Φίλε moytro, (συμπατριώτη γιατί κατάγομαι απ' τη Χαλκιδική) σου είμαι ευγνώμων.
Εδώ και κάποια χρόνια (τουλάχιστον 8), έχω δυο κομμάτια από ένα άγνωστο, τόσο σε μένα όσο και σε όσους ξυλουργούς και επιπλοποιούς το έδειξα, ξύλο. Είναι επίσης άγνωστο και στο μουσικοδάσκαλό μου που είναι και οργανοποιός.
Κάποιος από τους ξυλουργούς μου είπε ότι του θυμίζει στρωτήρα για ράγες τραίνου (το έψαξα αλλά όσα ξύλα είδα δεν έμοιαζαν).
Οι διαστάσεις του είναι 0.65 χ 0.22 χ 0.15, είναι πάρα πολύ σκληρό και βαρύ (έχει ειδικό βάρος περίπου 1,18 γρ/κ.εκ.), το χρώμα του είναι καφεκόκκινο, δεν έχει ρόζους και δεν έχει ιδιαίτερα νερά όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του (με το φλας φαίνεται πιο κόκκινο αλλά είναι πιο πολύ καφέ).
Επίσης δε φεύγουν εύκολα σκλήθρες (σε τομή με κοίλο σκαρπέλο έσπασε κομμάτι χωρίς να ξεκολλήσει μεγάλη σκλήθρα), δε μυρίζει κάποιο ρετσίνι, φαίνεται "ξερό" ξύλο και σε τρίψιμο-κάψιμο με σβουράκι DREMEL ο καπνός μύριζε άσχημα (καμία σχέση με τη μυρωδιά του καμμένου από τρίψιμο παλλίσανδρου).
Ένα άλλο που με παραξένεψε είναι ότι το πριόνισμά του με γιαπωνέζικο ARS είναι δύσκολο, δίνει ξερό, ψιλό πριονίδι και στομώνει εύκολα το πριόνι.
Ψάχνω λοιπόν ανεπιτυχώς εδώ και πάνω από ένα μήνα να βρω τι ξύλο είναι.
Στην ιστοσελίδα που υπέδειξες και συγκεκριμμένα εδώ :
http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/ekki/ το βρήκα.
Είναι Ekki !! Και, δυστυχώς για μένα, είναι απ' τα πιο σκληρά ξύλα στον κόσμο.
Γιατί ψάχνοντάς το, βρήκα το παρακάτω video :
και ομολογώ ότι μάλλον απογοητεύτηκα λιγάκι, αφού σκόπευα να κάνω ένα σκαφτό μπαγλαμά ή ακόμα και τζουρά.