Αποστολέας Θέμα: Γνώμη για KIT κατασκευής μπουζουκιού;  (Αναγνώστηκε 15797 φορές)

διπλόχορδος

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: Μία κατασκευή και μισή ανακατασκευή (από 8χορδο σε 6χορδο)
Απ: Γνώμη για KIT κατασκευής μπουζουκιού;
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 09:45:14 πμ »
Είστε όλοι σας κατατοπιστικότατοι!  :-*

Άλλες δυο χαζές απορίες:  ::)

1. Μετά τη χρήση ποτηροτρύπανου, πώς αφαιρούμε τον κύλινδρο που κόψαμε, αφού δεν έχουμε κάνει διαμπερή διάτρηση; Με σκαρπέλα σκίζουμε;

2. Τι είδους αρίδες βάζουμε, αυτή με την πλακέ κατάληξη και την πόντα στη μέση (που έδειξε ο Σπύρος) δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Τι κάνει ακριβώς; Σκαπτική είναι; 

3. Το εξωτερικό υποθέτω το φέρνουμε με ράσπες και γυαλόχαρτα. Με το dremel γίνεται ή με δράπανο;

4. Πώς υπολογίζουμε πόσο εύρος έχει το αντηχείο που σκάψαμε; Με το μάτι; Μπαίνει παχύμετρο εκεί μέσα;

Σας ευχαριστώ! Είστε προθυμότατοι και πολύ κατατοπιστικοί! Μακάρι να σας ήξερα όταν προσπαθούσαν να φτιάξω το μπουζουκάκι μου... :(
Viva fui in silvis
sum dura occisa securi
dum vixi tacui
mortua dulce cano...

Quid sim?

locrian

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 10:07:05 πμ »

1. Μετά τη χρήση ποτηροτρύπανου, πώς αφαιρούμε τον κύλινδρο που κόψαμε, αφού δεν έχουμε κάνει διαμπερή διάτρηση; Με σκαρπέλα σκίζουμε;

2. Τι είδους αρίδες βάζουμε, αυτή με την πλακέ κατάληξη και την πόντα στη μέση (που έδειξε ο Σπύρος) δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Τι κάνει ακριβώς; Σκαπτική είναι; 

3. Το εξωτερικό υποθέτω το φέρνουμε με ράσπες και γυαλόχαρτα. Με το dremel γίνεται ή με δράπανο;

4. Πώς υπολογίζουμε πόσο εύρος έχει το αντηχείο που σκάψαμε; Με το μάτι; Μπαίνει παχύμετρο εκεί μέσα;

Σας ευχαριστώ! Είστε προθυμότατοι και πολύ κατατοπιστικοί! Μακάρι να σας ήξερα όταν προσπαθούσαν να φτιάξω το μπουζουκάκι μου... :(

Καταρχήν δεν υπάρχουν χαζές απορίες,, ΟΚ?   :)
1. Όπως είπες θα αφαιρείς κομμάτια με σκαρπέλο, ωστόσο εγώ θα προτιμούσα τα φρεζοτρύπανα (forstner drill bits) γρηγορότερο και καθαρότερο τρύπημα.

2. είναι είδος φρεζοτρύπανου αν μπορούμε να το πούμε έτσι, κάνουν παρόμοια δουλειά, συνηθως χρησιμοποιούνται για διάτρηση σε μικρό πάχος υλικού. Νομίζω λέγονται τρυπάνια φτερού.

3. Αν είναι ήδη διαμορφωμένο, ναι με ράσπες, γυαλόχαρτα, ( προτιμώ το παστραγγουλο) και το dremel και το δράπανο με τύμπανο γυαλόχαρτου κάνουν καλά την δουλειά, το dremel λόγω μικρότερου βάρους είναι πιο ευκολοδούλευτο αλλά ένα δράπανο θα έκανε πιο γρήγορα την δουλειά λόγω μεγαλύτερης ιπποδύναμης, φόρα οπωσδήποτε μάσκα έχει πολύ σκόνη η υπόθεση. ;D

4. Προφανώς εννοείς το πάχος του σκάφους, αυτό το μετράς είτε με παχύμετρο για κοίλες επιφάνειες ή ακόμα και με το χέρι.
Αυτή είναι και η βασική διαφορά με ένα ντουγάτο σκάφος, το ντουγάτο εγγυάται το ίσοπαχο σε όλο το σκάφος.

spirosgiapros

• Full Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 13, 2012, 11:12:50 πμ »

ο ευκολοτερος τροπος για εναν αρχαριο ειναι πιστευω ο ακολουθος
1. σκάψιμο με αυτό

το οποιο κανει αυτο

οπως θα δεις ομως στις φωτο λογω της κεντρικης μυτης η κεντρικη τρυπα σκαβει πιο βαθεια απο οτι τα πτερυγια ... για αυτο σαν οδηγο παιρνουμε την κεντρικη μυτη

εναλλακτικος τροπος με λιγότερο το παραπανω προβλημα ειναι αυτο

το οποιο ανοιγει φωλιές για μεντεσεδες

οπως θα δεις απο το προφιλ η κεντρικη μυτη ειναι μικροτερη σε βαθος

υπάρχει βεβαια και με μεταβλητό βάθος κεντρικης τρύπας αλλα ειναι ακριβοτερο

μετα το πρωτο βημα το σκαφος θα ειναι σκαμενο περιπου οπως της κιθαρας παραπανω

εδω θελει προσοχη να κατεβαινεις σε πατωματα

επειδη τα τοιχωματα του σκαφους δεν ειναι καθετα αλλα οβαλ ερχεσαι 2mm εως 1cm αναλογα την ικανοτητα σου στα εργαλεια και σκαβεις μισο βαθος εργαλειου
ακολουθως ερχεσαι παλι παραμεσα και σκαβεις αλλο ενα βαθος
πιο μεσα αλλο ενα βαθος κτλ κτλ

βημα 2
βαζεις στο δραπανο αυτο

και συγκεκριμενα την μπαλα και τον κώνο .... μπαλα μπορεις να παρεις οτι μεγεθος σηκωνει το δραπανο ... οσο μεγαλυτερη τοσο πιο γρηγορα και πιο ομαλα κοψιματα
κωνο θα παρεις το πολυ 1,5 cm επιφανεις κοπης

ο κωνος θα χρησιμεψει για το πανω πανω τμημα του σκαφους που το τειχωμα φερνει προς το καθετο και βγαζει καθαρη επιφανεια

εγω τα καταφερνω και τα 2 με τη μπαλα

βημα 3
γυαλοχαρτα ... αν εχεις ξεκινας με dremel ... αν οχι με το χερι

εγω προσωπικα το τελειωνω ολο το σκαφος με μια μπαλα δραπάνου και ενα κοματι γυαλί
τωρα για το εσωτερικο μετρημα εγω κανω το εξης
φτιαχνω μια κατασκευη σαν καλουπι μπουζουκιου

την οποια φτιαχνω απο χαρτονι χειροτεχνιας
το εξωτερικο της μερος ειναι στις διαστασεις του εσωτερικου του σκαφους του μπαγλαμα
για τελειοτερο μετρημα οι καθετες επιφανειες του χαρτονενιου καλουπιου είναι μία ανα ενα πόντο

βαζοντας σιγα σιγα το καλουπακι μεσα στο σκάμα βλέπουμε που βρίσκει και εκει διορθωνουμε μεχρι να εφαρμοσει και να κατσει μεσα σωστα

αν κατσει σωστα το σκαφος ειναι ετοιμο

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 09:15:05 πμ »
Συμφωνώ με τον Σπύρο , σίγουρα θές δράπανο , ράσπα , μέγγενη και γυαλόχαρτα για αρχή.
Εγώ χρησιμοποίησα και αυτά τα φρεζοτρύπανα και τις παρακάτω φρέζες για δράπανο.
Τα φρεζοτρύπανα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε σταθερό δράπανο για καλύτερα αποτελέσματα.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΚΑΒΩ.....ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΤΕΡΟ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΠΡΟΣΕΧΕ
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: