Η μέτρηση που κάνεις φίλε μου με ξεκολλημένο καπάκι και τεντωμένη έστω και τη μία χορδή μόνο, είναι λάθος. Το καπάκι όταν είναι κολλημένο στο σκάφος συμμετέχει στην συνοχή και ακαμψία του οργάνου γενικότερα .Τώρα που είναι ξεκολλημένο τεντώνοντας έστω και λίγο τη χορδή σου , απλά τραβάς το σκάφος και το κάνεις να ανοίξει στα πλάγια και να βουλιάξει προς τα μέσα. Οπότε και η μέτρηση για τον καβαλάρη σου είναι λάθος αυτή τη στιγμή. Μέτρα το κενό που αφήνει ο χάρακας πάνω στην ταστιέρα σου ( με την προϋπόθεση ότι ο χάρακας σου είναι τελείως επίπεδος) και μέτρησε επίσης την απόσταση που αφήνει ο χάρακας όταν τον επεκτείνεις μέχρι τον πίσω τάκο ανάμεσα δηλαδή στο χείλος της κολάντζας και τον χάρακα. Από αυτή την απόσταση αν συνυπολογίσεις το πάχος της ταστιέρας σου, το ύψος των τάστων, το πάχος του καπακιού και την απόσταση που θες να έχουν οι χορδές σου από την ταστιέρα, θα βρεις περίπου το ύψος του καβαλάρη σου. Δεν ξέρω αν μπορείς να βγάλεις άκρη απ όλα αυτά, αλλά τουλάχιστον κάνε όσες μετρήσεις μπορείς και θα βρεθεί η άκρη. Για το μανίκι σου τώρα εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν θα το εμπιστευόμουν...ιδίως αν είναι κολλημένο με την ίδια κόλλα που ήταν κολλημένο και το καπάκι. Η όλη κατασκευή του οργάνου προφανώς δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο από την αρχή. Τα τάστα ...αν βάλεις καινούρια θα πρέπει να είναι πιο χοντρά απ τα προηγούμενα για να δώσεις διαφορετικές τάσεις στο μανίκι σου και να το πας προς τα πίσω αν έχει σκεβρώσει. Αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για να το κάνεις αν είσαι τελείως άπειρος . Μπορείς να τσεκάρεις σε κάποιο βαθμό την ακαμψία του μανικιού με το χέρι σου πιέζοντας το προς τα πάνω με κόντρα το σκάφος...(ελαφρά...μην το σπάσεις...Θα καταλάβεις αν αντέχει κάπως....) για να δεις περίπου πως συμπεριφέρεται όταν θα το τραβάνε οι χορδές. Κι ο Θεός βοηθός...καλή συνέχεια σου εύχομαι.