link=topic=4325.msg82647#msg82647 date=1648125094]
Πολύ ωραίο συγχαρητήρια, μπορείς να κάνεις και φιγουρες για μπουζουκια με αυτο;;
Από κόστος συμφέρει να κάνεις ένα εργαλειο από το να το αγορασεις;
[/quote]
Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι και εγώ αρκετά ενεργά με το 3D Printing, και έχω φτιάξει άπειρα πραγματα σχετικά με την οργανοποιία, από jigs , templates, μέχρι και μικρά αυτόνομα εργαλειάκια όπως π.χ. thumb plane, router base για dremel... και άλλα.
Δεν σκέφτηκα όμως ούτε μια στιγμή να εφαρμόσω τυπωμένο πλαστικό σχέδιο πάνω σε όργανο, κυρίως για αισθητικούς λόγους.
Αν και θεωριτικά ο 3D printer θα μπορούσε εύκολα να τυπώσει φιγούρες για όργανα, το αισθητικό αποτέλεσμα νομίζω πως δεν μπορεί ούτε καν να πλησιάσει αυτό ενός ωραίου κομματιού ξύλου, καπλαμά ή όστρακου.
Η μόνη φορά που εφάρμοσα εκτυπωμένο αντικείμενο πάνω σε όργανο ήταν σε επισκευή σπασμένου καράβολα σε μαθητική κλασσική κιθάρα.
Ο πιτσιρίκος είχε χάσει το κακκαλάκι (nut), η κιθάρα ήταν πολύ φτηνή και δεν άξιζε ούτε η βενζίνη που θα έκαιγα για να παω να πάρω καινούριο, να μην μιλήσω για την όποια προσαρμογή θα ήθελε μετά πάνω στο όργανο.
Οπότε έκατσα και σχεδίασα ένα νεο nut με έτοιμες και τις χαρακιές, το τύπωσα με 100% γέμισμα και σε 5 λεπτα της ώρας η κιθάρα ήταν έτοιμη κουρδισμένη.
Αν και κρατούσα τις αμφιβολίες μου για την αντοχή του έναντι στην πίεση των χορδών, τελικά μια χαρά άντεξε.