Αποστολέας Θέμα: κι αλλη επισκευη  (Αναγνώστηκε 4950 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
κι αλλη επισκευη
« στις: Σεπτεμβρίου 11, 2019, 05:10:29 μμ »
Ηρθε λοιπον στα χερια μου πριν μια βδομαδα.Προκειτε για οργανο σκαφτο , με σκαφος απο μουρια.Εχει ενωση τυπου v-join στο μανικο,και εχει και ταστιερα κλιμακας 66 αν θυμαμαι καλα.Το οργανο εχει φτιαχτει κατα τα λεγομενα του προηγουμενου ιδιοκτητη απο τον μπαρμπα θαναση στην Αιγινα,αρα και μονο αυτο του δινει ενα κυρος και μια αιγλη.Ανοιγοντας το ομως ειδα οτι φερει ετικετα με ονομα Μωησης Ασερ.Μια γρηγορη βολτα στο ιντερνετ αποκαλυπτει οτι ο Ασερ δεν εφτιαχνε οργανα, απλα τα εμπορευοταν.Η θεση της ετικετας το επιβεβαιωσε.Αντι να βρισκεται σε εμφανες σημειο δηλ κατω απο την τρυπα , βρισκοταν προχειρα κολλημενη μεσα στο σκαφος αλλου.Συγκεκριμενα ο Ασερ για να μην βγαζει χορδες και ξανακουρτιζει, προτιμησε να βαλει την ετικετα απο την κατω τρυπα του οργανου βγαζοντας την .........ταπα!!!!!!!!!Ναι εχει μια ταπα εκει πισω κατω απο την χορδιερα πραγμα που δεν το εχω ξαναδει.Ανοιγοντας το οργανο διαπιστωνω οτι δεν υπαρχει κανενας οπλισμος ,και το καπακι ειναι σχεδον 5 χιλιοστα.Αρα εχουμε και λεμε......................καπακι χωρις οπλισμο, ενωση τυπου v-join, σκαφος σκαφτο.......................εχουμε δηλαδη ενα σαζι η ενα μπουλγαρι αν θελετε , με ταστιερα και καραολο μπουζουκιου.
Το οργανο εχει φαει γερο τρακο, και αλοιωθηκε το σχημα του σκαφους.Καποια απο τις  παρακατω φωτο δειχνει το πως το εσφιξα προσεκτικα  αφου πρωτα το μουσκεψα σε μια προσπαθεια να επαναφερω οσο ειναι δυνατον το σχημα του .....................................η συνεχεια μετα απο μερες
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: κι αλλη επισκευη
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2019, 09:09:15 μμ »
Ο καβαλάρης ήταν κολλημένος πάνω στο καπάκι ;;; ή με γελάει η φωτογραφία.;;; Καλή συνέχεια Κώστα. Είμαι σίγουρος θα πάει καλά...!!!

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2019, 10:32:28 μμ »
οχι ο καβαλαρης δεν πατουσε καλα κι ειχαν βαλει απο κατω κατι σαν ταινια .

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2019, 10:54:56 μμ »
 {celebrate001}

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 08:13:00 πμ »
Καλημέρα.
Ο Ασερ όντως δεν έφτιαχνε οργανα αλλά έφερνε από Τουρκία. Παλιά, μιλάμε για τη δεκαετία του 90, που είχα πάει πολλές φορές από κει ψάχνοντας για όργανο, πουλούσε κάποια μπουζούκια/τζουραδες που ήταν μετασκευες από σαζια σκαφτα. Πιθανολογώ πως μιλαμε για κάτι τέτοιο. Δες το καμαρωμα. Αν πρόκειται για μετασκευή αυτού του είδους μπορεί να θέλει να πειραχτεί και αυτό.

Ο Ασερ ήταν μουσικός παραγωγός και έγραφε και τραγούδια (δες: ο πρόστυχος ). https://youtu.be/RIYz92iKKC8
 τότε ήταν από τους πρώτους που έφερνε τουρκικά όργανα και παραδοσιακά χωρίς να είναι τουριστικά. Ένας φίλος είχε πάρει από εκεί ένα ωραίο σκαφτό μπαγλαμαδακι. Μιλάμε πάντα για τότε παλιά. 5 Ρα δε ξέρω αν υφίσταται ακόμη.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 01:09:00 μμ »
δεν εχει καμαρωμα λεμε.......................... {music002}

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 01:17:05 μμ »
μερικες ακομα φωτο απο τη ζημια.........................
στη τελευταια φωτο η .....ταπα απο το πισω μερος

κι εδω να αναφερω οτι καποιος αφου το οργανο εφαγε το στουκο και εσπασε, δεν επιχειρησε να το φερει στη θεση του ,αλλα οπως ηταν ανοιγμενο προσπαθησε να το κολλησει σταζοντας μια αγνωστου ταυτοτητας κολλα.Η κολλα αυτη δεν ακουει τιποτα με την ζεστη του σεσουαρ, δεν κανει κιχ με το νερο, αλλα ο συνδυασμος και των δυο εφερε καλα αποτελεσματα.Το καπακι του οργανου ειναι κολλημενο με παραδοσιακη ψαροκολλα

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 01:42:59 μμ »
Εχεις κι εσύ ένα "μαγνήτη" που τραβά όλα τα ανάποδα και τα στραβά ...

Να είσαι καλά και θα το κάνεις καλύτερο κι από καινούργιο !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 02:00:07 μμ »
Ειναι φιλος μου Ιωσηφ και δεν μπορουσα να αρνηθω.
Συνεχιζω...............αφου ολα κολληθηκαν στη θεση τους, γαζα και σκληρη ρυτινη για ενυσχιση σε καθε σπασιμο.Στην τρυπα της ταπας τοποθετηθηκε κλειδι απο.......... βιολι? για να το πιανεις απο καπου να βγαζεις την ταπα.Στην  περιοχη της χορδιερας ενυσχιθηκε ακομα περισοτερο με φιλετο ξυλινο και ρυτινη αλλου τυπου ομως.

και μια φωτογραφια ολοκληρου του οργανου οπως ειναι τωρα...................... {music002}

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 02:02:57 μμ »
... {music020}

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2019, 03:01:50 μμ »
Κώστα δεν το είχα παρατηρήσει ότι έιχες γράψει για τον οπλισμό.
Αφού είναι έτσι σίγουρα πρόκειται για μετασκευή από σάζι.
Είχα δει και μπουζούκι σκαφτό από μεγάλο σάζι με το χαρακτηριστικό βαθύ ηχείο του σαζιού.
Στην ουσία τους περνούσε καράολο και ταστιέρα και τα έκανε μπουζουκια και τζουράδες. Δεν τους έκανε άλλη ουσιαστική παρέμβαση για αυτό και δεν έχει οπλισμό και έχει τέτοιο πάχος το καπάκι. Είχε όργανα και με κλειστή την τρύπα του σαζιού αλλά και ανοιχτή. Αν δεν κάνω λάθος ο ίδιος δεν έκανε κατασκευές αρα προφανώς κάπου έξω τα έδινε για την μετασκευή εκτός αν τα παράγγελνε έτσι στον τούρκο.
Έχω και γω δυο σάζια (με ντούγες) που μου φέραν από Τουρκία, ένα καλό (από μαόνι) και ένα εμπορικό από μουριά και πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να τα κάνω μπουζούκι το πρώτο και τζουρά το δεύτερο αλλά ακόμα τίποτα.

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2019, 02:04:42 μμ »
.......μ αυτα και μα αυτα ειμαστε ετοιμοι να κολλησουμε καπακι {music015}

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2019, 02:10:19 μμ »
Ἀγαπητέ Κώστα καλημέρα ,
Ἀπό τήν φωτογραφία πού ἔχεις ὁλόκληρο τό ὄργανο συμπεραίνω μέ βεβαιότητα πώς εἶναι σάζι μετασκευασμένο : τό σχῆμα , τό πάχος καί τό μέγεθος τοῦ καπακιοῦ , τά δύο μισοφέγγαρα ἀπό διαφορετικό ξῦλο στό καπάκι , ἡ ἔλλειψη ὁπλισμοῦ ἡ ἔνωση V - joint πού ἀναφέρεις , τό ὅτι εἶναι σκαφτό ἀπό μουριά ( δηλαδή ὄχι φτηνιάρικο ) καί βαθύ , ὁδηγοῦν σ' αὐτό τό συμπέρασμα .
Τόν Μωϋσῆ , Ἕλληνα ἐβραϊκῆς καταγωγῆς , τόν εἶχα γνωρίσει τό 1987 - 88 ( εἴμασταν συμμαθηταί στήν σχολή τοῦ Σίμωνα Καρρᾶ ) καί ἦταν εἰσαγωγέας μουσικῶν ὀργάνων ἀπό τήν Πόλη . Ἔφερνε καί καλούτσικα , ὄχι μόνο τουριστικά ὄργανα . Δέν ἦταν ὀργανοποιός , μόνο ἔμπορος , εἶχα πάει φυσικά στό μαγαζί του , νομίζω Μαυρομιχάλη , ψηλά . Τίς μετασκευές αὐτές ποῦ τίς ἔκανε δέν γνωρίζω .
Αὐτά τά σκάφη , ὅπως γνωρίζεις , τά κατασκευάζουν μέ παντογράφο ( τώρα ἴσως μέ CNC ) . Ἕνα τέτοιο ὄργανο πού ἐπισκευάζω , δέν ξέρω τό δικό σου , τό πίσω μέρος τοῦ σκάφους ὅπου θά κολληθῆ ὁ χορδοκράτης , εἶναι τόσο λεπτό ὅσο καί τό ὑπόλοιπο . Ἐκεῖ χρειάζεται ἐνίσχυση ( πρόσθεση πάχους μέ ἄλλο ξῦλο ἐσωτερικά ) . Ἄν δέν τό καπάκωσες ἀκόμη καί εἶναι ἔτσι καί σέ σένα , θά σοῦ πρότεινα νά τό ἐνισχύσης μέχρι τόν πάτο . 

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2019, 03:51:06 μμ »
Κυριε Λαμπρο συμφωνουμε σε ολα.Μια μικρη ενσταση μονο στο οτι αυτο εδω εχει σκαφτει στο χερι.Το μαρτυρουν οι χαρακες απο το κοιλο σκαρπελο που χρησιμοποιηθηκε στο σκαψιμο.Ναι ειναι λεπτο αρκετα μονο στην περιοχη του λαιμου οπου και ενισχυθηκε.Εκει πισω στις χορδες ειναι αρκετο το παχος του.Παρ ολα αυτα το ενισχυσα κι εκει οπως δειχνω πιο πανω,  γιατι ειχε σπασει.
Μ αυτα και μ αυτα το οργανο ειναι πλεον ..........ενα κομματι.Κολληθηκε το καπακι του, και αλλαχτηκε και η πεναρια με αλλη .Εχει τριφτει ολοκληρο και εχει περαστει 2 χερια γομαλακα χρωματος μελι.Απομενουν τα βερνικια του, και το αρματωμα του............... {music015}

ΥΓ.Με μια προσεκτικη ματια θα διαπιστωσει κανεις οτι το σκαφος του οργανου εχει μια ασυμετρια.Αυτο εγινε μαλλον απο το πεσιμο του οργανου στο πατωμα ,αλλα και απο το γεγονος οτι δεν ξεκουρτιστηκε καθολου για χρονια.Εγινε προσπαθεια να ερθει οσο ειναι δυνατον, αλλα αυτα τα πραγματα λιγο θελουν να γινουν ...................ηχος και φως.Αλλωστε στοχος μας δεν ειναι να δειχνει ολοκαινουργιο, αλλα να ειναι ξανα λειτουργικο δειχνοντας ταυτοχρονα την παλαιοτητα του, και κρατωντας τον χαρακτηρα του

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2019, 10:07:56 πμ »
........εχει περαστει 2 χερια γομαλακα χρωματος μελι.Απομενουν τα βερνικια του........

Δηλαδή φίλε Κώστα περνᾶς πρῶτα τήν γομαλάκα σάν ὑπόστρωμα ( μήπως ἀντί γιά σήλερ ; ἤ μήπως ρίχνεις καί σήλερ πάνω ἀπ' αὐτήν ; ) καί μετά τό τελικό ( σατινέ ἤ γυαλιστερό ) βερνίκι ;
Δηλαδή πιάνουν τά συνθετικά βερνίκια πάνω ἀπ' τήν γομαλάκα ;
Εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων!!!

Tags: