Αποστολέας Θέμα: Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή  (Αναγνώστηκε 8464 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Γερμανικό κιθαρόνι - Επισκευή
« Απάντηση #30 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 05:55:35 μμ »
Ωραία δουλειά Δημήτρη. Ελπίζω και εγώ να παίζει καλά γιατί πραγματικά έριξες πολύ δουλειά.

Μήπως να πάρω αγγαλιά την κιθάρα μου (το 8αρακι) και να έρθω για κανένα ιδιαίτερο όταν με το καλό μας αφήσουν?

Όταν με το καλό μας αμολήσουν εννοείται είσαι καλοδεχούμενος.
Για το ιδιαίτερο που λες με κολακεύεις αλλά και γω μαθαίνω.

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια.
Η αλήθεια είναι πως η επισκευή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όταν μιλάμε για μια τόσο γενική επισκευή (νεκρανάσταση ας πούμε χαριτολογόντας) και με κεντρίζει πολύ.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #31 στις: Δεκεμβρίου 09, 2020, 11:09:07 μμ »
Θελω να μοιραστω τον ενθουσιασμο μου.
Ξεσφιξα σφιγκτηρες και λαστιχα.
Περασα παλι τις σκουριασμενες παμπαλαιες χορδες της κιθαρας χρησιμοποιωντας τα ταλαιπωρημενα παλια πινς.
Το ακτιον τελικα βγηκε πολυ χαμηλο και για βγαλει ηχο το κιθαρονι εβαλα προχειρα ενα καλαμακι και υψωσα κανα 2 χιλιοστα τον καβαλαρη.
Κουρδισα ολες τις χορδες μισο τονο πιο χαμηλα εκτος απο την μι την μπασα που το κλειδι θελει συντηρηση.
Ω, ως εκ θαυματος η κιθαρα παιζει. Και αυτο που ακουσα μου αρεσε. Δε τασταρει πουθενα. Με ενα προχειρο ελεγχο που εκανα  δεν φαλτσαρει.

Απο τον πολυ μου ενθουσιασμο εγραψα πολυ προχειρα δειγμα ηχου θελοντας να μοιραστω την χαρα μου.
https://youtu.be/MHUGdus6sfY

https://youtu.be/svjLCfWaLQk

Θα την αφησω ετσι κουρδισμενη μερικες μερες να δω μην ανοιξει σαν τριανταφυλλο και αν ολα παν καλα συνεχιζω την επισκευη.
Τριψιματα, λουστρα στο σκαφος. Θα  ψηλωσω σωστα τον καβαλαρη. Σκεφτομαι να αλλαξω το ταστο με κοκκαλο. Κοκκαλο σκεφτομαι να βαλω και απο την αλλη μερια αφου εχει ξυλο το οποιο ειναι και ταλαιπωρημενο και δεν λειτουργει σωστα. Θα ελεχθουν προσεκτικα τα ταστα  Μαλλον ειναι μια χαρα ομως. Η ταστιερα θα καθαριστει και θα περαστει λαδι.
Πρεπει οπωσδηποτε να βγουν τα κλειδια. Να καθαριστουν να ελεχθουν. Νομιζω δεν θα εχω προβλημα μιας και χωρις καμια συντηρηση τα 5 απο τα 6 λειτουργουν. Καμια ιδεα πως να τα περιποιηθω;;
Και τωρα η μεγαλη ερωτηση. Πλατη και πλαινα εχουν καπλαμα κατι σαν καρυδιά ισως; )πανω σε μασιφ ξυλο (μαλλον ) κελεμπεκι. Το οργανο εχει πολλα σημαδια απο τον χρονο, γδαρσιματα, βαθουλωματα κλπ. Βγαζω τον καπλαμα και το αφηνω ασπρο για καλυτερη εικονα ή αφηνω τον καπλαμα χωρις ομως να υπαρχει δυνατοτητα να καλυφθουν οι φθορες; Σημειωτεον, η πλατη ειναι μασιφ μονοκομματο ξυλο (οχι book matched).

Το μανικο ειναι καποιο ασπρο ξυλο (κελεμπεκι; ) βαμενο μαυρο.
Βγαζω το μαυρο χρωμα και ξαναπερναω/ φρεσκαρω το μαυρο ή το αφηνω ασπρο;
Μαλλον με βλεπω για την φυσικης αποχρωσης επιλογη.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #32 στις: Δεκεμβρίου 10, 2020, 05:35:32 πμ »
γεια σου ρε δημητρη με τα ωραια σου...
πολυ ωραιο...
(το μπρατσο καλυτερα ρεαλ)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Δεκεμβρίου 10, 2020, 01:53:27 μμ »
αν θες την γνωμη μου μην πειραξεις κοκκαλακια η το ταστο που λες.Αφησε την ναχει τον δικο της ηχο οπως την εφτιαξε ο μαστορας
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Korf

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ανάλογα με την χρήση
  • Περιοχή: Αθήνα
« Απάντηση #34 στις: Δεκεμβρίου 10, 2020, 08:31:16 μμ »
Δημήτρη από το βιντεάκι σου ακούω μεγάλο κράτημα στον ήχο στα καντίνια κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό σαν να ακούς μέσα από ενισχυτή. Αυτό δημιουργεί μια εντύπωση σαν να γεμίζει τον χώρο ο ήχος που για τέτοιο μικρό σώμα είναι παράξενα ωραίο. Υπάρχουν όμως φορές που αυτό δεν το θέλουμε στον ήχο μας και πρέπει να είναι πιο καθαρός και ευθύς. Είναι δύσκολο να το περιγράψω. Σε μία παρόμοια περίπτωση που είχα με μία κιθάρα αυτό άλλαξε όταν έβαλα νέες χορδές με ασήμι (pyramid) και άλλαξα την πάνω γέφυρα σε έβενο. Καθάρισε περισσότερο ο ήχος. είναι θέμα του τι θέλεις να ακούς εσύ.

Στα του χρώματος τώρα. Το σκάφος θα το έτριβα να φύγουν τα σημάδια. το αποτέλεσμα με το φυσικό χρώμα όπως το έκανα και εγώ στην προηγούμενη κιθάρα που έφτιαχνα είναι ωραίο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα ήθελα όμως να έχει μια αντίθεση και γιαυτό το μπράτσο θα το έβαφα σκούρο. Η ταστιέρα είναι ένα ερώτημα αφού από φυσικό της είναι ανοιχτό χρώμα. Νομίζω ότι οι παρακάτω περιπτώσεις θα σε βοηθήσουν να δεις αντίστοιχες κιθάρες σε διαφορετικές αποχρώσεις και να διαλέξεις πια σου αρέσει περισσότερο.

1. https://rembetiko.gr/t/%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%B5-%CF%83%CF%86%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%AC%CE%BC%CE%B9/14094

2. https://rembetiko.gr/t/%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CE%BB%CE%BC%CE%BF%CF%85/36865

3. https://rembetiko.gr/t/%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8C-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9/13055

4. https://artport.gr/shop/kithara/etoimazete/

5. Με ανοιχτό χρώμα στην ταστιέρα  https://www.guitarinteractivemagazine.com/news/2015/01/namm-2015-washburn-presents-the-new-woodcraft-series-acoustic-guitars/

και τέλος μια οικονομική με ανοιχτό μπράτσο αλλά με σκούρα ταστιέρα

https://reverb.com/item/1520508-john-monteleone-speciale-arch-top-acoustic-guitar-2010-ser-252-original-brown-hard-shell-case

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Δεκεμβρίου 10, 2020, 09:16:37 μμ »
Ευχαριστω πολυ ολους για τις απαντησεις σας.

Κωστα Ζ., και γω δεν θα ηθελα να αλλαξω τα χαρακτηριστικα του οργανου με τα κοκκαλα αλλα αντιμετωπιζω τις εξης προκλησεις:
1. Το "κοκκαλο" στο καραολο ειναι ξυλο. Εχει φθαρει και στην μπασα λειπει ενα μικρο κομματι με συνεπεια να μην παταει σωστα η χορδη και να τριζει. Η σκεψη μου ηταν να του βαλω ενα κοκκαλο και αντικαταστησω το ξυλο. Με αυτα που μου λες ομως μου μπαινουν και αλλες ιδεες.
α. κανω χειρουργικη επεμβαση και προσθετω ενα κομματακι ξυλο εκει που λειπει για να το αποκαταστησω. Το μπαλωνω δηλαδη και το βαφω ολο το ξυλο να μην φαινεται η διαφορα.
β. Φτιαχνω απο εβενο καινουργιο κομματι απο την αρχη και τελειωνει η υποθεση. Ουτως η αλλως το υπαρχον ξυλο νομιζω πως ειναι καποιο της πλακας.
2. Το ταστο στον καβαλαρη θελει σηκωμα. Η σκεψη ηταν να το βγαλω και ευκολα και απλα να κολλησω ενα κοκκαλακι να πατανε πανω του οι χορδες. Ευκολη και εγγυημενη λυση. Αν θελω να κρατησω το ταστο, πρεπει να κολλησω ενα ξυλο, να το χαραξω και να ξαναπερασω καινουργιο ταστο (το παλιο ειναι ταλαιπωρημενο και θελει αλλαγη ). Μετα θα πρεπει να καλυψω την εμφανισιακη διαφορα στα ξυλα.
Πολυ σκεψη. Η αληθεια ειναι πως μεχρι στιγμης ειχα επικεντρωθει στο να βρω  μεθοδους για να αποκαταστησω τις δομικες ιδιοτητες του οργανου οποτε δεν το ειχα ψαξει πολυ σε αυτες τις λεπτομερειες. Τωρα ομως ηρθε η ωρα.
Θα το αφησω λιγο να υσηχασει, να δω πως παει και μετα θα προχωρησω στις επομενες εργασιες.

Κωστα Ο.
Ωραια οργανακια
 Το τελευταιο που ειναι και οικονομικο μου αρεσε αλλα μου λειπουν τα 23.60 και το σκεφτομαι πως θα το παρω. Ασε που φετος δεν εχει και καλαντα και που να μαζεψω τα λεφτα που μου λειπουνε.
Τωρα για τις ακουστικες ιδιοτητες που αναφερεις, οντως τα καντινια εινσι δυνατα αλλα δεν υστερουν και τα μπασα. Χωρις να ειμαι κιθαριστας ο ηχος που ακουσα μου φσινεται σσν βγαινει απευθειας απο δισκο 78 στροφων με ρεμπετικα.
Λογικα προς το φυσικο χρωμα παω, αλλα το μαυρο μπρατσο και καραολο δεν μου αρεσει.

Δημήτρης Σ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Δεκεμβρίου 14, 2020, 11:33:20 μμ »
Με ξυστρα  χοντρο γυαλοχαρτο και πολυ σιχτιρισμα, αφαιρεθηκαν λουστρα και καπλαμας. Μιλαμε για πολυ σκονη. Αποκαλυφθηκε κελεμπεκι παντου, πλατη, πλαινα και μανικο. Το κελεμπεκι της πλατης ειναι μονοκομματο και εχει ροζακια και αρκετες οπτικες ατελειες γεγονος που δικαιολογει οτι το καλυψε με τον καπλαμα. Τα πλαινα και το μανικο  ειναι καλα. Το μανικο μονοκομματο  ενα κομματι.
Τα κλειδια μπρουτζινα.
Αφου βγηκαν τα κλειδια αποκαλυφθηκαν λεπτομερειες ασχημες. Τα τρια κλειδια των μπασων ειχαν αλλαχθει και περαστηκαν αλλα με λιγο μικροτερες  αξονικες διατομες. Για να περαστουν μεγαλωσαν οι υπαρχουσες τρυπες και καπου στραβοτρυπηθηκαν. Οι αξονες ειχαν πιεστει να μπουν με συπεπεια τα μπασα κλειδια να μην γυρνανε σωστα. Τα κλειδια αυτα ειχαν κουφιους αξονες και οχι μασιφ οπως τα αλλα και ηταν κολλητα πανω στο γραναζι ενω τα αλλα στερεωνονταν στο γραναζι με βιδα οπως τα σημερινα. Οι αξονες "παιζαν". Τα εβγαλα για συντηρηση. Παρολο που δεν ειναι και τα καλυτερα σε ποιοτητα θα δω αν μπορω να βελτιωσω κατι και αν ειναι λειτουργικα θα επανατοποθετηθουν.
Δεν μου πηγαινε να αφησε τις στραβες και ξεχειλωμενες τρυπες και τις πιο χαλια τις εκλεισα με καβιλιες για να τις ξανακανω σωστα.
Αυτος ο μπαγασας που εκανε τις καινουργιες τρυπες ηταν απαραδεκτος. Τοσο στραβοτρυπημενα ουτε στο πρωτο οργανο που εκανα δεν ητανε. Ηθελε μεγαλη προσπαθεια για να τις κανει τοσο στραβα.

Κλεινοντας να αναφερω πως τοσο το βερνικι αλλα και το μαυρο χρωμα στο μανικο ηταν παχυ, και θρυματιζοταν αλλα με πολυ καλη προσφυση. Με παιδεψε πολυ να τα βγαλω. Ο δε καπλαμας πολυ ψιλος κατω απο 6/10 σιγουρα
,αλλα πολυ καλα κολλημενος.

Στάλθηκε από το SM-A715F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρης Σ.

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #37 στις: Δεκεμβρίου 15, 2020, 10:53:21 πμ »
Δεν μου πηγαινε να αφησω τις στραβες και ξεχειλωμενες τρυπες και τις πιο χαλια τις εκλεισα με καβιλιες για να τις ξανακανω σωστα.
Ανέβηκες στα μάτια μου!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Δεκεμβρίου 15, 2020, 12:53:20 μμ »
Να εισαι καλα Στεργιο.
Αμα παρατηρησεις στην τελευταια φωτογραφια εχω κλεισει την μεσαια τρυπα απο την πανω μερια. Στην προτελευταια φωτογραφια φαινεται η μεσαια τρυπα ταπωμενη αλλα απο την αλλη μερια, την κατω. Αυτην την ειχε ταπωσει ο προηγουμενος  (ο θεος να τον κανει) επισκευαστης που τρυπωντας απο την πανω μερια, ξετρυπησε το ξυλο εντελως. Δες ποσο χαμηλα βγηκε για να καταλαβεις ποσο στραβα εκανε την τρυπα.
Γενικα αυτος που εβαλε χερι στο οργανο να το επισκευασει, απο κατι τετοιες λεπτομερειες και τα κοληματα με κολλα τυπου ατλακολ που εκανε ουτε οργανοποιος ουτε ξυλουργος ητανε. Παντως ακομα και οι επισκευες ειναι πολυ παλιες και οχι προσφατες.
Δημήτρης Σ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #39 στις: Δεκεμβρίου 15, 2020, 01:27:56 μμ »
Δημήτρη θα σου φέρω και τις δικές μου να κλείσεις όταν λήξει το lockdown  :steeringwheel:
δεν ξαναβάζω φωτο από κοντά (δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, τελευταία όλες με τηλεφακό είναι)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Δεκεμβρίου 15, 2020, 01:57:06 μμ »
Δημήτρη θα σου φέρω και τις δικές μου να κλείσεις όταν λήξει το lockdown  :steeringwheel: δεν ξαναβάζω φωτο από κοντά (δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, τελευταία όλες με τηλεφακό είναι)

Έλα εσύ Μάνο με το καλό να πούμε από κοντά και θα τα βρούμε όλα.
Πάντως σιγά μην κάνεις εσύ τέτοιες τσαπατσουλιές.Φτιάχνεις κάτι κουκλιά ζηλευτά που για να τα φτάσω πρέπει εγώ να πάρω τηλεφακό. ]
Δημήτρης Σ.

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #41 στις: Δεκεμβρίου 16, 2020, 01:33:53 μμ »
Μπράβο Δημήτρη, πολύ ωραία δουλειά. Σκεφτόμουν αν θα είχε νόημα μιας και έκανες όλη αυτή την δουλειά τώρα πριν ξεκινήσεις τα λούστρα να έκανες μια επέμβαση στο μανίκι με κάποια κόντρα κάτω από την ταστιέρα για να ξεχάσεις στο μέλλον όποιο πιθανό σκεύρωμα. 

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Δεκεμβρίου 16, 2020, 03:13:43 μμ »
Μπράβο Δημήτρη, πολύ ωραία δουλειά. Σκεφτόμουν αν θα είχε νόημα μιας και έκανες όλη αυτή την δουλειά τώρα πριν ξεκινήσεις τα λούστρα να έκανες μια επέμβαση στο μανίκι με κάποια κόντρα κάτω από την ταστιέρα για να ξεχάσεις στο μέλλον όποιο πιθανό σκεύρωμα.
Πιστέυω πως όχι.
Το μάνικο δεν είναι καθόλου σκευρωμένο.
Αν δεν έχει σκευρώσει τα τελευταία 80 χρόνια δεν νομίζω να σκευρώσει τώρα.
Άλλωστε ο σκοπός μου ήταν να κάνω όσο λιγότερες επεμβάσεις γίνεται.
Το θέμα είναι ότι οι χορδές που φόραγε ήταν silverplated λεπτές και με αντ΄σιτοιχες πρέπει να συνεχίσει. Με τις ίδιες χορδές πιστεύω πως θα πάει καλά.
Δημήτρης Σ.

Korf

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #43 στις: Δεκεμβρίου 16, 2020, 07:32:54 μμ »
περιμένω με το καλό να δω και τα λούστρα.  :13:

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Δεκεμβρίου 16, 2020, 09:00:45 μμ »
περιμένω με το καλό να δω και τα λούστρα.  :13: 
Τωρα χτυπησες φλεβα. Δεν εχω πολυ υπομονη και με τα λουστρα δεν μπορω να βγαλω πολυ καλο αποτελεσμα.Τελως παντων. Τα λουστρα ειναι υπο σκεψη ακομα.Το καπακι θα τριψτει οσο λιγοτερο γινεται και θα περαστει γομαλακα. Γομαλακα την σκουρα για να αποδωσει οσο πιο πολυ γινεται το σκουρο χρωμα του παλιου ελατου. Το μεγαλο θεμα ειναι η πλατη.Οπως ειπα εχει αρκετες ατελειες το ξυλο (πορους και ροζακια) που φοβαμαι πως θα κανει εντονες διχρωμιες αν περαστει σκουρα γομαλακα μονο.Στα πιο πολλα οργανα που εχω φτιαξει περναω 1-2 χερια γομαλακα, σηλερ νιτρου και τελος λουστρο μπαλας. Δεν ξερω πως θα δουλεψει αυτο το σχημα στην πλατη αλλα και απο την αλλη με σκετη γομαλακα δεν θα στρωσει μαλλον. Σκεφτομαι επισης οτι εχω ενα βερνικι εμποτισμου καρυδια. Μπορει να το περασω ενα χερι να σκουρηνει, να κρυψει και τις ατελειες και μετα απο πανω λουστρο μπαλας. Επειτα ειναι και οι ατελειες του καραολου που πρεπει να κρυφτουνε καπως. Να ξαναβαψω μανικο και καραολο μαυρο οπως ητανε που θα καλυψει ολες τις ατελειες ειναι μια ιδεα αλλα δεν μου αρεσει να καλυπτω το ξυλο. Το ψαχνω.
Δημήτρης Σ.

Tags: