Αποστολέας Θέμα: αποκατασταση κιθαρας κατασκευης Νικολαιδη  (Αναγνώστηκε 5648 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Προκειτε για κιθαρα ακουστικη που ηρθε στα χερια μου τυχαια.Ενα μικρο ψαξιμο για στοιχεια του κατασκευαστη με εριξε επανω στον δικο μας το Γεωργαλα.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: αποκατασταση κιθαρας κατασκευης Νικολαιδη
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 23, 2018, 10:13:00 μμ »
Ανοιχτηκε πρωτα το καπακι.Καμαρια που ξεκολλανε με το παραμικρο .Αποφασιστηκε να μην αλλαχτουν αλλα να κολληθουν στις ιδιες ακριβως θεσεις.Το δευτερο ειχε ροζο ο οποιος  στην πορεια την εκανε, οπωτε και θα αλλαχτει με καινουριο.Εσωτερικες ενισχυσεις στο πλαινο....ναχει καπου να πατησει το καπακι

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 23, 2018, 10:34:35 μμ »
Γεια σου Κωστα χειρουργε μου.
Ο ασθενης θα ανανηψει στα χερια σου.
Φαρδια νερα εχει το καπακι και οχι ισια ε;
Θα το χαρακτηριζες καλο η οχι;

Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 24, 2018, 06:38:01 πμ »
μπραβο κωστα! σενια θα την επισκευασεις και αυτη...
πως και επεσες στον γιωργο;

θα σου παρουμε και δωρακι που γιορταζες προχθες, ενα κουτι χειρουργικα γαντια...  ;D
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 24, 2018, 08:00:39 πμ »
Ναι τα νερα του εινι φαρδια πολυ.Μιλαμε για ενα καπακι που σημερα δεν το βαζεις ουτε για να αναμιξεις στοκο, αλλα τοτε δεν ειχαν την πολυτελεια να διαλεγουν.Αν γραψει καποιος ...κιθαρα Κ.Νικολαιδης πεφτει στο Ρεμπετικο φορουμ σε μια συζητηση που λεει ο Γιωργαλας για μια τετοια κιθαρα ενος θειου του..........

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 24, 2018, 04:30:19 μμ »
Κώστα πιστεύεις ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλαχτεί το καμάρι με το ρόζο ;;;

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 24, 2018, 10:28:33 μμ »
Κώστα πιστεύεις ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλαχτεί το καμάρι με το ρόζο ;;;

ε ναι κανονικα....................τι να κανω δηλαδη? Να κανω ματιση με ξυλακι εκει περα? Ειναι και το βασικο αλλωστε καμαρι που τρωει τα ζορια απο το τραβηγμα των χορδων

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 25, 2018, 11:06:46 πμ »
Κώστα φαίνεται ότι άντεξε 50-60 χρόνια γιατί να μην αντέξει άλλα τόσα; Και είναι στο πάνω μέρος του καμαριού. Αλλά όχι ότι είναι και έγκλημα να το αλλάξεις.  ;D
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 25, 2018, 11:32:03 πμ »
Κώστα φαίνεται ότι άντεξε 50-60 χρόνια γιατί να μην αντέξει άλλα τόσα; Και είναι στο πάνω μέρος του καμαριού. Αλλά όχι ότι είναι και έγκλημα να το αλλάξεις.  ;D

κουβέντα να γίνεται, όχι για να πω καμιά σοφία: σύμφωνα με τους παρακάτω, η "δύναμη" του καμαριού είναι στην απόληξή του (κορυφή) και όχι στην βάση του

από εδώ http://www.esomogyi.com/principles.html - μιλάει για "διασταύρωση" X bracing αλλά το σχήμα είναι πολύ παραστατικό

και από εδώ http://www.designofaclassicalguitar.com/construction

The maximum pulling forces will be located in the top of the bars.
So the cross section should not be decreased towards the top.

(για τη μείωση της διατομής οι γνώμες διίστανται, άλλωστε μιλάει για sound bars κλασικής και όχι braces, αλλά η πρώτη πρόταση (maximum pulling forces) νομίζω είναι σωστή - και από την εμπειρία μου με συναδέφους πολ. μηχ. για τα δοκάρια. Άσχετο, αλλά σχετικό).

Βέβαια, πράγματι το συγκεκριμένο καμάρι έκανε τη δουλειά του για τα 50-60 χρόνια...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 25, 2018, 01:25:07 μμ »
Όπως τα λέει ο Μάνος. Πράγματι η κορυφή  παίζει σημαντικό ρόλο στη "δύναμη" του καμαριού.

Από την άλλη ο Somogyi πάντοτε σημειώνει ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές "υπερκατασκευάζουν" (overbuild) τα όργανα για να εξασφαλίσουν την αντοχή τους στο χρόνο. Τα καμάρια της συγκεκριμένης κιθάρας (όπως τουλάχιστον φαίνονται από τις φωτογραφίες) μου φαίνονται υπερδιαστασιοποιημένα και δεν έχει αφαιρεθεί μάζα από την κορυφή τους ώστε να πετύχουμε τον κατά τον Somogyi βέλτιστο λόγο δύναμη-προς-βάρος (σε συνδυασμό και με την "δύναμη" του ίδιου του καπακιού).

Όλα τα παραπάνω θεωρητικά πρέπει να τα παίρνουμε υπόψη πριν από την οριστικοποίηση της κατασκευής μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αντοχή των καμαριών έχει τεσταριστεί κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών.  Αλλά ο μαστρο-Ζαρκ έχει την ευθύνη και θα πάρει τις αποφάσεις του.  ;D
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 25, 2018, 01:37:45 μμ »
.... οι περισσότεροι κατασκευαστές "υπερκατασκευάζουν" (overbuild) τα όργανα για να εξασφαλίσουν την αντοχή τους στο χρόνο.

ω, ρε εγώ δηλαδή δεν είμαι κατασκευαστής... υπερκατασκευαστής είμαι  {celebrate012}

(όπως λέμε: τι θεός, ημίθεος !)

λοιπόν  - χτες ακριβώς αυτά με απασχολούσαν και σκεφτόμουν να τα αναφέρω κάπου, για να μην ανακατέψω κι άλλο το θέμα της επισκευής του Κώστα, θα συνεχίσω την κουβέντα αλλού

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 25, 2018, 02:28:25 μμ »
Σωστοί όλοι.....χαχαχαχα...Κι εγώ γι αυτό ξεκίνησα πρώτος...για να τον προβληματίσουμε τι θα κάνει..!!!!! Θα το αλλάξει το καμάρι ή θα το αφήσει ;;; Υποψιάζομαι οτι θα κάνει ότι γουστάρει αυτός...
Κώστα αστιεύομαι . μην παρεξηγηθώ...Εγώ δεν θα το άλλαζα χωρίς να είμαι ειδικός...Αφού άντεξε μέχρι σήμερα θ αντέξει κι άλλο...Εκτός αν εσύ το βλέπεις από κοντά τόσο αδύναμο με την εμπειρία που έχεις.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 25, 2018, 04:50:07 μμ »
με πεισατε παλιοπαιδα ολο..............................θα το φτιαξω λιγακι και θα μπει το ιδιο

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 26, 2018, 05:51:12 μμ »
οπως ειπα αποφασισα να μην αλλαξω καμαρι.Καθαρα και μονο για λογους ψυχαναγκασμου πηρα λιγακι τις ακρες τους με το σκαρπελο που ηταν χαλια.Ετριψα και με 120 γυαλοχαρτο και πηρα τη σκονη τους.Εραψα και ενα μικρο σχισιμο εκει κοντα στην τρυπα, και ειμαστε ετοιμοι να κολλησουμε καπακι.Μετα απο εκτεταμενο ελεγχο ειδα οτι η πλατη δεν εχει ξεκολλημα πουθενα.Σκεφτομαι.....................να την ξεκολλησω και να την κανω απο την αρχη η οχι?

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 26, 2018, 05:52:44 μμ »
.... οι περισσότεροι κατασκευαστές "υπερκατασκευάζουν" (overbuild) τα όργανα για να εξασφαλίσουν την αντοχή τους στο χρόνο.

ω, ρε εγώ δηλαδή δεν είμαι κατασκευαστής... υπερκατασκευαστής είμαι  {celebrate012}

(όπως λέμε: τι θεός, ημίθεος !)

λοιπόν  - χτες ακριβώς αυτά με απασχολούσαν και σκεφτόμουν να τα αναφέρω κάπου, για να μην ανακατέψω κι άλλο το θέμα της επισκευής του Κώστα, θα συνεχίσω την κουβέντα αλλού

να τη συνεχισεις εδω Μανο .Πλακα μας κανεις τωρα?

Tags: