Αποστολέας Θέμα: Γενική επισκευή βιολιού αρχών 20ου αιώνα - Το έξόριστο βιολί  (Αναγνώστηκε 2037 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Γενική επισκευή βιολιού αρχών 20ου αιώνα - Το έξόριστο βιολί
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 13, 2025, 04:50:59 μμ »

Μιας και αναφέραμε στην αρχήτην ιστορία του βιολιού αυτού σας παραθέτω την ιστορία όπως μου την έστειλε λεπτομερώς ο ιδιοκτήτης. 

''Αρχές τις δεκαετίας του 1950 ήλθε στο χωριό μας (νοτιοδυτική Κρήτη) ένας άνθρωπος πιθανόν πολιτικός εξόριστος από την Ανατολική Κρήτη (ίσως Σητεία) με το βιολί του. Ζήτησε φιλοξενία την οποία του έδωσαν όλοι στο χωριό μεταξύ αυτών και το σπίτι μας, χωρίς ποτέ κανένας να ρωτήσει το όνομα του ή τον λόγο για τον οποίο βρέθηκε στον τόπο μας, έτσι  του έδωσαν το όνομα Εξοριστάκης. Επειδή η πατρική μου οικογένεια (Παππούς Θείος και ο Πατέρας μου) ήταν μουσικοί, έπαιζαν βιολί και τραγουδούσαν, πολλές φορές όποτε υπήρχε αίτιο χαράς καλούσαν τον Πατέρα μου που έπαιρνε μαζί του και τον Εξοριστάκη σε σπίτια και μαγαζιά (καφενείο-μπακάλικο-ταβέρνα) και  διασκέδαζαν.Τέλος της δεκαετίας του 1950 έφυγε ο Εξοριστάκης αφήνοντας το βιολί στο Σπίτι μας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία. Μέχρι το 1966 που πέθανε ο Πατέρας μου το βιολί εξακολουθούσε να είναι στο σπίτι μας και κατά δήλωση της Μητέρας μου ήταν ΔΩΡΟ του Εξοριστάκη. Λίγους μήνες αργότερα ζήτησε το βιολί ο Νονός μου, η Μητέρα του το έδωσε, θεωρώντας την κίνηση αυτή προσωρινή αλλά όταν το ζήτησε πίσω δεν το της έδωσε ισχυριζόμενος ότι ήταν δικό του δώρο.Το 1975 ο Γαμπρός μου (σύζυγος της αδελφής μου) με κάποιον τρόπο που μόνο αυτός ήξερε κατάφερε το Νονό μου να του το δωρίσει και το πήρε στην Ήπειρο. Το 1988 το πήρα εγώ πίσω από τον Γαμπρό μου με αντάλλαγμα μια κυνηγετική καραμπίνα.Όταν αργότερα ρώτησα τον Νονό μου ….τελικά σε ποιόν χάρισε το βιολί ο Εξοριστάκης μου είπε ότι … ο Πατέρας σου με τον Εξοριστάκη ερχόταν στο μαγαζί μου και αποσπερίζαμε παίζοντας μουσική και τραγουδώντας … και είχε πει όταν φύγω θα μου χάριζε το βιολί. Αλλά τώρα αφού το πήρες εσύ χαλάλι σου!Το βιολί από τον νονό μου ήταν ήδη σε κακή κατάσταση γιατί αφενός δεν το χρησιμοποιούσε και αφετέρου το είχε παραπεταμένο σε μια αποθήκη. Ο Γαμπρός μου προσπάθησε να το επισκευάσει αλλά δεν βρήκε τον κατάλληλο και εγώ όταν το πήρα πίσω το έδωσα σε ερασιτέχνη μουσικό που ήταν ξυλουργός που του έκανε μεγαλύτερη ζημιά αφού εκτός των άλλων του έσβησε την ημερομηνία και την χώρα κατασκευής που απ` όσον θυμάμαι  είχε ημερομηνία 19..8 και made in Czechoslovakia.Το καλοκαίρι του 2025 στο εξοχικό μας γνώρισα και κατάλαβα την αγάπη του Δημήτρη  για την μουσική και τα μουσικά όργανα. Επιτέλους, ένιωσα πως βρήκα τον άνθρωπο που θα δώσει ζωή σε αυτό το ταλαιπωρημένο όργανο που σε εποχές  δύσκολες αλλά με πολύ αγάπη χάριζε στο χωριό μας με τους γλυκούς ήχους του και ανιδιοτελώς στιγμές χαράς απαλύνοντας την δύσκολη ζωή τους.Το κυριότερο ότι το κράτησε στα χέρια του ο Πατέρας μου που δεν γνώρισα σχεδόν καθόλου, παίζοντας μουσική, που πιθανόν να είχα ακούσει μέχρι έξι χρονών παιδάκι.''

Και τώρα μετά την λεπτομερή παράθεση της ιστορίας να διορθώσω πως το βιολί εν τέλει είναι κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου και όχι στο τέλος του 19ου αιώνα όπως αρχικά ανέφερα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 06, 2026, 01:29:38 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 16, 2025, 10:58:21 μμ »
 Γειά σου Δημήτρη! ε ρε και που να ήξερε ο Τσχοσλοβάκος violin maker luthier, τι γλέντια θα γινόντουσαν με το εργο του! Αντε οταν τελειώσει παίξε εσυ ή όποιος ειναι τις ομολογίες.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 06, 2026, 01:30:37 μμ από sakkalis »
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 17, 2025, 09:58:12 πμ »
Δεν έγραψα τίποτα αλλά η επισκευή προχωράει. Μου έφαγε πολύ χρόνο το δοξάρι το οποίο τελικά είχε και αυτό πολλά θέματα. Το τμήμα του δοξαριού με την βίδα που σφίγει (frog  το λένε στα αγγλικά), έχει ένα ειδικό παξιμάδι πακτωμένο στο κομμάτι που αφαιρείται (frog), και περνάει μέσα του μία βίδα που το ενώνει με το δοξάρι. Αυτό το παξιμάδι είχε φύγει και το ξαναβάλανε με ξυλόκόλλα χωρίς όμως να έιναι ούτε στη σωστή θέση (και να μην κάνει σωστή εφαρμογή στο δοξάρι) αλλά και να μήν είναι σταθερό. Αφαιρέθηκε λοιπόν και αφού καθαρίστηκε η κόλλα το κενό στο ξύλο ήταν μεγάλο και το παξιμάδι δεν μπορούσε να βιδωθεί πλέον. Γέμισα το κενό με εποξική κόλλα, έκανα μια καινούργια τρύπα στην εποξική πλέον και με λίγο κόλλα βίδωσα το καπάκι στη σωστή πλέον θέση και σταθερά.
Τώρα στο δοξάρι έχει μία υποδοχή που κουμπώνει το κινητό μέρος (frog). Είχε σπάσει και το κρατούσε μόνο ένα δαχτυλίδι μεταλλικό που  είχε στην απόληξη του δοξαριού. Αφαιρέθηκε το δαχτυλίδι, κολλήθηκαν τα κομμάτια του ξύλου με εποξική κόλλα για να κλείσουν και καποια κενά που είχε. Ταυτόχρονα όμως έκλεισε και το κανάλι στο ξύλο του δοξαριού που πέρναγε τόσο η βίδα αλλά και το παξιμάδι του frog οπότε ξανανοίχθηκε σωστά. Επειδή το σημείο αυτό δέχεται μεγάλες πιέσεις ενισχύθηκε εξωτερικά με ένα φύλλο καπλαμά μαύρου στην περιοχή αυτήν. Τέλος περάστηκε ένα χέρι λούστρο όλο το δοξάρι.  Στο τέλος πέρασα και καινούργιες τρίχες στο δοξάρι γιατί οι υπάρχουσες είχαν τσουρομαδήσει. Ακόμα και το πέρασμα της τρίχας έχει αρκετή διαδικασία και χάρηκα που έμαθα και κάτι κανούργιο. Πάντως ότι θα χτένιζα τρίχες αλόγου δεν το περίμενα (όποιος ξέρει καταλαβαίνει).
Ταυτόχρονα δούλευα και το σκάφος.
Αφού κολλήθηκαν τα πλαϊνά στην πλάτη και ενισχύθηκαν τα μετριμετρικά φιλέτα, περάστηκε όλο το σκάφος εσωτερικά με γομαλάκα πριν κολληθεί το καπάκι. Τρίφτηκαν πλαϊνά και πλάτη να καθαριστούν και από τα παλιά λούστρα που είχαν απομείνει σε κάποια κομμάτια πλαϊνών και στον κοχλία, αλλά και το βερνίκι εμποτισμού του τελευταίου, ο Θεός να τον κάνει, επισκευαστή.
Ειδικά για το βερνίκι εμποτισμού έριξα πολύ βρισίδι στον αναφερόμενο γιατί δεν καθάριζε με τίποτα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες δεν καθάρισε εντελώς και άφησε μία πιο σκούρα απόχρωση στο κελεμπέκι.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 06, 2026, 01:30:23 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 24, 2025, 06:29:01 μμ »
Ομολογουμένως έχω παιδευτεί πολύ με αυτήν την επισκευή. Κάθε φορά που έλεγα τέλος με τα ανοίγματα το καπάκι ξανάναοιγε και το ξανακόλλαγα. Με τα πολλά κατάφερα να το κλείσω το σκάφος και το πέρασα δύο χέρια γομαλάκα. Η γομαλάκα αρκετά αραιή και χρωματισμένη με κουρκουμά έδωσε μια πιο κίτρινη απόχρωση. Η πλάτη και τα πλαϊνά δείξανε καλύτερα και παρά το σκούρο καφέ εμποτισμού που το είχαν περάσει (ειδικά η πλάτη) και άφησε την επιφάνεια με περιοχές πιο σκούρες που δεν ταιριάζουν με κελεμπέκι. Το καπάκι πολύ ταιλαιπωρημένο δεν λέει να κλείσει με τίποτα. Θα το περάσω κι άλλη γομαλάκα. Μετά όλο το σκάφος θα περαστεί ένα σήλερ νίτρου και θα το κλείσω με με λούστρο μπάλας. Το όργανο είναι πολύ ταλαιπωρημένο και θέλω ένα πιο ανθεκτικό σχήμα βερνικιών από σκέτη γομαλάκα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 06, 2026, 01:30:09 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 07, 2026, 11:45:03 μμ »
Και ήρθε η ώρα που τελείωσε το βιολί.
Μπήκε και η ψυχή. Με παίδεψε λίγο ως πρώτη φορά αλλά πιστεύω πως τελικά μπήκε σωστά
Περάστηκαν οι χορδές και έγινε και η πρώτη δοκιμή.
Η αγωνία μου μεγάλη καθώς φοβομουν πως δεν θαβγάλει ήχο ή θα διαλύσει εξ ων συνετέθει με το σφίξιμο των χορδών. Έβαλα και αυτά που είναι για την μικρορύθμιση των χορδών (δεν έχω ιδέα πως λέγονται) παρόλο που δεν είχε αρχικά.
Τόλμησα και βάρεσα και δυο φαλτσοδοξαριές ο άσχετος και έγραψα και βίντεο.

https://www.youtube.com/shorts/WNklUVPhO3Q

Κλείνοντας να ξαναπώ πως κανονικά το όργανο δεν ήταν για επισκευή αλλά άξιζε τον κόπο για την συναισθηματική αξία του.
Δημήτρης Σ.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 08, 2026, 06:36:06 πμ »
Μπράβο βρε Δημήτριε! και οι πενιές ωραίες είναι, αλά κάντρυ στιλ! μπυρα
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 08, 2026, 03:34:50 μμ »
Να είσαι καλά Νικόλα.
Τι πενιές μωρέ, αφού πρώτη φορά πιάνω στα χέρια μου βιολί. Για αυτό το είπα το βίντεο και φαλτσοδοξαριές.
Το ευχάριστο ήταν ότι παρά τα όσα προβλήματα είχε το όργανο τελικά έβγαλε ήχο.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 21, 2026, 10:16:58 πμ »

Τόλμησα και βάρεσα και δυο φαλτσοδοξαριές ο άσχετος και έγραψα και βίντεο.

https://www.youtube.com/shorts/WNklUVPhO3Q
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: