Αποστολέας Θέμα: Τό τρίτο μου yaylı tanbur - ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....  (Αναγνώστηκε 2543 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Τό τρίτο μου yaylı tanbur - ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....
« Απάντηση #45 στις: Ιανουαρίου 26, 2025, 11:10:35 μμ »
Εὐχαριστῶ πολύ , φίλε καί συμμαθητά Στέργιε !!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Ιανουαρίου 26, 2025, 11:49:32 μμ »
Συνέχεια λοιπόν τῆς κατασκευῆς μέ τό συμμάζεμα τοῦ ἄνω δακτυλίου . Ἀφοῦ κόλλησα ὅλες τίς φέτες ἀπό ξῦλο ἐλιᾶς σόκορο καί συμμετρικές ἀνά δύο , κόλλησα καί δύο κορδόνια στά περιθώρια πού εἶχα ἀφήσει ἀπ  τίς δύο πλευρές τῶν φετῶν στό δακτύλιο ἀπό κόντρα πλακέ . Ἔτσι καλυφθηκε ὅλη ἡ ἐπιφάνεια τοῦ κόντρα πλακέ . Ἀφοῦ στέγνωσε ἡ κόλλα , πέρασα τόν δακτύλιο ἀπ' τό τριβεῖο τυμπάνου γιά νά γίνη ἰσόπαχος .

Παρακάτω λεπτομέρειες ἀπό κοντά ὅπου φαίνονται τά συμμετρικά ἀνά δύο κομμάτια τῆς ἐλιᾶς :

Στή συνέχεια προέκυψε ἕνα πρόβλημα στόν ἄνω δακτύλιο πού τό ἔλυσα , ἀλλ' αὐτό θά τό παρουσιάσω τήν ἑπομένη φορά .

Ὅταν τρύπησα μέ τό τρυπάνι τό τακούνι μέ τό μάνικο πού εἶχα σφίξει καί δείξει πρίν 4 ἀπαντήσεις , ἡ θέση τῆς τρύπας ἀποδείχθηκε λανθασμένη , καί ἀναγκάστηκα νά ξανασφίξω τά δύο κομμάτια γιά καινούργια τρύπα . Ὅμως τό λάθος ἀποδέιχθηκε ὠφέλιμο , γιατί τρυπήθηκαν δύο τρῦπες , μιά ἡ καινούργια καί μιά ἡ παλιά , ἡ μιά δίπλα στήν ἄλλη , ὁπότε θά ὑπάρχη καλύτερη σταθερότητα μεταξύ τακουνιοῦ καί μάνικου:

Οἱ τρῦπες τρυπήθηκαν μέ τήν μεγαλύτερη δυνατή ἀκρίβεια , ὅσον ἀφορᾶ τήν καθετότητα στό τακούνι , τήν παραλληλότητα μεταξύ τους , ὥστε τό τρυπάνι καί ἀκολούθως οἱ μακρυές βίδες , νά πέσουν μέσα στό " ψωμί " τοῦ κάτω μέρους τοῦ μάνικου , δηλαδή ὅταν σχηματιστῆ ἡ καμπυλότητα αὐτοῦ , νά εἶναι καλά χωνεμένες μέσα του .
Οἰ τρῦπες στό τακούνι , ἀπ' τή μεριά τοῦ σκάφους , φρεζαρίστηκαν γιά νά δεχθοῦν " πρόσωπο " τά κεφάλια τῶν βιδῶν .

Συνεχίζεται....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Ιανουαρίου 29, 2025, 09:36:48 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,

Τό πρόβλημα πού παρουσιάστηκε στόν ἄνω δακτύλιο , ἦταν ὅτι , ὅταν ἀκόμη ἦταν ἕνα τετράγωνο κόντρα πλακέ , δέν ξεγύρισα τόν μέσα κύκλο τοῦ δακτυλίου μέ τήν σέγα , ἀλλά μέ τήν πριονοκορδέλα , μέ ἀποτέλεσμα νά δημιουργηθῆ μιά κοψιά κατά πλάτος τοῦ δακτυλίου , ὥστε ἡ πριονοκορδέλα νά εἰσέλθη ἀπ' τήν μέσα μεριά του καί νά ξεγυρίση καί τόν μέσα κύκλο . Ἔ , εἶπα , ὅταν θά ἐπενδύσω ἀπό τό ἐπάνω μέρος τόν δακτύλιο , θά κλείση καί ἡ σχισμή . Ἔτσι καί ἔκανα . Ὅμως , ἐπειδή ἡ ἐπένδυση ἔγινε μέ λεπτά κομμάτια ξύλου ἐλιᾶς σόκορο , καί ἐπειδή μέ ἀρκετή δυσκολία φοριόταν ὁ δακτύλιος στόν κοντό κύλινδρο , τό λεπτό ἀδύνατο ξῦλο τῆς ἐλιᾶς σάν σόκορο πού ἦταν ἔσπασε καί τό ἄνοιγμα στόν δακτύλιο ξαναδημιουργήθηκε .
Γιά νά κλείσω λοιπόν τό δακτύλιο ὅπως πρίν , κόλλησα ἀπό τό κάτω μέρος του ἕνα κομμάτι λεπτῆς λαμαρίνας γαλβανιζέ πάχους μισοῦ χιλιοστοῦ στό σχῆμα τοῦ δακτυλίου μέ ἐποξική κόλλα δύο συστατικῶν  :

Τό κομμάτι τῆς λαμαρίνας , εἶναι τόσο μεγάλο ὥστε νά περιλαμβάνη 2 ἀπό τίς 8 βίδες πού θά ἐνώνουν τόν ἄνω μέ τόν κάτω δακτύλιο . Ἡ σχισμή εἶναι στό μέσον τῆς λαμαρίνας .

Στόν ἄνω δακτύλιο συνηθίζεται καί νά τοποθετεῖται καί ὁ χορδοκράτης . Ἐπειδή ὅμως οἱ χορδές τραβᾶνε καί στό προηγούμενο yaylı tanbur τό τμῆμα τοῦ δακτυλίου ὅπου αὐτός ἦταν κολλημένος ἀνασηκώθηκε καί στράβωσε ,

εἶπα αὐτή τή φορά νά λάβω τά μέτρα μου . Ἔτσι , στό τμῆμα αὐτό τοῦ ἄνω δακτυλίου , δηλαδή κάτω ἀπό τή θέση τοῦ χορδοκράτη , κόλλησα ἄλλο ἕνα κομμάτι ἀπό ἀλουμίνιο πάχους 3 χιλ. , πολύ ἐλαφρύ  , πάλι στό σχῆμα τοῦ δακτυλίου . Στό κομμάτι αὐτό προτρύπησα 3 τρῦπες ἀντί γιά 2 ἀπό τίς 8 , γιατί ἔχω σκοπό , ὅταν θά κολλήσω καί τόν χορδοκράτη , νά περάσω καί μιά ἐπί πλέον βίδα πού θά συνδέη τούς δύο δακτυλίους , ἀκτός τῶν 8 , πού θά περνᾶ ὅμως καί ἀπό τό μέσον τοῦ χορδοκράτη . Ἔτσι , ἐλπίζω , νά μή μπορεῖ αὐτός νά σηκωθῆ λόγω τῆς τάσης τῶν χορδῶν , συμπαρασύροντας καί τό τμῆμα τοῦ ἄνω δακτυλίου .

Ἀφοῦ χώρισα τήν περίμετρο τοῦ ἄνω δακτυλίου σέ 8 ἴσα μέρη , σημάδεψα στό μέσον τοῦ φάρδους του 8 σημάδια ( + 1 τοῦ χορδοκράτη ) , ὅπου τρύπησα μέ τρυπάνι Φ6 . Αὐτές τίς τρῦπες , τίς ἀντίκρυσα στόν κάτω δακτύλιο , ἀφοῦ φόρεσα τόν ἄνω δακτύλιο στόν κοντό κύλινδρο . Τόν κάτω δακτύλιο τόν τρύπησα μέ τρυπάνι  Φ9 . Γιά νά δημιουργήσω σπειρώματα στίς τρῦπες τοῦ κάτω δακτυλίου , χρησιμοποίησα περτσίνια μέ ἐσωτερικό σπείρωμα Φ6 καί ἐξωτερική διάμετρο κυλίδρου Φ9 , ἀντί γιά μοῦφες , ὅπως ἀνέφερα σέ προηγούμενη ἀπάντηση :

Αὐτά τά περτσίνια ἔχουν στόν ἕνα μέρος τους κάτι σάν ροδέλλα διαμέτρου Φ13 , πού τά ἐμποδίζει νά ξεπεράσουν ἀπό μία τρύπα Φ9 . Ἀφοῦ πέρασα στό καθένα ἀπό μία ροδέλλα ἐσωτερικῆς διαμέτρου Φ10 , τά πίεσα μέ τό εἰδικό ἐργαλεῖο , καί δημιουργήθηκε καί ἀπ' τήν ἄλλη πλευρά τῆς ροδέλλας ἕνα ἐξόγκωμα , πού τήν συγκρατεῖ ἀνάμεσα στά δύο ἐξογκώματα :

[ Invalid Attachment ]  

Συνεχίζεται....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Ιανουαρίου 29, 2025, 10:01:54 μμ »

Ἔκανα ἔτσι 9 περτσίνια , καί ἀφοῦ ἔπλασα λίγη ἐποξική κόλλα 2 συστατικῶν , τά πέρασα ἕνα ἕνα ἀπό τίς τρῦπες καί τά κόλλησα στόν κάτω δακτύλιο , κολλῶντας τήν φαρδιά ροδέλλα στό κάτω μέρος του . Γιά νά σφίξουν , ροδέλλα καί ξῦλο μέ τήν κόλλα ἀνάμεσα , βίδωσα κάπως σφιχτά στό σπείρωμα τοῦ περτσινιοῦ ἀπό τήν πάνω μεριά πρόχειρα μιά κοντή βίδα , παρεμβάλοντας καί μία ροδέλλα .

Καί δύο φωτογραφίες πῶς εἶναι ἀπό μέσα κολλημένα τά περτσίνια μέ τίς ροδέλλες τους . Ὅταν κολλήσουν οἱ ροδέλλες στό ξῦλο τοῦ δακτυλίου , δέν θά μπορεῖ νά γυρίζει τό περτσίνι κατά τό βίδωμα .

Στή δεύτερη φωτογραφία φαίνεται καί ἡ κόλλα πού ἔχει ξεράσει λίγο κατά τήν κόλληση .

Πρίν ἀπ' αὐτά ἀσχολήθηκα μέ τήν κατασκευή τοῦ τελάρου , ὅπου θά τεντωθῆ τό συνθετικό δέρμα , τό mylar . Αὐτό ἔγινε ἀπό 3 λωρίδες ξύλου - σφενδαμιοῦ - , πού τίς δύο τίς κόλλησα ἔχοντας σάν καλούπι τόν κοντό κύλινδρο , ἐνῶ τήν τρίτη τήν κόλλησ ἐκτός τοῦ καλουπιοῦ :

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Ιανουαρίου 29, 2025, 10:15:55 μμ »
'Αφοῦ κόλλησε τό τελάρο καί τρίφτηκε , ἦρθε ἡ σειρά νά τεντώσω τό mylar .
Γιά νά πῶ τήν ἀλήθεια , δέν μέ πολυενθουσίασε . Στό προηγούμενο ὄργανο εἶχα βάλει συνθετικό δέρμα REMO , πολύ ἀκριβό , σέ ἀπομίμηση τοῦ φυσικοῦ , καί ἔβγαλε ἦχο καλύτερο ἀπό τό φυσικό δέρμα πού ἐπίσης δοκίμασα . Αὐτό τό mylar εἶναι μιά διαφανής μεμβράνη πού φαίνονται ὅλα μέσα στό σκάφος ( πού ὁπωσδήποτε πρέπει νά ἐπενδυθῆ ἐσωτερικά μέ κάποιο χρυσόχαρτο ) , ἁπλῶς εἶναι πολύ φτηνό , 3,55 ευρώ τό τρέχον μέτρο , μέ 60 ἑκ. φάρδος . Θά δῶ τί ἦχο θά βγάλη καί ἀναλόγως....

Τό τέντωσα λοιπόν τό κομμάτι πού ἔκοψα ἀπ' τό ρολό , μέ τή βοήθεια τοῦ συρραπτικοῦ :

Κι ἐδῶ , φορεμένο τό τελάρο μέ τό mylar :

Συνεχίζεται.....

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Ιανουαρίου 29, 2025, 11:35:30 μμ »
Λάμπρο ενδιαφέρουσα η τεχνική με την  μεμβράνη και θα την πατρακαολουθήσω μέχρι τέλους.

Σκέφτομαι να φτιάξω ένα μπάντζο πιυ μου ζήτησε ο γιος μου και μπορεί να εφαρμόσω την τεχνική αυτή για το σκάφος.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Ιανουαρίου 30, 2025, 09:31:50 μμ »
Φίλε Δημήτρη καλησπέρα ,
Ἐνδιαφέρουσα ἡ κατασκευή τοῦ banjo καί φυσικά γνωρίζεις πώς ὑπάρχουν πολλά βιντεάκια στό you tube , σχετικά μέ τήν κατασκευή του .
Αὐτό πού δέν μ' ἄρεσε εἶναι ὅτι , τό δέρμα τεντώνεται μέ πολλά μεταλλικά σφικτηράκια γύρω - γύρω καί ἐξωτερικά τοῦ σκάφους . Πρέπει νά εἶναι πολύ βαρύ ὄργανο , δεδομένου τοῦ ὅτι ἔχει σκάφος μέ πολύ χοντρό τοίχωμα , ὥστε ν' ἀντέχει τά τόσα σφικτηράκια .
Μεμβράνη mylar θά σοῦ δώσω ὅση χρειάζεσαι δωρεάν ἐννοεῖται . Ἔχω πάρει 7 μέτρα . Γιά τό yaylı tanbur χρησιμοποίησα μόλις μισό μέτρο .
Γιά τό τέντωμα τῆς μεμβράνης πάντως , ἔχω τή γνώμη ὅτι μπορεῖς νά ἀκολουθήσης τή μέθοδο κατασκευῆς τοῦ bendir . Εἶναι ἕνα εἶδος ντεφιοῦ , μεγάλου χωρίς ζίλια πού κατασκευάζουν στήν Τουρκία , καί πού τήν τεχνική του τή γνωρίζει ὁ Πασχάλης . Ἄν διαβάσης τίς κατασκευές του , ἀκόμη καί τοῦ ντουλιοῦ . δείχνει ἐκεῖ καί τόν τρόπο τεντώματος τῆς μεμβράνης μέ κρυφές σκουληκόβιδες .
Ἄν ἀποφασίσης νά τό κατασκευάσης ἔτσι , καί δέν βρεῖς ἄκρη , τό ξανασυζητᾶμε .

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Ιανουαρίου 30, 2025, 10:10:06 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ Λάμπρο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Ιανουαρίου 31, 2025, 08:47:08 μμ »
φίλοι καλησπέρα ,
Ἀπό καιρό μ' ἀπασχολοῦσε ἡ σκέψη πῶς νά κάνω τό καράβολο , δεδομένου ὅτι , τά ὄργανα αὐτά πού πουλοῦν στήν Τουρκία , ἔχουν καράβολο σά τήν κλασσική κιθάρα . Ἐμένα αὐτό δέν μ' ἀρέσει καί ἀποφάσισα , ὅπως καί στό προηγούμενο , νά βάλλω ξύλινα κλειδιά . Ἀλλά προβληματίστηκα καί μέ τό σχῆμα τοῦ καραβόλου .
Τώρα τελευταῖα , ἡ γερμανική ἑταιρεία Wittner ἐπινόησε κάτι μηχανικά κλειδιά πού μοιάζουν μέ ἐβένινα , γιά βιολί ( καί οὔτι ) , τσέλλο , ταμπουρᾶ ( bağlama saz ) , περσικό τάρ κ.λ.π. Αὐτά λειτουργοῦν μέ γραναζάκια στό ἐσωτερικό τους , πού δέν φαίνεται :

Αὐτό εἶναι κλειδί γιά ταμπουρᾶ , καί ὁλος ὁ κῶνος μπαίνει σέ συμπαγές καράβολο . Κινεῖται μόνο τό χερούλι καί τό ἀπό κάτω μέρος αὐτοῦ , ὅπου στρίβει ἡ χορδή . Ὁ κῶνος μένει ἀκίνητος καί σφηνωμένος .
Κάτι ἀντίστοιχο γίνεται καί στά ὄργανα μέ καράβολο τύπου βιολιοῦ .
Πολύ ὡραῖα κλειδιά , ἀλλά.....πολύ ἀκριβά !!! Στό ὄργανο αὐτό πού κατασκευάζω , τό κλειδί ὅπως τό παραπάνω , ἔχει 29 ευρώ !!! Τό ἕνα !!! 7 κλειδιά πού  θέλω , 203 ευρώ !!!! Ἔ , δέν τά χαλαλίζω !!!!

Τελικά κατέληξα σέ ξύλινα κλειδιά πού θά κατασκευάσω μόνος μου , καί καράβολο τύπου οὐτιοῦ . Τό συμπαγές καράβολο , σάν αὐτό πού ἔχουν τά σάζια , προέκταση τοῦ μάνικου , δέν μοῦ πολυαρέσει .

Ἔτσι , ἀφοῦ παρακολούθησα ἕνα βιντεάκι στό you tube ( peg box making of the oud ) , σχεδίασα στό χαρτί τό καράβολό μου

ἔκοψα 4 φέτες ἀπό τόν χοντρό καπλαμᾶ σφενδαμιοῦ μουαρέ , πού ἔχω κάνει καί τίς δοῦγες , γιά τά τοιχώματα τοῦ καραβόλου - 2 φέτες σέ κάθε τοίχωμα γιά νά γίνη γερό , παρ' ὅλο πού θά εἶναι πολύ στενό - καί ἀφοῦ τίς ἔκοψα σύμφωνα μέ τό σχέδιο καί τρύπησα σ' ὄλες ἀντικρυστά καί τίς 7 τρῦπες τῶν κλειδιῶν μέ 6άρι τρυπάνι , τίς κόλλησα άνά δύο , παρεμβάλλοντας ἀνάμεσα καί ἀπό ἕνα κομμάτι μαῦρο καπλαμᾶ .

Ἀφοῦ κόλλησαν , ἀντίκρυσα τά δύο τοιχώματα μέ τή βοήθεια 2 βιδῶν καί παξιμαδιῶν , ὥστε νά τριφτοῦν μαζί .

Ἡ μύτη , ἀφοῦ τριφτῆ στό σχῆμα καί στό μέγεθος πού πρέπει , θά χωθῆ μέ κόλλα στήν ἐσοχή τοῦ μάνικοὒ πού δημιούργησα , ὅπως φαίνεται παρακάτω , πρῶτα σχεδιασμένη στό μάνικο :

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Ιανουαρίου 31, 2025, 09:07:59 μμ »
......καί μετά κομμένη στό ξῦλο τοῦ μάνικου :

Φυσικά , γιά νά σφηνώση ἡ σφήνα τοῦ καραβόλου στό μάνικο , πρέπει νά εἶναι συμπαγής . Γι' αὐτό θά χρησιμοποιήσω τή σφήνα πού ἀφαίρεσα , κολλῶντας την ἀνάμεσα στά τοιχώματα , καί ἀφοῦ διαμορφώσω τίς διαστάσεις της .

Ἐπειδή τά ξύλινα κλειδιά πού ἀναγκαστικά θά κατασκευάσω ( ἀλλά θά τά κάνω κατά τό γοῦστο μου ) , ἔχουν τό μειονέκτημα ὅτι , μέ ἔνα ἐλαφρύ γύρισμα μπορεῖ νά φεύγει τό κούρδισμα μισό τόνο ἐπάνω , ἔχουν ἐπινοήσει τά κουρδιστηράκια , εἴτε τοῦ βιολιοῦ πού ἐφαρμόζονται ἐπάνω στή γλῶσσα - χορδοκράτη , εἴτε αὐτά τῆς χορδῆς , πού εἶναι λίγο μπελαλίδικα , ἀλλά εἶναι ἡ μόνη λύση γιά τίς μικρορυθμίσεις . Μόνο στό οὔτι δέν ἐφαρμόζονται - οἱ οὐτίστες εἶναι καταδικασμένοι στήν παιδεμάρα....

Σ' αὐτά τά κουρδιστηράκια , ἠ χορδή περνάει , πρίν σφιχτεῖ , ἀπό τίς δύο δεξιά καί ἀριστερά ἐγκοπές του καί κάτω ἀπ' τόν μεσαῖο κύλινδρο .

Ὅταν θέλουμε νά ἀνεβάσουμε λίίίίίγο τόν τόνο τῆς χορδῆς , βιδώνουμε τήν βιδίτσα ἡ ὁποία πατάει πρός τά κάτω λίίίίίγο - λίίίίίγο τή χορδή .

Αὐτά ὅμως εἶναι πολύ νωρίς γιά νά τά ποῦμε , ἀλλά ἐπειδή τὄφερε ἡ κουβέντα....

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Φεβρουαρίου 04, 2025, 02:19:09 μμ »
Φίλοι καλημέρα ,

Σήμερα συνέχισα μέ τό κόλλημα τοῦ πάτου τοῦ καραβόλου καἰ τό κόλλημα τῆς ταστιέρας :

Γιά τόν πάτο τοῦ καραβόλου χρησιμοποίησα μιά φέτα χοντρό καπλαμᾶ ἀπό σφενδάμι μουαρέ , ἀφοῦ πρῶτα τή λύγισα στό σχῆμα τοῦ καραβόλου . Τήν κόλλησα μέ σφικτῆρες , ἀφοῦ ἔκοψα δύο τάκους στό σχῆμα τοῦ καραβόλου :

Τό ἀποτέλεσμα ἦταν ἱκανοποιητικό :

Ἔβγαλα καί τίς βίδες :

Ρασπάρισα καί πρόχειρα αὐτά πού ἐξεῖχαν ἀπό τόν πάτο :

Συνεχίζεται....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Φεβρουαρίου 04, 2025, 02:39:10 μμ »
Στή συνέχεια , κόλλησα καί τήν ταστιέρα ἀπό ξῦλο ἐβένου . Δυστυχῶς δέν εἶχα μονοκόμματο ξῦλο γιά τό μῆκος της πού χρειαζόμουν περίπου 90 ἑκ. , καί ἀναγκαστικά χρησιμοποίησα 3 κομμάτια ( !!! ) Ξέρω εἶναι ἀνεπίτρεπτο , ἀλλά δέν εἶναι τόσο τρομερό , ὅσο φαίνεται , γιατί τό μεγάλο κομμάτι της , περίπου 55 ἑκ. , εἶναι στήν περιοχή πού γινδυνεύει νά στραβώση ἀπό τήν τάση τῶν χορδῶν . Πάντως , ὅπως ἔλεγε κι ὁ Μάνος ( καλή του ὥρα ...!!! ) , δέν πρέπει νά βασιζόμαστε στήν ταστιέρα γιά νά μήν στραβώση τό μάνικο , ἀλλά στήν σωστή καί γερή κατασκευή αὐτοῦ . Ἔτσι , ἐλπίζω νά μή συμβῆ τίποτε δυσάρεστο....

Στήν τρίτη φωτογραφία , συμπληρώνω μέ μιά φετίτσα ἐβένου ἕνα μικρό διάκενο μεταξύ τοῦ δευτέρου καί τοῦ τρίτου κομματιοῦ τῆς ταστιέρας , πού δημιουργήθηκε κατά τήν κόλληση .

Ἐπίσης , κόλλησα γύρω - γύρω ἀπό τόν ἄνω δακτύλιο , μιά φέτα σφενδάμι πάχους 3 χιλ. καί φάρδος 1 ἑκ. Τήν κόλλησα μέ χαρτοταινίες καί σφικτῆρες , ἀλλά ἔπρεπε νά χρησιμοποιήσω λάστιχα , γιατί ἔτσι παιδεύτηκα πολύ καί σωστή δουλεια δέν ἔγινε :

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 06, 2025, 03:06:49 μμ »
Φἰλοι καλημέρα ,

Χθἐς ἀσχολήθηκα λίγο μέ τό πῶς θά κατασκευάσω τά ξύλινα κλειδιά τοῦ ὀργάνου .
Συνήθως τά κατασκευάζω ἀπό ξῦλο ἐβένου . Ἀλλά ἐπειδή δέν εἶχα τόσο χοντρά κομμάτια καί ἐπειδή ἤθελα νά τά κάνω κάπως πιό διακοσμητικά ἀπό ἁπλᾶ κλειδιά , σκέφτηκα νά τά κάνω....σάντουιτς !!!
Δηλαδή ἀπ' τίς δυό μεριές ξῦλο ἐβένου πάχους 1 ἑκ. περίπου , καί στή μέση ξῦλο ἐλιᾶς σόκορο , πάχους 3 χιλ. Νομίζω αὐτή διχρωμία θά δώση μιά χάρη...
Τό μῆκος τοῦ κάθε κλειδιοῦ θά εἶναι 9 ἑκ. , καί τί χερούλι τους θά εἶναι στρόγγυλο διαμέτρου 3 - 3,5 ἑκ. , καί θά γίνουν στό τορνάκι .

Πρίν ἀρκετό καιρό , ἀγόρασα ἀπό τό διαδικτυακό μαγαζί Maderes Barber ἀρκετές ἐβένινες ταστιέρες , αὐτές τίς ἐλαττωματικές , 2 - 2,5 ευρώ περίπου τή μία . Ἔτσι , ἔκοψα σέ κομμάτια 11Χ3,5 ἑκ. 2 ταστιέρες καί κόλλησα γιά κἀθε κλειδί 2 κομμάτια μέ 2 φέτες ἐλιᾶς , τή μιά φέτα δίπλα στήν ἄλλη γιατί δέν εἶχα μονοκόμματες , ἀνάμεσά τους . Πρίν κόψω τίς ταστιέρες , τίς πέρασα στό τριβεῖο τυμπάνου γιά νά γίνουν τελείως λεῖες , γιατί δέν πουλιοῦνται πλανισμένες . Ἄν καί θά χρειαστῶ 7 κλειδιά , κόλλησα γιά 9 , γιά τό ἐνδεχόμενο κάποιο νά καταστραφῆ . Παρακάτω τά ἕτοιμα κομμάτια γιά κόλλημα :

Στή 2η φωτογραφία φαίνεται καί ἡ λεπτομέρεια τοῦ ξύλου τῆς ἐλιᾶς . Δέν εἶναι ὑπέροχο ;

Παρακάτω τά κομμάτια , ἕτοιμα νά κολληθοῦν.....

.....κι έδῶ , σφιγμένα μέ κόλλα , περιμένουν ὑπομονετικά νά κολλήσουν....

Ἐπίσης , κόλλησα τοπικά κάποια σημεῖα τοῦ ἄνω δακτυλίου , πού δέν εἶχαν κολλήσει καλά :

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 07, 2025, 03:46:57 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Σήμερα ἀσχολήθηκα μέ τό νά δώσω τό τελικό σχῆμα στό μάνικο . Πλάνισμα μέ ροκάνι , τρίψιμο σέ ἐπίπεδη ἐπιφάνεια πού εἶχα στερεώσει σμυριδόπανο γιά νά ἰσιώσουν τά πλαϊνά τῆς ταστιέρας καί ἡ ἐπιφάνειά της , ρασπάρισμα μέ χοντρή ράσπα καί τρίψιμο μέ τό ἐκκεντρο τιβεῖο μέ 6οάρι γυακλοχαρτο . Μ' ὅλα αὐτά , νά τό ἀποτέλεσμα :

Στό κάτω μέρος τοῦ μάνικου , στό πλάϊ ὑπάρχει μιά ρωγμή στό ξῦλο . Αὐτή ἔγινε στήν προσπάθειά μου νά βιδώσω μέ μιά μεγάλη βίδα , 12 ἑκ. τό τακούνι στό μάνικο , ἔχοντας βέβαια ἀνοίξει τρύπα στό τελευταῖο , ἀλλά δέν εἶχα τόσο μακρύ τρυπάνι , καί τρύπησα μόνο 7-8 ἑκ. μέ κοντό 6άρι τρυπάνι . Ἀπό τό σημεῖο πού τελείωνε ἡ τρύπα καί πέρα , ἡ βίδα ὑποχρεώθηκε νά εἰσχωρήση σέ ξὺλο ὄχι προτρυπημένο . Καί φυσικ΄'α αὐτό δέν ἄντεξε καί ἔσχισε . Ἀναγκαστικά θά τό μπαλώσω .

Μετά ἀσχολήθηκα μέ τό τορνίρισμα τῶν κλειδιῶν , ἀλλά ἐκεῖ τά βρῆμα σκοῦρα....κατέστεψα καί ἕνα . Ὁ λόγος εἶναι ὅτι , ἡ  ἀριστερή πλευρά τοῦ ξύλου , δέν ἀσφαλίζει καλά στήν κουκουβάγια ( ἔτσι νομίζω λέγεται ) τοῦ τόρνου . Θά κοιτάξω νά κάνω καμμιά μετατροπή σέ μηχανουργεῖο αὐτοῦ τοῦ ἐξαρτήματος , γιά νά μπορέσω νά τά κατασκευάσω .

Τό μόνο καλό εἶναι , ὅτι δέν ξεκολλοῦν τά τρία κομμάτια τοῦ κλειδιοῦ πού εἶναι κολλημένα μεταξύ τους . Στήν δεύτερη φωτογραφία , διακρίνεται λίγο τό κλειδί πού χάλασα .

Συνεχίζεται....

Tags: