Αποστολέας Θέμα: Τι κάνει κάποιον «μάστορα»;  (Αναγνώστηκε 1746 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Τι κάνει κάποιον «μάστορα»;
« στις: Μαρτίου 13, 2023, 06:05:27 μμ »
Γιάννης Τσουλόγιαννης:

«Ένα κομμάτι να μη δουλεύει, όλο το σχέδιο μπορεί να στραβώσει», λέει ο ίδιος. «Πρέπει να έχεις τεταμένη την προσοχή σου. Το λάθος μπορεί να μην είναι αναστρέψιμο. Εκεί που το γυρίζεις το ξύλο και το στρίβεις και λες τώρα είμαι έτοιμος, ακούς ένα κρακ…κι αν είναι σε μπουζούκι εντάξει, αν σου σπάσει το πλαϊνό μιας κιθάρας που είναι σετ με το άλλο πλαϊνό, τι κάνεις;»

https://www.pressenza.com/el/2018/03/giannis-tsoulogiannis-thelei-to-xrono-tu-molis-valo-xordeseinai-stigmi-organa-askoun-dynameis/?fbclid=IwAR0K0lgAV0Qnby_pk8Tu9uuZjD_sjagcl1M401AAuLoRDMLFBhCEqo1tGAE
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Απ: Τι κάνει κάποιον «μάστορα»;
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 14, 2023, 08:39:00 μμ »
Τι κάνει κάποιον "μάστορα" ;
Για εμένα έχει να κάνει με την εμπειρία και τη μεθοδολογία που έχει αποκτήσει κάποιος ώστε να κάνει μια δουλειά σωστά και χωρίς πολλά-πολλά.
Επίσης η μαστοριά κάποιου στα δικά μου μάτια έχει να κάνει με την ευστροφία και την ταχύτητα εύρεσης λύσεων σε δύσκολες καταστασεις, η με την κατασκευή πατεντών- εργαλείων.

Εμπειρία, ευστροφία, ποιότητα δουλειάς.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 14, 2023, 10:08:51 μμ »
Σωστα ολα τα παραπανω. Εγω θα ελεγα επιπλεον πως ο μαστορας πρεπει να μπορει να δημιουργει καινουργια πραγματα, να μην αντιγραφει. Να τολμαει να φτιαξει καινουργια πραγματα.

Τελος, θυμαμαι κατι που ειχε πει ενας μπογιατζης παλια: τα εργαλεια σε κανουν μαστορα, σε κανουν και μαλ..α.  Πρεπει να μπορεις να δουλευεις τα ειδικα τα εργαλεια (ας πουμε τα ρουτερ που διεκολυνουν) αλλα και να μπορεις να τα κανεις ολα και με το χερι (τη δυσκολη δουλεια).
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 14, 2023, 11:13:09 μμ »
Η εμπειρία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε οποιαδήποτε κατασκευή. Γνωρίζεις τις κακοτοπιές, αποφεύγεις τα ίδια λάθη και οι ανάγκες σου μαθαίνουν σιγά σιγά τα εργαλεία που χρειάζεσαι. Βέβαια μπορείς να ξεπεράσεις γρήγορα κάποια στάδια λόγω των σημαντικών πληροφοριών που βρίσκεις πλέον στο διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά, σε όλες τις εργασίες που γίνονται με το χέρι "η μαλακία καραδοκεί" όπως λέει και ο Ζαρκ! Και αυτό ανεξάρτητα από την όποια εμπειρία!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 14, 2023, 11:30:00 μμ »
Δοθείσης ευκαιρίας να σας πω για 2-3 βελτιώσεις που έκανα στα εργαλεία μου τις τελευταίες ημέρες που έδωσαν άμεσα καλύτερα αποτελέσματα.

1) Άλλαξα τον τρόπο που τοποθετώ το γυαλόχαρτο στο τριβείο τυμπάνου που έχω φτιάξει. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα γυαλόχαρτο σε ταινία που το στερέωνα με μηχανικό τρόπο, στην ουσία με δύο βίδες (μία σε κάθε άκρη). Αλλά η μέθοδος αυτή δεν είναι και η καλύτερη γιατί κόβεται εύκολα το γιαλόχαρτο. Είχα διαβάσει ότι υπάρχει γιαλόχαρτο σε ταινία με επένδυση velcro (χριτς-χρατς). Το θέμα είναι που βρίσκει κανείς το ανάποδο μέρος (το σκληρό με τα αγκιστράκια) που να είναι αυτοκόλλητο (με δυνατή κόλλα) που να μην φεύγει στο τρίψιμο.

Τελικά με αρκετό ψάξιμο βρήκα ότι το σκληρό μέρος σε ταινία αυτοκόλλητη υπάρχει στα καταστήματα με υλικά μοδιστρικής. Παράγγειλα και ήδη το τοποθέτησα και το τεσταρισα πριν μερικές ημέρες. Κολλάει δυνατά και στα τεστ δεν κατάλαβε τίποτα, ακλόνητο. Το αντίστοιχο γιαλόχαρτο το βρίσκει κανείς εύκολα (εγώ το πήρα από τον Ντέτσικα στο Ν.Ηράκλειο).

2) Επιτέλους τελείωσα ένα jig που είχα ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια και όλο το ανέβαλα. Είναι αυτό που χαράσει με κοπίδι τους κύκλους της ροζέτα στο καπάκι, ώστε η αφαίρεση του ξύλου που θα γίνει κατόπιν με το ρούτερ να γίνει τέλεια χωρίς να πετάξει κομματάκια. Τελικά πολύ χρήσιμο εργαλείο.

2) Μια πολύ απλή αλλά έξυπνη ιδέα που λύνει ένα ενοχλητικό προβληματάκι. Την είδα σχετικά πρόσφατα σε κάποιο άσχετο βιντεάκι woodworking που παρακολουθούσα. Κατά τη χρήση του Dremel γενικώς, αλλά ιδιαίτερα όταν σκάβουμε τη ροζέτα, ή όταν σκάβουμε την ταστιέρα για τους τσαμπουκάδες , δημιουργείτα σκόνη που μας εμποδίζει να βλέπουμε καθαρά την άκρη του κοπτικού. Μια λύση θα ήταν να βάλουμε παράλληλα κάποια σκούπα αλλά αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα. Η λύση είναι σαν το αυγό του Κολόμβου.

Βάζουμε λίγη χαρτοταινία στο κοπτικό που περιστρέφεται, η οποία λειτουργεί ως ανεμιστήρας και διώχνει πολύ αποτελεσματικά τη σκόνη. Μπίνγκο!!!!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

pms

• Jr. Member
  • **
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 15, 2023, 08:25:48 πμ »
Δοθείσης ευκαιρίας να σας πω για 2-3 βελτιώσεις που έκανα στα εργαλεία μου τις τελευταίες ημέρες που έδωσαν άμεσα καλύτερα αποτελέσματα.

1) Άλλαξα τον τρόπο που τοποθετώ το γυαλόχαρτο στο τριβείο τυμπάνου που έχω φτιάξει. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα γυαλόχαρτο σε ταινία που το στερέωνα με μηχανικό τρόπο, στην ουσία με δύο βίδες (μία σε κάθε άκρη). Αλλά η μέθοδος αυτή δεν είναι και η καλύτερη γιατί κόβεται εύκολα το γιαλόχαρτο. Είχα διαβάσει ότι υπάρχει γιαλόχαρτο σε ταινία με επένδυση velcro (χριτς-χρατς). Το θέμα είναι που βρίσκει κανείς το ανάποδο μέρος (το σκληρό με τα αγκιστράκια) που να είναι αυτοκόλλητο (με δυνατή κόλλα) που να μην φεύγει στο τρίψιμο.

Τελικά με αρκετό ψάξιμο βρήκα ότι το σκληρό μέρος σε ταινία αυτοκόλλητη υπάρχει στα καταστήματα με υλικά μοδιστρικής. Παράγγειλα και ήδη το τοποθέτησα και το τεσταρισα πριν μερικές ημέρες. Κολλάει δυνατά και στα τεστ δεν κατάλαβε τίποτα, ακλόνητο. Το αντίστοιχο γιαλόχαρτο το βρίσκει κανείς εύκολα (εγώ το πήρα από τον Ντέτσικα στο Ν.Ηράκλειο).

2) Επιτέλους τελείωσα ένα jig που είχα ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια και όλο το ανέβαλα. Είναι αυτό που χαράσει με κοπίδι τους κύκλους της ροζέτα στο καπάκι, ώστε η αφαίρεση του ξύλου που θα γίνει κατόπιν με το ρούτερ να γίνει τέλεια χωρίς να πετάξει κομματάκια. Τελικά πολύ χρήσιμο εργαλείο.

2) Μια πολύ απλή αλλά έξυπνη ιδέα που λύνει ένα ενοχλητικό προβληματάκι. Την είδα σχετικά πρόσφατα σε κάποιο άσχετο βιντεάκι woodworking που παρακολουθούσα. Κατά τη χρήση του Dremel γενικώς, αλλά ιδιαίτερα όταν σκάβουμε τη ροζέτα, ή όταν σκάβουμε την ταστιέρα για τους τσαμπουκάδες , δημιουργείτα σκόνη που μας εμποδίζει να βλέπουμε καθαρά την άκρη του κοπτικού. Μια λύση θα ήταν να βάλουμε παράλληλα κάποια σκούπα αλλά αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα. Η λύση είναι σαν το αυγό του Κολόμβου.

Βάζουμε λίγη χαρτοταινία στο κοπτικό που περιστρέφεται, η οποία λειτουργεί ως ανεμιστήρας και διώχνει πολύ αποτελεσματικά τη σκόνη. Μπίνγκο!!!!

ευχαριστουμε για τις ιδεες,
το jig για την ροζετα καταπληκτικο...αλλα για την χαρτοταινια στο dremel δεν εχω λογια...respect !!!
Πάνος

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 15, 2023, 08:47:33 πμ »
λοιπόν ("γατάκια"), τον μάστορα τον κάνουν τα λεφτά. Έτσι μπορεί να παίρνει υπεργολάβους (στελεχιστί "outsourcing") και να τους δίνει να κάνουν τη δουλειά - αλλά να την πουλάει ο ίδιος και να εισπράττει την υπεραξία (καπιταλιστί "capital gain"). Μια καλή ταμπέλα χρειάζεται (μανατζαριστί "branding") και έναν πρόθυμο να χάνει τις ώρες του στις πλατφόρμες (κοινωνιστί ελληνιστί "....σόσιαλ").

Απ' όλα αυτά, μια καλή ταμπέλα μπορώ να φτιάξω νομίζω. Ή νόμιζα. :character0029:

όσο για το dremel, εγώ απλά φυσάω τα ντρεμελίδια (όπως λέμε ροκανίδια). Το ρούτερ είναι που θέλει πνευμόνια.  :021:

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 15, 2023, 08:47:51 πμ »
 Τι κάνει κάποιον «μάστορα»;

Ολα όσα έγραψαν πριν οι φίλοι εδώ .

Βασικές προϋποθέσεις για την πορεία προς τη μαστοριά

Να νοιώσει ότι του ταιριάζει , του αρέσει πολύ να δουλεύει με τα χέρια , το μυαλό και την καρδιά του !
Οτι φτιάχνει , να προσπαθεί να το κάνει όσο μπορεί καλύτερα !

Να σέβεται τον εαυτό του !

Να αγαπάει τους ανθρώπους !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 15, 2023, 12:30:55 μμ »
Ναι σε όλα που αναφέρανε οι προλαλήσαντες!
Να προσθέσω ακόμα και μια λίγο «τζάζ» προσέγγιση, ειδικά για την οργανοποιία, όπου μέσα στο μικρό μέγεθος ενός οργάνου συμβαίνουν πολλά και πολύπλοκα:
Η ικανότητα να μπορεί ο μάστορας να γίνεται μικρό μυρμηγκάκι, μα πολύ απαιτητικό, που περιδιαβαίνει και κρίνει την κατασκευή σα να είναι κάποιος ξένος και δε σταματάει να μουρμουρίζει και να διαμαρτύρεται για τις ατέλειες παρά μόνο όταν δε γίνεται να βελτιωθούν άλλο.
Κάπως όπως τόχει πει κι ο σούρεαλ Ρασούλης ο μέγας: Μεγάλωσε ο μπαγλαμάς κι έγινε σα βαπόρι 😊

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 15, 2023, 02:32:49 μμ »
Πανουλη μου ομορφε...........τι ιδεα κι αυτη με λιγο απλη χαρτοταινια? Αυτο λοιπον ειναι ο μαστορας.Ο ανθρωπος που εχει αντιληψη...και δεξιοτητα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 15, 2023, 04:19:03 μμ »
Η ιδέα με τη χαρτοταινια είναι ο,τι καλύτερο διάβασα σαν πατέντα για το 2023.
Καθαρή μαστοριά.

Αναφορικά με τα λεγόμενα του Στέργιου...αυτός που περιγράφει είναι μάστορας...ο λεγόμενος ψείρας. Βέβαια η "τελειότητα" υπάρχει άραγε;
Στη φύση δεν υπάρχουν ούτε τέλεια ούτε συμμετρικά πράγματα. Αυτά είναι δικές μας "ομπίες" (εμμονές στα κερκυραϊκά)
Υπάρχει όμως αρμονία. Η φύση είναι μάστορας...ο μεγαλύτερος ίσως.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 15, 2023, 10:10:07 μμ »
Καλησπερα παιδιά, μάστορας πιστεύω είναι αυτός που μπωρει να δίνει λυσεις στο πρόβλημα που εχει το οργανο και να το φέρνει στα μέτρα του οργανοπαιχτη. και όχι ο οργανοπαιχτης να συνηθίζει το οργανο

Tags: