φίλοι καλησπέρα ,
Ἀπό καιρό μ' ἀπασχολοῦσε ἡ σκέψη πῶς νά κάνω τό καράβολο , δεδομένου ὅτι , τά ὄργανα αὐτά πού πουλοῦν στήν Τουρκία , ἔχουν καράβολο σά τήν κλασσική κιθάρα . Ἐμένα αὐτό δέν μ' ἀρέσει καί ἀποφάσισα , ὅπως καί στό προηγούμενο , νά βάλλω ξύλινα κλειδιά . Ἀλλά προβληματίστηκα καί μέ τό σχῆμα τοῦ καραβόλου .
Τώρα τελευταῖα , ἡ γερμανική ἑταιρεία Wittner ἐπινόησε κάτι μηχανικά κλειδιά πού μοιάζουν μέ ἐβένινα , γιά βιολί ( καί οὔτι ) , τσέλλο , ταμπουρᾶ ( bağlama saz ) , περσικό τάρ κ.λ.π. Αὐτά λειτουργοῦν μέ γραναζάκια στό ἐσωτερικό τους , πού δέν φαίνεται :
Αὐτό εἶναι κλειδί γιά ταμπουρᾶ , καί ὁλος ὁ κῶνος μπαίνει σέ συμπαγές καράβολο . Κινεῖται μόνο τό χερούλι καί τό ἀπό κάτω μέρος αὐτοῦ , ὅπου στρίβει ἡ χορδή . Ὁ κῶνος μένει ἀκίνητος καί σφηνωμένος .
Κάτι ἀντίστοιχο γίνεται καί στά ὄργανα μέ καράβολο τύπου βιολιοῦ .
Πολύ ὡραῖα κλειδιά , ἀλλά.....πολύ ἀκριβά !!! Στό ὄργανο αὐτό πού κατασκευάζω , τό κλειδί ὅπως τό παραπάνω , ἔχει 29 ευρώ !!! Τό ἕνα !!! 7 κλειδιά πού θέλω , 203 ευρώ !!!! Ἔ , δέν τά χαλαλίζω !!!!
Τελικά κατέληξα σέ ξύλινα κλειδιά πού θά κατασκευάσω μόνος μου , καί καράβολο τύπου οὐτιοῦ . Τό συμπαγές καράβολο , σάν αὐτό πού ἔχουν τά σάζια , προέκταση τοῦ μάνικου , δέν μοῦ πολυαρέσει .
Ἔτσι , ἀφοῦ παρακολούθησα ἕνα βιντεάκι στό you tube ( peg box making of the oud ) , σχεδίασα στό χαρτί τό καράβολό μου
ἔκοψα 4 φέτες ἀπό τόν χοντρό καπλαμᾶ σφενδαμιοῦ μουαρέ , πού ἔχω κάνει καί τίς δοῦγες , γιά τά τοιχώματα τοῦ καραβόλου - 2 φέτες σέ κάθε τοίχωμα γιά νά γίνη γερό , παρ' ὅλο πού θά εἶναι πολύ στενό - καί ἀφοῦ τίς ἔκοψα σύμφωνα μέ τό σχέδιο καί τρύπησα σ' ὄλες ἀντικρυστά καί τίς 7 τρῦπες τῶν κλειδιῶν μέ 6άρι τρυπάνι , τίς κόλλησα άνά δύο , παρεμβάλλοντας ἀνάμεσα καί ἀπό ἕνα κομμάτι μαῦρο καπλαμᾶ .
Ἀφοῦ κόλλησαν , ἀντίκρυσα τά δύο τοιχώματα μέ τή βοήθεια 2 βιδῶν καί παξιμαδιῶν , ὥστε νά τριφτοῦν μαζί .
Ἡ μύτη , ἀφοῦ τριφτῆ στό σχῆμα καί στό μέγεθος πού πρέπει , θά χωθῆ μέ κόλλα στήν ἐσοχή τοῦ μάνικοὒ πού δημιούργησα , ὅπως φαίνεται παρακάτω , πρῶτα σχεδιασμένη στό μάνικο :