συγχωρεστε με για την αγνοια μου για τα μπουζουκια,αλλα οταν λετε να στρωσει τι θα πρεπει να γινει με τον χρονο...?

Απ' ότι φαίνεται, όλα τα καινούργια ακουστικά όργανα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν το μέγιστο του ήχου τους. Πέρα από την ωρίμανση των ξύλων, το στέγνωμα των λούστρων και της κόλλας, θα πρέπει το όργανο να ηρεμίσει και να έλθει στο νέο σημείο ισσοροπιας λόγω της τάσης των χορδών, να κάτσει καλά ο καβαλάρης πάνω στο καπάκι, κτλ.
Από εκεί και πέρα πολλοί υποστηρίζουν ότι το όργανο είναι ζωντανός οργανισμός και για να αποδώσει θα πρέπει να παίζεται. Ακόμα και τα ώριμα όργανα, αν μείνουν αρκετό καιρό χωρίς να παίζονται χάνουν τον ήχο του. Πόσο μάλλον ένα καινούργιο όργανο που δεν έχει παιχτεί καθόλου. Απ΄όσο γνωρίζω τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί και με μετρήσεις (χωρίς να έχω την σχετική τεκμηρίωση). Έχω ακούσει ότι στα σοβαρά μουσεία οργάνων, όλα τα όργανα κατά τακτά διάστήματα βγαίνουν από τις βιτρίνες και παίζονται, για να μη χάνουν τον ήχο τους.
Η μόνη εξήγηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι το καπάκι αυτοδιαμορφώνεται από τον ήχο που παράγει. Η δόνηση ολλόκληρου του οργάνου που προκαλείται από το παίξιμο (και ιδιαίτερα του καπακιού), το κάνει να παίζει καλύτερα με το χρόνο. Ενώ ένα όργανο αδρανές χάνει τη μουσικότητά του.