Αποστολέας Θέμα: τρίχορδο hackberry κατασκευή Γκόλιας Θοδωρής Τρίκαλα  (Αναγνώστηκε 14553 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: τρίχορδο hackberry κατασκευή Γκόλιας Θοδωρής Τρίκαλα
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 02:14:34 μμ »
Ανατριχιασα με το ταξιμι...και το παιξιμο και ο ηχος σκετη γλυκα!

Καλοπαιχτο...κελαηδαει!!!
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 03:17:25 μμ »
συγχωρεστε με για την αγνοια μου για τα μπουζουκια,αλλα οταν λετε να στρωσει τι θα πρεπει να γινει με τον χρονο...? :( :o

moytro

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 7
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 03:22:00 μμ »
Μπράβο!! πολύ καλό. ζεστός ήχος.φέρνει λίγο κέδρο? ζηλεύω και οργανοπαιχτικά και οργανοκατασκευαστικά :)

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 04:16:09 μμ »
συγχωρεστε με για την αγνοια μου για τα μπουζουκια,αλλα οταν λετε να στρωσει τι θα πρεπει να γινει με τον χρονο...? :( :o

Απ' ότι φαίνεται, όλα τα καινούργια ακουστικά όργανα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν το μέγιστο του ήχου τους. Πέρα από την ωρίμανση των ξύλων, το στέγνωμα των λούστρων και της κόλλας, θα πρέπει το όργανο να ηρεμίσει και να έλθει στο νέο σημείο ισσοροπιας λόγω της τάσης των χορδών, να κάτσει καλά ο καβαλάρης πάνω στο καπάκι, κτλ.

Από εκεί και πέρα πολλοί υποστηρίζουν ότι το όργανο είναι ζωντανός οργανισμός και για να αποδώσει θα πρέπει να παίζεται. Ακόμα και τα ώριμα όργανα, αν μείνουν αρκετό καιρό χωρίς να παίζονται χάνουν τον ήχο του. Πόσο μάλλον ένα καινούργιο όργανο που δεν έχει παιχτεί καθόλου. Απ΄όσο γνωρίζω τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί και με μετρήσεις (χωρίς να έχω την σχετική τεκμηρίωση). Έχω ακούσει ότι στα σοβαρά μουσεία οργάνων, όλα τα όργανα κατά τακτά διάστήματα βγαίνουν από τις βιτρίνες και παίζονται, για να μη χάνουν τον ήχο τους.

Η μόνη εξήγηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι το καπάκι αυτοδιαμορφώνεται από τον ήχο που παράγει. Η δόνηση ολλόκληρου του οργάνου που προκαλείται από το παίξιμο (και ιδιαίτερα του καπακιού), το κάνει να παίζει καλύτερα με το χρόνο. Ενώ ένα όργανο αδρανές χάνει τη μουσικότητά του.

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 05:37:11 μμ »
Φίλε Κώστα ότι και να πω για το παίξιμό σου θα είναι λίγο. Εγώ που σε έχω ακούσει και ζωντανά μπορώ να βεβαιώσω ότι στο παίξιμο είσαι άπαιχτος !!!!!! Και ο Θοδωρής έκανε εξαίρετη δουλειά !!!!! Μπράβο !!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 07:41:00 μμ »
Πολύ καλός ο παίκτης :)

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 08:18:38 μμ »

Απ' ότι φαίνεται, όλα τα καινούργια ακουστικά όργανα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν το μέγιστο του ήχου τους. Πέρα από την ωρίμανση των ξύλων, το στέγνωμα των λούστρων και της κόλλας, θα πρέπει το όργανο να ηρεμίσει και να έλθει στο νέο σημείο ισσοροπιας λόγω της τάσης των χορδών, να κάτσει καλά ο καβαλάρης πάνω στο καπάκι, κτλ.

Από εκεί και πέρα πολλοί υποστηρίζουν ότι το όργανο είναι ζωντανός οργανισμός και για να αποδώσει θα πρέπει να παίζεται. Ακόμα και τα ώριμα όργανα, αν μείνουν αρκετό καιρό χωρίς να παίζονται χάνουν τον ήχο του. Πόσο μάλλον ένα καινούργιο όργανο που δεν έχει παιχτεί καθόλου. Απ΄όσο γνωρίζω τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί και με μετρήσεις (χωρίς να έχω την σχετική τεκμηρίωση). Έχω ακούσει ότι στα σοβαρά μουσεία οργάνων, όλα τα όργανα κατά τακτά διάστήματα βγαίνουν από τις βιτρίνες και παίζονται, για να μη χάνουν τον ήχο τους.

Η μόνη εξήγηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι το καπάκι αυτοδιαμορφώνεται από τον ήχο που παράγει. Η δόνηση ολλόκληρου του οργάνου που προκαλείται από το παίξιμο (και ιδιαίτερα του καπακιού), το κάνει να παίζει καλύτερα με το χρόνο. Ενώ ένα όργανο αδρανές χάνει τη μουσικότητά του.

σαν δικηγορος του διαβολου θα πω γιατι ενα καπακι απο ελατο θελει ολα αυτα που λες ενω απο κεδρο δεν θελει????τα λουστρα θελουν αντε κανενα μηνα να στεγνωσουν..ειλικρινα ολα αυτα του μικροκοσμου που δεν τα βλεπουμε,ανοιγουν αλους οριζοντες..απλα μηπως ειιναι αυτο ενα ειδος αυθυποβολης??λεω εγω???χαζα...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 09:45:33 μμ »
Νομίζω ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο ο χρόνος που απαιτείται για την ακουστική ωρίμανση ενός ξύλου και άλλο το στρώσιμο ολόκληρου του οργάνου.

Έτσι ο κέδρος θεωρείται ξύλο που ότι είναι να δώσει ακουστικά, το δίνει από την αρχή. Αντίθετα το έλατο όσο παλαιώνεται (όχι βέβαια προς το άπειρο αλλά και δεν γνωρίζω για πόσο διάστημα γίνεται αυτό, λογικά μέσα σε κάποια χρόνια) τόσο καλύτερα αποδίδει ακουστικά.

Το στρώσιμο του οργάνου γίνεται ανεξάρτητα από το είδος των ξύλων που κατασκευάστηκε και δεν νομίζω ότι είναι αυθυποβολή ή κάποιος μύθος. Νομίζω μάλιστα ότι έχουν γίνει και σχετικά πειράματα. Προσωπικά δεν μπορώ να το αποδείξω (με επιστημονικό τρόπο) αλλά έχω παρατηρήσει ότι πράγματι τα φρέσκα όργανα δεν ακούγονται τόσο καλά. Ακόμα και ο κορυφαίος κατασκευαστής κιθάρας Παύλος Γύπας μου έχει πει ότι όταν πρωτοβάζει χορδές και για μερικές ημέρες τα όργανά του δεν ακούγονται τόσο καλά.

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 10:11:38 μμ »
Το ιδιο μου εχει πει και ο Χρηστος Βουλαδακης!!
Την δευτερη μερα το οργανο παιζει αισθητα καλυτερα!!!
Πιστευω οταν ειναι καινουριο ενα οργανο παιζει πολυ καλα!!
Τωρα αν το παρει ο παικτης και παιζει 2 ωρες την ημερα ή ακομα καλυτερα επαγγελματικα
το οργανο θα απογειωθει!! Αν δεν παιζει μοιραια το οργανο θα χειροτερευει!

theodoropoulos

• Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 22, 2012, 10:14:49 μμ »
kai γενικοτερα κατα μεσο ορο ποσο χρονο θελει να στρωσει η δουλεια???

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 12:04:55 μμ »
kai γενικοτερα κατα μεσο ορο ποσο χρονο θελει να στρωσει η δουλεια???
νομίζω πως το οργανάκι έχει αρχίσει να στρώνει ήδη. Του ανέβασα δέκατα χιλιοστού το μαξιλάρι (πάνω καβαλάρης) και το έχω οπλίσει με 6ωρη καθημερινή μελέτη (μάλλον έχω αρχίσει να στρώνω κι εγώ  ;D)

Κανονικά ένα όργανο στρώνει-δείχνει προς τα που πάει μετά από 8 μήνες, αφού περάσει τις βασικές καιρικές μεταβολές. Η πράξη λέει ότι το όργανο δεν πρέπει να μείνει παραπεταμένο και ειδικά εκτεθειμένο σε υγρασίες, ζέστη, ηλιακή ακτινοβολία. Ένας αφυγραντήρας στο χώρο είναι χρήσιμος. Πρέπει να αγκαλιάζουμε και να ελέγχουμε-παίζουμε τουλάχιστον εβδομαδιαία κάθε καινούριο όργανο.
Το καπάκι κέδρου λένε πως αποδίδει άμεσα άλλα χάνει τον ήχο του μετά απο  5 έτη. Σε αντιδιαστολή βρίσκεται το καπάκι ερυθρελάτης. Επιπλέον στα μπουζούκια λένε ότι ένα όργανο έχει στρώσει τελείως όταν το καπάκι "βουλιάξει" συνήθως μετά από 5 έτη. Εννοείται ότι ένα όργανο 20 ετίας που "μιλάει" ακόμα, το φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί έχει ωριμάσει σαν καλό παλιό κρασί  ;)

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 24, 2012, 12:06:39 μμ »
Ευχαριστώ όλους σας για τα  καλά σας λόγια! :)
Το όργανο όσο πάει και φυσάει περισσότερο!

Θα ανεβάσω σύντομα ένα βίντεο που δείχνει την εξέλιξή του