Φίλε Σάββα καλημέρα ,
Πολύ ὡραῖα ἐργαλεῖα γιά τό κάψιμο τῶν δουγῶν σοῦ ἔφτιαξε ὁ πατέρας σου !!! Πραγματικός μάστορας !!!...
........ἀλλά :
Αὐτό τόν τρόπο κολλήματος τῶν δουγῶν , τόν εἶδα πρίν 35 - 40 χρόνια στό ἐργαστήριο πού μάθαινα , στήν Ἀθήνα . Εἶναι ἕνας παραδοσιακός τρόπος , ἀφοῦ καί οἱ παλαιότεροι ὀργανοποιοί , αὐτόν ἐφάρμοζαν . Αὐτός ὁ τρόπος κυρίως ἐφαρμόζεται στήν μαζική παραγωγή σκαφῶν , ἀφοῦ , μέ τό κάψιμο ξεραίνεται ἀκαριαῖα ἡ κόλλα καί προχωρεῖς στήν ἑπομένη δούγα ἀμέσως ( ἀφοῦ κολλήσεις τήν δούγα τῆς ἄλλης πλευρᾶς ) . Ὅμως , μέ τό κάψιμο ἡ θερμοκρασία τῆς ψαρόκολλας ἀνεβαίνει σέ σημεῖο βρασμοῦ , ἀφοῦ τήν βλέπεις , ὅταν ἀκουμπᾶς ἐπάνω της τό καυτό σίδερο βγάζει φοῦσκες , ὅπως ὅταν βράζει τό νερό .
Γνώρίζουμε ὅμως , ὅτι ἡ ψαρόκολλα δέν πρέπει νά θερμαίνεται πάνω ἀπό 70 βαθμούς Κελσίου , διότι τότε , χάνει τίς καλές της ἰδιότητες στό μέλλον , κι ἄς κολλάει ἐκείνη τήν ὥρα καί μάλιστα γρήγορα . Ἀλλά ἐμᾶς , τί μᾶς βιάζει νά κάνουμε γρήγορα ; Μήπως μᾶς πιέζουν οἱ παραγγελίες ; Hobby κάνουμε .
Γι' αὐτό θά σοῦ πρότεινα , νά κολλᾶς μόνο μέ τό νά συγκρατῆς τίς δοῦγες μέ τίς μεγάλες πινέζες , ἄντε καί νά περνᾶς τήν κόλληση μέ μέτριο σίδερο σιδερώματος . Ἡ θερμοκρασία τοῦ πυρωμένου σίδερου , εἶναι ἀνεξέλεγκτη .
Εἶσαι ὅμως τυχερός πού ἔχεις τέτοιο τεχνίτη πατέρα . Αὐτό μπορεῖς νά τό ἀξιοποιήσης σέ ἕνα σωρό διατάξεις ( jig ) πού ὑπάρχουν , καί θά διευκολύνουν τίς κατασκευές σου .
Καλή εὐκολία καί σ' αὐτήν τήν κατασκευή !!!