Φίλε Χρῆστο καλημέρα ,
Θά σέ πῶ κάτι τώρα καί θέλω νά τό προσέξης , γιατί στό κομμάτι : " αὐτό τό μέρος τοῦ ὀργάνου δέν θά μπορέσω νά τό κάνω , ἄρα δέν τό ἀρχίζω καθόλου " , περιέχει τήν ἐμπειρία ὅλων τῶν μελῶν αὐτῆς τῆς ἰστοσελίδας .
Ἡ πρακτική λοιπόν ὅλων ὅταν δέν γνωρίζουν κάτι , εἶναι : Ψάχνω νά βρῶ πῶς θά τό κάνω , εἴτε ἀπό γνώση ἄλλων μελῶν ( πού στήν περίπτωση τῶν μανταλιῶν μᾶλλον δέν ὑπάρχει ) , εἴτε ἀπό τό διαδύκτιο ( ἐδῶ κάτι ὑπάρχει ) , εἴτε νά μοῦ δείξει κάποιος μάστορας ( ἄν βρῶ καί δεχθεῖ ) . Ἄν τίποτε ἀπ' τά παραπάνω δέν μπορῶ νά ἐφαρμόσω , τότε ὑπάρχει ὁ τρόπος τῆς δοκιμῆς : Ἐφ' ὅσον ξέρω μέσες - ἄκρες καί θεωρητικά πῶς γίνεται αὐτό πού θέλω , πειραματίζομαι , δοκιμάζω σ' ἕνα ἄχρηστο ξῦλο , καί σιγά σιγά βελτιώνω τήν τεχνική . Στήν περίπτωση βέβαια τῶν μανταλιῶν , ἐννοεῖται ὅτι πρῶτα πρέπει νά ἐξασφαλίσης τό νά τά προμηθευτῆς .
Γι' αὐτό μήν κάνης πίσω . Ἄν ἔχεις ἀρκετές πληροφορίες γιά τήν ξυλοκατασκευή , πού καί μόνο ἀπ' αὐτήν πολλά θά κερδίσης , ἄρχισέ το σιγά σιγά , μή παύοντας καί νά ψάχνης γι' αὐτό πού δυσκολεύεσαι . Μπορεῖ , μέχρι νά φθάσης ἐκεῖ , κάτι νά βρῆς . Ἐξ ἄλλου , ὅταν ἐκθέσης τή δυσκολία σου , ὅτι δηλαδή δέν μπορεῖς νά τοποθετήσης τά μαντάλια , ὅλοι ὅσοι παρακολουθοῦν τήν ἰστοσελίδα , καί διαφορετικά ὄργανα νά κατασκευάζουν , θά στίψουν τό μυαλό τους γιά νά σέ βοηθήσουν , νά βροῦν λύση . Καί ξέρεις , ἔχουν πολύ μυαλό.....
Τώρα , γιά τή λογική πού τοποθετοῦνται , αὐτή εἶναι ὅτι ὀξύνουν τόν φθόγγο κατά 1 κόμμα τό καθένα . Δηλαδή ἄν ἀπό τό ΝΗ ὡς τό Πα ὁ φθόγγος χωρίζεται σέ 12 κόμματα καί ἡ συγκεκριμένη χορδή μᾶς δίνει τόν φθόγγο Νη , κάθε μαντάλι πού σηκώνεται ( καί μικραίνει τό μῆκος τῆς χορδῆς λειτουργῶντας σάν καβαλλάρης ) φέρνει τόν Νή κοντύτερα στόν Πα 1 , 2 , 3 κ.λ.π. κόμματα .
Μποροῦμε ἀκόμα νά μετρήσουμε τίς ἀποστάσεις τῶν μανταλιῶν στό δικό μου κανονάκι , ὅταν θά ἔρθη ἡ ὥρα . Ἐπίσης , μπορεῖς , πάλι δοκιμαστικά , ἀφοῦ τεντώσης μιά χορδή πάνω ἀπό ἕνα ὑποτυπῶδες μακρόστενο ἠχεῖο , νά δοκιμάζης μέ ἀνάλογη μετακίνηση ἑνός κινητοῦ μανταλιοῦ κάτω ἀπ' τή χορδή τό τί φθόγγο παράγει κάθε φορά αὐτή , σέ σύγκριση μέ τούς φθόγγους πού παράγει κάποιο κατάλληλο ἀνατολίτικο ὄργανο ἤ κουρδιστήρι βυζαντινῆς μουσικῆς . Ἔτσι θά καταλάβης σέ τί ἀπόσταση τοποθετεῖται κάθε μαντάλι .
Ἔ , δέν εἶναι καί ἐπιστήμη !!! Οἱ ἄλλοι δηλαδή πῶς τά βάζουν ;