Αποστολέας Θέμα: Μπουζουκομάνα μουριά (κλίμακα 72εκ.)  (Αναγνώστηκε 20933 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Μπουζουκομάνα μουριά (κλίμακα 72εκ.)
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 28, 2020, 08:59:48 μμ »
Ιδού και το καπάκι που σκεφτομαι να χρησιμοποιήσω. Ελληνικό Έλατο από τον φίλο μου τον Κώστα (kostas7).

Στάλθηκε από το RNE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

KOSTAS7

• Hero Member
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 30, 2020, 01:16:04 μμ »
Δημήτρη ελληνικό έλατο μάλλον απο Όλυμπο μεριά μου το είχε δώσει ο φίλος Θανάσης Γκόλτσιος

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Απριλίου 16, 2020, 05:13:29 μμ »
Το καπάκι με την πεναρια, τη ροζετα και τα διακοσμητικά μετά το πρώτο χοντρό χέρι τρίψιμο για να φανούν τα σχεδια. Διορθώσεις στη μαρκεντερι, στοκαρισματα και τελικά τριψιματα αφού κολληθεί το καπάκι πλέον.

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 05, 2020, 05:19:53 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #48 στις: Απριλίου 16, 2020, 05:27:36 μμ »
δημητρη, πολυ ωραιο το εκανες!  :-*
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #49 στις: Απριλίου 16, 2020, 06:36:01 μμ »
Ωραίο , απλό , λιτό !  Μ΄αρέσει ιδιαίτερα αυτό το ξυλάκι που έβαλες στη περιοχή όπου το χέρι του παίκτη ακουμπά στο σκάφος !  :)

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #50 στις: Απριλίου 17, 2020, 10:21:37 μμ »
Το καπάκι με την πεναρια, τη ροζετα και τα διακοσμητικά μετά το πρώτο χοντρό χέρι τρίψιμο για να φανούν τα σχεδια. Διορθώσεις στη μαρκεντερι, στοκαρισματα και τελικά τριψιματα αφού κολληθεί το καπάκι πλέον.

Δημήτρη συγχαρητήρια για τα σχέδια της πεναριάς και την υλοποίηση όλων των διακοσμητικών..!!! Αρχίζει και διαμορφώνει χαρακτήρα το όργανο. Μπράβο ρε φίλε καλή συνέχεια σου εύχομαι.  {celebrate013}

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Απριλίου 18, 2020, 04:16:40 πμ »
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Η όλη διακόσμηση και στήσιμο είναι παρμένη από τα λαουτα μιας και κατά την άποψή μου η μπουζοκομανα μπορεί να θεωρηθεί ένα λαούτομπουζούκο κατά την άποψή μου.
Προχωράμε σιγά σιγά.
Κολληθηκαν και μορφοποιηθηκαν καμάρια και διπλό καπάκι. Μπήκε και μια ενισχυση από λεπτό φύλο κελεμπεκι στα πρίμα γιατί με το τριψιμο εμφανίστηκε μικρό ροζακι και δείχνει σαν να πάει να σχιστει. Αν το είχα ανακαλύψει από την αρχή δεν θα έβαζα αυτό το καπάκι μιας και μιλάμε για μεγάλο σκαφος με εφτά χορδές και μεγάλο κλίμακα. Θα καθάριζα το καπάκι και θα έβγαζα μπουζούκι με μικρό σκάφος. Μιας και είχα κάνει όλη τη δουλειά λυπήθηκα να το αφήσω και έτσι το προχωράω. Τελευταία δουλειά πριν ανεβω από το εργαστήριο ήταν να βάλω για τον φόβο των Ιουδαίων ίδια ενίσχυση και στα μπάσα συμμετρία μιας παρόλο που δεν φαίνεται μπορεί να βγει μελλοντικά. Δεν έβγαλα άλλη φωτογραφία.
Για τα καμάρια χρησιμοποίησα καινούργια για μένα πρακτική. Δεν ξέρω κατά πόσο φαίνεται στη φωτογραφία αλλά για πρώτη φορά έκανα το κάθε καμάρι να μην ειναι ισουψες σε ολο του το μήκος. Το καπάκι βγήκε στην επεξεργασία πιο μαλακό από ότι περίμενα και προσπάθησα να το δέσω καλα. Πιστεύω πως τα κατάφερα.
Για τη ροζετα έβαλα επιπλέον εκεί που δενουν τα δύο κλαδιά μια βούλα από φίλντισι. Δεν ξέρω αν πολυφαίνεται αλλά εμένα μου αρέσει αυτή η λεπτομέρεια.
Τέλος οι εργασίες μέχρι το Πάσχα. Από Δευτέρα στο εργαστήριο ξανά.

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 05, 2020, 05:21:39 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #52 στις: Απριλίου 18, 2020, 09:25:00 πμ »
Δημήτρη σε παρακολουθούμε με λαχτάρα και προσδοκία
Η μπουζουκομάνα σου έχει επιβληθεί!
Συγχαρητήρια!
για πρώτη φορά έκανα το κάθε καμάρι να μην ειναι ισουψες σε ολο του το μήκος.
{celebrate012}

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #53 στις: Απριλίου 18, 2020, 10:38:49 πμ »

............ Μπήκε και μια ενίσχυση από λεπτό φύλο κελεμπεκι στα πρίμα γιατί με το τριψιμο εμφανίστηκε μικρό ροζακι και δείχνει σαν να πάει να σχιστει. .........

και πολύ καλά έκανες Δημήτρη ...  " κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε " !   :victory:   :13:   :victory:    :13:
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #54 στις: Απριλίου 18, 2020, 11:44:19 πμ »

αυτα δημητρη τι ειναι ::)
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Απριλίου 18, 2020, 12:24:22 μμ »
  αυτα δημητρη τι ειναι ::)

Στελιο ποια εννοείς. Δεν ανοίγει η φωτογραφία που έβαλες.
Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #56 στις: Απριλίου 18, 2020, 12:34:18 μμ »
TA 2 σα μικρα καμαρακια καθετα στο καπακι στη μεση, που ειναι γυρω στους 2 ποντους
εκτος ισως απο δυο...

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #57 στις: Απριλίου 18, 2020, 12:56:06 μμ »
Μπραβο δημητρη με τη μπουζουκομανα !!!!!!

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #58 στις: Απριλίου 18, 2020, 01:07:14 μμ »
Ορε μάνα μου μια μπουζουκομανα.
Μπράβο Δημήτρη, πολύ μου αρέσει η εμφάνιση του καπακιού.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Απριλίου 18, 2020, 01:28:19 μμ »
Στέλιο ανοίγεις μεγάλη κουβέντα. Αυτά τα μικρά είναι καμάρια. Σε όλα τα όργανα με μεγάλο καπάκι που φτιάχνω, βάζω στην ευθεία του καβαλάρη αυτά τα καμάρια. Κουμπώνουν πάνω στο σκάφος όπως και τα υπόλοιπα καμάρια και στην ουσία μειώνουν την ελεύθερη περιοχή που ο καβαλάρης πατάει πάνω στο καπάκι. Με το τρόπο αυτό εκτιμώ ότι μπορώ να απομακρύνω το πρώτο καμάρι από τον καβαλάρη. Για να καταλάβεις στα μπουζούκια συνήθως βάζουν το πρώτο καμάρι στα 3 με 3.5 εκατοστά από τον καβαλάρη. Εγώ το βάζω στα 5 με 5,5 εκατοστά. Πιστεύω πως αν στατικά το εξασφαλίσεις, η μεγαλύτερη απόσταση καμαριου από τον καβαλάρη δίνει πιο πολύ φωνή. Το καπάκι μπορεί να βουλιαξει λίγο αλλά αν έχει φωνή το οργανο δεν με πειράζει. Το πρώτο μπουζουκι μου το τελείωσα το Γενάρη του 2007 το τελείωσα με την τεχνική αυτή. Στατικά και ηχητικά δεν με έχει προδώσει ακόμα και ας πάρει και σε νησιά, σε ταξίδια με το αμάξι και ας έχει δεινοπαθησει στα χέρια του μικρού μου όταν ήταν μπέμπης. Πιστεύω επομένως πως λειτουργεί. Το έχω κάνει και στην κιθάρα που φτιάχνω τώρα. Χθες κόλλησα τα καμάρια. Δεν μου την έχει δείξει κάνεις ως τεχνική. Δεν είμαι επαγγελματίας οργανοποιος, δεν κάνω επιστημονική προσέγγιση με μετρήσεις με όργανα αλλά είμαι μηχανικός και κάτι σκαμπάζω από αντοχή.
Στο συγκεκριμένο οργανο τα καμάρια έχουν μήκος 4 εκατοστά. Στα μπουζούκια βάζω 2-3 εκατοστά. Στην μπουζουκομανα αυτήν το καπάκι μου κάνει για αφράτο οπότε τα καμάρια τα έκανα και πιο μακρια και πιο ψηλά από του μπουζουκιού.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 05, 2020, 05:23:07 μμ από sakkalis »
Δημήτρης Σ.