Αποστολέας Θέμα: σαράκι  (Αναγνώστηκε 18795 φορές)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
σαράκι
« στις: Απριλίου 08, 2012, 10:17:38 μμ »
πρόσφατα (πριν 6 μήνες) οικονόμησα ένα μικρό κουτσουράκι μαυρομουριά. Το άφησα σε ξηρό χώρο για να στεγνώσει.

Δυστυχώς το ξύλο έχει κάμπιες (μάλλον σαράκι) και μικρά μαύρα μυρμήγκια. Προσπάθησα να το απεντομώσω φωνάζοντας κάποιον "ειδικό"... Μάλλον με δούλεψε άγρια γιατί αφού έριξε κάποιο ειδικό "λέει" φάρμακο στις τρύπες των σκουληκιών με σύριγγα, 2 μέρες μετά τα σκουλήκια έχουν θεριέψει περισσότερο... >:(

Υπάρχει κάποια λύση? Σε απεντομωτήριο δεν ρισκάρουν να το βάλουν  :o

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Απ: σαράκι
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 08, 2012, 10:44:59 μμ »
Θα πας σε γεωπονικο καταστημα και θα σου δωσουν εκεινοι ειδικο φαρμακο!
Εγω τα ψεκασα με αυτο και τελειωσε το προβλημα! Aλλα πρεπει να κανεις επαναληπτικο ψεκασμα γιατι θα σκασουν τα αυγα τις επομενες μερες!

Τωρα κατεβηκα στο εργαστηριο και ειδα την μαρκα! Να το παρεις χωρις καθυστερηση!
decis λεγεται!  Καλο ειναι ομως στον γεωπονο να του εξηγησεις τι ακριβως σου παρουσιαζει!
Ειχε και εμενα τρυπες και μου εκαναν μεγαλη ζημια!!

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:21:29 μμ »
Θα πας σε γεωπονικο καταστημα και θα σου δωσουν εκεινοι ειδικο φαρμακο!
Εγω τα ψεκασα με αυτο και τελειωσε το προβλημα! Aλλα πρεπει να κανεις επαναληπτικο ψεκασμα γιατι θα σκασουν τα αυγα τις επομενες μερες!

Τωρα κατεβηκα στο εργαστηριο και ειδα την μαρκα! Να το παρεις χωρις καθυστερηση!
decis λεγεται!  Καλο ειναι ομως στον γεωπονο να του εξηγησεις τι ακριβως σου παρουσιαζει!

Ευχαριστώ Δημήτρη
θα το κοιτάξω αύριο

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:27:46 μμ »

Κώστα και Δημήτρη η μουριά είναι πολύ "νόστιμο"ξύλο και δεν περιέχει κανενός είδους δηλητήριο. Για το λόγο αυτό και παρουσιάζει συχνά μπόλικες τρύπες από σαράκι.

Αν δεν είναι πολλές δεν είναι πρόβλημα. Όταν το κόψουμε, μπορούμε να τις "ταπώσουμε" με μικρές σφήνες απ' το ίδιο ξύλο και να μην φαίνονται σχεδόν καθόλου.

Το Decis (ποιο πήρες το Flow, το EC ή το EW) σκοτώνει μόνο τα έντομα όπως τα μυρμήγκια καθώς είναι τεχνητή πυρεθρίνη (δελταμεθρίνη). Χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο που δρα εξ επαφής και δεν είναι διασυστηματικό (το χρησιμοποιώ καμιά δεκαριά χρόνια τώρα για δακοκτονία). Ως εκ τούτου δεν εισχωρεί στο εσωτερικό του ξύλου ώστε να σκοτώσει το σαράκι παρά μόνο αν είναι επιφανειακή η τρύπα.

Γνώμη μου είναι να μην ποτίζουμε κι εμείς το ξύλο με κανενός είδους φάρμακα. Φτάνουν αυτά που τα ποτίζουν οι βιομηχανίες.

Κώστα, όσον αφορά τα σκουλήκια που βλέπεις μάλλον δεν είναι σαράκι αλλά οι άσπρες προνύμφες των μαύρων μυρμηγκιών (τα ξέρω σαν τσούχτρες και αν τα ενοχλήσεις σηκώνουν όρθιες τις κοιλιές τους και δαγκώνουν). Το σαράκι δε φαίνεται καθώς η τρύπα του καλύπτεται από την σκόνη του ξύλου που τρώει. Ρίξε μερικές φορές μπόλικο νερό με πίεση και θα φύγουν και τα μυρμήγκια και οι προνύμφες. Στη χειρότερη περίπτωση, βάλτο μερικές μέρες μέσα σε νερό που θα το αλλάζεις καθημερινά.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:42:55 μμ »

Κώστα και Δημήτρη η μουριά είναι πολύ "νόστιμο"ξύλο και δεν περιέχει κανενός είδους δηλητήριο. Για το λόγο αυτό και παρουσιάζει συχνά μπόλικες τρύπες από σαράκι.

Αν δεν είναι πολλές δεν είναι πρόβλημα. Όταν το κόψουμε, μπορούμε να τις "ταπώσουμε" με μικρές σφήνες απ' το ίδιο ξύλο και να μην φαίνονται σχεδόν καθόλου.

Το Decis (ποιο πήρες το Flow, το EC ή το EW) σκοτώνει μόνο τα έντομα όπως τα μυρμήγκια καθώς είναι τεχνητή πυρεθρίνη (δελταμεθρίνη). Χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο που δρα εξ επαφής και δεν είναι διασυστηματικό (το χρησιμοποιώ καμιά δεκαριά χρόνια τώρα για δακοκτονία). Ως εκ τούτου δεν εισχωρεί στο εσωτερικό του ξύλου ώστε να σκοτώσει το σαράκι παρά μόνο αν είναι επιφανειακή η τρύπα.

Γνώμη μου είναι να μην ποτίζουμε κι εμείς το ξύλο με κανενός είδους φάρμακα. Φτάνουν αυτά που τα ποτίζουν οι βιομηχανίες.

Κώστα, όσον αφορά τα σκουλήκια που βλέπεις μάλλον δεν είναι σαράκι αλλά οι άσπρες προνύμφες των μαύρων μυρμηγκιών (τα ξέρω σαν τσούχτρες και αν τα ενοχλήσεις σηκώνουν όρθιες τις κοιλιές τους και δαγκώνουν). Το σαράκι δε φαίνεται καθώς η τρύπα του καλύπτεται από την σκόνη του ξύλου που τρώει. Ρίξε μερικές φορές μπόλικο νερό με πίεση και θα φύγουν και τα μυρμήγκια και οι προνύμφες. Στη χειρότερη περίπτωση, βάλτο μερικές μέρες μέσα σε νερό που θα το αλλάζεις καθημερινά.

από ότι έψαξα μάλλον είναι αδύνατο εντομοκτόνο. http://fyta.createforumhosting.com/topic-t5882.html
αναφέρουν στην αρχή ότι χρησιμοποιήθηκε το decis χωρίς αποτέλεσμα

Στη μέση της σελίδας φαίνονται φωτογραφίες από κάμπιες παρόμοιες με αυτές της μουριάς. Νομίζω πως δεν έχουν ουρά, είναι άσπρες, μεγάλες, ζουμερές και σκοτώνονται εύκολα αν τις ζουλήξεις  ;D

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:11:39 πμ »
Κώστα,
αν μπορείς ανέβασε καμιά φωτογραφία με τις κάμπιες.
Με παραξενεύει το μεγάλες. Είναι δηλαδή πάνω από 4 χιλ.;

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:17:06 πμ »
Ναιιι!!! Κοντεύουν 1,5 εκατοστό. Καλοθρεμμένες!  ;D

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:27:18 πμ »
Τώρα με κούφανες!!!!!

Σίγουρα αυτές δεν είναι σαράκι. Βγάλε φωτο να τις δω.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:28:02 πμ »
Τώρα με κούφανες!!!!!

Σίγουρα αυτές δεν είναι σαράκι. Βγάλε φωτο να τις δω.
ε αυριο τοτε  :o

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:38:43 πμ »
Οκ Κώστα.
Να τις δω και θα σου πω και τι θα κάνεις.

Χρήστος Φυλλαρίδης

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 09, 2012, 10:24:55 πμ »
Αυτες οι καμπιες 1,5 εκατοστο  που λες μου φαινονται  για μεταξοσκωληκες

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 09, 2012, 02:06:01 μμ »
Τριαντάφυλλε δεν προλαβαίνω σήμερα για φωτογραφίες
Πιθανό να είναι μεταξοσκώληκες, σωστά. Μετά την εφαρμογή του φαρμάκου πάντως ζωντάνεψαν περισσότερο και τα μυρμήγκια δεν ψόφησαν.  >:(
Το μόνο σίγουρα αποτελεσματικό, αλλά απαγορευμένο στην Ελλάδα, είναι το βρωμιούχο μεθύλιο. Συμφωνώ κι εγώ κατά των χημικών. Αλλά λένε ότι αν το ξύλο έχει σαράκι, μπορεί να σου αφήσει ένα όργανο μόνο με το λούστρο  ::)

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 09, 2012, 06:17:33 μμ »
Το μόνο σίγουρα αποτελεσματικό, αλλά απαγορευμένο στην Ελλάδα, είναι το βρωμιούχο μεθύλιο..................................

Κώστα, πολύ καλώς έκαναν και τον απαγόρευσαν αυτόν το διάολο. Είναι από τα χειρότερα απολυμαντικά που υπάρχουν. Ο πεθερός μου είχε θερμοκήπιο και το απολύμαινε από τους νηματώδεις μ' αυτό πριν απαγορευτεί.

Ο τρόπος που θα σου πρότεινα κι εγώ είναι ο υποκαπνισμός αλλά όχι με τόσο ισχυρό και τοξικό για τον άνθρωπο δηλητήριο.
Ο πιο οικολογικός υποκαπνισμός είναι με κάψιμο θειαφιού. Βάλε το κουτσουράκι σου σε μια σκουπιδοσακκούλα ή σε μια σακκούλα για τσίπουρα (τσίκουδα) αν είναι μεγαλούτσικο και μέσα σε ένα κονσερβοκούτι βάλε θειάφι με λίγη βενζίνη ή οινόπνευμα για να ανάψει, δώστου φωτιά και κλείσε τη σακκούλα.

Εννοείται ότι θα φροντίσεις να υπάρχει αρκετό κενό γύρω γύρω για να μη σου λειώσει τη σακκούλα. Ακόμα καλύτερο αν υπάρχει είναι το πλαστικό βαρέλι (όχι σιδερένιο γιατί με την υγρασία δημιουργείται θειικό οξύ και θα στο φάει) με μεγάλο καπάκι. Άφησέ το για ένα εικοσιτετράωρο και μετά αέρισέ το καλά γιατί θα βρωμάει για κάποιες μέρες.

Καλή ........ απεντόμωση.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 09, 2012, 11:26:59 μμ »
Φιλε getit εχω την εντυπωση οτι αθελα σου εδωσες αναβολικα στις καμπιες και τα μυρμιγκια.Αυριο να μπεις με πολυ προσοχη στο εργαστηριο.Καλου κακου παρε και το δηκανο παραμασχαλα.......
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 10, 2012, 12:42:38 πμ »
Φιλε getit εχω την εντυπωση οτι αθελα σου εδωσες αναβολικα στις καμπιες και τα μυρμιγκια.Αυριο να μπεις με πολυ προσοχη στο εργαστηριο.Καλου κακου παρε και το δηκανο παραμασχαλα.......

Φαντάζομαι τις κάμπιες να μεταμορφώνονται σε Allien!!!! ;D ;D

Ζαρκάδα είσαι απίθανος!!!! ;) ;)

Tags: