Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούνιος 2021  (Αναγνώστηκε 11895 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!  {celebrate013}
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!  :13:
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούνιος 2021
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 01, 2021, 07:18:52 πμ »
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!  {celebrate013}
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!  :13:

Τώρα που το (ξανα)βλέπω κι εγώ , έχεις δίκιο Γιάννη ! Πιθανότατα γίνεται και με ένα σημείο , λίιιιγο πιο ψηλά .
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 01, 2021, 01:57:33 μμ »
Την τρίτη την λιβανίζω ακομη με τα λουστρα  οπότε είπα να ξεκινήσω την τέταρτη.
Παρασκευή θα πάω να κατεβάσω πλαϊνά καπάκια και να ξεκινήσω καμαρωματα . Κέδρος (δωρεά Μαυρακη) και παλισανδρος 40 ετών.
Ριζικές αλλαγές προβλέπονται σε αυτή. Αυστραλιανη σχολή.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 01, 2021, 07:43:35 μμ »
πολυ ομορφη δημητρη, μπραβο!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 01, 2021, 09:22:58 μμ »
πολυ ομορφη δημητρη, μπραβο!
Καλό μήνα να έχουμε Στέλιο και μακάρι να πετύχει το εγχείρημα.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 01, 2021, 10:46:21 μμ »
Καλό Μήνα σε όλους!!!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 01, 2021, 11:55:19 μμ »
Μετά από καιρό γεννιέται στο φόρουμ μια κλασική κιθάρα!!άντε να έχω κάτι να χαζεύω από την Πάτρα!Πολύ ωραία η ροζετα και έχω περιέργεια για την αυστραλιανή σχολή..

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 02, 2021, 07:51:29 πμ »
Μετά από καιρό γεννιέται στο φόρουμ μια κλασική κιθάρα!!άντε να έχω κάτι να χαζεύω από την Πάτρα!Πολύ ωραία η ροζετα και έχω περιέργεια για την αυστραλιανή σχολή..
Άσε τα σάπια. Και εσύ ετοιμάζεις μια . Και στο είπα. Μπορεί να σε έχει ξενερώσει, αλλά φαντάζεσαι να ακούγεται καλύτερα από ότι έχεις φτιάξει μέχρι τώρα;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 02, 2021, 04:07:54 μμ »
Πηρα φορα τωρα..........................μονο μονταρισμα θελει.Το σωμα ειναι παναλαφρο απο πλατανι με μεγαλη ιστορια....για μενα τουλαχιστον
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 02, 2021, 05:11:13 μμ »
Κωστα σε βλεπω με μακρυ μαλλι και δερματινα κολλητα παντελονια να ροκαρεις.
Που ειναι τα μπουζουκια σου μωρε;
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 02, 2021, 05:41:41 μμ »
Τα παρακάτω που αφορούν στο κοκκαλάκι της γέφυρας σε κλασσική κιθάρα ,

και ειδικά όσα αναφέρει για την κλίση του saddle από μπροστά προς τις τρυπούλες μου φάνηκαν λογικά και πειστικά .

https://classical-guitars.plus/classical-guitar-saddle-profile-front-to-back-adjusting-string-action-series/

Αν πράγματι πρέπει να είναι έτσι όπως τα γράφει , τότε χρειάζεται να δουλέψω στο saddle της καπριτζιόζας .

Ευχαριστώ !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 02, 2021, 11:23:58 μμ »
Πηρα φορα τωρα..........................μονο μονταρισμα θελει.Το σωμα ειναι παναλαφρο απο πλατανι με μεγαλη ιστορια....για μενα τουλαχιστον
Κώστα μια χορδή διαφορά είναι από το τριχορδο...... βγάλε την και όλα οκ.... {celebrate004} {celebrate018} {celebrate018}

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 03, 2021, 12:08:59 πμ »
Άσε τα σάπια. Και εσύ ετοιμάζεις μια . Και στο είπα. Μπορεί να σε έχει ξενερώσει, αλλά φαντάζεσαι να ακούγεται καλύτερα από ότι έχεις φτιάξει μέχρι τώρα;
Για να ακουστεί κάτι καλύτερα πρέπει η διαδικασία να έχει γίνει καλύτερα και γενικά να έχεις καλύτερα δεδομένα.
Τεσπα θα τελειώσει για την τιμή των όπλων αλλά τα θαύματα μας τελείωσαν..!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 03, 2021, 09:20:34 πμ »
Τα παρακάτω που αφορούν στο κοκκαλάκι της γέφυρας σε κλασσική κιθάρα ,

και ειδικά όσα αναφέρει για την κλίση του saddle από μπροστά προς τις τρυπούλες μου φάνηκαν λογικά και πειστικά .

https://classical-guitars.plus/classical-guitar-saddle-profile-front-to-back-adjusting-string-action-series/

Αν πράγματι πρέπει να είναι έτσι όπως τα γράφει , τότε χρειάζεται να δουλέψω στο saddle της καπριτζιόζας .

Ευχαριστώ !

χωρίς να έχω κατασκευάσει κλασική, σκέφτομαι τα εξής:

θεωρητικά σωστό είναι, γενικά όλοι επισημαίνουν την ομαλή διαμόρφωση του κόκκαλου (saddle) στην "έξοδο" των χορδών από το κόκκαλο προς την στήριξη

αλλά στην ακουστική με σφήνες (ή χωρίς, ούτε τα κεφαλάκια των μεταλλικών χορδών χρειάζονται δέσιμο) είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα, επειδή οι σφήνες ή τα κεφαλάκια αγκυρώνουν και "υποχρεώνουν" την χορδή σε συγκεκριμένη γωνία/πορεία σ' αυτήν την περιοχή που περιγράφεται ως "string ramp" παρακάτω

στην κλασική όμως, με το "παραδοσιακό" δέσιμο με μία τρύπα ανά χορδή και πλέξιμο γύρω από τον εαυτό της ο βρόγχος που δημιουργείται νομίζω "σηκώνει" το επίπεδο της χορδής όπως δείχνει αυτός ο τύπος εδώ (αυτό το Link εσύ το είχες πρωτανεβάσει και το συμβουλεύομαι τακτικά, νομίζω καλά τα λέει γενικά)

http://theguitar-blog.com/?p=1643

και η ευθεία της χορδής από το κόκκαλο προς τα πίσω δεν καταλήγει ακριβώς στην τρύπα αλλά λίγο παραπάνω λόγω του βρόγχου.

Δεν ξέρω αν το δέσιμο με δύο τρύπες ανά χορδή (12 συνολικά στον καβαλάρη) "σταθεροποιεί" την πορεία της χορδής περισσότερο, αλλιώς μου φαίνεται πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις αυτές τις ελάχιστες αποστάσεις (και τις αλλαγές λόγω βρόγχου) σωστά και να αλλάξεις την γωνία σε κάθε τρύπα προκειμένου να είναι διαφορετική ανάλογα με το επιθυμητό string ramp σ' εκείνο ειδικά το εκάστοτε σημείο.

Γενικά - πέρα από τη διαμόρφωση του κόκκαλου - εμένα μου φαίνονται πολύ ψιλά γράμματα όλα αυτά, εμείς οι λαϊκοί ... ξέρεις: πίνουμε μπύρες, ρευόμαστε δυνατά, έχουμε αξύριστες μασχάλες και δεν ασχολούμαστε με τέτοια

μπυρα

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 03, 2021, 09:57:05 πμ »
Με 12 τρύπες αλλάζει κατα πολύ η γωνία. Ειδικά αν έχεις κάνει τις τρύπες σε ευθεία και χαμηλά. Γενικά έχω παρατηρήσει ότι με μια τρύπα ο κόμπος σταθεροποιει την χορδή σχεδόν στη μεση από την έξοδο της τρύπας και το πάνω μέρος του ξύλου της γέφυρας.

Οι μπασες χορδές έχουν πιο απότομη γωνία γιατί το κόκκαλο είναι ψηλότερο και ταυτόχρονα πιο πίσω αν έχεις κάνει intonation με κλίση στο κοκκαλο .

Αν είναι κάτι που ενοχλεί για την κατανομή των δυνάμεων οι λύσεις που έχω δοκιμάσει είναι αυτές

1 . Κόκκαλο όλο σε ευθεία με πάχος 3-3.2μμ ώστε να γίνει το intonation μπροστά και πίσω όλες οι χορδές να έχουν ίδια  απόσταση κοκκαλο-τρυπα.

2. Παρέμβαση στην ταστιερα ώστε η διαφορά ύψους μπάσα-καντινια να εφαρμόζεται σε αυτή και το κόκκαλο να είναι σε ευθεία στο ύψος στη γέφυρα ( μπελάς, δύσκολο, και αισθητικά δεν μου αρέσει που λεπταινει η ταστιερα )

3. Συνδυασμός στα δεσίματα. Σε 12τρυπη γέφυρα αλλού δένεις με κόμπο σε μια τρύπα και αλλου κάνεις το πέρασμα από τις δύο ώστε να επιλέγεις την σωστή γωνια για κάθε χορδή ξεχωριστά.

4. Όλα τα παραπάνω μαζί.

Εγω εχω καταλήξει ότι μου αρκεί το 1. Η διαφορά 1-1.5μμ μπάσα- καντίνια στο κοκκαλο σε ύψος δεν με ενοχλεί.

Tags: