Παναγιώτη,
μέχρι τώρα έχω δει μέχρι και 1 εκ. περισσευούμενο ξύλο στο μάνικο-ταστιέρα. Χανιώτης οργανοποιός μου είπε ότι άφησε μέχρι και 1,5 εκ. σε μια περίπτωση που έκανε λάθος στην χάραξη της ταστιέρας και δεν είχε κανένα πρόβλημα (το αισθητικό δεν συζητήθηκε). Στο δικό μου μπουζούκι (δες εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=275.0 στις φωτογραφίες της τοποθέτησης 9) που είναι ένα φτηνό μοντέλο μεγάλου κατασκευαστή, υπάρχει περισσευούμενο ξύλο 7 χιλ.
Επειδή με τις σύγχρονες πρακτικές και εργαλεία, οι μετρήσεις και οι απορρέουσες ακρίβειες μπορούν να επιτευχθούν με σχετικώς μεγάλη ευκολία, το καποτάστο έχει πλέον εγκαταληφθεί απ' τους περισσότερους.
Επίσης αυτός ο χανιώτης οργανοποιός (δεν είναι ο δάσκαλός μου) μου είπε ότι πολλές φορές σε ένα όργανο μπορεί η κλίμακα στην ταστιέρα να είναι π.χ. στα 68 εκ. αλλά επειδή ο καβαλάρης τελικώς πρέπει να πάει σε 1-4 χιλ. μπρος ή πίσω απ' την προκαθορισμένη θέση του αναλόγως με το που ανταποκρίνεται καλύτερα, μεταφέρεται αναλόγως και η ταστιέρα χωρίς να αλλάξει η κλίμακα ούτε κατά 1 χιλ.
Αυτός ο οργανοποιός δοκίμαζε το όργανο βιδώνοντας την ταστιέρα (με βίδες κάτω απ' τους τσαμπουκάδες) μέχρι που έβρισκε την τέλεια θέση της επάνω στο μάνικο όπου και τελικώς την κολλούσε. Επίσης στις δοκιμές δεν χρησιμοποιούσε ζυγό αλλά χάραζε στο περισσευούμενο κομμάτι της ταστιέρας τις θέσεις των χορδών. Θεωρητικώς είναι κάτι που κατ' αρχάς φαίνεται λογικό. Επέμενε ότι μ' αυτόν τον τρόπο τα όργανά του "φυσούσαν" καθώς η θέση του καβαλλάρη (που κατά τη γνώμη του είναι το σημαντικότερο σημείο επηρεασμού του ήχου αφού κολληθεί το καπάκι) δεν ήταν παγιωμένη εξ' αρχής, με συνέπεια ν' αποκλείει οποιαδήποτε μετακίνηση της ταστιέρας που θα επηρέαζε την κλίμακα.
Κουβεντιάζοντας το και με το δάσκαλό μου, μου είπε ότι οι παλιοί οργανοποιοί δούλευαν πάρα πολύ με το αυτί τους και ήθελαν να έχουν την δυνατότητα επηρεασμού του τελικού ήχου του οργάνου μ' αυτόν τον τρόπο.
Θα το ξανακουβεντιάσω με το δάσκαλό μου ( ο οποίος δεν χρησιμοποίησε ποτέ καποτάστο) για περισσότερες και πιο ενδελεχείς πληροφορίες. Για την ώρα δεν ξέρω ή δεν θυμάμαι κάτι άλλο.