Αποστολέας Θέμα: Ο τζουράς τράκαρε μετωπικά – η καθαρίστρια δεν ήξερε τίποτα!  (Αναγνώστηκε 3122 φορές)

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
Η καθαρίστρια του φίλου μου του Ντίνου ήταν κατηγορηματική: Δεν είχε δει τίποτα, δεν είχε ακούσει τίποτα. Ο τζουράς είχε παραμείνει μέσα στη θήκη του (αλίμονο μαλακή) αλλά είχε υποστεί ένα ύπουλο τραμπάκουλο και το καπάκι του είχε σοβαρή ζημιά.
Το όργανο αγοράστηκε γύρω στο 2005 από οίκο μουσικών οργάνων πολύ φθηνά, γύρω στα 300 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τη χαμηλή τιμή του, ο σκαφτός τζουράς (θα τον έλεγες και τζουρο-μπαγλαμά) έπαιζε καλά πριν τη ζημιά όπως μου είπε ο φίλος μου. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε κατασκευαστεί από σοβαρό οργανοποιό που προσπαθούσε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά με πολύ χαμηλές τιμές. Και ήταν προφανής η προσπάθεια να κρατηθούν τα έξοδα παραγωγής χαμηλά… Στο φινίρισμα -ας πούμε- ξοδεύτηκε περιορισμένος χρόνος, τα τάστα για παράδειγμα είχαν επιπεδωθεί πρόχειρα αλλά προφανώς η πίεση για χαμηλή τιμή δεν επέτρεπε να ξοδευτούν περισσότερες εργατο-ώρες…

Αλλά το όργανο είναι άρτιο, με σκαφτό σκάφος μουριάς, καλό μάνικο, ταστιέρα από έβενο και πειστική κατασκευή.
Αποφάσισα να του αλλάξω το καπάκι. Θα μπορούσε ίσως να επισκευαστεί σκούντα-τράβα αλλά το σπάσιμο ήταν σοβαρό και παρ’ όλο που δε φαινότανε και τόσο, εκτείνοντανε κάτω από την ασετόπαστα της πεναριάς, μέχρι την τρύπα, όπου το «κάταγμα» ήταν συντριπτικό.
Διάλεξα ένα μονοκόμματο κομμάτι Ελβετικό έλατο που είχα κρατημένο για τέτοιες περιπτώσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 22, 2022, 04:27:24 μμ από Stergios_lutherie »

Stergios_lutherie

• Hero Member
Απ: Ο τζουράς τράκαρε μετωπικά – η καθαρίστρια δεν ήξερε τίποτα!
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 04:15:29 μμ »
Η επιχείρηση ξηλώνω-καπάκι ξεκίνησε με προσεκτικό χάραγμα με νυστέρι και τελείωσε με αποκατάσταση των παλιών εγκοπών της πάκτωσης του καμαριού της φωνής.
Το παλιό καπάκι είχε μια σοβαρή ενίσχυση στην περιοχή της τρύπας. Έτσι έγινε και με το καινούργιο καπάκι. Το μέτρημα για τη σύμπτωση του κομματιού για την ενίσχυση της τρύπας και του καπακιού έγινε με βάση την τρύπα. Στο τελείωμα της ενίσχυσης της τρύπας προστέθηκε κι ένα ψευδο-καμάρι.
Παρ’ όλο που το καπάκι είναι μονοκόμματο μπήκε και μια σφηνοειδής γλώσσα πολύ λιανή, έτσι για την τάξη.
Διαμορφώθηκαν και καινούργιες εγκοπές για την πάκτωση.
Στην κόλληση του καπακιού βοήθησε και ένα κομμάτι λίιιγο σφηνοειδές που γέμισε το κενό κάτω από την ταστιέρα και σιγούρεψε την κόλληση. Το περίσσιο κομμάτι της σφήνας απομακρύνθηκε αργότερα με προσοχή.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 04:16:15 μμ »
Δεν έσκαψα το καπάκι για να βάλω φιγούρες. Έχω μία δυσανεξία στο σκάψιμο του καπακιού 😟. Μπόλιασα λοιπόν το τζουρά με… Το μπουζούκι του κιθαρίστα βάζοντας binding από μαόνι και όστρακα.

Περάστηκε γομαλάκα για να γεμίσουν οι πόροι και να σκουρήνει λίγο και ακολούθησαν μερικά χέρια σκουπιστό βερνίκι πολυουρεθάνης.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 04:18:15 μμ »
Η επιχείρηση στρογγυλέματος των τάστων έγινε με όλους τους τύπους.

Προστασία της ταστιέρας, διαμαντόλιμα στρογγυλέματος τάστων ακτίνας 2 mm, γυαλόχαρτα Ρ240, Ρ400, Ρ800 και στο τέλος φίνο ατσαλόμαλλο 0000 (με το οποίο τρίφτηκε και η ταστιέρα με τα τάστα μαζί, αφού βγήκε η προστασία).

Περάστηκε και το σύνηθες λεμονόλαδο.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 04:19:51 μμ »
Ο παλιός καβαλάρης ταίριαξε καλά με πολύ λίγο πείραγμα και μπήκε διάφανη πεναριά από αυτοκόλλητο golpeador.

Το φχαριστήθηκα, κι εγώ κι ο Ντίνος.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 05:29:53 μμ »
Κόσμημα έγινε !!!

{celebrate011}  {celebrate011}  {celebrate011}

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 08:10:34 μμ »
Το αναστησες Στεργιο.
Απο ηχο ειδε βελτιωση ο ιδιοκτητης σε σχεση με τον αρχικο παντα;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 08:15:26 μμ »
Χειρουργείο !!!!!!!! Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο φίλε Στέργιο !!!!!!  {celebrate011} {celebrate011}

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 22, 2022, 10:35:15 μμ »
Καλύτερο από επαγγελματικό έγινε φίλε Στέργιο!!! ευχαριστούμε που μοιράστηκες την επισκευή με τα υλικά τις τεχνικές τις φωτογραφίες και τα κείμενα.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 23, 2022, 08:23:03 πμ »
ε, καλά, τι να πούμε κι εμείς τώρα (αρχίζει η χειμωνιάτικη κολλεξιόν, πάρτε θέσεις)

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 23, 2022, 08:35:16 πμ »
Καλημέρα. Τέλειο έγινε
 Μάλλον έχουμε την ίδια καθαρίστρια ή πέρασε η γυναίκα μου επίσκεψη από το σπίτι του φιλου. Και σε εμένα καμιά από τις δύο δεν ήξερε τίποτα.  Εντάξει δεν έγινε και κάτι σοβαρό. Ένα ζοζεφακι είναι.....  >:(

Δε δίνεις μια διεύθυνση να στο στείλω;  :cheesy2:
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 23, 2022, 12:05:16 μμ »
Φίλοι μου, τα σχόλιά σας μου φτιάξανε τη μέρα!

Απο ηχο ειδε βελτιωση ο ιδιοκτητης σε σχεση με τον αρχικο παντα;
Δεν ξέρουμε ακόμα, ο ιδιοκτήτης είχε μια περιπέτεια υγείας με το χέρι του. Δεν πήρε το όργανο ακόμα, το είδε μόνο σε βίντεοκλήση. Πάντως έτσι όπως το άκουσα εγώ μ' άρεσε. Χωρίς να έχει ΤΗΝ ένταση, έχει μια ελκυστική βραχνάδα που του δίνει χαρακτήρα.

Μάλλον έχουμε την ίδια καθαρίστρια
:cheesy2: έχω κι άλλες ιστορίες και με τη δική μου καθαρίστρια...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 23, 2022, 06:05:42 μμ »
θυμηθηκα το ανεκδοτο με τον κυνηγο που αναφωνησε παναγια μου ενα ελαφι, , ντεμεκ δεν ηξερε τιποτε...  :cheesy2:

πολυ καλη εργασια οπως παντα στεργιο!

να ρωτησω αυτο το διαφανο αυτοκολλητο ειναι; (δηλαδη τραβας μεμβρανη και εχει το πεβεσε κολλα πανω; ) αν ναι, και αν θυμασαι , τι παχος εχει απο που το προμηθευεσαι και ποσο κανει;
ρωταω γιατι βαζω παντα στις κιθαρες (στα πλευρα, οχι στο καπακι) τετοιο για να βεντουζαρει το τζιτανο, και με εχει σιχαθει ο παπαγρηγοριου του εχω παρει ολα τα αυτοκολλητα  ;D
(και ειναι και πανακριβα, διαστασεων 12εκ Χ 9 εκ. νομιζω)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 23, 2022, 07:50:09 μμ »
Ωραίος ο Στέργιος! :-*

ΥΓ
Ζήλεψα! Έχω μια αποτυχημένη κατασκευή τζουρά, από τότε που παρακολούθησα κάποια σεμινάρια οργανοποιίας πριν από χρόνια. Ο εκπαιδευτής μας επέμενε το καπάκι να είναι 3,5 mm οπότε το όργανο είναι "μουγγό". Ήρθε ο καιρός να του αλλάξω καπάκι! 
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 24, 2022, 12:59:58 πμ »
να ρωτησω αυτο το διαφανο αυτοκολλητο ειναι; (δηλαδη τραβας μεμβρανη και εχει το πεβεσε κολλα πανω; ) αν ναι, και αν θυμασαι,
 τι παχος εχει απο που το προμηθευεσαι και ποσο κανει;
Στέλιο αυτή την εποχή βάζω αυτο https://www.thomann.de/be/gewa_deckenschoner.htm?shp=eyJjb3VudHJ5IjoiYmUiLCJjdXJyZW5jeSI6MiwibGFuZ3VhZ2UiOjJ9&reload=1
Λέει οτι είναι σελουλόζη στα 0,3 χιλιοστά (αρκετά λεπτό). Έχει προστατευτική μεμβράνη από την καλή μεριά που στο τέλος τη βγάζεις. Από την άλλη είναι κανονικό αυτοκόλλητο.

Ήρθε ο καιρός να του αλλάξω καπάκι! 
Απάνω του Παναγιώτη!

Tags: