Αποστολέας Θέμα: Αποκατάσταση παλιού μπουζουκιού ή αλλιώς το παζλ της υπομονής  (Αναγνώστηκε 10980 φορές)

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Μάνο, τα φιλέτα έιχαν πάχος γύρω στα 2 χιλιοστά και το πάχος που έμεινε καπάκι ήταν κάτω από 1 χιλιοστό σίγουρα(δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια).  Γενικά το καπάκι είναι λεπτό, κάτω από 3 χιλιοστά, 2-2.5 το υπολογίζω. Τώρα βέβαια σε ένα καπάκι 50 χρόνων πολύ πιθανό να είχε και κάποια συρίκκνωση, ειδικά αν όταν περάστηκε ήταν αρκετά φρέσκο και όχι ξερό.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Μανο καθησα και μετρησα αυτο που ρωτας. Το παχος του καπακιου στην περιφερεια ειναι απο 2.45-2.8 χιλιοστα με τις πιο πολλες μετρησεις στο 2.5. Το φιλετο εχει υψος 1.8 χιλιοστα και το καπακι που μενει κατω 0.5-0.6 χιλιοστα (λιγο μου φαινεται).
Και δυο ακομα φωτογραφιες με την επεξεργασια του καπακιου εσωτερικα σχεδον ολοκληρωμενη για κολλημσ (μενει μονο να περαστει μια γομαλακα που κανω σχεδον παντα γισ εμποτισμο.
Εξωτερικα φαινεται η νεα ροζετα. Λειπουν τα αυτακια που θα περαστουν αφου κολληθει η ταστιερα.
Το κλου της βραδιας, το μπουζουκι προοριζεται για τροχορδοποιηση.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.220
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Μπορεί να κάνω λάθος , αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτή η πεναριά με τη θέση , το μέγεθος και το υλικό της ,

θα "υποχρεώσει" την υπόλοιπη ελεύθερη επιφάνεια του καπακιού να ταλαντώνεται πιο ζωηρά !    :)  :)  :)



Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
Μανο καθησα και μετρησα αυτο που ρωτας. Το παχος του καπακιου στην περιφερεια ειναι απο 2.45-2.8 χιλιοστα με τις πιο πολλες μετρησεις στο 2.5. Το φιλετο εχει υψος 1.8 χιλιοστα και το καπακι που μενει κατω 0.5-0.6 χιλιοστα (λιγο μου φαινεται).

ναι προφανώς κα εμένα λίγο μου φαίνεται. Με την ευκαιρία της συζήτησης άνοιξα κι εγώ δυο σκάφη 70-80s - χωρίς παραπέτια και τα δύο - και είδα περίπου τα ίδια : 5 περιμετρικά σειρήτια (φάρδος ~ 0,70*5 τα μ/α/μ/α/μ) + (ασπρο 2 χιλ.). Δεν μέτρησα βάθος, αλλά με το μάτι κάπου εκεί είναι (> 1,50 τα πέντε πρώτα). Εν τω μεταξύ το συνολικό τους φάρδος ξεπερνάει οριακά το πάχος του σκάφους (ντούγα+κολλάντζα) και το καπάκι στην ουσία "αιωρείται", χωρίς στιβαρή κόλληση περιμετρικά.
 
Τι να πω, ίσως ήταν διαδεδομένη πρακτική. Τα μπουζούκια παίζονταν, αλλά με άλλα, σημαντικότερα προβλήματα (τόξα τα μανίκια + παρμένα από τάκο και τα δύο). Και τα σκάφη είχαν προβλήματα, ξεκολλημένες ντούγες και κυρίως καθισμένα καπάκια - στην πραγματικότητα επίπεδα, χωρίς καμπύλη - αλλά δεν ξέρω αν ήταν εξαρχής έτσι (επίπεδα) ή κάθισαν με τα χρόνια. Επίσης δεν ξέρω αν τα βαθειά σειρήτια επηρέασαν σ' αυτό το "κάθισμα" - πάντα αν υποθέσουμε ότι όντως συνέβη.
Τέλος πάντων, και η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί το καπάκι περιμετρικά να στηρίζεται σε μισό χιλιοστό "ψωμί". Από την άλλη, αν το ζητούμενο είναι "να το φτάσεις σε όριο κατάρρευσης - αλλά χωρίς να καταρρέει", ίσως κάτι ήξεραν κι αυτοί. Φτηνοδουλειές και τουριστικά ή όχι, άντεξαν 40-50 χρόνια - έστω με παραμορφώσεις αλλά όχι οτι δεν παίζονταν όπως είπα, άλλοι ήταν οι λόγοι (μανίκια).
Μάλιστα ο ήχος ήταν αποδεκτός, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βέννες στα καπάκια απέχουν 4-5-6 χιλιοστά ("τι ξύλο είναι αυτό μάστορα ?" - "πόρτα"). Δεν σκέφτηκα να βγάλω φωτογραφίες, αν το θυμηθώ σήμερα θα πάρω κανα δυο.

Stergios_lutherie

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.247
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
"τι ξύλο είναι αυτό μάστορα ?" - "πόρτα"
:cheesy2:

είναι ο αυθεντικός διάλογος μεταξύ εμού του ιδίου και του Αλεξανδρή, πριν από καμιά 30ετία, όταν του πήγα να δει το ούτι που μου έφεραν οι γονείς μου δώρο (προφανώς τουριστικό) από την Κωνσταντινούπολη

παρεμπιπτόντως (το σκίσαμε το θέμα)
αυτά τα σειρήτια τα μ/α/μ πλαστικά ~ 0,7 χιλ. που θα τα έβρισκε κανείς σήμερα? σε Μαυρομουστάκη (και Σοφιανό παλιότερα) βρίσκω, αλλά 0,5 χιλ., και θάθελα αυτό το παλιό στυλ

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Ιωσηφ, η πεναρια ειναι απο ασετοπαστα κολλητη πανω στο καπακι και οχι χωνευτη. Το παχος δεν το εχω μετρησει αλλα το υπολογιζω στα 6/10. Γενικα δεν νομιζω οτι ειναι βαρια οποτε δεν πιστευω να κοβει τη δονηση. Το καπακι ειναι οντως λεπτο και ελαφρυ και δοκιμαζωντας το με το διαπασων ζωντανευει καλα. Πιστευω θα δωσει ηχο.
Μανο, απο οτι φαινεται οι πρακτικες της εποχης φαινεται ηταν καθιερωμενες. Το μανικο ειναι χοντροκομμενο. Θα το στενεψω μονο κατα πλατος αφου θα τριχορδοποιηθει αλλα δεν θα πειραξω το παχος του. Δεν το εχω δει με χορδες και με φοβιζει μην γινει τοξο. Παντως δεν ειναι μονοκομματο. Ειναι 2 κομματια φλαμουρι και κοντρα τελικα οξυα. Σιγουρα το εχω ενα αγχος μην παρει το μανικο μα πιο πολυ μην ανοιξει το σκαφος μολις αρματωθει.
Ενας λογος που προτεινα τριχορδοποιηση στον ιδιοκτητη  ειναι για να μειωσω τις τασεις απο ενα ηδη πολυ ταλαιπωρημενο οργανο, αναφερομαι σε σκαφος και καπακι. Αφου προτιμουσε και αυτος τριχορδο εκατσε πιστευω καλυτερα. Παντως το μανικο δεν εχω σκοπο να το στενεψω πολυ. Θα το κανω λιγο πιο φαρδυ απο οτι κανω συνηθως τα μπουζουκια.
Τις ασετοπαστες αυτες τις εβρισκα στσυλικα οργανοποιιας (Στεφανιδη, Κωσταντελο). Προτιμω τα φυσικα υλικα οποτε δεν τις εχω ψαξει παρολο που ειχα αγορασει παλια και μου εχουν μεινει στοκ. Γενικα παντως η αισθητικη της τοσης πλαστικουρας  και σε φαρδος με τοσα φιλετα δεν μου αρεσει.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.533
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
υπαρχουν πορτες και πορτες  ;D

μια κιθαρα σπουδαιοτατη, κατασκευης ροντριγκουεζ, ιδιοκτησιας ρομερο , φτιαγμενη απο πορτα ανδαλουσιανης εκκλησιας
https://www.classicguitar.com/classical-guitars/70s-miguel-rodriguez-church-door/
https://www.flamencoguitarsforsale.net/en/miguel-rodriguez-guitars/guitarra-flamenca-miguel-rodriguez-1976-puerta-de-la-iglesia/
ειχα τη χαρα στο τελος της συναυλιας του στο ηρωδειο να συνομιλησω με το σολιστ αλλα και να τη πιασω στα χερια μου, ενα απιστευτο οργανο
ειχε κανει περιπου 10-11 οργανα , τα οποια διατηρουν αυτη την ονομασια
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.287
  • Αριθμός κατασκευών: -
υπαρχουν πορτες και πορτες  ;D

το ξέρω, αλλά ακούγεται ωραίο...
.. έχω τέσσερεις ταμπλάδες από πόρτα >105 χρονών, από νεοκλασσικό από την πυρίκαυστη ζώνη της πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης (1917). Η πόρτα είχε σωθεί και ξαναχρησιμοποιήκε σε άλλο σπίτι, κάποτε κατεδαφίστηκε κι αυτό και κάποιος μερακλής την διέλυσε να κρατήσει τους ταμπλάδες. Τους έχω καταχωνιάσει και τους προσέχω σαν τα μάτια μου. Βγάζουν δυο καπάκια για τρίχορδο.

Όταν κάποτε μάθω να κάνω μπουζούκια, θα βάλω χέρι.

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Καλλήθηκε το καπάκι και το αασπρο περιμετρικό φιλέτο από ασετόπαστα.
Το μάνικο το φοβόμουνα για να σκευρώσει για αυτό και έκανα μια δοκιμή αντοχής πριν κολλήσω την ταστιέρα μήπως και χρειαστεί να κάνω το ενισχύσω επιπλέον με καμία χωνευτή κόντρα. Κόλλήσα πρόχειρα ένα κοκκαλάκι και περασα χορδές χωρίς ταστιέρα. Μιλάμε για 6 χορδές μιας και προορίζεται για τριχορδοποίηση και κούρδισα κανονικά. Το μπράτσο και χωρίς ταστιέρα αντέδρασε ικανοποιητικά (πήρε μόνο λίγο) και για αυτό αποφάσισα να μην βάλω κάποια επιπλέον κόντρα. Για την τριχορδοποίηση θα περαστεί καινούργια ταστιέρα μιας και η δικιά του ήταν σχισμένη. Το μπράτσο ουσιαστικά θα στενέψει γύρω στα 5 χιλιοστά και το πάχος του θα μείνει σχεδόν αναλοίωτο. Με μια ταστιέρα γύρω στα 7 χιλιοστά θα βγεί στο τέλος ένα χοντρό μπράτσο και αρκετά φαρδύ γιαμ τρίχορδο, κρατώντας τον αρχικό χαρακτήρα του οργάνου. Αν θα θέλαμε να το κάνουμε σωστά θα έπρεπε να αλλαχθεί με πιο ενισχυμένο μάνικο για να βγει και πιο στενό αλλά λεπτό. Το όργανο όμως έχει συναισθηματική αξία και προσπαθώ να επέμβω όσο λιγότερο γίνεται στην αρχική του αισθητική και σχεδιασμό. 


Κολλήθηκε λοιπόν η νέα ταστιέρα από έβενο, χαράχθηκε και περάστηκαν και οι τσαμπουκάδες. Απομένει ένα τρίψιμο για το φινίρισμα και πέρασμα τάστων.
Το καράολο ήταν οριακά λεπτό να χωράνε τα κλειδιά. Αισθητικά δεν έχει θέμα αλλά το φλαμούρι που είναι φτιαγμένο δεν είναι και πολύ σόι. Ζορίζοντας το έστρεφε οπότε είπα να το ενισχύσω. Αφού έβγαλα την μαύρη ταλαιπωρημένη λάκα, κόλλησα ένα φύλο κελεμπέκι 2 χιλιοστά.
Όσον αφορά τα διακοσμητικά (πεναριά και αυτάκια), Το ένα αυτάκι ήταν ξεκολλημένο τελειώς και η πεναριά μισοκολλημένη. Κόλλησα την πεναριά με κυανοακρυλική αλλά ξεκόλησε καθώς η ασετόπαστα ήταν πριν κολλημένη μάλλον με βενζινόκλλα και δεν έπιασε. Τα αυτάκια ούτως ή άλλως θα αλλάζανε καθώς με το στένεμα του μπράτσου και την μικρή επιμήκυνση του σκάφους (τριχορδοποίηση γαρ) θα έμενε ένα μικρό κενό ανάμεσα σε αυτά και την ταστιέρα οπότε θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Έτσι τα ξεκόλλησα όλα και θα κοπούν εξ αρχής νέα από ασετόπαστα που μου έφερε ο ιδιοκτήτης στις ίδιες περίπου χρωματικές επιλογές.   
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Κοιτα να δεις που η κακη κατασταση του με φοβισε αλλα τελικα προχωραμε καλα. Περαστηκαν ταστα, τριφτηκαν και μορφοποιηθηκε το μπρατσο. Η μεταμορφωση εγινε και απο τετραχορδο προεκυψε ενα αγαπησιαρικο τριχορδακι.
Τωρα μενουν τα τριψιματα και παμε για λουστρα. Μανικο και καραολο θα ξαναγινουν μαυρα για να κρατηθει η αρχικη αισθητικη.
Α, ξεχασα. Πριν τα λουστρα θα μπει και μια γραβατα.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Κολληθηκε μια γραβατα απο καπλαμα μακασαρ. Στην συγκεκριμενη περιπτωση το θεωρησα περα απο αισθητικους λογους και στατικα χρησιμο. Ο τακος ειχε σχιστει μαζι με τις ντουγιες και κολληθηκε. Εκτος απο την εσωτερικη ενισχυση(βλεπε καβιλιες), ενας καπλαμας που αγκαλιαζει τα κολλημενα μερη το ενισχυει επιπλεον. Οι κολλες που δουλευουμε ειναι ευαισθητες στην υγρασια, αρα απομονωνοντας την επιφανεια κολλησης περνωντας την γραβατα, δυσκολεουμε τυχον υγρασιες μελλοντικα να περασουν στην κολληση.
Το σκαφος τριφτηκε ολο μεχρι 400 αρι γυαλοχαρτο. Ειδικα το καπακι που ειναι λεπτοξεκινησα με 180αρι για να σβησω τα πολλαπαλα γδαρσιματα. Το αποτελεσμα δεν ηταν και το πιο καλο αλλα αν ηθελα καλυτερα αποτελεσματα θα επρεπε να φαω ξυλο και να το αδυνατισω κι αλλο. Αρα οι ατελειες μενουν ν αυποδεικνυουν πως μιλαμε για ενα παλιο, ταλαιπωρημενο και πολυταξιδεμενο οργανο.
Περαστηκε σηλερ νιτρου. Θα κλεισει με λουστρο μπαλας.
Πριν τελειωσω  τα τριψιματα εκοψα νεα πεναριες και αυτακια απο ασετοπαστα κοκκινη περλα. Η αρχικη ηταν ταρταρουγα αλλα στα γρηγορα που ψαχομασταν, βρηκαμε μονον αυτην. Διαφερει απο την αρχικη, αλλα δεν ειναι κακο το σποτελεσμσ παρολο που οι ασετοπαστες δεν ειναι του γουστου μου. Στο ενα αυτακι εκοψα με την σεγα και εβαλα εθετο τα αρχικα του πρωτου ιδιοκτητη (Β.Μ. παππου του νυν ιδιοκτητη), μια δικη μου πρωτοβουλι τιμης ενεκεν του παππου.
Τα ακουμπησα πανω στο τριμενο σκαφος για να εχουμε μια προεπισκοπηση της τελικης εικονας Θα κολληθουν μετα τα λουστρα με βενζικολλα. Με αντιστοιχη κολλα ηταν και αρχικα.
 
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.533
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
 :13:
Τα γράμματα Δημήτρη είναι από πάνω κολλημένα; Το υλικό κ αυτών είναι ασετοπαστα;

Αναστήθηκε ο λαζαρους...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.220
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Μπράβο Δημήτρη !

 :13:  :13:  :13:

Με το καλό ν ακούσουμε τη φωνή του !

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.837
Ευχαριστω.
Στελιο σσετοπαστα ειναι τα συνθετικα φυλλα που σε διαφορα παχη χρησιμοποιουνται στην οργανοποιια. Σαν αυτα που βαζουν στις ακουστικες κιθαρες για προστασια στο κσπακι απο την πενα. Συνηθως ειναι μαυρα, απομιμηση ταρταρουγας, οστρακου (π.χ. abalon) ή καποιο ειδος περλας σαν αυτο που χρησιμοποιησα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 04, 2023, 12:19:17 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Tags: