Αποστολέας Θέμα: Ξεχονδρισμα ξύλου  (Αναγνώστηκε 10348 φορές)

golden_luthier

• Newbie
  • *
Ξεχονδρισμα ξύλου
« στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 01:02:37 μμ »
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Θα ήθελα τα φώτα σας όσον αφορά το θέμα! Επειδή δεν έχω drum sander πως αλλιώς μπορώ να λεπτύνω ένα ξύλο?? Με ροκάνι ή ηλεκτρική πλάνη? Με τριβείο παλμικό γίνεται?

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: Ξεχονδρισμα ξύλου
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 01:36:08 μμ »
Με ροκανι λιγο δυσκολα ιδιως αν το ξυλο εχει μεγαλο πλατος.
Με τριβειο και χοντρο γυαλοχαρτο κατι γινεται....αν μιλαμε για ψιλοκατεβασμα και μικρο πλατος ξυλου.
Με ηλεκτρικη πλανη και αρκετη προσοχη γινεται....μετα το περνας και με το τριβειο και θα ειναι μια χαρα.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 02:08:10 μμ »
Μπορεις καλλιστα να το κανεις και με το ρουτερ για να αφαιρεσεις μεγαλο μερος υλικου http://www.bellforestproducts.com/wood/toms-workbench-smoothing-the-wild/

Στο τελος με ενα τριβειο μπορεις να αφαιρεσεις καποια δεκατα και να εχεις λεια επιφανεια.

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 02:24:28 μμ »
Φίλε μου,
η πλάνη είναι σταθερή ή ηλεκτροκίνητη μεν αλλά χειρός δε.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 03:46:17 μμ »
ο καλυτερος και ασφαλεστερος τροπος και για τα χερια σου , και για το ξυλο, ειναι στην ξεχονδριστηρα.Μια πλανη κατα καποιον τροπο, με προοθηση ομως.Δεν εχεις κανα φιλο ξυλουργο να σε βολεψει?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

locrian

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 03:57:50 μμ »
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Θα ήθελα τα φώτα σας όσον αφορά το θέμα! Επειδή δεν έχω drum sander πως αλλιώς μπορώ να λεπτύνω ένα ξύλο?? Με ροκάνι ή ηλεκτρική πλάνη? Με τριβείο παλμικό γίνεται?

Για γίνε πιο συγκεκριμένος, διότι κάθε μέρος ενός οργάνου, απαιτεί διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας.
Αλλιώς ας πούμε θα λεπτύνεις μια ντουγα και αλλιώς ένα σώμα ηλεκτρικής κιθάρας.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 13, 2012, 12:26:54 πμ από locrian »

golden_luthier

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 01:49:44 μμ »
και επανέρχομαι στο θέμα γιατι προβληματίζομαι! Τα πρώτα μου ξύλα τα λέπτυνα στο κυλινδρικό τριβείο ενός γνωστού οργανοποιού αλλά δεν μπορώ να υποχρεώνομαι συνέχεια! Η πλάνη ξεχονδριστήρας που έχουν οι μαραγκοί μου είπαν ότι δεν μπορεί να κατεβάσει στα 2mm το ξύλο! Άρα τι κάνουμε?? Σκέφτομαι ηλεκτρική πλάνη χειρός ή τριβείο ταινίας χειρός ή έκκεντρο τριβείο που είναι για αρκετά μεγάλη αφαίρεση υλικού! Ακούω ιδέες! Τι έχετε να προτείνετε αγαπητοί συμφορουμιτές?  ;D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 01:54:52 μμ »
απλα πραγματα κατεβασετο στην ξεχονδριστηρα μεχρι μισο ποντο και μετα τα ξυλα ανα χειρας και πας στο τριβειο του κολητου σου και τα κατεβαζεις κι αλλο σιγα σιγα μεχρι εκει που θες

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 04:08:05 μμ »
και επανέρχομαι στο θέμα γιατι προβληματίζομαι! Τα πρώτα μου ξύλα τα λέπτυνα στο κυλινδρικό τριβείο ενός γνωστού οργανοποιού αλλά δεν μπορώ να υποχρεώνομαι συνέχεια! Η πλάνη ξεχονδριστήρας που έχουν οι μαραγκοί μου είπαν ότι δεν μπορεί να κατεβάσει στα 2mm το ξύλο! Άρα τι κάνουμε?? Σκέφτομαι ηλεκτρική πλάνη χειρός ή τριβείο ταινίας χειρός ή έκκεντρο τριβείο που είναι για αρκετά μεγάλη αφαίρεση υλικού! Ακούω ιδέες! Τι έχετε να προτείνετε αγαπητοί συμφορουμιτές?  ;D

Φίλε μου,
διάβασε πρώτα εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=518.0 για τον τρόπο που μπορείς να ξεχονδρίσεις μέχρι και σε πάχος 1 χιλ. με ξεχονδριστήρα. Αυτά όμως εφαρμόζονται σε δική σου πλάνη-ξεχονδριστήρα γιατί ο μαραγκός δεν νομίζω να σου κάνει τέτοιες πολυτέλειες εκτός κι αν είναι πολύ φίλος σου.

Πάντως αν έκκεντρο τριβείο εννοείς την "κατσαρόλα", ούτε να το σκέφτεσαι. Αυτό είναι εργαλείο που δουλεύει "επάνω" σε σταθερό κομμάτι και όχι το κομμάτι επάνω σ' αυτό. Και τα κομμάτια πρέπει να είναι μεγάλα. Επειδή το έχω δουλέψει κατά κόρον, σου λέω ότι δεν μπορεί να βγάλει τις ακρίβειες που απαιτούνται για την οργανοποιία.

Υπάρχουν και κάποια άλλα έκκεντρα τριβεία αλλά και αυτά δε νομίζω να σου δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Την ηλεκτρική πλάνη χειρός αν και μπορεί να αποδώσει, τη φοβάμαι για λεπτοδουλειές.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 08:04:02 μμ »
η δικια μου επαγγελματικη ξεχονδριστηρα κατεβαζει μεχρι 5 κι απο κει και μετα πας με το χερι την ρυθμιση μεχρι 2,5 εχω κατεβασει εγω.Πηγα καποτε να φτασω στα 2 και ακουμπησαν τα μαχαιρια και τα γαμησα τη μανα

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 12, 2012, 08:35:23 μμ »
Εμενα φτανει μεχρι 3mm και με την προσθηκη καποιου ξυλο εχω φτασει μεχρι και τα 2,5mm
Μιλαω για δουγιες και ειναι επικινδυνο και να σπασει το ξυλο!
Πρεπει τα νερα του ξυλου να τα κοιταμε απο τα πλαγια και να εχουν φορα προς τα κατω!

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 20, 2012, 10:40:25 μμ »
εγω πηρα πριν λιγες μερες μια ηλεκτρικη πλανη.
σημερα στερεωσα την δουγα με σφιχτηρα στην μια της ακρη.
ακουμπησα την πλανη και με δυο περασματα την λεπτυνα οσο ηθελα
ειναι γενικα πανευκολο και  δεν υπαρχει κανενας κινδυνος αμα εισαι προσεχτικος.

ενω με πλανη χειρος ηθελα παρα πολυ ωρα με μεγαλη ταλαιπωρια ,με την ηλετρικη σε 30 δτλ τελειωσα.

golden_luthier

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 01, 2012, 01:27:03 μμ »
Φίλε Χάρη τι πλάνη πήρες? Και πόσο την έβαλες να παίρνει κάθε φορά γιατί με το ροκάνι δουλειά δε γίνεται ειδικά στα μαόνια! Πόσα mm την έφτασες τη δούγα?

vtypal

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 02:40:46 πμ »
Πάντως αν έκκεντρο τριβείο εννοείς την "κατσαρόλα", ούτε να το σκέφτεσαι. Αυτό είναι εργαλείο που δουλεύει "επάνω" σε σταθερό κομμάτι και όχι το κομμάτι επάνω σ' αυτό. Και τα κομμάτια πρέπει να είναι μεγάλα. Επειδή το έχω δουλέψει κατά κόρον, σου λέω ότι δεν μπορεί να βγάλει τις ακρίβειες που απαιτούνται για την οργανοποιία.

Υπάρχουν και κάποια άλλα έκκεντρα τριβεία αλλά και αυτά δε νομίζω να σου δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Την ηλεκτρική πλάνη χειρός αν και μπορεί να αποδώσει, τη φοβάμαι για λεπτοδουλειές.

Είναι λίγο παλιό το θέμα, αλλά επειδή ψάχνομαι για το πως θα λεπτύνω καπάκι, πλαϊνά και πάτος ακ.κιθάρας είπα να ρωτήσω εδώ.

Γιατί δε κάνει το περιστροφικό-έκκεντρο (random orbital) τριβείο; Αφαιρεί γρήγορα μεγάλες ποσότητες ξύλου ή το αποτέλεσμα δεν είναι επίπεδο; Εμένα, θεωρητικά τουλάχιστον, μου φαίνεται πιο ασφαλές από μια ηλεκτρική πλάνη που μπορεί να σου κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Σκεφτόμουν να λεπτύνω 1,5 χιλοστό περίπου με τριβείο 120αρι γυαλόχαρτο  από τα 4,5χιλ. πάχους, και τελικη ευθυγράμμιση με ξύστρα επίπεδη.

"Ερασιτέχνης είναι ο εραστής της τέχνης"

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 14, 2013, 06:28:02 μμ »
Καλησπέρα εγώ πιστεύω οτι γίνεται και με ροκάνι χειρός 35 πόντων να πάρεις τα χοντρά και μετά όπως είπες να τελειώσεις με ίσια ξύστρα, βέβαια πρέπει να είναι καλό ροκάνι καλά ακονισμένο και καλά ρυθμισμένο,αλλιώτικα και πασαλιμανιώτικα μπορείς να τα πας σε τριβείο ξεχονδριστήρα και να τελειώσεις στο άψε σβήσε.
Τα πλαινά μπορείς άμα έχεις κορδελίτσα να τά περάσεις και να τα λεπτύνεις και μετά με τριβείο και με ξύστρα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Tags: