Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Αύγουστος 2020  (Αναγνώστηκε 14224 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Αύγουστος 2020
« Απάντηση #105 στις: Αυγούστου 26, 2020, 08:33:00 μμ »
ετος κατασκευης, 2000
πω πω ρε συ, πως περναν τα χρονια...

βασικα ψεματα! αυτη ηταν η 2η κατασκευη...
η κανονικη, που επαιζε και κατι...

η 1η ηταν η σπιρτενια (1985-14χρ...) που εκανα
σχεδιασα τη κιθαρα σε σμικρυνση, εκοψα χαρτονι, και πανω κολλησα σπιρτα (ηταν της μοδας τοτε κατασκευες απο σπιρτα...)
τρομαρα μου, εβαλα μεσα και ταμπελιτσα κοντρερας...
 ;D

ωραια χρονια!

Εντάξει .  Κι αυτή σπιρτένια είναι ...     https://theawesomedaily.com/matchstick-strat-dean-fraser/
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #106 στις: Αυγούστου 26, 2020, 08:44:44 μμ »
Στην δεύτερη ξέχασες να βάλεις ροζετα και φιλέτα!!!  ;D ;D ;D

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #107 στις: Αυγούστου 26, 2020, 08:57:46 μμ »
πλακα - πλακα δεν ειναι ασχημη ιδεα για μια "κανονικη" σπιρτενια (σε μεγεθος) που να παιζει κι ολας...
πρεπει πρωτα να προμηθευτω καμια 20.000 πακετα σπιρτα..

παλαιοτερα ειδα και σπιρτα τεραστια, αυτα ειναι ταμαμ για τετοιου ειδους κατασκευες...
σα να κλεβεις εκκλησια  ;D
να μη μας σπασουν τα νευρα με τα μικρουλια...

πλατη
σολερα
αυριο καπακωπλακωμακλεισιμο
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΒΑΣΙΛΗΣ woodworker

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: ΟΛΑ
  • Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #108 στις: Αυγούστου 26, 2020, 11:05:58 μμ »
Στέλιο μπράβο ωραία δουλειά κάνεις και καθαρή καλοπαιχτη να είναι.

Μια ερώτηση που μου ήρθε αυτά τα κιτ που πουλάνε για κιθάρες που τα έχουν όλα και εσύ απλά κολας και τρίβεις λένε τίποτα η όχι.
Η εμπειρία δεν διδάσκεται αποκτιέται.!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #109 στις: Αυγούστου 27, 2020, 07:31:32 πμ »
βασιλη εχει αρκετα
αν θες δωσε ενα λινκ

αξιοπιστο π.χ. ειναι ενα που ειχα δει (πολυ) παλαιοτερα στο ματιντερ, και κανα 2 ακομη παλαιοτερα στο λουθιερ μερκαντιν της αμερικης.

συνηθως ειναι για αυτους που κανουν την 1η τους, αντε 2η κατασκευη, κ δεν εχουν πολλα εργαλεια.

μετα τα ξεχνας, διοτι ολο και κατι θα θελει κατεβασμα-κοψιμο-πλανισμα, οποτε τα παιρνεις και τα φτιαχνεις εσυ, κ σου ερχεται πιο οικονομικα, και τα ξυλα που θες εσυ, κ κυριως τα διακοσμητικα φιλετα-ροζετα που σου αρεσουν.

(αυτα  που ειχα δει ηταν τυποποιημενα, ελατος η κεδρος-ινδικος με πλαινα γυρισμενα η οχι, γυρισμενα πολυ πιο ακριβα και σε καμπυλη κουκουρουκου κιθαρας ραμιρες 66εκ-μαονι μπρατσο-ολα τα αλλα φιλετα ροζετα κλπ ηταν τα συνηθη αυτα που δινουν κ στον αγοραστη που θελει ξεχωρα)

δεν ξερεις τι κακο πιντι ειμι ιγω, αλεπουδιαρης ενα πραγμα...
τους καινουριους, τους παω λαου-λαου, μετα το 1ο τους μπουζουκι τους βαζω και φτιαχνουν 100 κιθαρες....
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #110 στις: Αυγούστου 27, 2020, 09:18:40 πμ »
Για διαβάστε..

http://dolcecano.blogspot.com/2010/01/?m=1#8741215902571577177#comment-form

Τι μηδενισμός είναι αυτός για το tap tuning? Μήπως λόγω ηλικίας που τα έμαθαν Αλλιώς τα πράγματα δεν τα πολύ δέχονται?β2βαια αυτή την άποψη την εκφράσε 10 χρόνια πριν..Η γνώμη σας?

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #111 στις: Αυγούστου 27, 2020, 10:00:28 πμ »
Καπου στη μεση ειναι η αληθεια Γρηγορη. Οταν εχεις να κανεις με ηχο, εχεις να κανεις και με φυσικη , ακουστικη και οσων αφορα η κατασκευη οργανου και αρχιτεκτονικη και μηχανικη.
Προσωπικα αδιαφορω για το tap tunning... Ως ενα βαθμο. Ξεκιναει με το χτυπημα που κανω οταν διαλεγω καπακι και τελειωνει εκει. Ουτε ξερω το συχνοτητα παραγει και δεν με ενδιαφερει.

Για παραδειγμα. Εστω οτι εχω καμαρωσει το καπακι μου και περιχαρης το χτυπαω και βγαζει G. Το κολλαω στο σωμα , το χτυπαω και βγαζει Α#. Το πειραζω πριν κολλησω την πλατη και βγαζει παλι G. Κολλαω την πλατη και βγαζει μετα F... ( Τυχαιες νοτες) . Τι καταφερα; Πες οτι κανω μια πορτα πισω και μπορω να πειραζω τα καμαρια με κλειστο σωμα . Και; Ειμαι σιγουρος οτι η συχνοτητα που κουρδιζω το καπακι παιζει τοσο ρολο; Δηλαδη πηραν ολα τα οργανα που υπαρχουν και βγαζουν καλο ηχο "αντικειμενικα" και βρηκαν την μαγικη συσχετιση συντονισμου και κουρδισματος ; Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν καταπληκτικα οργανα που δεν ακολουθουν αυτη τη συσχετιση καθολου.

Νομιζω οτι ο μονος κανονας που ισχυει ειναι να φτιαχνεις το οργανο στα ορια του να μενει σταθερο σαν κατασκευη και νομιζω οτι οσοι προσπαθουν για tap tunning αυτο καταφερνουν στην ουσια αφαιρώντας υλικο.

Ουτε ο ογκος του αερα παιζει ρολο στο ποσο καλο ειναι ενα οργανο. Επιρρεαζει παραμετρους, οπως η ενταση και το projection, αλλα δεν σημαινει οτι ακουγεται και ωραια το οργανο. Το καταλαβα οταν επιασα την κιθαρα του δασκαλου μου. Βαθος σωματος κατω απο 9cm πισω και 8cm μπροστα . Εναν καβαλαρη που ο Στελιος θα τον εκοβε στην μεση για να μειωσει το βαρος του και μεσα καμαρια που μεταβιας δεν τα λες καπλαμα απο το υψος τους. Και εναν ηχο που δεν εχω ξανα ακουσει. Sustain απο αλλο πλανητη. Ο δασκαλος μου την θεωρει "αδυναμη". Ισως δεν εχει ενταση, αλλα εχει projection και διαρκεια . Γεμιζει ο χωρος οταν παιζεις και ας ειναι μονο για εναν δωματιο διαβασματος.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #112 στις: Αυγούστου 27, 2020, 12:41:03 μμ »
<<Εναν καβαλαρη που ο Στελιος θα τον εκοβε στην μεση για να μειωσει το βαρος του>> Ο Στέλιος τι φταίει τώρα???χαχαχαχα..Εγώ το αντιλαμβάνομαι κάπως ο ίδιος προορισμός διαφορετικό το ταξίδι.. έχουμε καλές κιθάρες που έχουν γίνει και με τους δύο τρόπους.. εφόσον στα χέρια κάποιων δουλεύει άρα.. δουλεύει.. εμένα με.. βολεύει να μάθω τον τρόπο του ελαφρού οργάνου.. Μη μπλέξω να μετράω συχνότητες και νότες.. Ίσως να δουλεύει σαν μπούσουλας..να είναι στα όρια του αποδεκτού το όργανο..

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #113 στις: Αυγούστου 27, 2020, 02:04:51 μμ »
γρηγορη, βαριεμαι στη σκεψη και μονο, να διαβασω κοτσανες ολκης, κ το τι πιστευει ο καθενας...
το τι πιστευει ειναι δικαιωμα του.

σε θεματα πιστης-γνωμης, δεν μπορεις να πεις τιποτε
και εδω που τα λεμε, δεν εχει και νοημα,
τι να πεις, κατσε διαβασε;  κατσε μετρα;

και εγω ετσι ημουνα.
μηδενιστης.
ολοι περνανε αυτο το σταδιο, στις πρωτες 2-3 κατασκευες.
αυτο δεν ειναι κακο. Ειναι στο χαρακτηρα του ανθρωπου.

Αυτο που ειναι κακο ομως , ειναι να περναν τα χρονια και να μενεις εκει… μηδενιστης…
χωρις φιλοδοξιες...και στο ενα καλο οργανο που πιασες καποτε στα χερια σου, η στο ενα που εφτιαξες στη τυχη.

Βεβαια στη τυχη, μπορεις να παιξεις κ τζοκερακι μετα, εχει τζακποτ.
εεε, καποιος θα το πιασει, δεν λεω, και καποιος θα κανει κ καλη κιθαρα…
κολα- κολα συνεχεια τα 5 παλιοξυλα, ολο κ καποια θα σου καθισει, να ναι οκ.
Σκοπος ειναι να περιορισει καποιος το περιθωριο “αχρηστο οργανο”, στο λιγωτερο δυνατο ποσοστο

τωρα αν εσυ θελεις να φτιαχνεις κ να μην ψαχνεις, να μη διαβαζεις, γιατι ετσι πιστευεις και η γνωμη σου  (βλ παραπανω…) οτι ολα αυτα (μετρησεις, μαθηματικα, φυσικη ακουστικη κλπ κλπ) δεν προσφερουν τιποτε γιατι δεν μπορεις να τα κατανοησεις, τοτε με σιγουρια μπορω να πω οτι δεν θα βαλεις το παραμικρο λιθαρακι στη κατασκευη ενος οργανου, και ας φτιαξεις 500 κιθαρες.

Εναν καβαλαρη που ο Στελιος θα τον εκοβε στην μεση για να μειωσει το βαρος

εξαρταται, σε μερικα καπακια προσθετω αναλογα την φορτιση που θελω να πετυχω σε συνδυασμο με το δεσιμο του καπακιου (και το βαρος αυτου).

την σειρα σπουδαιοτητας για την ποιοτητα του ηχου σε μια κλασικη κιθαρα, την ειχα γραψει παλαιοτερα
ο ογκος ειναι το Νο.3

το χτυπαω και βγαζει G. Το κολλαω στο σωμα , το χτυπαω και βγαζει Α#. Το πειραζω πριν κολλησω την πλατη και βγαζει παλι G. Κολλαω την πλατη και βγαζει μετα F... ( Τυχαιες νοτες)

δημητρη φιλικα
με νοτες ασχολουμαστε, μπορεις να τα μετρησεις εστω μια φορα , να μη τα γραφεις στη τυχη, και να δεις που στο καλο ειναι η κιθαρα που εφτιαξες, και ετσι θα σου λυθουν απορειες, που καλο ειναι να εχεις-εχουμε παντα.

Επισης θα εκπλαγεις οταν (επισης κανεις εναν κοπο να μετρησεις…) τις καλες (για σενα) κιθαρες, και πως αυτες μετρανε στο φασμα συχνοτητων κ τις αποσβεσεις νοτων (μια-μια, στην ατακα τους αλλα και αρμονικες θεμελιακες στον ογκο αερα αλλα και καπακιου-αποσβεσεις αυτων, και πιο ειναι το ποσοστο ενισχυσης της 2ης αρμονικης σε σχεση με την 1η).

Εκει θα βγαλεις συμπερασματα και θα δεις οτι αυτες που σου αρεσουνε μετρανε 90-91% ιδιο.

Μεγαλο ποσοστο εεε;

μπορει ομως εμενα αυτες να μην μ αρεσουν.
Αυτες που αρεσουν σε εμενα, θα βγαζουν κ αυτες το 90-91% ιδιο
αν τις βαλεις ομως και τις μετρησεις (Α+Β) τοτε θα δεις το ποσοστο να πεφτει στο 64-72%.

το τι αρεσει ειναι μεγααααααλη κουβεντα,
και φυσικα δεν εχει ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ το τι μας αρεσει

...καποια στιγμη πρεπει να τελειωσω και το θεμα στο ταπ τιουνινγκ...

εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #114 στις: Αυγούστου 27, 2020, 03:02:28 μμ »
Στελιο το ξεκινησα πριν το γραψεις.

Το καπακι μου χτυπωντας το στο κεντρο εκει που θα ειναι το κοκκαλο , μου εδινε ενα Ε# στο tuner. Σημερα το κολλησα στα πλαινα. Οποτε θα δουμε τι βγαζει μετα το κολλημα και το καθαρισμα απο κολλες σκονες και μερικα τριψιματακια.

Μετα σειρα θα εχει η πλατη (αφου ειναι ενεργη στην κατασκευη) . Μονη της και αφου κολληθει. Και μαλιστα θα μετρησω παλι το καπακι με κολλημενη πλατη .

Στο τελος θα γινει παλι tap οταν ειναι ολοκληρωμενο το οργανο με τα βερνικια.

Δεν ξερω κατα ποσο θα εχει νοημα ολο αυτο ως προς καποιο συμπερασμα. Γιατι αν μου πεις "βαση φορμουλας εχεις φτιαξει παλετοκιθαρα για το τζακι" και το οργανο ειναι σωστο. Λιγο νοημα θα εχουν τα tap tunning για μενα μετα...

Αν δεν πιστευα στην φυσικη του ηχου και στην επιρροη κατασκευης οργανου δεν θα εφτιαχνα kasha καμαρωμα , δις. Και τα video του Somogyi εχω δει απειρες φορες και τα πανακριβα βιβλια του προσπαθησα να βρω ματαια να κατεβασω. Απλα κατι δεν μου "κολλαει" . Δεν το θεωρω βασικο στην κατασκευη ενος οργανου ωστε να ειναι η φορμουλα που θα σου δωσει ενα καλο οργανο, ανεξαρτητα αλλων παραγοντων . Ολες οι μετρησεις γινονται σε διαφορετικα ξυλα, σε διαφορετικα καμαρωματα, μεχρι και με διαφορετικες πατουρες. Πχ στην κιθαρα την πρωτη εχω την αισθηση οτι το καπακι ηταν πιο "ελευθερο" επειδη ειχα πατουρα κομματακια οπως αυτη που εβαλες τωρα. Στην δευτερη την ενιωσα να "πνιγεται" ως προς την διαρκεια επειδη  ειχα χαραγμενη πατουρα. Στην τριτη μενει να το επιβεβαιωσω , αλλιως αυτο περι "ελευθεριας" θα ειναι απλα εικασια.
Δηλαδη μπορεις να μου πεις οτι η διαφορα σε ημιτονια πλατης καπακιου λειτουργει σε ολα τα καμαρωματα ; Δεν μπορει ενα καμαρωμα να θελει αλλη διαφορα; Ο κεδρος με το ελατο αλλη διαφορα; Ελατο με ελατο αλλη διαφορα; Αλλη διαφορα αναλογα με το υψος των πλαινων; Με την θεση των Bout; Το μεγεθος της τρυπας; Το αν εχεις ανεβασμενη ταστιερα που δινει αλλο ογκο πανω στο καπακι; Το μεγεθος των τακων ή ακομη ο τυπος ενωσης μπρατσου σωματος;

Ολα αυτα ειναι αποψη μου. Αποψη μπορει να εχει ο καθενας. Γνωμη ομως δεν μπορω να εκφερω γιατι προυποθετει και γνωση, που δεν την κατεχω. Και μεχρι στιγμης, δεν με πειθουν κιθαρες που φτιαχτηκαν με αυτο τον τροπο για να πω οτι πρεπει να με απασχολει απο τις πρωτες κιθαρες. Οοοοταν θα εχω λυσει ολα τα θεματα κατασκευης και υπαρχει προβλημα που δεν εχει να κανει με το κατασκευαστικο μερος, ισως το ψαξω.  Αυτη τη στιγμη απλα κραταω σημειωσεις με διαστασεις. Οχι συχνοτητες.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #115 στις: Αυγούστου 27, 2020, 04:37:59 μμ »
αυτο που προτεινω ειναι να μετρας κ να γραφεις

ομως, δεν μπορεις να πεις
1. πατουρα οχι χαραγμενη = καλη κιθαρα
2. πατουρα χαραγμενη = κακη κιθαρα
3. περιμενεις να επιβεβαιωθεις απο κατι, μεσω πατουρας, σωστα;

βγαλε ποσοστα, και απο πριν μαλιστα , να δεις οτι η πατουρα ειναι ενα λιθαρακι κ οχι τα θεμελια..

εχω την αισθηση οτι καπου εχεις μπερδευτει με το συνολικο αποτελεσμα, μιας κατασκευης κιθαρας,
(φτιαχνω μακαρονια με κιμα)
με τα επιμερους φαϊν τιουνινγκ ειτε στη ροζετα, ειτε στο καβαλαρη, ειτε στα μπρεϊσινγκ, ειτε πλατης κλπ
που πρεπει να κανεις μετα να φερεις το αποτελεσμα οκ
(περισσοτερο αλατι, λιγοτερη ντοματα κλπ)
φαντασου τον εαυτο σου σαν ενας σεφ κιθαροποιιας.
θα φτιαξεις δηλ μια κιθαρα κ θα πεις οτι αυτη ειναι και αν αρεσει ;
μονο τα ταστα θα φινιρεις;

φυσικα ειμαστε ειδη ευτυχεις που πολλα απο αυτα εχουν επιβεβαιωθει, επιστημονικα, κ το τι λεω εγω κ τι πιστευω δεν εχει νοημα, και οσο μπαϊδεμπουκ το πας, τοσο λιγοστευει το ποσοστο κακου οργανου.

ο κασα αφιερωσε ολη του την ζωη σε μετρησεις, κ βαση αυτων πηγαινε στο επομενο μοντελο, και οχι γιατι κατι δεν του "κολλαγε".
διοτι ηταν επιστημονας, και προσπαθουσε απο το σημειο 1 να παει στο 2 βαση μετρησεων και οχι κακης πορειας σεληνης.

δεν αρνουμαι ουτε τη τυχη ουτε τη διαισθηση, αυτα τις περισσοτερες φορες πανε μπροστα ολη την ανθρωποτητα, αλλα μετα το αποτελεσμα το παιρνουν κ το σκιζουν στις μετρησεις.

επισης δεν ειμαι σε θεση να εξηγησω το σκεπτικο ολων σχετικα με το μπρεϊσινγκ και το επιδιωκομενο σ αυτους αποτελεσμα,
αλλα σχετικα με τις ερωτησεις σου (ελατο vs ελατο κλπ κλπ κλπ) θα σου απαντησω εκ μερους των κατασκευαστων αυτων, με ενα σιγουρο ΟΧΙ
ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι σοβαροι κατασκευαστες εχουν βαλει ενα στανταρ στη ποιοτητα του ξυλου και ξηροτητας αυτου , στο καθε οργανο που κατασκευαζουν, οποτε ξεκινουν απο μια σιγουρη βαση (καλο θεμελιο) σε σχεση με εμας
που καθε φορα εχουμε διαφορετικο ξυλο, διαφορετικης υγρασιας, διαφορετικου προμηθευτη, διαφορετικης τοποθεσιας μπλαμπλαμπλαμπλα...

και το μπρεισινγκ αυτων ειναι με απειροελαχιστες διαφορες, οπως ειναι τα ξυλα που βαζουν

και μετα παμε σε αυτους που βαζουν ενα μοντελο μπρεϊσινγκ
(ειτε εργοστασιο - ειτε ερασιτεχνης - ειτε επαγγελματιας)
σε καπακια κουκουρουκου, κ κραταν τις διαστασεις ιδιες, χιλιοστο μη ξεφυγει

και οπως λεει κ ενας φιλος μου, το δεκατο μη φυγει...

εδω κ τελος εγω, οποιος καταλαβε-καταλαβε

εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #116 στις: Αυγούστου 27, 2020, 05:13:17 μμ »
1 Ήδη από την αλλαγή της ταστιερας της δεύτερης είδα ότι αν είναι όλα σωστά , δεν πειράζεις τάστα . Μόνο τις άκρες να μην σκαλωνουν .

2 αν δεν ήθελα να έχω μετρήσιμα αποτελέσματα , δεν θα έφτιαχνα τρεις κιθάρες με την ίδια βάση καμαρωματος . Το έχω γράψει ξανά . Δεν με ενδιαφέρει να φτιάξω για αρχή μια Torres , romanillos , Hauser , γιατί δεν με ενδιαφέρει να ακούγονται σαν Torres Hauser κλπ.  Απλά οι μετρήσεις μου δεν έχουν να κάνουν με tap tuning. Θυμάμαι όταν στην πρώτη κιθάρα με ρώτησες τη νότα βγάζει το καπάκι και εγώ σου είχα πει μια και μου είπες "δεν είναι καλό" , θα ψάξω να βρω το ποστ , θα σου πω ότι τελικά είχες άδικο ... Μια χαρά ήταν το καπάκι. Και όσα video έχω δει βλέπω ότι ακόμη και σε σεμινάρια ενώ τα εξηγούν όλα ωραία και επιστημονικά για κινήσεις του καπακιού , αρμονικές κλπ , όταν το κάνουν στο εργαστήριο απλά αφαιρούν υλικό χτυπάνε το καπάκι και σύμφωνα με το προσωπικό τους γούστο λένε αν είναι καλό ή όχι ...
Θα αρχίσω να μετράω πάντως Στέλιο . Να βρω την μαγική εξίσωση γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν παίζουν ρόλο .

Όσο για το αν κάπου έχω χάσει το νόημα της κατασκευής . Εγώ ακολουθώ απλά συμβουλές που έχουν νόημα .

1 καπάκι
2 κρατά σημειωσεις
3 λύσε τις κατασκευαστικές προκλήσεις
4 φτιάχνε ξεκούραστα το όργανο

Αν κάνω και κάνω και καμιά δουλειά παραπάνω που μπορεί να φαίνεται περιττή , όπως το μαύρο φιλέτο στη τρύπα , δεν ξεφεύγει από τα παραπάνω που γράφω .

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 27, 2020, 05:24:32 μμ από songless_bird »

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #117 στις: Αυγούστου 27, 2020, 06:59:56 μμ »
καπου σε χανω στη μεταφραση
μια λες δεν σε ενδιαφερουν οι μετρησεις, δε λενε τιποτε, μια οτι μετρας τα παντα (για πιο λογο τοτε*)

δεν σου ειπα οτι εχεις χασει το νοημα της κατασκευης.
μη βαζεις λογια που δεν ειπα
αυτο που ειπα ειναι για το συνολικο αποτελεσμα - με τις επιμερους πινελιες
> εχω την αισθηση οτι καπου εχεις μπερδευτει με το συνολικο αποτελεσμα, μιας κατασκευης κιθαρας

αν θες να αποδειξεις sony κ ντε οτι εχω αδικο , ψαξε τις παλαιοτερες προτροπες μου για να φτιαξεις μια καλυτερη κιθαρα , παντα προσπαθω σε καποιον που φτιαχνει την 1η-2η αντε βια 3η, να του πω δυο συμβουλες μεχρι να βρει το δρομο του.
για ενα γενικο μπουσουλα, και να εχει οσο το δυνατο λιγοτερες κακοτοπιες.

αυτη ειναι κ η αξια του φορουμ

δεν ειναι για το ποιος εχει δικιο κ ποιος αδικο
φιλικα

*μετρα για τον εαυτο σου, το τεφτερι σου. δεν θελω να μετρας για μενα.
ευχομαι ολοψυχα να εχεις δικιο, στο οτι δεν σημαινουν τιποτε.

εκτος ισως απο δυο...

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #118 στις: Αυγούστου 27, 2020, 07:21:38 μμ »
Μετραω τα παντα για τον κανονα 3 και 4 .

Απο ενα σημειο και μετα καποια πραγματα πρεπει να γινοντε ευκολα και τυποποιημενα.

Ολοι το κανουν. Ξερω απο ενα δοκαρι ξυλο ποσα καμαρια βγαζω , ποσους τακους, ποσα μανικια, που να κοψω κλπ.
Ξερω ποσο μηκος ξυλου θελω για πλαινα, πατουρες κλπ

Αυτο εχει να κανει και με το κοστος. Αφου καταφερνω ετσι να μειωσω το κοστος υλικων και στο ιδιο budget να μην αγοραζω κατι λιγοτερο απο AAA ποιοτητα. Η μονη εκπτωση που κανω ειναι στα κλειδια ακομη.

Ξερω οτι αν εχει υψος 16mm στο 12 και 10mm στο 20 ταστο η ανυψωση μαζι με την ταστιερα, πετυχαινω action 3mm στην 6 χορδη σε συνδιασμο με τον καβαλαρη, κοκκαλο ,radius που δινω στο καπακι σε συνδιασμο με zero fret.

Μετραω παχος απο τα καπακια  και τα πλαινα για να δω ορια και αντοχες.

Τι δεν μετραω. Δεν μετραω συντονισμους και αρμονικες. Δεν μετραω Db, δεν μετραω βαρος.

Σου ειπα . Θα τα μετρησω , θα τα σημειωσω και θα πεσει συγκριση με την επομενη κιθαρα. Αν υπαρχει σχεση , θα το ψαξω, αν οχι δεν θα ασχοληθω. Γιατι η κιθαρα ειναι κατι περισσοτερο απο air pump...

ΒΑΣΙΛΗΣ woodworker

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: ΟΛΑ
  • Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #119 στις: Αυγούστου 28, 2020, 01:28:24 πμ »
βασιλη εχει αρκετα
αν θες δωσε ενα λινκ

αξιοπιστο π.χ. ειναι ενα που ειχα δει (πολυ) παλαιοτερα στο ματιντερ, και κανα 2 ακομη παλαιοτερα στο λουθιερ μερκαντιν της αμερικης.

συνηθως ειναι για αυτους που κανουν την 1η τους, αντε 2η κατασκευη, κ δεν εχουν πολλα εργαλεια.

μετα τα ξεχνας, διοτι ολο και κατι θα θελει κατεβασμα-κοψιμο-πλανισμα, οποτε τα παιρνεις και τα φτιαχνεις εσυ, κ σου ερχεται πιο οικονομικα, και τα ξυλα που θες εσυ, κ κυριως τα διακοσμητικα φιλετα-ροζετα που σου αρεσουν.

(αυτα  που ειχα δει ηταν τυποποιημενα, ελατος η κεδρος-ινδικος με πλαινα γυρισμενα η οχι, γυρισμενα πολυ πιο ακριβα και σε καμπυλη κουκουρουκου κιθαρας ραμιρες 66εκ-μαονι μπρατσο-ολα τα αλλα φιλετα ροζετα κλπ ηταν τα συνηθη αυτα που δινουν κ στον αγοραστη που θελει ξεχωρα)

δεν ξερεις τι κακο πιντι ειμι ιγω, αλεπουδιαρης ενα πραγμα...
τους καινουριους, τους παω λαου-λαου, μετα το 1ο τους μπουζουκι τους βαζω και φτιαχνουν 100 κιθαρες....

Μολις βρω κατι σχετικο θα σου πω ενδιαφερομαι περισσοτερο για καμια ακουστικη γιατι εκτος απο ρεμπετικα που μου αρεσουν

τα ακουσματα μου ειναι απο Hevy metal Rock, Blues και γενικα οτι μου χαιδευει τα αυτια και φλαμενγκο αμα λαχει αναλογα τη διαθεση.
Η εμπειρία δεν διδάσκεται αποκτιέται.!!

Tags: