Αποστολέας Θέμα: Σελιδα με ξυλα  (Αναγνώστηκε 6322 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Σελιδα με ξυλα
« στις: Απριλίου 21, 2011, 08:43:36 μμ »
Δυο ενδιαφερουσες σελιδες που βρηκα,διαθετουν μεγαλες βιβλιοθηκες με φωτογραφιες και πληροφοριες για τα ξυλα...μπορουν να κανουν τις αναγνωρισεις καπως ευκολοτερες !!!

http://www.hobbithouseinc.com/personal/woodpics/

http://www.lib.ncsu.edu/specialcollections/forestry/hough/index.html

Καλο ψαξιμο!

Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
Απ: Σελιδα με ξυλα
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 13, 2011, 06:25:55 μμ »
“The Wood Database”
ακόμα ένα εξαιρετικό site για ξύλα..
http://www.wood-database.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2011, 01:30:14 πμ »
Φίλε moytro, (συμπατριώτη γιατί κατάγομαι απ' τη Χαλκιδική) σου είμαι ευγνώμων.

Εδώ και κάποια χρόνια (τουλάχιστον 8), έχω δυο κομμάτια από ένα άγνωστο, τόσο σε μένα όσο και σε όσους ξυλουργούς και επιπλοποιούς το έδειξα, ξύλο. Είναι επίσης άγνωστο και στο μουσικοδάσκαλό μου που είναι και οργανοποιός.
Κάποιος από τους ξυλουργούς μου είπε ότι του θυμίζει στρωτήρα για ράγες τραίνου (το έψαξα αλλά όσα ξύλα είδα δεν έμοιαζαν).
Οι διαστάσεις του είναι 0.65 χ 0.22 χ 0.15, είναι πάρα πολύ σκληρό και βαρύ (έχει ειδικό βάρος περίπου 1,18 γρ/κ.εκ.), το χρώμα του είναι καφεκόκκινο, δεν έχει ρόζους και δεν έχει ιδιαίτερα νερά όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του (με το φλας φαίνεται πιο κόκκινο αλλά είναι πιο πολύ καφέ).
Επίσης δε φεύγουν εύκολα σκλήθρες (σε τομή με κοίλο σκαρπέλο έσπασε κομμάτι χωρίς να ξεκολλήσει μεγάλη σκλήθρα), δε μυρίζει κάποιο ρετσίνι, φαίνεται "ξερό" ξύλο και σε τρίψιμο-κάψιμο με σβουράκι DREMEL ο καπνός μύριζε άσχημα (καμία σχέση με τη μυρωδιά του καμμένου από τρίψιμο παλλίσανδρου).
Ένα άλλο που με παραξένεψε είναι ότι το πριόνισμά του με γιαπωνέζικο ARS είναι δύσκολο, δίνει ξερό, ψιλό πριονίδι και στομώνει εύκολα το πριόνι.

Ψάχνω λοιπόν ανεπιτυχώς εδώ και πάνω από ένα μήνα να βρω τι ξύλο είναι.
Στην ιστοσελίδα που υπέδειξες και συγκεκριμμένα εδώ : http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/ekki/ το βρήκα.

Είναι Ekki !! Και, δυστυχώς για μένα, είναι απ' τα πιο σκληρά ξύλα στον κόσμο.

Γιατί ψάχνοντάς το, βρήκα το παρακάτω video :
Ekki, Hardest Wood ever ?
και ομολογώ ότι μάλλον απογοητεύτηκα λιγάκι, αφού σκόπευα να κάνω ένα σκαφτό μπαγλαμά ή ακόμα και τζουρά.

chris

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2011, 02:10:18 πμ »
οτι πρέπει γιά κόντρες  στά μάνικα καί κόψιμο μόνο μέ δισκοπρίονο πάγκου

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2011, 02:12:36 μμ »
Το ξύλο αυτό έφτασε στα χέρια μου κάποια στιγμή σε αρκετή ποσότητα. Μου δόθηκε σαν "σιδηρόξυλο" και χρησιμοποιείται όντως σαν πατούρα για σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι εξαιρετικό για κόντρες στο μανήκι. Όμως το να κόβεις αυτό το ξύλο είναι μαρτύριο, θέλει μάσκα, καλό αερισμό του χώρου και 2-3 ώρες για να ξεμυρίσει. Είναι απαίσιο!
Εμένα μου δόθηκε τζάμπα. Ψάχνοντας και ρωτώντας έμαθα ότι σε διάφορα εργοτάξια του οσε υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και αφύλακτο και λογικά έγινα κλεπταποδόχος δωρεάς :)
Έτσι έβγαλα το συμπέρασμα ότι αυτό το ξύλο αποκλείεται να έχει αυτή την μυρωδιά από φυσικού του, και ήμουν και είμαι σίγουρος ότι εισάγεται λόγω του οσε σε μεγάλες ποσότητες εμποτισμένο (προσωπική αίσθηση).
Το ρεζουμέ είναι ότι για κόντρες είναι ...μανούλα! Έγω το χρησιμοποίησα σε 3-4 μπουζούκια με άριστα αποτελέσματα. Έχω σταματήσει όμως να το χρησιμοποιώ επειδή αυτή η βρώμα δεν αντέχεται. 

Όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν..

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2011, 11:33:02 μμ »
Έχετε δίκιο και οι δυο σας.

Νομίζω ότι μονάχα σε σταθερό φαλτσοπρίονο κόβεται και μάλιστα με δίσκο για κοπή αλουμινίου. Είναι από τα ξύλα που μέσα τους έχει συσσωρευμένα άλατα πυριτίου (κυριολεκτικώς άμμο όπως και το ιρόκο) που στομώνει πολύ γρήγορα σχεδόν οποιονδήποτε δίσκο.

Φίλε bacharikos δεν ξέρω με τι το έκοψες αλλά εγώ δεν τολμώ να το κόψω στην πριονοκορδέλα.

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2011, 06:03:39 μμ »
Φίλε Κούρος, με κορδέλα+πλάνη το έκοψα και δεν θα στο πρότεινα.. Είχα αγανακτίσει!  ;D

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2011, 09:44:44 μμ »
Φίλε Κούρος, με κορδέλα+πλάνη το έκοψα και δεν θα στο πρότεινα.. Είχα αγανακτίσει!  ;D

Τελικώς, σκέφτομαι σε μερικές μέρες που θα τελειώσω το μασίφ καλούπι του τετράχορδου που έχω στα σκαριά, να αρματώσω στο φαλτσοπρίονο έναν παλιό δίσκο κοπής αλουμινίου και να τα κάνω φέτες για κόντρες και για ταστιέρες μια και καλή. Μετά, στο πλάνισμα (που μπορεί και να μη χρειαστεί) σκοπεύω να βάλω μαχαίρια καρβιδίου που τα έχω καινούργια και αχρησιμοποίητα πάνω από δυο χρόνια.

Αν και είναι εκτός αρχικού θέματος, σε τι αρχικά πλάτη και πάχη με συμβουλεύετε να τα τεμαχίσω;

bacharikos

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 03:06:32 πμ »
Για τετράχορδο, φαντάζομαι max 1,7~2,0 mm αν βάλεις 5 κόντρες (3 σκούρες και 2 λευκές) συν τα φιλετάκια (προτείνω διπλό ασπρόμαυρο).. Ανάλογα βέβαια με την υπόλοιπη αισθητική του οργάνου.

OCGUITARS

• Newbie
  • *
  • I am 38 years old,and involved with music over 20
    • olympuscustomguitars
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 27, 2012, 11:42:37 πμ »
ΕΊΝΑΙ ΜΑΌΝΙ ΒΡΑΣΜΈΝΟ.

Tags: