με βαση μια συζητηση που εγινε με το φιλο ουσακ,στο θεμα "εμποτισμοι ξυλου" θα ηθελα ταξινομημενα να κανω καποιες ερωτησεις....
ξεκιναω με τα λουκια στον πανω καβαλαρη...οπως εγραψες φιλε ουσακ προτεινεις τα λουκια να ανοιγονται σε σχημα V και οι χορδες να ακολουθουν τις αρμονικες...εγω χρησιμοποιω ακριβως την ιδια μεθοδο.ανοιγω με τριγωνικο λιμακι,μικρο λουκι σε σχημα V ομως να μην ειναι πολυ βαθυ..ισα ισα να μπαινει η καθε χορδη αναλογα με το παχος της μεσα...εαν και απο οτι εχω διαβασει και εχει αναλυθει και εδωμεσα ,αυτο ειναι λαθος...το σωστοτερο θα ηταν να ανοιγονται λουκια με ειδικα λιμακια,να ειναι στρογγυλα ,και να ακολουθανε το σχημα της χορσης.....ομως εγω εχω παρατηρησει,με τον τροπο που λες και τον εφαρμοζω οτι οι χορδες σφηνωνουν καλυτερα,κουρδιζει πιο ευκολα το οργανο,και κραταει πιο γρυγορα το κουρδισμα του, και μαλιστα μετα απο καιρο,απο τα κουρδισματα που εχει υποστει το οργανο,οταν παω να αλλαξω χορδες,αυτη η ανοχη που υπηρχε στο λουκι (λογω του V σχηματος) εχει εξαφανιστει και η χορδη εχει τελεια εφαρμογη μεσα σε αυτο....θα ηθελα μια πιο αναλυτικη προσεγγιση στο θεμα αν ειναι δυνατον..επαναλαμβανω οτι εγω χρησιμοποιω την μεθοδο που προτεινεις αν και μπορει να ειναι λαθος,απο οτι γραφεται ...την εφαρμοσα κατα λαθος,αναγκαστικα,και το αποτελεσμα με αφησε ικανοποιημενο,γιαυτο και δεν το αλλαζω...μπορω να αναλυσω σε αλλο σημειο αν θελεις...
επισης θα ηθελα να εξηγησεις τι εννοεις να ακολουθουν οι χορδες τις αρμονικες..τα λουκια να ακολουθουν την πορεια των χορδων (γωνια) προς τα κλειδια? αρα τα λουκια να εχουν ελαφριες κλισεις ? ευχαριστω