Αποστολέας Θέμα: Απλή διάταξη για κοπή ακριβείας στην κορδέλα (Luthier's simple resawing jig)  (Αναγνώστηκε 5742 φορές)

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
Καλημέρα στην παρέα.

Όταν επιχείρησα για πρώτη φορά να κόψω μια φαρδιά και λεπτή λωρίδα ξύλου στην κορδέλα διαπίστωσα με μεγάλη στενοχώρια ότι το πάχος της δεν ήταν σταθερό και σε μια-δυο περιοχές κόπηκε λεπτότερη από το επιθυμητό πάχος, δηλαδή το κομμάτι βγήκε άχρηστο. Παρ' όλο που με τον καιρό βελτίωσα κάπως την τεχνική μου, σπάνια κατάφερνα να κάνω μια πραγματικά "καθαρή" κοψιά. Και πάντα το άγχος ήτανε μεγάλο. Από την προσπάθεια να κρατάω το κομμάτι πιεσμένο πάνω στον οδηγό (fence) μου ασπρίζανε οι κλειδώσεις των δαχτύλων. Και όποτε δίσταζα ή σταματούσα έστω και για λίγο την προώθηση του κομματιού που κοβόταν, έμενε σημάδι από την κορδέλα στην περιοχή της "στάσης".

Σκανάρισα κατά καιρούς το διαδίκτυο για να βρω κανένα βοήθημα αλλά το μόνο που βρήκα ήταν σύνθετες, εξεζητημένες και δαπανηρές κατασκευές με σιδηρόδρομους, ρόδες και τα σχετικά.

Πρόσφατα, έβαλα χέρι σε ένα αξιόλογο στοκ από παμπάλαιο ροδόξυλο με μαγευτικό χρώμα σκυλεύοντας ένα ξύλινο κουτί αντίκα. Τα κομμάτια που προέκυψαν ήταν 8 χιλιοστά πάχος και θα έπρεπε να σχιστούν με ακρίβεια στα δυο. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να ρισκάρει να σφάξει ένα τέτοιο ξύλο!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 12, 2019, 12:24:33 μμ από Stergios_craftopia »

Stergios_lutherie

• Hero Member
Απ: Απλή διάταξη για κοπή ακριβείας στην κορδέλα (Luthier simple resawing jig)
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 12, 2019, 12:17:31 μμ »
Αποφάσισα λοιπόν να αντιμετωπίσω το πρόβλημα κατά πρόσωπο και να ξεκινήσω από λευκό χαρτί.

Η κύρια ανάγκη ήταν να κρατιέται το κομμάτι για κόψιμο σταθερά πιεσμένο πάνω στον οδηγό (fence) της κορδέλας. Η λύση που προκρίθηκε τελικά ήταν αυτή που γυρόφερνα τους τελευταίους μήνες αλλά δεν το αποφάσιζα: Μια ελαστική λάμα που να μπορεί να τοποθετείται στη σωστή θέση κάθε φορά και (καθώς παραμορφώνεται λόγω της ελαστικότητάς του) να εφαρμόζει μια ελεγχόμενη και συνεχή πίεση πάνω στο κομμάτι την ώρα που κόβεται.

Το υλικό για το έλασμα θα μπορούσε να είναι μεταλλική λάμα (ας πούμε 1~1,5 χιλιοστό) η ακόμη και μια λωρίδα κόντρα πλακέ (ας πούμε 8 χιλιοστών) αλλά έτυχε να έχω ένα κομμάτι HPL (High Pressure Laminate) γνωστό επίσης ως Trespa (που είναι μια από τις εμπορικές του ονομασίες). Το πάχος του κομματιού που έχω είναι 6 χιλιοστά και παρέχει όπως αποδείχτηκε μια πειστική ελαστικότητα που βολεύει μια χαρά για τη δουλειά. Η απόληξη αυτής της λάμας κανονίστηκε να πιέζει υπό γωνία το κομμάτι που κόβεται, μόλις κανα-δυο χιλιοστά πριν αυτό συναντήσει ολισθαίνοντας τη λάμα της κορδέλας. Η γωνία που με βόλεψε ήταν 30-κάτι μοίρες.

Η λάμα λοιπόν από HPL στερεώθηκε σε ένα ξύλινο τάκο που είναι βιδωμένος πάνω σε μια διάταξη που μπορεί και σφίγγει πάνω στη γκλισσιέρα της κορδέλας, με τον ίδιο τρόπο που σφίγγει και ο οδηγός της κορδέλας. Η κατασκευή έγινε από ένα κομμάτι σιδηρογωνίας που διαμορφώθηκε με σιδηροπρίονο και λίμα καθώς και διάφορα μικρουλικά από το στοκ "χρήσιμων σκουπιδιών" που διατηρώ.

Δεν δίδονται διαστάσεις διότι προφανώς κάθε κορδέλα είναι διαφορετική. Πιστεύω ωστόσο ότι η αρχή της λειτουργίας είναι ξεκάθαρη και ότι με μια σχετική δεξιότητα και λίγη υπομονή ο καθένας μπορεί να φτιάξει κάτι τέτοιο για τη δική του κορδέλα.

Το jig λειτουργεί σαν τον άνεμο!
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη περισσότερη δύναμη για την προώθηση του κομματιού, αλλά η αίσθηση λειτουργίας είναι ομαλή και καθησυχαστικά σφιχτή. Το κομμάτι κόβεται στο επιθυμητό πάχος με ανοχή 1 δέκατο του χιλιοστού(!), η επιφάνεια της κοπής είναι πολύ ομαλή διότι το κομμάτι προωθείται αργά και σταθερά χωρίς άλλες περισπάσεις, το άγχος μήπως σφαχτεί το κομμάτι εξαφανίστηκε και …έχω ένα χέρι ελεύθερο πράγμα που μου επέτρεψε να τραβήξω την πρώτη από τις επόμενες φωτογραφίες με το jig σε λειτουργία την ώρα της κοπής  {celebrate005}

Καλή επιτυχία σε όσους  έχουν διαθέσιμη κορδέλα και το επιχειρήσουν. Συνίσταται ανεπιφύλακτα!

Stergios_lutherie

• Hero Member
Απ: Απλή διάταξη για κοπή ακριβείας στην κορδέλα (Luthier simple resawing jig)
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 12, 2019, 12:18:39 μμ »
Δείγμα δουλειάς:
Λωρίδα ξύλου 8 χιλιοστών σχίστηκε σε δυο λωρίδες 2,8 χιλιοστών και περίσσεψε ένας καπλαμάς 0,4 χιλιοστά σαν παραπροϊόν!

Νοτ μπαντ ετ ολλ!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
άμα είχε εικονίδιο με γουρλωμένα μάτια θα το έβαζα... μπράβο!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Όσο πιο απλή η ιδέα τόσο πιο καλή τελικά.
Ωραία πατέντα Στέργιο.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
άμα είχε εικονίδιο με γουρλωμένα μάτια θα το έβαζα... μπράβο!

+1 !!! 

[ Invalid Attachment ]
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Συγχαρητήρια!

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Αμα κόβει το μυαλό κάνει θαύματα,μπράβο Στέργιο,ωραίο τζίγκ.
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Μωρέ κάτι ξέραμε μεῖς ὅταν σέ στείλαμε ἀντιπροσωπία στή Φραγκιά.........
Θά τό φτιάξω κι ἐγώ!!!

Συγχαρητήρια φίλε.........!!!

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
Μπραβο στεργιο πολυ εξυπνο!!!!!!!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Απλή διάταξη για κοπή ακριβείας στην κορδέλα (Luthier's simple resawing jig)
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 13, 2019, 08:21:55 πμ »
 :-*
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Απλή διάταξη για κοπή ακριβείας στην κορδέλα (Luthier's simple resawing jig)
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 13, 2019, 10:08:52 πμ »
Ωραια η πατεντα.................................
Δεν καταλαβαινω ομως τι γινεται..............γιατι η κορδελα σου ειναι σαν να ειναι γυρισμενη αναποδα? Μηπως το κινητο φωτογραφιζει σαν καθρεπτης?Ρωταω γιατι πρωτη φορα βλεπω κορδελα με τον οδηγο στα δεξια
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 13, 2019, 12:55:21 μμ »
Πολύ ωραίο Στέργιο,, θα το κάνω κ εγώ σύντομα (ζηλεψα)   
Συγχαρητήρια....

Κώστα ζαρκαδα,. Αν μου επιτρέπετε να απαντήσω εγώ,
Αν και δεν ξέρω τον πραγματικό λόγο που είναι έτσι.....

Α)  αν βγάλεις φωτογραφιες με την μπροστινή κάμερα του κινητού, τις βγάζει σαν καθρέφτης όπως είπες.

Β). Υπάρχουν και κορδέλες για αριστερόχειρες όπως είμαι εγώ πχ.      (Έχω μια εγώ ιδιοκατασκευη είναι βέβαια )
Αλλά στο χωριό μου υπάρχει μια που είναι επάνω σε σασί από αυτοκίνητο και δεν είναι ιδιοκατασκευη.....  (Περπατάει κανόνικα στο δρόμο σαν όχημα δηλαδή.

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 14, 2019, 01:22:39 πμ »
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για την θερμότατη αποδοχή και τα καλά σας λόγια!
……………………………………
Λάμπρο και Γιώργο π ενθουσιάζομαι στην ιδέα να φτιάξετε κι εσείς τις δικές σας εκδοχές.
Η λάμα βέβαια μπορεί να γίνει και ψηλότερη. Προβλέπονται δυο μεγέθη στο δικό μου. Η παρουσίαση έγινε με τη χαμηλή λάμα.

Κώστα η κορδέλα έχει μια μικρή ιστορία.
Είναι ένα μικρό μοντέλο πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους απαιτητικούς ερασιτέχνες της δεκαετίας του 80 και νωρίτερα, Ελβετικής προέλευσης, με ένα μοτέρ Bauknecht 500 W που δεν κωλώνει σε τίποτα. Η μάρκα είναι INCA.
Μόλις είδα την αγγελία που ένας πουλούσε την κορδέλα του παππού του δε δίστασα ούτε στιγμή.
Η κορδέλα υπέστη ολική επαναφορά και αδίστακτο χακάρισμα.
Μου πήρε ένα μήνα και παραπάνω για να την φτιάξω και να την κοτσάρω πάνω σε μια μεταλλική συρταριέρα με ροδάκια και stop.

Τώρα που το λες διαπιστώνω ότι πράγματι δουλεύει ανάποδα από ό,τι συνηθίζεται. Αλλά επειδή δεν είχα ξαναδουλέψει κορδέλα δεν κατάλαβα τίποτα παράξενο!
........................................
Δοθείσης της ευκαιρίας, να πω ότι μόλις τελείωσε ένα radius dish με μια από τις μικρότερες ακτίνες ανάμεσα σ’ αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο: 4,5 μέτρα. Τόσο κλειστή κούρβα χρησιμοποιούν συνήθως στα Αμερικάνικα μαντολίνα (τα πλακέ). Στην επόμενη κατασκευή λέω να χρησιμοποιήσω αυτή την κούρβα στην προσπάθειά μου να λεπτύνω το καπάκι όσο παίρνει…

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 15, 2019, 11:14:14 πμ »
Ωραια η πατεντα.................................
Δεν καταλαβαινω ομως τι γινεται..............γιατι η κορδελα σου ειναι σαν να ειναι γυρισμενη αναποδα? Μηπως το κινητο φωτογραφιζει σαν καθρεπτης?Ρωταω γιατι πρωτη φορα βλεπω κορδελα με τον οδηγο στα δεξια

Φίλε Κώστα , εἶναι δικαιολογημένη ἡ ἀπορία σου , τόν ὁδηγό τόν βάζουμε πάντα ἀριστερά .
Ἀλλά στήν περίπτωση τῆς ἰδιοκατασκευῆς τοῦ Στέργιου , δέν ὑπάρχει ὁ ὁδηγός , ὅπως τόν ξέρουμε , ἀλλ' ἀντί γι' αὐτόν , ὑπάρχει κοντά στό πριόνι μόνο ἡ " λάμα " πού συγκρατεῖ τό ξύλο καί δέν τ' ἀφήνει νά " φουσκώση " . Ἀλλά θά πρέπει νά ὑπάρχη καί ὁδηγός , καί αὐτόν τόν ἔκανε δεξιά τοῦ πριονιοῦ ἀναγκαστικά . Στήν περίπτωση αὐτή πού ἤθελε νά σχίση αὐτό τό λεπτό ξύλο , μοίρασε τό πάχος του στά 2 , καί τό ζητούμενο πάχος ( 2,8 χιλ. ) τό κανόνισε νά κοπῆ ἀπ' τή δεξιά μεριά , ἐνῶ ἀπ' τήν ἄλλη μεριά τῆς ἰδιοκατασκευῆς , τό ὑπόλοιπο πού ἦταν καί 4 χιλ. παραπάνω.
Θά μποροῦσε νά ἐφαρμόση τήν ἰδιοκατασκευή καί δεξιά , ἄν ἡ γλίστρα ( γκλισιέρα ὅπως τή λέει ) προεκτεινόταν καί σ' αὐτήν τή μεριά , δέν τό πρόσεξα . Ἄν δέν συνέβαινε αὐτό , τότε , ἀναγκαστικά τοποθέτησε τήν ἰδιοκατασκευή ἀριστερά ὥστε κάπου νά τήν στερεώση ( στήν γλίστρα ) , καί ἀναγκαστικά τοποθἐτησε τόν ὁδηγό δεξιά .

Tags: