Αποστολέας Θέμα: Τό τρίτο μου yaylı tanbur - ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....  (Αναγνώστηκε 5384 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Φίλοι καλησπέρα ,
Σάν καλός καί συνεπής μαθητής κι ἐγώ , μέ τήν ἔναρξη τῆς νέας σχολικῆς χρονιᾶς , σπεύδω ν' ἀρχίσω τήν κατασκευή τοῦ τρίτου μου yaylı tanbur , ἤ , ὅπως τό ὀνομάζω στήν προηγουμένη , ταμπουρᾶ (σωστότερο ταμπούρ) μέ δοξάρι .

Καί εἶπα ν' ἀφήσω γιά λίγο τίς λαϊκές κιθάρες , ὄχι πώς δέν μ' ἀρέσει ἡ κατασκευή τους , ἀλλά γράφοντας στόν τίτλο ὅτι ἐπιστρέφω στόν ἴσιο δρόμο , ἔ , ἤθελα νά πειράξω καί λίγο τόν Στέλιο.....
......πού , ναί μεν ὅλο κιθάρες , ἀλλά στριφογυρίζει καί γύρω ἀπ' τούς μπαγλαμάδες , τούς ἀνατολίτικους.....

Τέλος πάντων , σοβαρά τώρα.....

Λίγες πληροφορίες γιά τό ὄργανο αὐτό σάν ὑπενθύμιση στούς πιό παλιούς καί σάν καινούρια πληροφορία γιά τά νέα μέλη :
Τό yaylı tanbur εἶναι ἕνα ὄργανο πού ἐπινοήθηκε ἀπό τόν Τοῦρκο συνθέτη τοῦ 19ου αἰῶνα Cemil Bey , ὁ ὁποῖος ἔπαιζε tanbur καί πολίτικη λύρα - kemence ὅπως τήν λένε οἱ Τοῦρκοι . Ἔτσι , μετέτρεψε τό tanbur νά παίζεται μέ δοξάρι ἀντί γιά πένα . Καί παρ' ὅλο πού ἐπινοήθηκε ἀπό τοῦρκο , δέν παύει νά εἶναι ἕνα ὄργανο μέ διαστήματα τῆς μουσικῆς τῆς καθ' ἡμᾶς Ἀνατολῆς , ἤ , ὅπως λανθασμένα λέγεται , ἀλλά ἔχει ἐπικρατήσει , τῆς Βυζαντινῆς .
Ὅπως θά δοῦμε καί κατά τή διάρκεια τῆς κατασκευῆς , τό ὄργανο ἔχει ( περίπου ) ἠμισφαιρικό σκάφος διαμέτρου 36 ἕκ. , μακρύ μάνικο μέ κλίμακα 104 - 108 ἑκ. ὥστε ἡ ταστιέρα του νά χωρῆ σχεδόν ὅλες τίς ὑποδιαιρέσεις ( ἤ τοὐλάχιστον τίς περισσότερο χρησιμοποιούμενες ) τῶν διαστημάτων τῶν κλιμάκων τῆς βυζαντικῆς μουσικῆς πού δέν εἶναι μόνο δύο γιά κάθε νότα ( τόνος - ἠμιτόνιο ) , ἀλλά μέχρι ἕξι στόν μείζονα τόνο , μπερντέδες ἀντί γιά τάστα , καπάκι ἀπό δέρμα , ἕξι χορδές , ἐκ τῶν ὁποίων παίζονται μόνο οἱ δύο κολλητές μεταξύ τους σέ ταυτοφωνία μέ δοξάρι , ἐνῶ οἱ ἄλλες τέσσερις εἶναι συμπαθητικές .

Γιά νά μήν παρεξηγηθῶ σημειώνω πολύ ἔντονα , ὅτι δέν κάνω καμμιά προπαγάνδα ὑπέρ τῆς Τουρκίας λέγοντας τά παραπάνω καί περισσότερο κατασκευάζοντας αὐτό τό ὄργανο , τή στιγμή πού ἡ πατρίδα μας ἀπειλεῖται ἀπ' αὐτή τή χώρα . Ἁπλῶς εἶναι ἕνα  μεγαλόπρεπο ὄργανο πού μοῦ ἔχει ταιριάξει , ἔχει μιλήσει στήν ψυχή μου , μόνο μουσικῶς......

Ἄς ἀρχίσουμε τήν κατασκευή :

Ἡ πρώτη δουλειά εἶναι ἡ κατασκευή τοῦ καλουπιοῦ . Αὐτό τό κατασκεύασα μέ στρόγγυλες ἐπιφάνειες ἀπό MDF πάχους 17 - 20 χιλ. πού μοῦ βρέθηκαν πρόχειρες . Ἔχει ἠμισφαιρικό σχῆμα , ἀλλά τίς πρῶτες 5 ἐπιφάνειες τίς ἔκοψα μέ διάμετρο 36 ἑκ. , ἐνῶ τίς ὑπόλοιπες , μέχρι νά κλείση τό ἠμισφαίριο , μέ βαθμηδόν μικρότερη διάμετρο . Ὅλες τίς ἐπιφάνειες τίς κόλλησα μεταξύ τους , μόνο τήν τελευταία ἐπιφάνεια ἀπό κόντρα πλακέ 8 χιλ. καί διαμέτρου 16 ἑκ. τήν βίδωσα στό καλούπι μέ 3 βίδες , γιατί σ' αὐτό τό στρόγγυλο κόντρα πλακέ θά συγκλίνουν ὅλες οἱ δοῦγες καί σ' αὐτό θά κολληθοῦν , καί ὅταν ὁλοκληρωθῆ τό σκάφος , θά ξεβιδωθοῦν αὐτές οἱ βίδες γιά νά βγῆ τό καλούπι απ' τό σκάφος . Μετά τό κόλλημα ὅλων τῶν ἐπιφανειῶν , τρίφτηκε ὅλο τό καλούπι μέ τριβεῖο γιά ἐξομάλυνση τυχόν ἀνωμαλιῶν .

[ Invalid Attachment ]  

Θά παρατηρήσατε ὅτι , τό κάτω μέρος τοῦ καλουπιοῦ μέχρι τό ὕψος τῶν 10 ἑκ. εἶναι κύλινδρος , καί μετά ἀρχίζει νά κλείνη . Αὐτό γίνεται ὥστε νά γίνη τό σκάφος ἔτσι , ὥστε τό τμῆμα τοῦ κυλίνδρου νά βοηθᾶ τόν ὀργανοπαίχτη νά σταθεροποιῆ στούς μηρούς του τό ὄργανο χωρίς νά τοῦ γλιστράει , καθώς τό κρατάει καί τό παίζει ὄρθιο .

Γύρω γύρω ἀπό τήν βάση τοῦ καλουπιοῦ , δηλαδή γύρω ἀπό τήν 1η στρόγγυλη ἐπιφάνεια , λυγίστηκε καί καρφώθηκε μέ λεπτά καρφάκια μιά προτρυπημένη λωρίδα πάχους 3 χιλ. καί φάρδους 2 ἑκ. , πού σ' αὐτήν θά κολλιέται ἡ ἀρχή τῆς κάθε δούγας , ἐνῶ τό τέλος της , πού θά εἶναι μυτερό , θά κολλιέται στό κόντρα πλακέ τῆς κορυφῆς . Ἡ λωρίδα δέν κολλιέται στό καλούπι ὥστε αὐτό νά βγῆ στό τέλος ἀπ' τό σκάφος , ἐνῶ τά καρφάκια θά βγαίνουν ἕνα ἕνα κατά τήν πρόοδο τῆς κατασκευῆς .

[ Invalid Attachment ]  

[ Invalid Attachment ]  

Τό σκάφος θά κατασκευαστῆ ἀπό δοῦγες σφενδαμιοῦ μουαρέ πάχους 3 χιλ. καί φάρδους 2 ἑκ. στήν ἀρχή καί μειούμενες , ἀλλά ἔχω τήν ἀρρώστεια ἀνάμεσά τους νά παρεμβάλεται διακοσμητικό κορδόνι . Τήν κατασκευή τοῦ διακοσμητικοῦ κορδονιοῦ ἀπό ξῦλο ἐλιᾶς καί μαῦρο καπλαμᾶ  θά τήν δείξω παρακάτω .

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Απ: Τό τρίτο μου yaylı tanbur - ἐπιστροφή στόν ἴσιο , ἀνατολίτικο δρόμο.....
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 06:54:56 πμ »
Ἐπειδή οἱ 3 ἀπό τίς 4 φωτογραφίες δέν ἐμφανίστηκαν , τίς ξανανεβάζω :

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 06:58:28 πμ »
......αὐτά τά tags , πού εἶναι κάτω ἀπ' τόν τίτλο , δέν κατάλαβα πῶς διαχειρίζονται καί ποιά εἶναι ἡ χρησιμότητά τους . Μπορεῖ κάποιος νά μοῦ ἐξηγήση ; Μπορῶ ἐκ τῶν ὑστέρων νά συμπληρώσω τό πεδίο τους , ἄν εἶναι σκόπιμο νά συμπληρωθῆ ;

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 12:54:52 μμ »
Φίλοι καλημέρα καί χρόνια πολλά !!! Ὕψωση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ σήμερα !!!

Συνεχίζω μέ τήν κατασκευή τοῦ διακοσμητικοῦ κορδονιοῦ ἀπό ξῦλο ἐλαιοδένδρου καί μαῦρο καπλαμᾶ , περισσότερο γιατί ὑποσχέθηκα κάποτε στό φίλο μου τό Στέλιο νά δείξω πῶς διαχειρίζομαι τό συγκεκριμένο ξῦλο .

Ἀπό 2 κουτσουράκια ξύλου ἐλιᾶς πού τά χρησιμοποιῶ γιά καυσόξυλα ( ἔχω διαλέξει ἀρκετά κάπως ἴσια ἀπό προπέρυσι ) :

ἔκοψα γύρω γύρω στήν πριονοκορδέλα φλοιό καί σομφό :

ὥστε νά πάρουν τό σχῆμα τοῦ ὀρθογωνίου παραλληλεπιπέδου . Ἡ πλευρά πρός τό θεατή τῆς πρώτης φωτογραφίας , εἶναι τό σόκορο τοῦ ξύλου :

Ἔκοψα 2 κομμάτια . Στήν πλαϊνή πλευρά τοῦ κάθε κομματιοῦ , κόλλησα ἀπό ἕνα γωνιασμένο τάκο , ἀλλά ἀπ' τήν πλευρά τοῦ σόκορου . Δηλαδή : σόκορο τοῦ τάκου - πλευρά τοῦ κομματιοῦ ἀπό ἐλιά .
Ἀφοῦ ξεράθηκε ἡ κόλλα ( σέ μισή ὥρα περίπου ) , ἔκοψα σέ ἰσόπαχες φέτες πάχους 2 χιλ. τό κομμάτι τῆς ἐλιᾶς στό φαλτσο - δισκοπρίονο :

ἀλλά γιά νά κοπῆ ἰσόπαχο , ἔπρεπε νά ὑπάρχή ἕνας ὁδηγός , κάτι σάν στόπ . Αὐτό θά ἐπιτρέπη τό ξῦλο νά πάη μέχρι τοῦ σημείου πού θά κοπῆ σέ πάχος 2 χιλ. ἀπ' τόν δίσκο . Αὐτό τό ἔκανα μ' ἕνα ἁπλό ξυλάκι πού κάρφωσα στό ξύλο τοῦ τραπεζιοῦ τοῦ δισκοπρίονου :

Ἔτσι , στηρίζοντας τά δύο κολλημένα κομμάτια στήν πλάτη τοῦ ὁδηγοῦ τοῦ δισκοπρίονου πιέζοντας μέ τόν ἀντίχειρα τό δέξιό κομμάτι - τάκο , καί ἀκουμπῶντας τό ἀριστερό - ξῦλο ἐλιᾶς στό στόπ , ἔκοψα 17 ἰσόπαχες φέτες 2 χιλ. ἀπ' τό κάθε κομμάτι ἐλιᾶς :

Συνεχίζεται....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 01:14:13 μμ »
Ἐδῶ μία ἀπ' τίς φέτες τοῦ ξύλου ἀπ' τό κομμάτι τῆς ἐλιᾶς :

καί τό πάχος της :

Ὅλες αὐτές τίς φέτες , χωριστά τοῦ κάθε κομματιοῦ , τίς ἀντίκρυσα καί τίς ἔκανα σάν πακέτο καί , χτυπῶντας τις ἐλαφρά στόν πάγκο , ἔφερα τήν πιό ἴσια πλευρά τοῦ πακέτου σ' ἕνα ἐπίπεδο καί τίς σταθεροποίησα σφιχτά μέ χαρτοταινία :

Στή συνέχεια τήν ἐπίπεδη πλευρά πού ἀποτελεῖται ἀπό τά πάχη τῶν φετῶν , κόλλησα στό ἴδιο γωνιασμένο τακάκι :

καί ἀφοῦ ξεράθηκε ἡ κόλλα , ξαναέκοψα τίς ἐνωμένες πλέον μεταξύ τους φέτες πάλι στό δισκοπρίονο , πάλι μέ τήν βοήθεια τοῦ στόπ , πάλι ἀνα 2 χιλ. :

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 01:39:06 μμ »
Ἔτσι , ἔκοψα περίπου 300 βέργες ἀπό ξῦλο ἐλιᾶς :

περιττό νά πῶ πόσο χάλια ἔγινε ὁ χῶρος τοῦ ἐργαστηρίου ἀπ' τό πριονίδι :

[ Invalid Attachment ]  

[ Invalid Attachment ]  

πού τό μάζεψα ὅμως μετά .

Τώρα , μ' αὐτές τίς βεργοῦλες , πού ἡ στενή πλευρά τους ( τά 2 Χ 2 χιλ. δηλαδή ) δείχνει τό σόκορο τοῦ ξύλου , θά χρησιμοποιηθοῦν γιά τήν κατασκευή τοῦ διακοσμητικοῦ κορδονιοῦ . Θά εἶναι πολύ ἁπλό , χωρίς τά πολυποίκιλα σχέδια τῶν ἕτοιμων κορδονιῶν τοῦ ἐμπορίου , ἀλλά εἶναι κάτι πού τό κατασκευάζουμε μόνοι μας , καί αὐτό , νομίζω , ἔχει τήν μεγαλύερη ἀξία....

Θά τά ποῦμε , πρῶτα ὁ Θεός , ἀπό βδομάδα .

Καλό Σαββατοκύριακο ( Σ.Κ. ) !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2024, 01:40:54 μμ »
Οἱ δύο φωτογραφίες πού δέν ἀνέβηκαν :

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2024, 05:55:30 μμ »
Σάν καλός καί συνεπής μαθητής κι ἐγώ

λαμπρο ευγε! υπεροχη εργασια, αντε και θα φθινοπωριασουμε σπεσιαλε με τις κατασκευες σου!

https://www.youtube.com/watch?v=Xfml20oqlgA
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2024, 10:04:15 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,

Μετά ἀπό τό κόψιμο τοῦ ξύλου τῆς ἐλιᾶ ςσέ λεπτές βέργες 11 ἑκ. Χ 2 χιλ. Χ 2 χιλ. , ἔκοψα καί λεπτές λωρίδες μαύρου καπλαμᾶ φάρδους 2 - 2,5 χιλ. , ὅσο δηλαδή καί τό φάρδος τῶν βεργῶν .

Μετά ἔκοψα δύο  λωρίδες μαύρου καπλαμᾶ διαστάσεων 100 ἑκ. Χ 11 ἑκ. Τή μιά λωρίδα τήν ἔστρωσα στόν πάγκο πάνω σέ μιά φέτα MDF λίγο μεγαλυτέρων διαστάσεων , πάνω ἀπό τήν ὁποία ἔστρωσα καί νάϋλον . Μετά , κολλοῦσα : μία βέργα ἐλιᾶς - μιά λωρίδα καπλαμᾶ στήν δεξιά πλευρά τῆς βέργας , καί πάλι τό ἴδιο , μέχρι νά γεμίση ἡ λωρίδα τοῦ καπλαμᾶ 100 Χ 11 ἑκ.

Τίς βέργες τῆς ἐλιᾶς καί τίς λωρίδες τοῦ μαύρου καπλαμᾶς , τίς τοποθετοῦσα στόν μεγάλο καπλαμᾶ μέ τσιμπίδι , χρησιμοποιοῦσα βέβαια καί τά δάχτυλά μου , κολλοῦσαν καί οἱ κόλλες , ἦταν λίγο ταλαιπωρία . Κόλλησα περίπου 350 βέργες καί λωρίδες καπλαμᾶ σ' ὅλο τόν μεγάλο μαῦρο καπλαμᾶ .

Παρακάτω φαίνεται πώς ἔχουν κολλήσει περίπου οἱ μισές βέργες καί λωρίδες :

Ἀφοῦ γέμισε μέ βέργες καί λωρίδες ὁ μεγάλος καπλαμᾶς καί στέγνωσε 3 - 4 ὧρες ( ξέχασα νά τό φωτογραφίσω τελειωμένο ) , ἄλειψα ὅλη τήν ἐπιφάνεια τῶν βεργῶν μέ κόλλα καί ἀπό πάω τοποθέτησα τόν ἄλλο καπλαμᾶ 100 Χ 11 ἑκ. καί τόν ἔσφιξα μέ ἐπιφάνεια καί σφικτῆρες , ὥστε νά γίνουν ὅλ' αὐτά ἕνα σάντουιτς .

Συνεχίζεται...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2024, 10:21:26 μμ »
Ἀφοῦ κόλλησε ( χρησιμοποίησα κόλλα titebond ) τό σάντουιτς , τό ἔβγαλα ἀπ' τούς σφικτῆρες καί ἔχει αὐτή τή μορφή :

Παρακάτω φαίνεται χωρίς νά ἔχω κόψει τά παραπανίσια :

Ἀπ' τό πλάι δυό κοντινές :

Τώρα , ἀφοῦ κοποῦν ὅσα ἐξέχουν , θά κοποῦν στό δισκοπρίονο μέ ἀρκετή φύρα ἀλλά δέν γίνεται ἀλλιῶς , λεπτές λωρίδες κατά μῆκος φάρδους 3 χιλ. μέ ὁδηγό , καί αὐτές θά εἶναι τό διακοσμητικό κορδόνι τοῦ ὀργάνου . Θά μποῦν κατ' ἀρχήν μεταξύ τῶν δουγῶν καί σέ ὅσα μέρη τοῦ ὀργάνου χρειαστῆ .

Συνεχίζεται...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2024, 12:43:25 πμ »
Γεια σου Λάμπρο! συγχαρητήρια και για τα κείμενα των επεξηγήσεων ΚΑΙ για τις φωτογραφίες, θα κάτσω τώρα να τα διαβάσω προσεκτικώς.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2024, 01:34:21 πμ »
Εξαιρετικά!! πολλή εργασία Λάμπρο! εγώ αν την έκανα σε μια δυό μέρες, θα έπρεπε να έχω δίπλα μου έναν τέτζερη κεφτέδες για την υπογλυκαιμία, δεν κάνω πλάκα, γέρασα πρόωρα, Λάμπρο εύχομαι καλή συνέχεια επί το έργον, δούλεψε το σιγά-σιγά με ηρεμία.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2024, 09:56:05 μμ »
Καλοί οἱ κεφτέδες , φίλε Popeye , ἀλλά στήν ἡλικία σου , ἀφοῦ λές ὅτι γέρασες , πρέπει νά προσέχης τή χοληστερίνη.....καλύτερο τό σπανάκι !!!.....μιά φορά , εὐχαριστῶ γιά τίς εὐχές......

Συνεχίζοντας τήν κατασκευή , πρῶτα ἀφαίρεσα μέ τό δισκοπρίονο τά περιττά ξυλάκια - καπλαμαδάκια ἀπ' τό " σάντουιτς " καί ἴσιωσα καί τίς δύο πλευρές , ἔκοψα στό δισκοπρίονο λωρίδες φάρδους 3 χιλ. , ὅσο δηλαδή εἶναι καί τό πάχος τῶν δουγῶν πού θά δοῦμε παρακάτω . Γιά ἀρχή ἔκοψα 5 λωρίδες - κορδόνια μήκους 1 μέτρου , καί ὑπολόγισα ὅτι θά βγάλω συνολικά 17 τέτοιες λωρίδες . Παρακάτω φαίνεται τό κόψιμο τῆς λωρίδας μέ ὁδηγό :

Παρακάτω οἱ κομμένες λωρίδες , ὅπως θά δείχνουν τοποθετημένες :

Γιά δοῦγες τοῦ ὀργάνου , θά χρησιμοποιήσω ξῦλο σφενδάμνου μουαρέ . Πουλιέται σέ λωρίδες διαστάσεων : μήκους 3 ( περίπου ) μέτρων Χ φάρδους 14 ( περίπου ) ἑκ. Χ πάχους 3,2 χιλ . Τό πάχος κυρίως εἶναι πολύ βολικό , γιατί δέν χρειάζεται κανείς νά τό σχίση ἀπό μαδέρι , εἶναι ἕτοιμο !!! Τό συγκεκριμένο ξῦλο εἶναι αὐτό πού χρησιμοποιεῖται γιά τήν κατασκευή τοῦ σκάφους τῶν βιολιῶν , ἀλλά πλέον , χρησιμοποιεῖται σέ ὅλα τά ἔγχορδα , κλασσικά καί λαϊκά , λόγω , ἐκτός τῆς καλῆς του ποιότητος ὅσον ἀφορᾶ τόν ἦχο , καί γιατί εἶναι πολύ φιγουρᾶτο ξῦλο , λόγω τοῦ μουαρέ του . Ἀλλιῶς λέγεται σφενδάμι φλογᾶτο .
Ἔχω κατασκευάσει μιά συσκευή λυγίσματος δουγῶν γιά σκάφος μουζουκιοῦ , πού οἱ δοῦγες τίς ὁποῖες λυγίζω σ' αὐτήν 5 - 5 , ταιριάζουν περίπου καί στό καλούπι αὐτοῦ τοῦ ὀργάνου , μέ μιά μικρή διόρθωση . Ἔτσι , βάζω 5 -5 τίς δοῦγες καλά βρεμμένες , καί μέ τήν θερμότητα ἀπό τίς 2 λάμπες φωτισμοῦ πού περιέχει ἡ συσκευή , σέ 2 ὧρες εἶναι ἕτοιμες .

Στήν παρακάτω φωτογραφία εἶναι ἡ δεύτερη παρτίδα λυγίσματος μέ 4 δοῦγες , γιατί μία μοῦ ἔσπασε . Ἐπίσης διακρίνεται τό φῶς πού βγαίνει ἀπ' τό ἐσωτερικό τῆς συσκευῆς στήν καμπύλη τῆς κορυφογραμμῆς. Τό μῆκος τῆς δούγας πού χρειάζομαι , εἶναι περίπου 30 ἑκ.

Στή συνέχεια κόλλησα καί δύο δοῦγες μέ διακοσμητικό κορδόνι ἀνάμεσά τους καί δεξιά κι ἀριστερά τους . Ἡ δούγα καταλήγει σέ μύτη , ἐνῶ τό φάρδος της στό κάτω μέρος εἶναι 2 ἑκ. :

Παρακάτω μιά φωτογραφία τῆς συγκλίσεως τῶν δουγῶν στό ἐπάνω μέρος τοῦ καλουπιοῦ , ἐκεῖ ὅπου θά ἀνοιχθῆ ἡ ἠχητική ὀπή , πού παριστάνεται μέ τήν χοντρή ( σχεδόν ) στρόγγυλη γραμμή :

Σ' αὐτή τή γραμμή ἀκριβῶς , μετά ἀπό ὑπολογισμό πού ἔκανα , πρέπει τό φάρδος τῆς κάθε δούγας , νά εἶναι ἴσο μέ τό φάρδος τοῦ κορδονιοῦ ( 3 + 3 χιλ. ) , ὥστε ὅταν κοποῦν πάνω στήν γραμμή αὐτή τή στρόγγυλη μέ ποτηροτρύπανο δοῦγες καί τάκος , οἱ καταλήξεις τῶν δουγῶν καί τῶν κορδονιῶν , νά δείξουν ὄμορφες καί συμμετρικές .

Συνεχίζεται.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2024, 07:29:05 πμ »
Φίλοι καλημέρα ,

Χτές καί προχθές συνέχισα μέ τήν κατασκευή τοῦ σκάφους , δηλαδή μέ τό κόλλημα τῶν δουγῶν ἐπάνω στό καλούπι : 

Ἐπειδή κολλῶ τίς δοῦγες μεταξύ τους , στόν τάκο καί στήν λωρίδα τῆς περιμέτρου τοῦ καλουπιοῦ μέ κόλλα titembond πού τραβάει γρήγορα , μπορῶ καί κολλῶ πολλές δοῦγες τήν ἴδια ἡμέρα , σέ μιά ὥρα μπορῶ νά κολλήσω 2 δοῦγες , δεξιά κι ἀριστερά τῶν ἤδη κολλημένων . Ἔτσι προχωράει ἀρκετά γρήγορα ἡ κατασκευή τοῦ σκάφους . Μπορῶ νά πῶ ὅτι εἶμαι ἀρκετά ἱκανοποιημένος ἀπ΄τό ἀποτέλεσμα .
Παρακάτω μιά κοντινή :

Κι ἐδῶ 6 δοῦγες , γυρισμένες στή συσκευή λυγίσματος , περιμένουν ὑπομονετικά νά διαμορφωθοῦν καί νά κολληθοῦν μέ τίς ἄλλες ἀδελφές τους......

Νά ἔχετε μιά καλή ἡμέρα !!!

Συνεχίζεται........

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2024, 11:15:39 πμ »
Πολύ όμορφα το πας,
Σπεσιαλε θα έλεγα... {celebrate013}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: