Αποστολέας Θέμα: Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο;  (Αναγνώστηκε 24115 φορές)

vasvasilis

• Full Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο;
« στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 01:26:42 πμ »
παρατηρώ ότι όλοι,  ακούγοντας τον πράγματι πολύ ωραίο ήχο που έχει το οργανάκι του Αποστόλη, ερωτευτήκατε την οξιά. και αναρωτιέμαι γιατί. κανένας δεν αναφέρθηκε στο καπάκι που χρησιμοποίησε ο Αποστόλης το οποίο από όσο μπορώ να κρίνω από την φωτογραφία είναι υπέροχο. δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καπάκι ενός οργάνου είναι αυτό που ευθύνεται για το 80% της απόδοσής του και για το 20% όλα τα άλλα…. Η οξιά  ανήκει στα μεσαίας σκληρότητας ξύλα με ειδικό βάρος 0,64 όταν η μπουμπιγκα, ο παλίσανδρος το μπαντούκ κτλ.    έχουν πάνω από 0,82%.  είναι ξύλο μεγάλης αντοχής, δουλεύεται εύκολα, χρωματίζεται και λουστράρεται εύκολα αλλά ηχητικά δεν έχει να προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο. κανένας κατάλογος στον κόσμο δεν  το συμπεριλαμβάνει στα tone woods. Νομίζω ότι ο καλός ήχος του Αποστόλη οφείλεται στο καπάκι που χρησιμοποίησε και στην πολλή καλή δουλειά που έκανε και όχι στην οξιά.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 27, 2012, 12:08:45 πμ από Κούρος »

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 08:53:16 πμ »
@vasvasilis
+1
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:24:52 μμ από Κούρος »

dimitris_7

• Sr. Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 12:35:06 μμ »
""παρατηρώ ότι όλοι,  ακούγοντας τον πράγματι πολύ ωραίο ήχο που έχει το οργανάκι του Αποστόλη, ερωτευτήκατε την οξιά. και αναρωτιέμαι γιατί. κανένας δεν αναφέρθηκε στο καπάκι που χρησιμοποίησε ο Αποστόλης το οποίο από όσο μπορώ να κρίνω από την φωτογραφία είναι υπέροχο. δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καπάκι ενός οργάνου είναι αυτό που ευθύνεται για το 80% της απόδοσής του και για το 20% όλα τα άλλα…. Η οξιά  ανήκει στα μεσαίας σκληρότητας ξύλα με ειδικό βάρος 0,64 όταν η μπουμπιγκα, ο παλίσανδρος το μπαντούκ κτλ.    έχουν πάνω από 0,82%.  είναι ξύλο μεγάλης αντοχής, δουλεύεται εύκολα, χρωματίζεται και λουστράρεται εύκολα αλλά ηχητικά δεν έχει να προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο. κανένας κατάλογος στον κόσμο δεν  το συμπεριλαμβάνει στα tone woods. Νομίζω ότι ο καλός ήχος του Αποστόλη οφείλεται στο καπάκι που χρησιμοποίησε και στην πολλή καλή δουλειά που έκανε και όχι στην οξιά.""

το ξερουμε φιλε μου οτι το μεγαλυτερο ποσοστο για την αποδοση ενος οργανου ανηκει στο καπακι..οπως ξερουμε οτι η οξια δεν συμπεριλαμβανεται στα καλοδιαφημισμενα ξυλα..
εγω προσωπικα επιβραβευω την προσπαθεια του αποστολη διοτι δειχνει οτι 1ο δεν χρειαζεται ακριβα ξυλα για να εχεις ικανοποιητικο αποτελεσμα και 2ο η σωστη δουλεια ειναι το βασικοτερο στην κατασκευη...
αν εξαιρεσουμε την εμφανιση,ειναι στη διακριτικη ευχερια του καθενος να κρινει,την απατεωνια που κρυβεται τοσα χρονια σε πολλα ακριβα και δηθεν ακουστικα ξυλα(για οικονομικους λογους φυσικα)..
αποδειξη ειναι στις κιθαρες το εργοστασιο της fender που παραδοσιακα φτιαχνει αξιοπιστα και ακριβα οργανα,οταν καποιοι αλλοι παλευουν με μαονια,καναδεζικα κελεμπεκια,βραζιλιανικους παλισανδρους να φτιαξουν κιθαρες της προκοπης.....και ακομη προσπαθουν...
εγω ειμαι υπερ της οξιας,και της λεμονιας,και της νερατζιας,οταν μπορεις να βγαλεις αποτελεσμα..αυτος ειναι ο λογος που συγχαρηκα τον αποστολη
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:25:05 μμ από Κούρος »

dimitris_7

• Sr. Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 12:50:02 μμ »
και αυτο το συμπερασμα το εβγαλα πριν απο χρονια,οταν βρεθηκα σε μαγαζι γνωστοτατου κατασκευαστη,,και ικανοτατου κατα τη γνωμη μου..στο παταρι εχει παντα καμια 30αρια μπουζουκια που ξεκιναγανε απο 3500ε και φτανανε τα 500ε....δοκιμαζα δοκιμαζα..οταν επιασα για χαβαλε ενα 500αρι εμεινα καγκελο....ενας επαγγελματιας μπουζουξης που μιλαγε κατω με το μαστορα ανεβηκε επανω..μου λεει "τι ειναι αυτο ρε φιλε'?  "ξερω γω" "δοκιμασε και συ" απαντησα εγω...στα 5 λεπτα το φορτωσε και εφυγε.....ενα μπουζουκι των 500ε και τα ξεπατωνε ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ..οταν ρωτησα το μαστορα τι παιχτηκε ,το μονο που απαντησε ηταν ....απλα ετυχε...μπορει να μην ειχε την ποιοτητα κατασκευης των αλλων,αλλα ηταν καλοφτιαγμενο (οπως ολα του τα μπουζουκια)και απλα εκατσε να ξεχωριζει....τυχαιο? δε νομιζω...απο τοτε σταματησα να ασχολουμαι με ξυλα,και απλα δινω εμφαση σε καποια πιο εντυπωσιακα στην εμφανιση...
οταν εχεις χερια φτιαχνεις παπαδες..αυτη ειναι η γνωμη μου
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:25:15 μμ από Κούρος »

αποστολης τ

• Hero Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 04:16:55 μμ »
dimitris 7 και vasvasilis σε γενικες γραμμες  συμφωνω με οτι γραψατε,εχω ομως ενα ερωτημα για τον φιλο vasvasilis,αν εβαζα πχ το πιο ακριβο ξυλο ποσο καλυτερο ηχο θα πετυχαινα?εγω πιστευω οτι θα ειχα τον ιδιο,σιγουρα οι επαγγελματιες που δεν χρησιμοποιουν οξια και αλλα ξυλα κατι ξερουν αλλα δεν μας λενε το λογο :-X το καπακι το πηρα απο τον κωσταντελο 20 ευρω,μου ειπε πως ειναι γερμανικη ερυθρελατη 7 ετων(και χθεσινο να ηταν δεν θα το καταλαβαινα)
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:25:24 μμ από Κούρος »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 04:26:01 μμ »
και αυτο το συμπερασμα το εβγαλα πριν απο χρονια,οταν βρεθηκα σε μαγαζι γνωστοτατου κατασκευαστη,,και ικανοτατου κατα τη γνωμη μου..στο παταρι εχει παντα καμια 30αρια μπουζουκια που ξεκιναγανε απο 3500ε και φτανανε τα 500ε....δοκιμαζα δοκιμαζα..οταν επιασα για χαβαλε ενα 500αρι εμεινα καγκελο....ενας επαγγελματιας μπουζουξης που μιλαγε κατω με το μαστορα ανεβηκε επανω..μου λεει "τι ειναι αυτο ρε φιλε'?  "ξερω γω" "δοκιμασε και συ" απαντησα εγω...στα 5 λεπτα το φορτωσε και εφυγε.....ενα μπουζουκι των 500ε και τα ξεπατωνε ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ..οταν ρωτησα το μαστορα τι παιχτηκε ,το μονο που απαντησε ηταν ....απλα ετυχε...μπορει να μην ειχε την ποιοτητα κατασκευης των αλλων,αλλα ηταν καλοφτιαγμενο (οπως ολα του τα μπουζουκια)και απλα εκατσε να ξεχωριζει....τυχαιο? δε νομιζω...απο τοτε σταματησα να ασχολουμαι με ξυλα,και απλα δινω εμφαση σε καποια πιο εντυπωσιακα στην εμφανιση...
οταν εχεις χερια φτιαχνεις παπαδες..αυτη ειναι η γνωμη μου

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.........................
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:25:35 μμ από Κούρος »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

locrian

• Jr. Member
  • **
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 04:49:58 μμ »
..... σιγουρα οι επαγγελματιες που δεν χρησιμοποιουν οξια και αλλα ξυλα κατι ξερουν αλλα δεν μας λενε το λογο :-X....

Μην είσαι και τόσο σίγουρος...

Εντάξει η οξιά δεν είναι ένα ευρέως "μουσικά αποδεκτό" ξύλο,   η κατασκευή σου όμως αποδικνύει το αντίθετο.
Το ξύλο του σκάφους αποδεδειγμένα δεν αποτελεί τον βασικό παράγοντα παραγωγής του ήχου ΑΛΛΑ συμβάλει πολύ σε αυτό που λέμε ηχόχρωμα.
Και για την καρυδιά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως δεν είναι ¨αποδεκτό¨ξύλο διότι ανέκαθεν υπήρξε ως ένα από τα βασικά ξύλα των επιπλοποιών... όμως οι παλαιοί μάστορες το χρησιμοποίησαν και το καθιέρωσαν στην Ελληνική οργανοποιία.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:25:51 μμ από Κούρος »

theodoropoulos

• Hero Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 05:23:47 μμ »
oud made from clothing drawer

για του λογου το αληθες...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:26:01 μμ από Κούρος »

αποστολης τ

• Hero Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 05:30:48 μμ »
θα το ξαναπω πως αν ενας επαγγελματιας φτιαξει ενα οργανο με οξια τελευταιας ποιοτητας με ωραιο ηχο και μας το βαλει να το ακουσουμε χωρις να το βλεπουμε και μας πει οτι ειναι φτιαγμενο απο χρυσοξυλο ζουαζηλανδης θα παρουμε το αεροπλανο να παμε να βρουμε χρυσοξυλο.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:26:12 μμ από Κούρος »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 06:25:25 μμ »
Αληθεια....αν δεν το βλεπαμε, ποσοι απο μας θα το πιστευαν οτι αυτο που ακουμε ειναι συρταρι?Κι οχι μονο αυτο, αλλα νομιζω οτι το καπακι του ειναι η κοντρα πλακε η χαρμπουτ( χαρτι πεπιεσμενο) οπως συνηθος βαζουν οι επιπλοποιοι
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:26:23 μμ από Κούρος »
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

dimitris_7

• Sr. Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 06:53:40 μμ »
ενταξει παιδια,δε χρειαζεται να παμε και στο απεναντι ακρο....οπωσδηποτε υπαρχουν καποια ξυλα που καθιερωθηκαν διαχρονικα ,σαν ακουστικα,η ανθεκτικα,η ευκολοδουλευτα ,η οτιδηποτε αλλο...συν τους διαφορους λογους σκοπιμοτητας που δεν γνωριζουμε που τα εκαναν στανταρ...
απο κει και περα εγω ειμαι υπερ ολων των δοκιμων,και το αποτελεσμα θα δειξει...ποιος απαγοτευει να βαλω κελεμπεκι βερνικωμενο στην ταστιερα,αντι για εβενο...ποιος επιβαλει να βαλω καρυδια η οποιδηποτε αλλο ξυλο για σκαφος,αντι για ακακια,οξια,μουρια κ.λ.π.
βλεπουμε καθημερινα απο επαγγελματιες οτι πειραματιζονται συνεχεια,και αυτο ειναι το σωστο.και ειδικα με τα μπουζουκια τα επομενα χρονια ,θα αλλαξουν πολλα πραγματα...

καποτε ενας μου ειπε...αλλο ξυλο το καραολο,αλλο ξυλο το μπρατσο(μπορει και 2 διαφορετικα αν εχει κοντρες) ,αλλο ξυλο το σκαφος,αλλο ξυλο το καπακι,αλλο ξυλο τα καμαρια....6 διαφορετικα ειδη ξυλου,συν τα μεταλικα μερη πρεπει να "παντρευτουν" για να βγει αποτελεσμα....πιαστο αυγο και κουρευτο δηλαδη..οποιος μπορει ας αποδειξει ποιο ειναι το καταλληλοτερο ξυλο για τη συγκεκριμενη θεση στο οργανο....

γιαυτο επαναλαμβανω οποιος εχει χερια φτιαχνει παπαδες..εδω ο ιδιος ο οργανοποιος με στανταρ τεχνικη και ξυλα φτιαχνει 2 μπουζουκια και ποτε δεν ειναι ιδια μεταξυ τους,με την οξια θα τα βαλουμε ,και αν κανει για οργανα?  ΟΛΑ ΚΑΝΟΥΝ
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:26:36 μμ από Κούρος »

theodoropoulos

• Hero Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 08:32:22 μμ »
επιτρεψτε μου που α γινω λιγο αυστηρος εδω αλλα παρακολουθω την κουβεντα απο την αρχη και ηθελα να επεμβω λιγο....Δεν μπορουμε να βαζουμε σε ενα τσουβαλι ολα τα ξυλα και να λεμε λοα κανουν...ναι ολα κανουν σιγουρα αλλα το θεμα δεν ειναι αν κανουν..το θεμα ειναι τι αποτελεσμα θελει κανεις να εισπραξει....και στον αντιλογο..εχετε δει μπουζουκι απο μαονι συχνα??εγω οχι..και ξερετε γιατι?γιατι το μαονι εχει αλλο ηχοχρωμα με εμφαση στις μεσαιες και ενα ποιο "ξυλινο"ηχο...το ξυλο της οξυας ενδχομενως κανει διοτι αποκρινεται στις ποιο ψιλες συχνοτητες που ειναι θεμιτες...
συμπερασματικα λοιπον 2 παραγοντες εχουν να κανουν
α)οι αρμονικες που εχει να δωσει το εκαστοτε ξυλο
β)ποιες απο αυτες επιλεγει το χερι του μαστορα να κοψει και ποιες να αφησει...
τωρα επειδη το σκαφος λειτουργει με συμπαθητικο τροπο απλα εμπλουτιζει τις αρμονικες του καπακιου...αρα και μπουζουκι απο συρταρι που εδειξα ,ειναι καλο απλα επειδη το καπακι ειναι καλα εναρμονισμενο....
τωρα εξαρταται απο το τι εχει συνηθισει το αυτι του καθενος να ακουει....με ανοιχτα ματια...εκει ειναι τι μυστικο...φυσικα ναι στα πειραματα ...απλα να ξερουμε να βλεπουμε μικροσκοπικα....
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:26:45 μμ από Κούρος »

dimitris_7

• Sr. Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 09:56:37 μμ »
δηλαδη συγνωμη μητσο δεν εχουμε δει μπουζουκι απο μαονι γιατι εχει αλλο ηχοχρωμα,και εμφαση στις μεσαιες? ενω τα αλλα που ειναι απο καρυδια και κελεμπεκι εχουν τα παντα,και παιζουν ολα το ιδιο....
δεν εχουμε δει μητσο μου γιατι το μαονι ειναι ακριβοτερο απο την ψωφοκαρυδια,πιο δυσκολοδουλευτο,και  σιγουρα θα δωσει βαρος στο οργανο,κατι που προσπαθουν να αποφυγουν ολοι....
δεν τους κανει το μαονι,και τους κανουν ξαφνικα τα μπαντουκ και τα μπερναμπουκα?

μαθανε ολοι στην ευκολια και στην κονομα,,κανα δυο ξεχωρισουν τωρα τελευταια με καινοτομιες αλλα τα πληρωνεις βαπορισια...

αλλα οπως εχω ξαναπει ειναι μεχρι να βγαλει ο κινεζος το ηλεκτρικο μπουζουκι,και μετα θα δεις τις τιμες,και θα δεις να φτιαχνουν μπουζουκαρες απο ΝΕΡΑΤΖΙΑ γιατι δεν θα περναει το παραμυθι πλεον
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:26:55 μμ από Κούρος »

dimitris_7

• Sr. Member
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 10:11:11 μμ »
εμεις καθομαστε και ψειριζουμε τα ξυλα ,και επαγγελματιες ..και ιδιαιτερα ρεμεπετες...παιζουν με μαγνητες emg active ενισχυτες λαμπατους 2-3 χιλιαρικα ο καθενας και πανω απο τον ενισχυτη η φετα με την προενισχυση....το δεξι χερι ειναι στη τσεπη και τα μπουζουκια παιζουν μονα τους,και μεις θα ασχολουμαστε ποιο ξυλο βγαζει καλυτερες αρμονικες και ποιο αποδιδει καλυτερα στα μεσαια και τα βραχεα?
καλη δουλεια να ξερεις να κανεις,να ειναι το οργανο αξιοπρεπες,ευκολοπαιχτο,να το γουσταρεις να το εχεις στα χερια,και τα αλλα ειναι λεπτομερειες...
κανενα  ξυλο δεν αποδιδει αν δεν εχεις δαχτυλα.....
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:27:04 μμ από Κούρος »

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Οξυά - Μουσικό ή μη Ξύλο
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 25, 2012, 10:11:57 μμ »
Εχω δει σκαφη απο μαονι σε τριχορδα μπουζουκια με παρα πολυ καλο ηχο!
Επισης χρησιμοποιειται και σε μανικια αρα δεν ειναι βαρυ ξυλο!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 26, 2012, 06:27:15 μμ από Κούρος »

Tags: