ::) ::) ::)
Σας ευχαριστω και καλο Πασχα σε ολους...... :)
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

αποστολης τ

• Hero Member
Απ: Λυγισμα ντουγας
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 09, 2012, 03:51:36 μμ »
δεν χρειαζεται να τις μουλιασεις,μολις ζεσταθει ο σωληνας μουσκευεις την ντουγα με ενα σφουγκαρι και αρχιζεις το λυγισμα,οταν το νερο εξατμιζεται ξαναμουσκευεις,καλη επιτυχια

GALANICK

• Full Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 09, 2012, 06:15:11 μμ »
Ευχαριστω Αποστολε...
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 10, 2012, 08:29:55 πμ »
Σε ντουγες καστανιας που λυγισα παρατηρησα οτι οταν τις αφηνα να μουλιασουν τουλαχιστον ενα 6ωρο γινοταν πιο ελαστικες, λυγιζαν πολυ ευκολοτερα απο οταν δοκιμαζα με σχετικα στεγνες.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 10, 2012, 11:00:17 πμ »
Εξαρταται απο το ειδος του ξυλου που εχεις να λυγισεις,π.χ το κελεμπεκι μουαρε λυγαει ευκολα και χωρις βρεξιμο,προσωπικα και βρεγμενο το δοκιμασα και δεν μου αρεσε η κατεργασια γιατι επανερχοταν  σε καποιο βαθμο  μολις στεγνωνε,αντιθετα το βεγγε αν δεν το δουλεψεις βρεγμενο εχουν σχισει τα νερα του στο δευτερολεπτο(εκτος αν ειναι ακρως εφαπτομενικα κομμενο το ξυλο για ντουγες χωρις run out,εαν ποτε βρεις τετοιο) το καλο ειναι οτι δεν επανερχεται μετα το στεγνωμα.Παντουκ και παλισανδρο που δουλεψα βρεγμενα ειχαν καλυτερη συμπεριφορα, στεγνα ηθελαν λιγο περισσοτερη προσοχη,εξαρταται παλι απο την κοπη τους,νομιζω πως αυτο ειναι το πιο σημαντικο για το πως συμπεριφερεται  ενα ξυλο στο λυγισμα.Το κελεμπεκι bird's eye  βρεγμενο με διευκολυνε ,στεγνο δεν ειχα ομοιομορφο λυγισμα  λογω των ματιων που εχει  τα οποια μοιαζουν με  μικρους  ροζους και  εχουν μεγαλυτερη σκληροτητα.
    Ο,τι ξυλο και να ειναι αν εχει εντονο run out (πως λεγεται ρε παιδια αυτο στα ελληνικα?) υπαρχει κινδυνος να σπασει κατα το λυγισμα,με το βρεξιμο μειωνεται η πιθανοτητα.
   Και οπως ειπε ο Αποστολης βρεξιμο εκεινη τη στιγμη με σφουγγαρι δεν ειναι απαραιτητο το μουλιασμα ωρων.

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 10, 2012, 11:04:05 πμ »
Μια ερώτηση και από εμένα.  Πρόσφατα έφτιαξα νέα συσκευή με αντίσταση και θερμοστάτη. Η ερώτηση είναι σε πόσους βαθμούς πρέπει να λειτουργεί η συσκευή για να έχω σωστό λύγισμα σχετικά εύκολο, αλλά να μην καίγιεται το ξύλο ?
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 10, 2012, 11:18:39 πμ »
Βαγγελη εαν ο αισθητηρας ειναι ενα μεταλλικο πουρακι που ειναι σε παφη με την σωληνα(τετοιο εχω εγω) στους 90-100 βαθμους ειναι καλα.Στην κολατζα το ανεβασα 130 ,το κελεμπεκι δεν ηθελε παραπανω απο 70.Κανε δοκιμες θερμοστατης απο θερμοστατη διαφερουν

GALANICK

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 10, 2012, 01:04:30 μμ »
Παιδια σημερα δοκιμασα προχειρα μια ντουγα χωρις βρεξιμο και χωρις ζεσταμα για να δω αν θα σπασει.Τελικα πηγε τη θεση της σχετικα ευκολα και το βασικο χωρις να σπασει..... ???.Βεβαια μετα ξανα ηρθε στην ισια θεση της.Οποτε με λιγο βρεξιμο με ενα σφουγγαρι πριν το λυγισμα πιστευω οτι θα κανω δουλεια και θα αποφυγω και το μουλιασμα.Οσον αφορα τη συσκευη λυγισματος δεν εχω βαλει θερμοστατη.Και δεν ξερω ποση θερμοκρασια ακριβως φτανει η λαμπα που εχω βαλει μεσα..... >:(
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 10, 2012, 11:18:21 μμ »
......................    Ο,τι ξυλο και να ειναι αν εχει εντονο run out (πως λεγεται ρε παιδια αυτο στα ελληνικα?) υπαρχει κινδυνος να σπασει κατα το λυγισμα,με το βρεξιμο μειωνεται η πιθανοτητα......................

Χρήστο το συγκεκριμένο ελάττωμα (runout) εάν είναι σοβαρό προέρχεται πιθανότατα από ανθρώπινο σφάλμα κατά τον τεμαχισμό του ξύλου και μεταφράζεται ως λοξοΐνια στα ελληνικά.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 30, 2012, 08:33:55 μμ »
Καλησπέρα παιδιά  έχω μια απορία εδώ και καιρό αλλά δεν έτυχε να ρωτήσω γιατί δεν είχα πιαστεί με ντουγιες ως τώρα.
Δεν έχω καταλάβει τι σχήμα πρέπει να έχουν οι ντουγιες για να εφάπτονται μεταξύ τους. Ξέρω ότι είναι περίπου  σαν ρόμβος όχι συμμετρικός το σχήμα της κεντρικής δουγας που κάνει μύτη και μπροστά και πίσω στους τάκους. Αν οι άλλες ντουγιες έχουν το ίδιο σχήμα δηλαδή εκεί που κάνει καμπύλη η δουγα έχει και το μεγαλύτερο πλάτος πως θα έχει εφαρμογή με την κεντρική; Δεν θα έχει κενά μπροστά και πίσω;
Δεν ξέρω αν το εξηγώ καλά αλλά όποιος κατάλαβε τι λέω ας μου πει πως είναι το σχήμα των υπόλοιπων ντουγων, ένα σχήμα θα βοηθούσε. Λέω να κάνω ένα καλούπι και να κάνω μια απόπειρα να φτιάξω σκάφος.
Επίσης έκανα δοκιμές στο λύγιζα και πάει καλά. Όταν τα βρέχω καλά δεν έχω πρόβλημα με ρωγμές. Γκαζάκι και σωλήνα σόμπας χρησιμοποίησα και δεν είχα κάποιο πρόβλημα.     

GALANICK

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 30, 2012, 09:47:16 μμ »
Λοιπον φιλαρακια ξεκινησα το "ντυσιμο" του καλουπιου με ντουγιες... :)
Ολα καλα με το λυγισμα δεν εσπασα καμια..... 8)
Κανενα προβλημα με την διαμορφωση τους στην αναποδη πλανη... 8)
Τελεια εφαρμογη η μια με την αλλη... 8) 8)(φιλε Κεδρο θα τα πουμε με ΠΜ)
Και ενω εχω κολλησει 9 ντουγιες με titebond (δεν μπορω να χρησιμοποιησω ψαροκολλα) συνειδητοποιω οτι εχω ΞΕΧΑΣΕΙ  >:( >:( >:( :-[ :-[ :-[ να κολλησω τα ενδιαμεσα φιλετα...... :'( :'(
Αφου λοιπον κατεβασα το πανθεον των καθολικων και ορθοδοξων αγιων :-X :-X και δεν εκαναν κανενα θαυμα :'( :'(,ερωτω την παρεα
τι μπορω να κανω ::)
Για ριξτε καμια ιδεα...
Ευχαριστω εκ των προτερων.... :) :)

ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 01, 2012, 01:05:16 πμ »
Μπορεις και να μην βαλεις καθολου.....ή μπορεις να χαραξεις μετα και να βαλεις φιλετο.Εγω θα προτεινω να μην βαλεις καθολου.....δεν χαλασε κι ο κοσμος!!!!!
Το θεμα ειναι να βγει σκαφος σωστο σε σχημα και διαστασεις......και χωρις φιλετα εχει την ομορφια του......!!!!

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 01, 2012, 09:43:41 πμ »
Νίκο συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο. Κι εγώ θα σου πρότεινα να μην το πειράξεις, αν και μπορείς να το χαράξεις και να φυτεψεις τα φιλέτα κάτι που αν κολλούσες με ψαρόκολλα θα ήταν πολύ εύκολο. Εγώ πάντως στην θέση σου θα το άφηνα όπως είναι.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 01, 2012, 12:18:12 μμ »
   Φίλε Νίκο είναι καλύτερα να το αφήσεις έτσι,εξάλλου υπάρχουν και σκάφη χωρίς φιλέτα! Καλύτερα να το ολοκληρώσεις έτσι και σε κάποια επόμενη κατασκευή σου φτιάχνεις και με φιλέτα. Η χάραξη χρησιμοποιείται μόνο όταν ο τεχνίτης θέλει να αυξήσει των αριθμό των ντουγών(εικονικές ντούγες).

GALANICK

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 02, 2012, 03:00:41 μμ »
Σκεφτηκα να τραβηξω με μαυρο μελανι ισιες γραμμες στην ενωση των ντουγων.
Αν φαινεται ωραιο θα το κανω ετσι.Αλλιως θα το αφησω χωρις φιλετα.
Δεν εχω δει ποτε κανενα χωρις ενδιαμεσα φιλετα.
Υπαρχει μηπως καμια φωτο απο καμια τετοια κατασκευη;
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Tags: