Αποστολέας Θέμα: Πως μπαινουν τα ταστα;  (Αναγνώστηκε 9395 φορές)

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
Πως μπαινουν τα ταστα;
« στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 10:10:53 μμ »
Σημερα επιασα και χαραξα την ταστιερα και μετα αποπειραθηκα να βαλω ταστα στο μπαγλαμα!!!

Να πω οτι μαλλον θα παω ξανα για αλλη ταστιερα ;D

Τετοια νευρα τετοια απελπισια ειχε να με πιασει απο οταν πρωτοεπιασα τις ντουγες ;)

Καταρχην να πω οτι μιλαμε για ταστα μπαγλαμα....το ψιλο συρματακι με τα δοντακια.Δεν εμπαινε στα αυλακια...μαλλον εμπαινε πολυ ζορικα αλλα δε μπορουσα να το κανω να μπει ομοιομορφα καθ'ολο το μηκος του....εμπαινε απο δεξια...εβγαινε απο αριστερα με αποτελεσμα να ξεχειλωνει το αυλακι της ταστιερας και σε μερικες περιπτωσεις να σπαει κομματακι τις ταστιερας απο την αναπηδηση του ταστου.Αλλοτε εμπαινε με κλιση προς τα μπρος η προς τα πισω και μετα εβγαινε.

Εκοβα το συρμα στο μηκος που ηθελα και χρησιμοποιησα ενα απλο σφυρι το οποιο εντυσα με λιγο υφασμα για πιο μαλακα χτυπηματα.Το πριονακι που χρησιμοποιησα ηταν μια πατεντα,ενα φαλτσοπριονο που εφαγα με δισκο τοσο ωστε να μου κανει κοψιματα παρα πολυ κοντα στο ιδανικο για τα ταστα μου.
Οπου αλλου δοκιμασα να βαλω εμπαιναν μια χαρα...στον εβενο με καμια κυβερνηση...

Δωστε μια συμβουλη οσοι το πετυχατε.....και απαντηστε μου....το πετυχατε με την πρωτη;!!!! :'(
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Sirpanos

• Full Member
Απ: Πως μπαινουν τα ταστα;
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 12:36:23 πμ »
Εγώ έκανα κάτι άλλο
Δεν ξ'ερω αν είναι ενδεδειγμένο αλλά είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
Επειδά τα τάστα για μπαγλαμά έχουν ένα δοντάκι , και μου δημιούργησε προβλήματα και μένα
ρώτησα ένα φίλο και μου έδωσε την εξής ιδέα
Τάστα μπουζουκιού , λιμάρισμα να λεπτίνουν και τοποθετούνται ποιο εύκολα
το δεύτερο καλό είναι σε περίπτωση αλλαγής τάστων   βγαίνουν χωρίς να χαλάσει η ταστιέρα.
Και γώ δεν είμαι ειδικός ακόμα δεν τελείωσα με την δική μου αλλά  σε δοκιμές που έκανα μιά χαρά πάει.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 11:28:59 πμ »
Οταν μπαινει  το ταστο απο την μια μερια και απο την αλλη δεν μπαινει πρεπει να χαραξεις παλι σε εκεινο το σημειο που δεν μπαινει! Χτυπησε τα με το σφυρι, μην φοβασαι! Μονο στον τακο να προσεχεις και να κτυπας πιο χαλαρα! Δες στη φωτο το προβλημα που περιγραφεις!!

v_panos

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 04:38:55 μμ »
κατα αρχας ολα τα χαραγματα να ειναι στο ιδιο βαθος και δοκιμασε πανω στη χαραξη της ταστιερας να κανεις την αρχη με λιμακι τριγωνικο αλλα λιγο,και προσεχε μη παθεις τα δικα μου που το εσπασα  στη μεση βαρα βαρα.μαλακα και η στερεωμενο πολυ καλα στη μεγγενη η στα ποδια σου

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 05:08:11 μμ »
Βασικα θα περιμενω λιγες μερες γιατι αχρηστεψα τα χερια μου με τη δουλεια αυτη ;D
Να πω για γρατζουνιες κοψιματα γδαρσιματα;....Η να πω για τα χτυπηματα απο το σφυρι ;D ;D

Μαλλον δε θα ξαναχρησιμοποιησω τα ταστα αυτα με τα δοντακια....οπως ειπε ο φιλος Sirpanos....για να βγουν θα αχρηστεψουν την ταστιερα,αν και την αχρηστεψα ηδη!!! ;D

και προσεχε μη παθεις τα δικα μου που το εσπασα  στη μεση βαρα βαρα

Πω πω ζημια....πρεπει να σου ανεβηκε το αιμα στο κεφαλι!

sotosmaniac13

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Δεσποτάκι (ash)
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 05:12:36 μμ »
βασικα, μην βιαστεις να την πεταξεις φιλε μου... πρεπει να φυγω τωρα για μια δουλιτσα αλλα θα ξαναμπω σημερα το βραδακι ή αυριο πρωι να σου πω αναλυτικα... ισως μπορεις να την σωσεις ακομα κι ετσι... σορυ, αλλα δεν προλαβαινω τωρα να γραψω...  :D

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 06:56:43 μμ »
Φιλε Σωτο,πληροφοριακα,να πω οτι ηταν χαραγμενη αλλα δε μου εκανε οποτε εβγαλα τα ταστα και χαραξα την αλλη πλευρα της.Αναμενω τη γνωμη σου ;D

υγ-Βρε μπας κ εμεινε κανα φαλτσοπριονο του 5ευρου;

αποστολης τ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 07:30:52 μμ »
φιλε bleko το συρμα δεν θα το κοβεις και μετα θα το καρφωνεις,οπως ειναι η κουλουρα θα βαζεις την μια ακρη της προσωπο με την                ταστιερα και ξεκινας τα χτυπηματα απο αυτη την ακρη και σιγα σιγα φτανεις στην αλλη.δηλαδη δεν χτυπαμε πρωτα και τις δυο ακρες και μετα στη μεση.πριν καρφωσεις το ταστο μπορεις να τριψεις το σημειο που θα βυθησθη στην ταστιερα με ενα σαπουνι.το σαπουνι να το βαζεις και στο πριονι οταν χαραζεις ταστιερες απο εβενο,καλη συνεχεια και αν χαλασουμε και κανενα κοματι ξυλο δεν χαλασε και ο κοσμος ;D   

sotosmaniac13

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Δεσποτάκι (ash)
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 08:09:05 μμ »
Φιλε αποστολη θα διαφωνησω μαζι σου.. Βασικα, θα πω την αποψη μου απλα, ετσι κι αλλιως ο καθενας εχει την τεχνικη του.. Τεσπα..
Καταρχην, καλο ειναι να ελεγχεις παντα το πλατος του δοντιου του ταστου και αναλογα να κανεις το αυλακι στην ταστιερα... (π.χ. για καποιο ταστο που εχει δοντι με πλατος 1mm θα πρεπει να κανεις αυλακι πλατους 1mm ή 1.05mm που λεει ο λογος) Αντιστροφα, οταν εχεις ηδη κανει το αυλακι στην ταστιερα, θα πρεπει αναλογα να επιλεξεις και τα ταστα με το αντιστοιχο πλατος δοντιου.. Στην περιπτωση σου, ειναι πιθανο να ηταν μεγαλυτερο το πλατος του δοντιου απτο αυλακι που εκανες με το πριονι σου, γιαυτο και σε παιδεψε να μπει.. για να το ελεγχεις αυτο ειναι απαραιτητο να εχεις μικρομετρο (ή αλλιως παχυμετρο), κατα προτιμηση ηλεκτρονικο και με μεγαλη ακριβεια...
Απο κει και περα, ειναι καλυτερο να κοβεις απο πριν τα ταστα σου και να υπολογιζεις 4mm του ταστου να περισσευουν και απο τις δυο μεριες τις ταστιερας.. με σφυρακι πλαστικο (ή σιδερενιο οπως το εκανες εσυ) να χτυπας τα ακρα του ταστου και μετα απο τη μεση προς τα ακρα.. Θα εξηγησω γιατι κατα την αποψη μου ειναι καλυτερο.. Το δοντι του ταστου εχει καποια μικροτερα δοντακια στις πλευρες του που το βοηθανε να γαντζωθει στο αυλακι... Οταν εσυ χτυπας με το σφυρι σου απο το κεντρο προς τα ακρα του ταστου, τα δοντακια ακολουθουν μια πλαγια πορεια στο αυλακι... Αυτο αποτρεπει το ταστο απτο να σηκωθει προς τα πανω και να βγει απτην ταστιερα με τα χρονια... Δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος, αν οχι μπορω να κανω ενα σχεδιακι με την κινηση που περιγραφω..
Σαν λεπτομερεια, μπορεις να λιμαρεις ελαχιστα με τριγωνικη λιμα τα αυλακια των ταστων (μιλαμε για 0.05-1mm στο πανω μερος του αυλακιου, τοσο ελαχιστα), κατι που βοηθαει στο να οδηγησεις το ταστο ευκολοτερα στη θεση του..
Απο κει και περα, αφου βαλεις ολα τα ταστα στη θεση τους, με χοντρη λιμα και υπο γωνια 60 μοιρων, λιμαρεις τα ακρα των ταστων που περισσευουν.. οταν ολα τα ακρα ερθουν ευθυγραμμισμενα στην ακρη της ταστιερας σταματας με τη χοντρη λιμα, περνας σε ποιο μικρες λιμες και γυαλοχαρτα... τελος ακολουθει το fret leveling (επιπεδοποιηση των ταστων) που ειναι αλλη μεγαλη διαδικασια..  ;D
Αυτα απο μενα... Ειναι μια μεγαλη και σοβαρη διαδικασια... δεν ξερω αν το κατεγραψα κατανοητα, αλλα οτι δεν καταλαβες, εδω ειμαι να τα ξαναπουμε..

Blekos Kerkyra

• Hero Member
    • Youtube
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 08:35:45 μμ »
Δοκιμασα αρχικα βαζοντας τα με την κουλουρα(αν και αυτα που εχω ειναι...βεργουλες) αλλα επειδη ολοκληρο βοηθουσε στο φαλτσαρισμα ξεκινησα να το κοβω κομματια.

Οταν δοκιμαζα να καρφωσω πρωτα τη μια και μετα την αλλη πλευρα ωστε να αφησω στο τελος τη μεση γινοταν πανικος.
Οταν καρφωνα πρωτα τη μεση και μετα τις ακρες σε καποια ταστα πετουσαν οι ακρες και σταδιακα στραβωναν.
Οταν παλι δοκιμαζα να χτυπησω ολη την επιφανεια ταυτοχρονα περα απο τα 3-4 ταστα που μπηκαν καλα...ολα τα αλλα πλαγιαζαν και γινοταν ο χαμος. ;D
Σε καποια φαση με επιασαν τα γελια απο τα νευρα μου και τις απανωτες γκαφες ;D

Βασικα επειδη υποψιαστηκα πως το αυλακι μου ειναι στενο ξεκινησα να του δινω περισσοτερο ευρος αλλα μετα κατεληγε το ταστο στο λιμαρισμα να παιζει....και στο τελος να βγαινει :'(

Φιλε Σωτο πες μου αν θες την ιδεα σου που ισως σωσει την ταστιερα....
Εν ολιγοις χαιρομαι για οσα συναντω....μεσω αυτων θα μαθω κι αν παει και ξανα ξυλο χαμενο χαλαλι.
Χαιρομαι και για την ωραια παρεα μας εδω μεσα ;D
Αιντε ρε παληκαρια!!!

vasvasilis

• Full Member
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 28, 2011, 10:37:31 μμ »
Φίλε Δημήτρη από όσα διάβασα πια πάνω πιστεύω πως το πρόβλημά σου είναι στο ότι δεν άνοιξες τα κανάλια στο ίδιο πλάτος. δηλ. αλλού τα έκανες στενά και αλλού φαρδιά. Τα τάστα πρέπει να μπαίνουν σφηνωτά αλλά όχι με πολύ ζόρι γιατί θα δημιουργήσουν ανάποδη κλίση στην ταστιέρα. και βέβαια δεν έχει καμία σημασία το αν τα βάζουμε σε κομμάτια ή τα κόβουμε μετά το κάρφωμα.
Αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα είναι να κλείσεις τα κανάλια με μείγμα εποξικής κόλλας και σκόνης από το ξύλο της ταστιέρας και αφού στεγνώσει πλήρως να τα ξανανοίξεις με καταλληλότερο πριόνι. Και μία δεύτερη αλλά ακραία λύση είναι εάν τα κανάλια είναι φαρδιά, τα γεμίζουμε με το ίδιο μείγμα κόλλας και σκόνης, βυθίζουμε τα τάστα κανονικά στη θέση τους και τα επεξεργαζόμαστε αφού στεγνώσει πρώτα η κόλλα. σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα έχουμε πρόβλημα με το βγάλσιμο των τάστων, άν χρειαστεί να κάνουμε αλλαγή τάστων στο μέλλον.

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 29, 2011, 12:11:37 πμ »
Επισης ελεγξε την καθετοτητα των εγκοπων. Αν δεν ειναι σε απολυτα ορθη γωνια, τοτε ακομη και αν το παχος των εγκοπων ειναι καταλληλο για τα ταστα που χρησιμοποιεις, θα παρουσιασουν προβλημα στην τοποθετηση.

GALANICK

• Full Member
  • ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ..
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 29, 2011, 11:28:58 μμ »
Φιλε BLEKOS στον δικο μου μπαγλαμα χαραξα την ταστιερα(βεγκε) με ενα δισκοπριονο μικρο (0,35 εκ) DREMEL για να βαλω ταστα 0,5 εκ.Δεν εμπαιναν με τιποτα και αναγκαστηκα να παρω πριονακι 0,5 για να κανω τη δουλεια μου.Και για να μπουν ομοιομορφα σε ολο το μηκος τους,εβαλα απο πανω ενα κομματι σκληρο πλαστικο (TEFLON) λιγο μεγαλυτερο απο το μηκος των ταστων, και μετα τα χτυπουσα με το σφυρακι.Μπηκαν μια χαρα ολα.Το μονο που πρεπει να προσεχεις ειναι να ειναι καθετες οι τομες του πριονιου στην ταστιερα.Μιση ωρα μου πηρε να βαλω 21 ταστα..... 8)
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Tags: