Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούνιος 2019  (Αναγνώστηκε 23148 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Καλο μηνα σε ολους!
Καλες κατασκευες!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Απόστολος Κ.

• Jr. Member
  • **
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούνιος 2019
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 04, 2019, 04:34:28 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα, θέλω να ρωτήσω εδώ για ένα όργανο που σχεδιάζω, για να μην ανοίγω θέμα (θα το κάνω αϕού ξεκινήσει η κατασκευή): μικρός μπαγλαμάς με μονές χορδές, καπάκι 6.5 cm πλάτος (μήκος δεν έχει αποϕασιστεί ακόμη αλλά σίγουρα θα είναι επίσης μικρό), κλίμακα 35, πιθανόν να βάλω μηδενικό τάστο (zero fret). Με αυτά τα δεδομένα πόσο μπορώ να λεπτύνω το καπάκι; Επίσης, με zero fret θέλουμε το ίδιο action;

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 04, 2019, 07:40:16 μμ »
Μάλιστα....ΟΚ
Αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις τις τάσεις που ασκούνται στο καπάκι ...(μικρό μήκος χορδής, μονές χορδές, zero fret, χαμηλότερος καβαλάρης...). Μπορεί να κάνω και λάθος.
Δεν ανέφερες αν θα βάλεις ένα καμάρι....κανένα....δύο....
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θέλεις να το δοκιμάσεις αυτό και τι συμπεράσματα πιστεύεις ότι θα βγουν. Περί ορέξεως βέβαια... {music017} {music017}
Έχεις δει κάποια παρόμοια κατασκευή...;;;
Εγώ θα δοκίμαζα καπάκι αρκετά κάτω από τα δύο χιλιοστά σε μια τέτοια περίπτωση (αν πιστεύεις στο δόγμα...λεπτότερο καπάκι = καλύτερη δόνηση καλύτερος ήχος ) αλλά με την αρχική θεώρηση ότι παίζει να το πάρω στο χέρι ανά πάσα στιγμή και κάθε τόσο θα κοιτούσα ανάλογα και με την ποιότητα που έχει το καπάκι πώς συμπεριφέρεται όσο το λεπταίνω.
Εύχομαι φίλε Απόστολε να πάρεις κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση από τους παλιότερους εδώ μέσα αν και θα τολμήσω να σου πω ότι ουδείς μπορεί να απαντήσει με στοιχεία και σιγουριά σε κάτι τέτοιο...
Προχώρα το όπως το έχεις σκεφτεί εσύ να το ακούσουμε...!!!!!
Καλή συνέχεια να έχεις και επιτυχία σ αυτό που κάνεις.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 04, 2019, 08:41:42 μμ »
Με μεγαλη μου χαρα τελειωσα χθες τα δυο μπασα αντιγραφα του jazz basse της fender. Συνθεθηκαν τα ηλεκτρικα σε ηλεκτρονικο φιλο και μαστορα .Στο δικο μου μπασο ( αυτο εδω της φωτο ) μπηκαν μαγνητες και control plate  απο τα βαθη της Κινας αγορασμενα απο το Wish  στην τιμη των 30 ευρω ολα μαζι.Το αλλο του φιλου φορεσε μαγνητες και λοιπα Seymour Dugan  με προενυσχιση μπαταριας απο Μαυρομουστακη.Αφου συνδεσαμε τα παντα ( και την γειωση) ηρθε η ωρα για δοκιμη.Και τα δυο εβγαζαν ενα συνεχες βομβο, οπου μετα απο ψαξιμο στο ολοκαινουργιο καλοδιο του ενισχυτη διαπιστωθηκε βραχυκυκλωμα και φτιαχτηκε απο την αρχη.Τελος οι βομβοι και στα δυο.Η δοκιμη εγινε με ενα διαπασων ( δικη μου ιδεα) αφου χορδες δεν ειχαν μπει ακομη.
Θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω και παλι στον Νασο που με αντεξε τον πρωτο καιρο τουλαχιστον, που τον ενοχλουσα με τηλεφωνηματα, μηνυματα και αποριες χαζες αλλα και σοβαρες.Τελικα ειναι αλλο να φτιαχνεις μπουζουκια και λαικες κιθαρες , κι αλλο ηλεκτρικες .Εχει τη δυσκολια του κι αυτο κι ας μην δειχνει τοσο σοβαρο.Νασο σε ευχαριστω φιλε...................... {music002}
ΥΓ.Ρε παιδια .....................ενα piguard της Fender , ενα κομματι πλαστικο δηλ εχει σχεδον 80 ευρω? Γιατι? Αυτο εδω το πηρα απο το Wish 7ευρω .Τι διαολο γινεται?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Απόστολος Κ.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 05, 2019, 06:19:32 πμ »
Μάλιστα....ΟΚ
Αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις τις τάσεις που ασκούνται στο καπάκι ...(μικρό μήκος χορδής, μονές χορδές, zero fret, χαμηλότερος καβαλάρης...). Μπορεί να κάνω και λάθος.
Δεν ανέφερες αν θα βάλεις ένα καμάρι....κανένα....δύο....
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θέλεις να το δοκιμάσεις αυτό και τι συμπεράσματα πιστεύεις ότι θα βγουν. Περί ορέξεως βέβαια... {music017} {music017}
Έχεις δει κάποια παρόμοια κατασκευή...;;;
Εγώ θα δοκίμαζα καπάκι αρκετά κάτω από τα δύο χιλιοστά σε μια τέτοια περίπτωση (αν πιστεύεις στο δόγμα...λεπτότερο καπάκι = καλύτερη δόνηση καλύτερος ήχος ) αλλά με την αρχική θεώρηση ότι παίζει να το πάρω στο χέρι ανά πάσα στιγμή και κάθε τόσο θα κοιτούσα ανάλογα και με την ποιότητα που έχει το καπάκι πώς συμπεριφέρεται όσο το λεπταίνω.
Εύχομαι φίλε Απόστολε να πάρεις κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση από τους παλιότερους εδώ μέσα αν και θα τολμήσω να σου πω ότι ουδείς μπορεί να απαντήσει με στοιχεία και σιγουριά σε κάτι τέτοιο...
Προχώρα το όπως το έχεις σκεφτεί εσύ να το ακούσουμε...!!!!!
Καλή συνέχεια να έχεις και επιτυχία σ αυτό που κάνεις.

Ευχαριστώ! Βασικά θέλω να κάνω ένα όργανο κατά τις προδιαγραϕές των παλαιότερων μπαγλμάδων που ξέρουμε, οι οποίοι είχαν (συνήθως) τρεις μονές και υποθέτω θα είχαν και λεπτότερο καπάκι αϕού τους έπαιρνε, εϕόσον αυτό δίνει μεγαλύτερη ένταση, που πάντα είναι θέμα στους μπαγλαμάδες και στους μικρούς ακόμη περισσότερο, δηλαδή ξεκινάω από τις μονές χορδές και όχι το λεπτό καπάκι. Η κλίμακα επίσης και το zero fret γίνονται περισσότερο για την σκληρότητα των μονών παρά για το καπάκι. Για καμάρια δεν έχω αποϕασίσει, το πιθανότερο να βάλω το ένα κάτω από την τρύπα. Επίσης εκτός από το κατάλληλο action για την περίπτωση του zero fret δεν είμαι βέβαιος και για το ύψος του καβαλάρη.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 05, 2019, 07:02:40 πμ »
κωστη εγραψες! πολυ ομορφο το ξυλο, κουκλα την εκανες...  :-* :-*
δωστην σε κανενα μαλεουρα να μας παιξει κατιτις, να γουσταρουμε...

αποστολη ενδιαφερον το προτζεκτ που σκεφτεσαι, αναμενουμε και καλη παρουσιαση βημα-βημα γιατι ειναι και κατι καινουριο..... νομιζω δεν εχει ξαναπαρουσιαστει κατι τετοιο...
εκτος ισως απο δυο...

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 05, 2019, 06:55:18 μμ »
Κώστα σε ευχαριστώ για τα δικά σου ευχαριστήρια
Όλα τα όργανα έχουν τα κόλπα τους και έως να τα βρείς έχει κόπο
Τους χαιρετισμούς στα φιλαράκια σου, του άρεσε το μπασάκι το παίκτη?
Κοίταξε με τα ήλεκτρικά όργανα πέφτει πολύ δούλεμα στα υλικά γι αυτό και οι τεράστιες διαφορές
Ένας μαγνήτης έχει κόστος μονοψήφιο και οι πέρα από τον Ατλαντικό τα δίνουν 10x, βέβαια θα το ακούσεις και εσύ οι μαγνήτες δεν ειναι ίδιοι αυτοί που πήρες παίζει να είναι κεραμικοί (υψηλότερο μαγνητικό πεδίο-ενισχυμένες μεσαίες - θολός ήχος) και οι US σίγουρα Alnico (κράμα Αργίλιο-Νικέλιο-Κοβάλτιο) χαμηλότερο μαγνητικό πεδίο - ποιό πολλά μπάσο-πρίμα καθαρός ήχος
Καλά παιξίματα :)

Απόστολος Κ.

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 06, 2019, 08:00:49 μμ »
αποστολη ενδιαφερον το προτζεκτ που σκεφτεσαι, αναμενουμε και καλη παρουσιαση βημα-βημα γιατι ειναι και κατι καινουριο..... νομιζω δεν εχει ξαναπαρουσιαστει κατι τετοιο...

Θα ξεκινήσω την παρουσίαση μόλις ξεκινήσω την κατασκευή, πιστεύω μέσα στις επόμενες ημέρες.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 06, 2019, 09:04:10 μμ »
Γειά σου ρε Νασο. Έβλεπα και γω alnico και νόμιζα ότι ήταν μάρκα. Θα  τα μάθω που θα πάω τώρα που μπλεχτηκα με τα ηλεκτρικά.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 06, 2019, 10:04:36 μμ »
Alnico πάντα για vintage ήχο ;D

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 06, 2019, 11:03:25 μμ »
Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να ρωτήσω τους φίλους που έχουν φτιάξει τετράχορδα .... Στην ένωση, μέχρι πόσο είναι το αποδεκτό ή το σύνηθες πλάτος ταστιέρας και το πάχος στο μάνικο (με ή χωρίς ταστιέρα) , καθώς επίσης και το πλάτος της ταστιέρας στον πάνω καβαλάρη στην κλειδιέρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 07, 2019, 09:14:36 πμ »
Το συνήθεις που έχω μετρήσει (νομίζω ότι είναι το μίνιμουμ)και βολεύει και μένα στο παίξιμο (για τα δικά μου δάχτυλα) είναι πλάτος : στον ζυγό 33χιλ και στην ένωση 41χιλ.
Το πάχος με ταστιέρα (7χιλ) : στον ζυγό 20- 22χιλ και στην ένωση 25χιλ

Κάτι που νομίζω είναι σημαντικό είναι το χάραγμα στα κόκαλα , έτσι ώστε οι ακριανες χορδές να αφήνουν  ίση απόσταση από την άκρη της ταστιερας σε όλο της το μήκος.
Για το συγκεκριμένο πλάτος
Στον ζυγό 2,5 χιλ (διαδα)   - 6χιλ( μεταξύ διαδων)
Στον καβαλάρη 3 χιλ  και 8,5 χιλ αντίστοιχα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 07, 2019, 12:27:21 μμ »
έτσι ώστε οι ακριανες χορδές να αφήνουν  ίση απόσταση από την άκρη της ταστιερας σε όλο της το μήκος.

ετσι ειναι στα μπουζουκια; στη κλασικη οσο πας στη μεση (12) τοσο περισσοτερο απεχει, λογο του οτι ειναι πιο ελαστικη η χορδη στο να φυγει απο τη ταστιερα...
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 07, 2019, 12:36:32 μμ »
έτσι ώστε οι ακριανες χορδές να αφήνουν  ίση απόσταση από την άκρη της ταστιερας σε όλο της το μήκος.

ετσι ειναι στα μπουζουκια; στη κλασικη οσο πας στη μεση (12) τοσο περισσοτερο απεχει, λογο του οτι ειναι πιο ελαστικη η χορδη στο να φυγει απο τη ταστιερα...

..... εσείς όμως έχετε και τα vibrato!
Κοίτα αυτό είναι από παρατηρήσεις σ αυτά που έχω δει,   ενδεχομένως να έχεις και δίκιο!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 07, 2019, 01:03:21 μμ »
nai λογω βιμπρατο... (και πολυ μεγαλυτερο υψος χορδης).
 οποτε στα μπουζουκια μαλλον δεν χρειαζεται αυτος ο ¨αερας¨ στη ταστιερα...
εκτος ισως απο δυο...

Tags: