κάνε μια προσπάθεια να το σώσεις, είναι πολύ λιγότερη δουλειά και θα μείνει το μπουζούκι όπως είναι, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβό όργανο, αξίζει.
στη χορδιέρα το είδα το θέμα, αυτό μάλλον δεν είναι πρόβλημα:
το σκίσιμο είναι κοντά στην άκρη και χωράει άνετα σφιγκτήρας να πιάσεις τη σχισμή να κολλήσει πριν το κολλήσεις την περίμετρο. Επιπλέον είναι πολύ κοντά στον τάκο και δεν θα έχει πρόβλημα στήριξης, αν δεν είναι αρκετά φαρδύς ο τάκος μπορείς να βάλεις ένα έξτρα κομματάκι να πατήσει καλά η επισκευασμένη σχισμή.
Το άλλο το μακρύ σχίσιμο είναι πιο δύσκολο, πρέπει κάπως να "πιάσεις" τα κομμάτια αριστερά - δεξιά από τη σχισμή. Μπορεί να αρκεί και χαρτοταινία, αλλά αν θέλει πιο πολύ σφίξιμο κάπως πρέπει να σκεφτείς έναν τρόπο να βάλεις κάποια διάταξη (κόντρα από μέσα) να λειτουργήσει σαν σφιγκτήρας.
αν χρειάζεται σφίξιμο (δεν μπορώ όμως να το πω αυτό από μακρυά, εσύ πρέπει να κρίνεις) έτσι όπως είναι ξεκολλημένο το καπάκι από πίσω ανασηκώνεται αρκετά να βάλεις έναν μακρύ σφιγκτήρα με ελατήριο (λαβίδα) προς τα πίσω ?
αν ναι, με έναν ακόμα (μακρύ όμως) σφιγκτήρα με βίδα προς τα πάνω, μέσα από την τρύπα (με κολλημένο με χαρτοταινία πάνω στην δαγκάνα που θα μπει μέσα ένα κομμάτι ξύλο για να μην πληγώσεις το καπάκι - αλλά και για να μην σε ενοχλούν τα καμάρια) ίσως μπορείς να σφίξεις - δεν χρειάζεται πολύ, απλώς να είναι σταθερή η κόλληση
με κόκκινο το καπάκι και με πράσινο ένα μικρό τακάκι
Δες όμως καταρχάς αν "έρχεται" μόνο με χαρτοταινία - ή απλώς ένα βαρίδι από πάνω, μπορεί να έρχονται και να "φιλάνε" τα χείλη της σχισμής και να την γλυτώσεις εύκολα.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ για κόλλα στις σχισμές θα χρησιμοποιούσα ή titebond η ψαρόκολλα αρκετά αραιωμένη (η ψαρόκολλα, όχι η Titebond, αυτή μέχρι 5% μόνο αραίωση) για να γίνει λεπτόρρευστη (μια χαρά κολλάει και ρευστή η ψαρόκολλα). Στην περίμετρο οπωσδήποτε ψαρόκολλα, είδες από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα.