και επανέρχομαι στο θέμα γιατι προβληματίζομαι! Τα πρώτα μου ξύλα τα λέπτυνα στο κυλινδρικό τριβείο ενός γνωστού οργανοποιού αλλά δεν μπορώ να υποχρεώνομαι συνέχεια! Η πλάνη ξεχονδριστήρας που έχουν οι μαραγκοί μου είπαν ότι δεν μπορεί να κατεβάσει στα 2mm το ξύλο! Άρα τι κάνουμε?? Σκέφτομαι ηλεκτρική πλάνη χειρός ή τριβείο ταινίας χειρός ή έκκεντρο τριβείο που είναι για αρκετά μεγάλη αφαίρεση υλικού! Ακούω ιδέες! Τι έχετε να προτείνετε αγαπητοί συμφορουμιτές? 
Φίλε μου,
διάβασε πρώτα εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=518.0 για τον τρόπο που μπορείς να ξεχονδρίσεις μέχρι και σε πάχος 1 χιλ. με ξεχονδριστήρα. Αυτά όμως εφαρμόζονται σε δική σου πλάνη-ξεχονδριστήρα γιατί ο μαραγκός δεν νομίζω να σου κάνει τέτοιες πολυτέλειες εκτός κι αν είναι πολύ φίλος σου.
Πάντως αν έκκεντρο τριβείο εννοείς την "κατσαρόλα", ούτε να το σκέφτεσαι. Αυτό είναι εργαλείο που δουλεύει "επάνω" σε σταθερό κομμάτι και όχι το κομμάτι επάνω σ' αυτό. Και τα κομμάτια πρέπει να είναι μεγάλα. Επειδή το έχω δουλέψει κατά κόρον, σου λέω ότι δεν μπορεί να βγάλει τις ακρίβειες που απαιτούνται για την οργανοποιία.
Υπάρχουν και κάποια άλλα έκκεντρα τριβεία αλλά και αυτά δε νομίζω να σου δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Την ηλεκτρική πλάνη χειρός αν και μπορεί να αποδώσει, τη φοβάμαι για λεπτοδουλειές.