Αποστολέας Θέμα: Ἡ τρίτη μου λαϊκή κιθάρα - ἐλιά καί σφενδάμι μουαρέ  (Αναγνώστηκε 13523 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Ἡ τρίτη μου λαϊκή κιθάρα - ἐλιά καί σφενδάμι μουαρέ
« Απάντηση #45 στις: Νοεμβρίου 05, 2023, 09:43:47 μμ »
Στήν προηγουμένη ἀπάντηση , δέν βγῆκε μιά φωτογραφία , τό πῶς εἶναι τώρα ὁ καβαλλάρης :

( Ξανά μανά αὐλακιά μέ τόν ταχυτροχό ἀπό τρύπα σέ τρύπα καί ξαναταίριασμα ἄλλα , παραλληλόγραμμα τεμάχια ἐλιᾶς , γιά νά καλυφθῆ ἡ αὐλακιά . Καί νά τό ἀποτέλεσμα : )

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #46 στις: Νοεμβρίου 06, 2023, 07:34:41 πμ »
Λάμπρο τι να πω.. χαρά στην υπομονή σου, δεν θα τάκανα ποτέ αυτά, βουνό μου φαίνονται... αλλά βγαίνει κούκλα!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Νοεμβρίου 06, 2023, 01:25:53 μμ »
Φίλε Μάνο , εὐχαριστῶ γιά τά καλά σου λόγια , πού πάντα μέ δίνουν κουράγιο.......ὅσο γιά τό βουνό , φαίνεται πώς δέν κάνουν ὅλοι γιά ὅλα......ἐσένα σ' ἀρέσει τό ἁπλό ἀλλά δίνεις πιό πολύ σημασία στόν ἦχο καί στήν στατικότητα , ἐγώ στό μπιχλιμπίδι , ἄλλος ἀλλοῦ , ἀλλά αὐτή τή γοητεία καί τήν ἀξία ἔχει ἡ συνεργασία : νά βλέπη καί νά μαθαίνη ὁ ἕνας ἀπ' τόν ἄλλο αὐτά πού φαίνονται βουνά , καί ἀργότερα νά μπορέση νά φτιάξη καί κανένα......λοφάκι.....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Νοεμβρίου 07, 2023, 08:48:20 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Σήμερα τελείωσα τόν καβαλλάρη καί τόν λάδωσα ἕνα χέρι . Προηγουμένως πρόσθεσα καί κάτι στά.....μουστάκια :

Στά τελειώματά του , ἀπ' τίς δύο μεριές , κόλλησα μέ κυανοακρυλική ἀπό 1 κομματάκι ἐλιᾶς καί 1 κομματάκι ἔβενο . Σέ 2-3 ὡρίτσες ἔτριψα προσεκτικά .

Ἐδῶ τελειωμένος καί λαδωμένος .

Καί μιά φωτογραφία πρίν τά παραπάνω , πῶς θά δείξη ὅταν κολλήση στήν κανονική του θέση :

Οἱ συνεδρίες τοῦ λούστρου συνεχίζονται......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Δεκεμβρίου 28, 2023, 08:44:29 πμ »
Φίλοι καλημέρα καί χρόνια πολλά ,

Ἀφοῦ τελείωσα τήν διαδικασία βερνικώματος μέ τήν γομαλάκα ( χωρίς νά λείψη καί ἡ περιπέτεια πού μέ ἀνάγκασε , μετά ἀπό ἀρκετές συνεδρίες βερνικώματος νά τρίψω ὅλο τό ὄργανο καί φτοῦ κι ἀπό τήν ἄρχή , διότι εἶχαν δημιουργηθῆ ἐμφανῆ κυκλικά σημάδια ἀπ' τό παραφινέλαιο πού δέν μποροῦσα ν' ἀπαλείψω ) , κόλλησα τόν καβαλλάρη μέ ἕναν ἁπλό μακρόστενο τάκο πού ἔκοψα καί πλάνισα , ὅπως εἶδα σέ διάφορα ξενόγλωσσα βιντεάκια , πολύ εὐκολώτερη μέθοδος ἀπ' αὐτή τῶν σφικτήρων :

Πρίν κολλήσω τόν καβαλλάρη , ἀφοῦ τόν ἐφάρμοσα πρόχειρα μέ χαρτοταινίες στήν ἀκριβῆ του θέση , πέρασα τό τρυπάνι στίς ἀκριανές του τρῦπες τρυπῶντας καί τό καπάκι . Ἔτσι , μέ τήν ἐφαρμογή 2 πείρων πού θά περνοῦσαν ἀπ' τίς τρῦπες καβαλλάρη - καπακιοῦ , ἕνας ἀπό κάθε μεριά , καί πίεση κατά τήν κόλληση , ὁ καβαλλάρης θά κολλοῦσε στήν προαποφασισμένη θέση χωρίς νά μετακινηθῆ - γλυστρίση ἀπό τήν κόλλα . Ἀντίστοιχες τρῦπες ἀνοίχτηκαν καί στόν τάκο , ὥστε αὐτοί οἱ 2 πεῖροι , πού στήν πραγματικότητα ἦταν λεπτές βίδες πού χωροῦσαν στίς τρῦπες ( διαμέτρου 3 χιλ. ) καί μακρυές ὥστε νά βιδωθῆ παξιμάδι κάτω ἀπ' τό καπάκι , νά περάσουν καί ἀπ' αὐτόν . Ἔτσι , ἀφοῦ ἄλοιψα τήν κόλλα στό καπάκι μέ προσοχή νά μή φθάσω στό ὅριο τοῦ περιγράμματος τοῦ καβαλλάρη καί ξεράση ἡ κόλλα , ἁπλῶς πέρασα τίς βίδες μέσα ἀπό : τάκο - καβαλλάρη - καπάκι , μία ἀπό κάθε μεριά , καί ἔσφιξα τά παξιμάδια στό κάτω μέρος τοῦ καπακιοῦ , βάζοντας τό χέρι μου μέσα ἀπό τήν ἠχητική ὀπή .
Γιά τό κόλλημα τῶν " μουστακιῶν " ἄνοιξα 2 τρῦπες πιό ἔξω στόν τάκο καί ἐφάρμοσα μέ μοῦφες αὐτές τίς 2 βίδες μέ βίδωμα allen , καί μ' αὐτές λογάριαζα νά πίεζα τίς λεπτές προεκτάσεις τοῦ καβαλλάρη , πού ἀπεῖχαν 1 χιλ. στήν ἄκρη γιά νά πατήσουν στό καπάκι , γιατί δέν ἔτριψα τό κάτω μέρος τοῦ καβαλλάρη στό καπάκι ὅσο ἔπρεπε - βαρέθηκα . Τελικά δέν χρησιμοποίησα αὐτές τίς βίδες , ἀλλά 2 ἁπλές σφῆνες ἀπό λεπτό κόντρα πλακέ γιά νά " πειθαναγκάσω " ( ἀκοῦς Στέργιε ; ) τίς 2 λεπτές προεκτάσεις νά κολλήσουν κι αὐτές .

Τήν ἄλλη μέρα , ἀφοῦ ἀπομάκρυνα τόν τάκο , νά πῶς δείχνει τώρα ὁ καβαλλάρης :

Ἔχω ἀρχίσει ἀπό χθές καί τό σετάρισμα πού ἔγινε σχετικά εὔκολα . Τώρα τρίβω τά σιδεράκια τῶν τάστων ὥστε νά ξαναγίνη ἡ κορώνα τους καί νά γυαλίσουν . Μοῦ μένει ἐπίσης καί τό γυάλισμα τοῦ ὀργάνου καί νά ἁρματώσω . Ἐλπίζω νά τελειώσω σύντομα .

Συνεχίζεται......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Ιανουαρίου 03, 2024, 10:39:17 μμ »
Φίλοι καλησπέρα καί χρόνια πολλά !!!!
Ἐπί τέλους τελείωσε καί ἡ τρίτη λαϊκή κιθάρα , οὔτε τῆς Ἄρτας τό γεφύρι ἕνα παρᾶγμα.....
Σήμερα τό πρωϊ ἔτριψα πάλι τήν ταστιέρα μέχρι γυαλόχαρτο 5000 ( τόν ἔβενο ) πού εἶχε γίνει χάλια , καί τήν λάδωσα , πέρασα ὅλη τήν κιθάρα μέ τήν ἀλοιφή Black Bison , πού δέν τήν γυάλισε καί ἰδιαίτερα νά πῶ τήν ἀλήθεια , παρ' ὅλο πού τήν ἔτριψα μέ μάλλινη ἐπιφάνεια - ἐξάρτημα ἔκκεντρου τριβείου μέ velcro ) , ἄνοιξα τίς τρῦπες στόν καβαλλάρη γιά τούς πείρους συγκρατήσεως τῶν χορδῶν , χάραξα τόν ἄνω καβαλ-λάρη σύμφωνα μέ τό σχέδιο τοῦ βιβλίου καί τόν τοποθέτησα χωρίς νά τόν κολλήσω ( ἔγινε λίγο ὑψηλός γιατί δέν χρησιμοποίησα μισομόλυβο , ἀλλά θά τόν κατεβάσω ) , τοποθέτησα τά κλειδιά στίς ἕτοιμες τρῦπες πού εἶχα ἀνοίξει καί τελικά πέρασα τίς χορδές , κάτι παλιές ἀπό τίς προηγούμενς κιθάρες , πού τίς κρατῶ γιά δοκιμαστικές , ὥσπου νά τραβήξη γιά μερικές ἡμέρες , καί μετά θά περάσω τίς κανονικές .
Ὁ ἦχος της , ὅπως τόν περίμενα καί τόν ἤθελα , μπάσσος . Καί εἶναι πολύ φυσικό μέ τόση ποσότητα ἀέρα στό σκάφος . Πάντως , καί στό βιβλίο τό ἀναφέρει , ὅτι εἶναι ὁ κυριώτερος τρόπος γιά νά γίνη τό ὄργανο μπάσσο , εἶναι νά αὐξηθῆ ὁ ὄγκος τοῦ ἀέρα στό σκάφος ( ἐκτός τοῦ λεπτοῦ καπακιοῦ καί τοῦ μεγάλου μεγέθους τῆς ἠχητικῆς ὀπῆς ) .
Ἡχητικό δεῖγμα θ' ἀνεβάσω ὅταν τακτοποιηθῆ πλήρως τό ὄργανο . Παρακάτω μερικές φωτογραφίες :

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Ιανουαρίου 03, 2024, 10:52:54 μμ »
....μερικές ἀκόμη :

Σᾶς εὐχαριστῶ ὅλους πού περπατήσατε μαζί μου σ' αὐτό τό πράγματι μαγευτικό ταξείδι , γιά τήν ὑπομονή τού δείξατε στήν τόσο χρονοβόρα κατασκευή , ἀλλά περισσότερο γιά τίς συμβουλές σας πού ἦταν πολύ-τιμες γιά μένα , καθώς ἐπίσης καί γιά τό κουράγιο πού μοῦ δίνατε μέ τίς παραινέσεις καί τίς ἐπιβραεύσεις σας !!!! Πραγματικά , χωρίς ἐσᾶς δέν θά πετύχαινα τίποτε !!!!
Σᾶς εὔχομαι ὅλους νά ἔχετε ὑγεία , κουράγιο σ' ὅτι κάνετε καί καλές κατασκευές !!!!
Θά τά ποῦμε σέ λίγες ἡμέρες μέ τό ἡχητικό δεῖγμα......... 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #52 στις: Ιανουαρίου 07, 2024, 08:45:02 πμ »
λαμπρο καλη χρονια και απο εδω!
πολυ ωραιο το τελικο αποτελεσμα!

οσο για το γυαλισμα, για να χει επιτυχια πρεπει να αφιερωνει καποιος το 90% του χρονου στα τριψιματα και το αλλο 10% στο βερνικωμα
αυτο που θελω να πω ειναι οτι οτιδηποτε δε μας καθεται καλα στο ματι μετα το γυαλισμα (αν δεν εγιναν αστοχιες εκει) οφειλεται στα τριψιματα.

οποτε στο αλλο οργανο ξερεις, τριψιμο τριψιμο τρψιμο τριψιμ.... και παει λεγοντας.

οσο για την αλοιφη την εχω δοκιμασει με πολυ μεγαλη επιτυχια και για αυτο στο προτεινα,
αν ομως δεν εισαι ικανοποιημενος και δε σου κανει, και δε προκειται να τη βαλεις σε αλλο οργανο, πολυ ευχαριστως να στην αγορασω εγω, με εναν σμπαρο δυο τρυγονια, και εσυ να μη βγεις ζημιωμενος αλλα και εγω κερδισμενος αφου μου κανει!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #53 στις: Ιανουαρίου 07, 2024, 10:43:54 πμ »
Καλημέρα! Όντως όπως το είπε ο Στέλιος, πολύ ωραία έγινε!!! συγχαρητήρια Λάμπρο!!! και αφού έβγαλες και τον ήχο που ήθελες, διπλή επιτυχία!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Ιανουαρίου 07, 2024, 11:51:41 πμ »
Μπραβο Λαμπρο ωραια βγηκε. Οσο για το γεφυρι της Αρτας, μπορει να αργησε λιγακι αλλα ακομα το θαυμαζουμε.
Αντε να την ακουσουμε κιολας απο κοντα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Ιανουαρίου 09, 2024, 01:38:34 μμ »
Ἀγαπητοί φίλοι Στέλιο , Νίκο καί Δημήτρη , καλημέρα καί εὐχαριστῶ πολύ γιά τά καλά σας λόγια !!!
Στέλιο , τήν κιθάρα πρίν τό βερνίκι , τήν ἔτριψα μέ γυαλόχαρτο μέχρι 3000 , καί μετά τό τελευταῖο χέρι τοῦ βερνικιοῦ τήν ἔτριψα μέ γυαλόχαρτο ( ντουκόχαρτο ) 5000 , πού δέν πῆρε καθόλου ἀπ' τή γυαλάδα της , μόνο ἔστρωσε τό βερνίκι ἀφαιρῶντας ἕνα πολύ ἐλαφρύ μπιμπίκι πού εἶχε ( φυσιολογικά νομίζω ) δημιουργηθῆ . Μετά ἀπ' τό τελευταῖο αὐτό τρίψιμο , ἡ ἀφή της ἔγινε σάν βελοῦδο , φχαρστιόσουν νά τήν χαϊδεύ-ης ἕνα πρᾶμα !!!!!
Δέν ξέρω ἄν ἡ γυαλάδα τῆς γομαλάκας εἶναι τόση πολλή , ὥστε ἡ γυαλάδα τοῦ Βίσωνα δέν ἔδειξε κάτι παραπάνω . Ἐπίσης δέν τήν ἄφησα τήν ἀλοιφή πολλή ὥρα νά στεγνώση , ἀπό ἀνυπομονησία , κανα μισάωρο μόνο , ἐνῶ σέ κάποιο βιντεάκι ἄκουσα ὅτι τήν ἀφήνουν 2 - 4 ὥρες νά στεγνώση . Μήπως φταίει αὐτό ; Γι' αὐτό , πρίν φθάσουμε στήν λύση πού προτείνης , γράψε μου ἄν ἔκανα κάτι λάθος νά τό διορθώσω .
Ἐπειδή ὅμως ὑποψιάζομαι ὅτι δέν μπορεῖς νά βρῆς τό συγκεκριμένο προϊόν σέ ἄχρωμο ( Neutral ) , σέ πληροφορῶ ὅτι τό βρῆκα στό κατάστμα Ergomarket , τηλ. 700 7000 121 , 6942 465 093 , Ἀθήνα . Εἶχε μόνο 2 τελευταῖα κι ἐγώ πῆρα τό ἕνα . ὑπάρχει ἔλλειψη , κι ἄλλα μαγαζιά δέν τό εἶχαν .
Πραγματικά Δημήτρη , τό θαυμάζουμε τῆς Ἄρτας τό γεφύρι , τό αἷμα νερό δέν γίνεται , ἔτσι ;
Πότε θά τήν ἀκούσουμε ἀπό κοντά ὅμως ; Αὐτό τό κοντά περιμένω κι ἐγώ......καί περιμένω........καί περιμένω.......

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #56 στις: Ιανουαρίου 13, 2024, 07:40:50 πμ »
λυπαμε πολυ που δεν ειχες τα επιθυμητα αποτελεσματα
οποτε η προσφορα μου ισχυει

στα ματια μου γυαλιζει μια χαρα.
μη ξεχνας επισης οτι ειναι στο χερι, και αν τη θελεις "φινιρισμα ντουλαπα" πρεπει να κινηθεις στη κατηγορια "βαψιμο με πιστολι"
και οπως λενε και οι μαθηματικοι οταν εχουμε δυο σκελη που συμφωνουν, βαζουμε το συμβολο =
οποτε εχουμε και λεμε, "φινιρισμα ντουλαπα"="βαψιμο με πιστολι"

το λαθος για εμενα, ειναι οτι ετριψες μεχρι εκεινο το νουμερο.
αλλο το τριψιμο του ξυλου, και αλλο το τριψιμο του βερνικιου.
δεν πρεπει να υπερβαινει του ξυλου το νουμερο 400, αντε 600 αν ειναι μαλακο το ξυλο, διοτι μετα ΔΕΝ εχει  την καταλληλη προσφυση το βερνικι πανω σε αυτο.
τα νουμερα πανω απο αυτα ειναι για να τριβουμε το βερνικι και οχι το ξυλο πριν την εφαρμογη του βερνικιου

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 04, 2024, 09:03:32 μμ »
Φίλε Στέλιο , συγνώμη πού ἀπαντῶ τώρα , ἀλλά τόσες ἡμέρες δέν ἄνοιξα τήν ἰστοσελίδα .

Αὐτό μέ τό λίγο τρίψιμο στό ξῦλο , μέχρι 400 - 600 , ὁμολογῶ πώς δέν τό ἤξερα . Ἀλλα , γιά νά πῶ τήν ἀλήθεια , ὅλον αὐτό τόν καιρό κατασκεύαζα ἕνα τζουρομπαγλαμαδάκι πού δέν τό ἀνέβασα , ἀλλά παρατήρησα ὅτι , τρίβοντάς το σάν ξῦλο μέ τά πολύ ψιλά γυαλόχαρτα ( μέχρι 5000 ) , πρίν φυσικά διαβάσω τά λεγόμενά σου , μετά μέ λίγα χέρια γομαλάκα , γυάλισε πολύ ἱκανοποιητικά . Ἀλλά τό ὅτι τό βερνίκι δέν ἔχει πρόσφυση ἐπάνω στό πολύ ψιλοτριμμένο ξῦλο , μ' ἔβαλε σέ σκέψεις......καί τό βρίσκω πολύ λογικό νά μήν ἔχη πρόσφυση , ἀφοῦ τοῦ λείπει ἡ ἀγριάδα τοῦ τριψίματος τοῦ 400αριοῦ , πού φυσικά ἐμεῖς δέν βλέπουμε , ἀλλά πού τό βερνίκι τήν αἰσθάνεται !!!

'Επίσης συμφωνῶ στά περί " φινιρίσματος ντουλάπας " , γιατί κι ἐμένα τό μάτι μου καί ἡ αἴσθησή μου σ' αὐτά ἔχει συνηθίσει . Τό γυάλισμα τῆς γομαλάκας ἔχει ἄλλη αἴσθηση , πού μέ τήν κιθάρα καί τό τζουρομπαγλαμαδάκι , ἄρχισα νά τήν συνηθίζω....

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 16, 2024, 02:52:04 μμ »
Φίλοι καλημέρα !!!
Ἐπί τέλους κατόρθωσα νά βρῶ ἕνα φίλο , πού εἶχε τήν καλωσύνη νά παίξη μέ τήν κιθάρα τοῦ θέματος , ὥστε ν' ἀνεβάσω καί ἦχο , κατά τό δέον :

https://www.youtube.com/watch?v=N_56VqjsB8o

Ἐλπίζω νά σᾶς ἀρέσει ὁ ἦχος . Τοῦ Γιάννη , τοῦ κιθαρίστα δηλαδή , τοῦ ἄρεσε .

Γιά μιά ἀκόμη φορά , σᾶς εὐχαριστῶ γιά ὅλα καί σᾶς εὔχομαι καλές κατασκευές !!!!

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #59 στις: Φεβρουαρίου 16, 2024, 04:46:33 μμ »
Πολύ ωραίος ο ήχος!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Tags: