Αποστολέας Θέμα: Τέλος οι αγορές από Κίνα - eBay ??  (Αναγνώστηκε 6336 φορές)

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
Απ: Τέλος οι αγορές από Κίνα - eBay ??
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουάριος 09, 2020, 11:28:53 πμ »
Δεν θα πληρωσεις τιποτα γιατι θα ερθει απο ευρωπαικη αποθηκη.
Στο συγκεκριμενο προιον ομως και οπως και σε πολλα αλλα οι ευρωπαικες αποθηκες δεν στελνουν Ελλαδα.
Μαλιστα αυτο που δειχνεις το φτιαχνεις μονος σου με τα ιδια αν οχι τα μισα χρηματα...

Aggelos83

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουάριος 09, 2020, 01:07:21 μμ »
Γενικά η τριγωνική αποστολή σίγουρα θα ανεβάσει το κόστος. Και μέχρι τώρα , ένα προϊόν που είχε 1 ευρώ από Κίνα και δωρεάν μεταφορικά , για να το πάρεις από eBay UK (Αγγλίας ) έχει μεγαλύτερο κόστος και στα μεταφορικά...  Το μόνο θετικό ήταν ο χρόνος αποστολής που ήταν πολύ πιο σύντομος..

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουάριος 09, 2020, 01:16:53 μμ »
Γενικά η τριγωνική αποστολή σίγουρα θα ανεβάσει το κόστος. Και μέχρι τώρα , ένα προϊόν που είχε 1 ευρώ από Κίνα και δωρεάν μεταφορικά , για να το πάρεις από eBay UK (Αγγλίας ) έχει μεγαλύτερο κόστος και στα μεταφορικά...  Το μόνο θετικό ήταν ο χρόνος αποστολής που ήταν πολύ πιο σύντομος..
Αγόρασα τραπεζοειδής ντιζες αξίας 25€ με κόστος μεταφορικών 0.33€ (ναι ναι ) μέσω Ολλανδίας και ήταν σπίτι μου σε 12 μέρες .
Το μεγαλύτερο που έχω πληρωσει για τέτοιες μεταφορές είναι 5€ για προϊόντα αξίας πάνω από 100€.
Για μικροπραγματα συνήθως είναι στα 2.5€ .πάλι φτηνότερα από να το αγοράσεις από Ελλάδα ...

Tounasl

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 08:27:45 πμ »
Δε γνωρίζω εάν άλλαξε κάτι αλλά το λινκ στο σάιτ των ΕΛΤΑ που αφορά τα νέα τέλη εκτελωνισμου δεν λειτουργεί.

https://www.elta.gr/el-gr/%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82/%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B9.aspx

Aggelos83

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 08:31:04 πμ »
Λέτε να το χακαρανε ως ένδειξη διαμαρτυρίας..?  ;D

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουάριος 10, 2020, 12:30:53 μμ »
... αμ πως !...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουάριος 12, 2020, 07:54:01 μμ »
ΕΛΤΑ : Επαναφορά του αδασμολόγητου ορίου των 22€ στα δέματα….αλλά… (Ενημερώθηκε 11-02-2020 23:50)
 Mi TeamFeb 11, 20200

Το TechValue μετά την δημοσίευση που έκανε περί παράνομης χρέωσης από τα ΕΛΤΑ βάση Ευρωπαϊκού κανονισμού οι πολίτες αφυπνίστηκαν και αντέδρασαν.
Μέχρι και πριν την δημοσίευση μας ο κόσμος δεν ήταν σίγουρος για το αν ήταν παράνομο ή όχι τα ΕΛΤΑ ή το τελωνείο να χρεώνουν 15€ ακόμα και μία θήκη κινητού με κόστος 1.5€. Ας δούμε λίγο τα γεγονότα όμως.

Χρονοδιάγραμμα:
03/02/2020: Τα ΕΛΤΑ ανεβάζουν τον νέο τιμοκατάλογο που αναφέρει ξεκάθαρα πως από 0€ αξίας πακέτα θα πληρώνουν 15€ οι παραλήπτες με μόνη εξαίρεση τα γράμματα (επιστολές).
Από τότε όλα τα ΜΜΕ (blogs, ιστοσελίδες κτλ) ανακοίνωσαν το νέο μέτρο σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό… χωρίς ούτε 1 αρνητικό σχολιασμό.
09/02/2020: Πρώτοι στην Ελλάδα ανεβάζουμε στο TechValue.gr την είδηση ότι το χαράτσι είναι παράνομο βάση Ευρωπαϊκού νόμου. Δημιουργείτε αγανάκτηση από τους πολίτες αφού έγιναν σχεδόν 100 κοινοποιήσεις της είδησης. Το ίδιο βράδυ της Κυριακής τα ΕΛΤΑ κατεβάζουν τον τιμοκατάλογο φοβούμενοι πρόστιμο από Ε.Ε και αντιδράσεις σε καταστήματα ΕΛΤΑ από πολίτες αφού πλέον γνωρίζουν την αλήθεια.
11/02/2020: Σήμερα το πρωί ανέβηκε ο νέος τιμοκατάλογος που επαναφέρει το όριο των 22€ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΠΑΡΆΝΟΜΟΣ καθώς έχει μία μεγάλη παγίδα που θα δούμε παρακάτω.
Στάχτη στα μάτια από ΕΛΤΑ και τελωνείο η επαναφορά στα 22€

Παραπάνω βρίσκεται ο νέος τιμοκατάλογος των ΕΛΤΑ με την κωλοτούμπα και την επαναφορά στο όριο των 22€. Όμως ακριβώς από κάτω εκεί που συνιστά προσοχή αυτό το μικρό κείμενο ουσιαστικά αναιρεί το όριο των 22€ και αναφέρει:

Προσοχή: Στα αντικείμενα που επιλέγονται από τις Τελωνειακές Αρχές για περαίτερω έλεγχο αλλά φέρουν τελωνειακή διασάφηση με μηδενικούς φόρους και δασμούς, το τέλος εκτελωνισμού ορίζεται σε 15€

Για αρχή ας διορθώσουμε τα ΕΛΤΑ καθώς ο τόνος στο “περαίτερω” είναι λάθος. Αυτό που περιγράφεται στο κείμενο μεταφράζεται ως εξής: Αν ο τελωνειακός κρίνει ότι ένα δέμα που π.χ αναγράφει αξία 2€ στην ετικέτα ότι χρειάζεται έλεγχο τότε ο παραλήπτης θα πληρώσει 15€ χαράτσι ακόμα και αν μπορεί να αποδείξει ότι το δέμα του όντως κοστίζει 2€.

Αυτό δίνει την παράνομη ελευθερία στο τελωνείο να χρεώνει 15€ χωρίς καμία άλλη ενέργεια. Χωρίς να ζητάει απόδειξη πληρωμής από τον παραλήπτη αφού πλέον στις πιο πολλές περιπτώσεις μικρό δεμάτων δεν θα χρειάζεται. Αφού είτε μπει στη διαδικασία να στείλει απόδειξη πληρωμής είτε όχι θα πληρώσει 15€ και μόνο που το τελωνείο μπήκε στη διαδικασία να “επεξεργαστεί” π.χ ένα δέμα αξίας 2€.

Εννοείται πως ακόμα και αυτή η χρέωση παραμένει παράνομη αφού στο 90% των περιπτώσεων μικρο δεμάτων δεν είναι δυνατόν το πραγματικό κόστος επεξεργασίας από το τελωνείο να είναι 15€. Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς στην πραγματικότητα δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στα πακέτα στις πιο πολλές περιπτώσεις παρά μόνο θα κοτσάρουν μία χρέωση 15€. Έτσι ακριβώς λύνουν το πρόβλημα του φόρτου εργασίας χωρίς να χρειαστούν νέες προσλήψεις και ταυτόχρονα παράνομη αύξηση εσόδων.

Τι θα πρέπει να κάνετε !
Ο νόμος της Ευρωπαϊκής ένωσης που παραβιάζουν τα ΕΛΤΑ και το τελωνείο βρίσκεται εδώ.
Όσοι πληρώσετε το χαράτσι των 15€ για δέματα αξίας κάτω από 22€ έχετε κάθε δικαίωμα να επικαλεστείτε τον Ευρωπαϊκό νόμο και να ζητήσετε εξηγήσεις για την διαδικασία επεξεργασίας από το τελωνείο που επήλθε το δέμα σας και κοστολογήθηκε στα 15€.

Ο νόμος της Ε.Ε αναφέρει ξεκάθαρα πως ΔΕΝ επιτρέπεται το κόστος επεξεργασίας να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Επισήμανση :
Το άρθρο είναι πιστή αναδημοσίευση της πηγής, αλλά με βάση τα δεδομένα, η επιλογή και ο διαχωρισμός των δεμάτων που προέρχονται από χώρες πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από τις Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα ίδια τα ΕΛΤΑ, και όλα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία, και σύντομα πιστεύουμε θα διευκρινιστεί αν μπορεί να γίνει χρέωση εξόδων εκτελωνισμού μεγαλύτερης αξίας από την ίδια την αξία του προϊόντος που εκτελωνίζεται.

Παραθέτουμε αμετάφραστο το κείμενο – οδηγία της Ε.Ε. για αυτό το θέμα…

When goods are brought into the European Union by postal operators such additional charges are limited to the costs of the customs clearance procedure.
Member States cannot impose charges related to customs clearance higher than the actual costs incurred.Απόσπασμα από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Commission)

Παρακάτω είναι το PDF που υπάρχει στα ΕΛΤΑ αυτή την στιγμή…

4_Τιμ_Ειδικα_Τέλη_Εκτελωνισμού_02_2020
Πηγή

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #24 στις: Σεπτέμβριος 06, 2021, 11:14:11 πμ »
Καλημέρα σε όλους.
Είπα να μην ανοίξω νέο θέμα και να συνεχίσω σε αυτό.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ισχύουν πλέον (από τον Ιούνιο αν δεν κάνω λάθος) νέο καθεστώς στις αγορές εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης. Πλέον σε όλες τις αγορές μπαίνει και ΦΠΑ 24%.
Θα περιγράψω την περίπτωση μου:
Βρήκα στο ebay  ενα σετ κιθάρας Granadillo πολυ όμορφο. Όλα το διάστημα που κοιτάω για υλικά στο ebay βρίσκω πολύ όμορφη ξυλεία σε εξαιρετικές τιμές από Αμερική (αλήθεια πως γίνεται οι κερατάδες γίνεται και έχουν τόσα υλικά και τόσο καλές τιμές;) αλλά λόγω πιθανότητας δασμών και υψηλών μεταφορικών το απεύγευγα. Τον Ιούλιο που λοιπόν που έπεσα πάνω σε αυτό το όμορφο σετ και πριν πάρω χαμπάρι το νέο καθεστώς, μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω. Τιμή δημοπρασίας όταν μπήκα 30 δολάρια. Τελικά το πήρα με 38 δολάρια. Τα μεταφορικά 70 κάτι. Σύνολο παραγγελίας γυρω στα 100 ευρώ. Ας το πάρω είπα. Ακόμα και έτσι η τιμή είναι καλή σε σύγκριση με ευρωπαϊκά μαγαζιά και το σετ πολύ όμορφο. Μπορεί  και να είμαι τυχερός και να τους γλυτώσω τους δασμούς. Μου έχει συμβεί στο παρελθόν με ένα cocombolo καπάκι που είχα πάρει απο Νικαράγκουα. Αν βγουν έξοδα εκτελωνισμού, δε βαριέσαι θα τα δώσω και εγώ μια φορά.  Αμ, δε!Επιβεβαιώνοντας την αγορά μου, μου βγάζει το ebay και επιπλέον 24% ΦΠΑ. Δεν μπορούσα να κάνω πίσω καθώς ήταν πλειστηριασμός και προχώρησα. Το όλο έφτασε έτσι γύρω στα 125 ευρώ αφού ο ΦΠΑ μπήκε και στα μεταφορικά. Λέω δεν πειράζει, να τα έξοδα τα τελωνειακά δεν τα γλυτώνω τελικά. Προχωρώ στην αγορά.
Μετά από  ενάμιση περίπου μήνα και αφού από Αμερική πήγε Γερμανία, από Γερμανία Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη Πειραιά, την Παρασκευή μου ήρθε μύνημα να πάω στο ταχυδρομείο να παραλάβω το δέμα με κόστος 11,52 εκτελωνισμός.
Αφού είχα πληρώσει ΦΠΑ, ξαναπλήρωσα στο τελωνείο ΦΠΑ και 6,52 (υπολογισμένο στην αξία του υλικού μόνο και όχι και στα μεταφορικά όπως έκανε το ebay) και 5 ευρώ εκτελωνσιμό.
Συνολικό κόστος περίπου 135 ευρώ με κόστος υλικού κατω από 35 ευρώ.

Ερωτήσεις.
1) που πάνε τα λεφτά του ΦΠΑ που πλήρωσα 2 φορές;
2) συμφέρει να ξαναγοράσω από Αμερική
Οχι. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με την Αμερική.

Μετά την αγορά αυτήν και πριν παραλάβω εννοείται το δέμα σήμερα, παρήγγειλα και κάποια μικροπράγματα από Κίνα μέσω ebay επίσης, γνωρίζοντας πια το νέο καθεστώς.
Στην τελική παραγγελία μπαίνει και εκεί ΦΠΑ στο σύνολο της αξίας (υλικό + μεταφορικά) που τώρα το περίμενα βέβαια.
Τα περιμένω να έρθουν να δω τι συμβαίνει και με αυτά και θα ενημερώσω.
Παρόλο που είναι πέντε παραγγελίες είναι μικρής αξίας, η πιο μεγάλη είναι στα 14 ευρώ. Ελπίζω εκεί να τη γλιτώσω αλλά στο τέλος φαίνεται ξεκάθαρα πως οι αγορές δυσκολεύουν.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #25 στις: Σεπτέμβριος 06, 2021, 12:40:20 μμ »
δικαίως αγανακτείς - ψύχραιμος φαίνεσαι δηλαδή αλλά εγώ θα αγανακτούσα   :character0029:

δεν έχω ακριβώς ίδια εμπειρία, αλλά αφού το θέμα είναι για αγορές από το ebay να πω και το δικό μου: έχω συγχυστεί πολλές φορές με το ebay, με τέτοια κόλπα όπως το να βάζει ΦΠΑ και στα μεταφορικά για τον αγοραστή.  Έχει όμως κι άλλα "κόλπα" για τους πωλητές.

Για χρόνια πουλούσα διάφορα πράγματα (και όργανα) - αλλά έχω σταματήσει πια, επειδή - για να αρχίσουμε - παίρνει προμήθεια και από τα μεταφορικά (π.χ. πουλάς κάτι 10 ευρώ και τα μεταφορικά είναι 15, θα δώσεις προμήθεια 10% στο σύνολο 10+15=25*10% = 2,5 ευρώ αντί για 1). Και καλά να σου χρεώνει προμήθεια επειδή χρησιμοποιείς την πλατφόρμα για να πάρεις τα 10, με τα μεταφορικά τι δουλειά έχει να ζητάει λεφτά ? αν μάλιστα στέλνεις π.χ. Αυστραλία είναι αλμυρούτσικο. Ο πωλητής αναλαμβάνει και το κόστος και τη δουλειά που ενδεχομένως χρειάζεται (π.χ. συσκευασία, ομαδική αποστολή κτλ.), το ebay δεν συμμετέχει κατά κανέναν τρόπο.

Το δεύτερο που με νευριάζει είναι ότι ενθαρρύνει συναλλαγές μέσω paypal, σε σημείο διάφοροι πωλητές (από Κίνα κυρίως) να δέχονται συναλλαγές μόνο μέσω paypal. Για όσους δεν το ξέρουν, οι δυο εταιρείες είναι .. μία (δεν θυμάμαι αν το ebay ανήκει στην paypal ή η paypal στο ebay, νομίζω το δεύτερο). Έτσι παίρνει προμήθεια και από τρίτο δρόμο, αφού οι υπηρεσίες του paypal όχι μόνο χρεώνονται (με ~ 4% τότε αν θυμάμαι καλά, τουλάχιστον αν το χρησιμοποιείς συστηματικά) αλλά έχει και όριο συναλλαγών, αλλιώς θέλει επιβεβαίωση επαγγελματικής υπόστασης, τιμολόγια κτλ. Αυτό μάλιστα το 4% μπαίνει επίσης στο σύνολο (μαζί με μεταφορικά) αυξάνοντας το κόστος για τον αγοραστή (αφού εκεί θα μετακυλιστεί) και κάνοντας ουσιαστικά την αγγελία ακριβότερη χωρίς να υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε απολαβή για τον πωλητή - αντιθέτως είναι καραμπινάτο αντικίνητρο. Για το ebay βέβαια υπάρχει κέρδος από παντού. Χα. Ο παράδεισος του μεσάζοντα.

Δεν ξέρω, για μένα έχει τελειώσει το ebay σαν πηγή αγαθών, τουλάχιστον στην οργανοποιία. Κάποτε έβρισκα κανένα σετ καλών κλειδιών, καμιά πατούρα, κανένα φιλετάκι όμορφο αλλά τώρα είναι τόσο "ζάρι" που δεν μπορείς (εγώ τουλάχιστον) να εκτιμήσεις κόστος γρήγορα και ασφαλώς. Οπότε περιορίζομαι σε ό,τι έχει η εντόπια αγορά, ας είναι καλά ο Μαυρομουστάκης για μας εδώ στη "νύφη του Θερμαϊκού" (*)

σύμφωνα με γνωστό συγγραφέα της πόλης, αυτή η χαριτωμενιά πρέπει να γίνει "νυφίτσα του Θερμαϊκού"  {celebrate010}
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 06, 2021, 12:57:27 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Σεπτέμβριος 06, 2021, 02:51:37 μμ »
Αν ο πωλητής είχε μπει στο σύστημα ΦΠΑ δεν θα έπρεπε να πληρώσεις ξανά ούτε και εκτελωνισμό. Είναι μαιμουδια των ΕΛΤΑ . Αν ο πωλητής χρέωσε χωρίς να ειναι γραμμενος στο σύστημα, φπα τότε είναι μαιμουδια του πωλητή. Σε πολλές περιπτώσεις για να μην μπλέκεις με τα ΕΛΤΑ , οι πιστοποιημενοι πωλητές έχουν ασφάλεια συναλλαγής. Αν πληρώσεις επιπλέον ΦΠΑ, για να μην μπλέκεις τους στέλνεις την απόδειξη ότι πλήρωσες ξανά ΦΠΑ και σου πιστωνουν το ποσό. Προσοχή. Μιλάμε μέχρι 150€ συνολικής αγοράς. Μετά από εκεί έχει και δαμσους και εκτελωνισμό...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #27 στις: Σεπτέμβριος 06, 2021, 08:02:52 μμ »
...πω πω πω σαν κινεζικα τα διαβαζω και μου ακουγονται ολα αυτα  ;D
απορω πως βγαζεται ακρη τι ειναι το ενα κ τι ειναι το αλλο, τι τα φαπα και τι οι τελωνες κ οι φαρισαιοι...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Nikos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά Πρώτα καιιιιιι οοοοοοολαα τα άλλα καρποφόρα και ρετσινόδεντρα.
  • Αριθμός κατασκευών: 1-0=1+2=3 και ο κούκος.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #28 στις: Σεπτέμβριος 06, 2021, 08:25:45 μμ »
Παράθεση
...πω πω πω σαν κινεζικα τα διαβαζω και μου ακουγονται ολα αυτα  ;D
απορω πως βγαζεται ακρη τι ειναι το ενα κ τι ειναι το αλλο, τι τα φαπα και τι οι τελωνες κ οι φαρισαιοι...
                                                                                          Χαχαχαχαχ για σου Μαστροστέλιο, και εγώ μπερδεύουμε να πούμε, Πάντως αν θέλω κάτι πολύ, θα το πάρω αν έχω τα χρήματα και ας πληρώνω και βαφτισιάτικα χαχαχαχα, βρε παιδιά και από το ALI EXPRESS που είχα πάρει κάτι εργαλεία από Κίνα, πλήρωσα τελωνείο κάνα 30άρι νομίζω αν θυμάμαι στο ένα, και άλλα τόσα σε κάτι άλλο.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Σεπτέμβριος 08, 2021, 12:11:31 μμ »
Άκουσα τη συμβουλή του songless bird (Δημήτρης ; ) και επικοινώνησα με ebay. Του έστειλα την απόδειξη και μου είπανε πως είναι λάθος του πωλητή που δεν δήλωσε πως έχει πληρωθεί ΦΠΑ και όχι δικό τους. Παρόλα αυτά θα μου πιστώσουν το ποσό εντός 20 ημερών. Φαίνεται πως κάτι θα γλυτώσουμε. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα σας ενημερώσω.
Ευχαριστώ πολύ φίλε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Tags: