Αποστολέας Θέμα: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?  (Αναγνώστηκε 7125 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« στις: Μάιος 08, 2018, 09:27:18 πμ »
Αποφάσισα να φτιάξω μια ακουστική lap steel guitar – που λόγω σχήματος (*)  και ονόματος αμέσως προκάλεσε την αντίδρασή μου: Ντουλάπ στυλ γκιτάρ (σαν Τούρκικη βρισιά δεν ακούγεται ?). Την φτιάχνω για έναν φίλο που ψάχνεται με Χαβάγιες (Ελληνικό ρεπερτόριο), κι ίσως κάποτε ακολουθήσει και μια κανονική Χαβάγια.

 [ Invalid Attachment ]

(*) κάποιος κακεντρεχής (στο διαδίκτυο) την χαρακτήρισε «φέρετρο για γάτες». Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει περισσότερο με θήκη βιολιού (χωρίς το βιολί μέσα). Κάπου κάπου μου περνάει απ’ το μυαλό να της βάλω κι ένα χερούλι στο πλάϊ.
Πριν προχωρήσω με την κατασκευή, θα κάνω μια ιστορική / αρχειακή παρένθεση με το υλικό που βρήκα. Αφενός γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον, αφετέρου για να καταλάβει κανείς τις αλληλεπιδράσεις και γιατί επέλεξα αυτήν την κατασκευή. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, ο πρόγονος της ακουστικής lap steel είναι η ηλεκτρική lap steel και ο πρόγονος αυτής η Χαβάγια. Αρχίζω λοιπόν απ’ τις Χαβάγιες.

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 08, 2018, 09:35:07 πμ »
HAWAIIANS (Χαβάγιες)





Η Χαβάγια (Hawaiian) αρχικά δεν είχε σχέση με την Χαβάη παρά μόνο στο υλικό κατασκευής. Τις πρώτες τέτοιες κιθάρες τις έφτιαξε ένας Σκανδιναβός μετανάστης (Chris Knutsen) ο οποίος έφτιαχνε Harp Guitars.
Εδώ μερικές κατασκευές του. Τρίτη από δεξιά ένας συνδυασμός Harp και Hawaiian, περίπου με την μορφή που πήρε αργότερα (αφού απέβαλε τις έξτρα χορδές).



Κατόπιν την σκυτάλη παρέλαβε …Γερμανός μετανάστης (**), ο Weissenborn, τα όργανα του οποίου (λόγω ωρίμανσης του νέου σχεδίου αλλά και λόγω Marketing και διαφήμισης) είναι πλέον πιο γνωστά. Ο κύριος Weissenborn και μια κιθάρα του.









...............................

(**) εκτός από τις Χαβάγιες, Τσέχος μετανάστης (Dopyera) έφτιαξε τις resonator (DoBro = DOpyera BROthers) και Γερμανός μετανάστης (Martin) τις … Martin. Κάθε μια στην κατηγορία της άφησε εποχή (και αφήνω απέξω την Epiphone του "δικού μας" μετανάστη Stathopoulo που συγκριτικα με την Martin δεν έχει τόοοσο μεγάλο όνομα,, αλλά αν την βάλεις στην ζυγαριά κάτι λέει)…
..............................

Έγιναν γνωστές ως Χαβάγιες από το Χαβανέζικο ξύλο (Koa) που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την κατασκευή τους (όλη η κιθάρα, και το καπάκι) : Hawaiian Koa -> Hawaiian Koa guitar - > Hawaiian guitar. Οι εικόνες με τις χορταρένιες φούστες και τα λουλούδια είναι μεταγενέστερες, και προφανώς μέρος της προώθησης (και επιτυχίας) του οργάνου.

 [ Invalid Attachment ]

Αυτές λοιπόν έχουν σχεδόν κανονικό σχήμα και διαστάσεις κιθάρας (κλίμακες 63-65, μήκος σκάφους ~ 1,00 μ., πλάτος ~ 38 εκ.), με τη διαφορά ότι το «μπράτσο» στην ουσία είναι προέκταση του σκάφους. Η «ταστιέρα» δεν είναι ταστιέρα. Πολύ λεπτή και με  φιλέτα ξύλινα αντί για τάστα, είναι μόνο οδηγός για να βλέπεις που περίπου είσαι στην κλίμακα. Το καπάκι καταλαμβάνει όλη την επιφάνεια του οργάνου, έως τον πάνω καβαλάρη. Όχι μόνο μέχρι την «ένωση» δηλαδή, αφού στην ουσία δεν υπάρχει ένωση. Το «μπράτσο» είναι κούφιο (γι’ αυτό και λέγονται και hollowneck guitars) και ο όγκος του σώματός του ενιαίος με αυτόν του υπόλοιπου σκάφους. Ο αέρας που περιέχεται στον ενιαίο όγκο συμμετέχει συνολικά στην παραγωγή του ήχου. Εξαιτίας του μεγάλου όγκου σκάφους και των «βαρειών» χορδών (min 13άρες, συνήθως 15άρες – 16άρες) ο ήχος τους θεωρείται πολύ «πλούσιος». Υπάρχουν και Hawaiians με ένωση στο 12ο και μασίφ μανίκι, αλλά θεωρούνται «δεύτερες» ποιοτικά. Οι χορδές στέκονται αρκετά ψηλά, action ~ 10 χιλ. στο nut, με κόκκαλο στον πάνω καβαλάρη (nut) και αλουμίνιο στον κάτω (saddle).

 [ Invalid Attachment ]

Κουρδίζονται με τουλάχιστον τρεις τρόπους (πάντα με "ανοιχτές" συγχορδίες): D, G, C - ή ό,τι άλλο θελήσει ή φανταστεί κάποιος. Παίζονται βέβαια στα γόνατα με bar στο αριστερό χέρι και πένες για τα δάχτυλα στο δεξί.

Αργότερα πήραν μαγνήτες κι εξελίχθηκε ένα υβρίδιο:  η Lap Steel Guitar (lap = αγκαλιά, προφανώς από τον τρόπο που παίζεται σε συνδυασμό με το μικρότερο μέγεθος)
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 08, 2018, 09:48:36 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 08, 2018, 10:01:38 πμ »
LAP STEEL GUITARS

Είναι μια εξέλιξη των Hawaiians επί το ηλεκτρικότερον, που επηρέασε και το σχήμα. Η αρχή έγινε ταυτόχρονα με την ίδια την γέννηση της ηλεκτρικής κιθάρας το 1931 (frying pan). Ο νέος αργόσυρτος και αισθαντικός ήχος, είναι ... ταμάμ για blues κτλ. Εδώ ένα (αρχαιολογικής αξίας  ;D ) frying pan με χορδές για lap παίξιμο.



περισσότερα για το frying pan (τηγάνι) εδώ:

http://www.openculture.com/2016/04/behold-the-first-electric-guitar-the-1931-frying-pan.html

... αφού το νέο όργανο μπορούσε να παιχτεί και στα γόνατα όπως η Hawaiian. Επίσης original Hawaiians απλώς φόρεσαν μαγνήτες και άρχισαν να μικραίνουν σε διαστάσεις και σχήμα, αφού δεδομένης της ηλεκτρικής ενίσχυσης ο μεγάλος όγκος κτλ. δεν ήταν πλέον απαραίτητος.

Οι περισσότερες lap steel σήμερα γίνονται ηλεκτρικές, με μασίφ σώμα, ήχο αποκλειστικά με μαγνήτες και μικρότερη κλίμακα ~ 60 εκ. Αυτές έχουν διάφορα σχήματα (ότι μπορείς να φανταστείς), υπάρχουν και «διπλές» (δυο ταστιέρες στο ίδιο μασίφ σώμα με διαφορετικό κούρδισμα) κτλ. κτλ. Παίζονται ή στα γόνατα με τον παίκτη καθήμενο ή σε ειδικές βάσεις όταν ο παίκτης στέκεται όρθιος (σαν αρμόνιο).









Στις ηλεκτρικές και των δύο τύπων (Hawaiian & Lap steel) υπάρχουν και semi hollow παραλλαγές με διάφορων σχημάτων κοιλότητες στο «κουτί». Μεγαλύτερες στις Hawaiian, πολύ μικρότερες στις lap steel. Και οι δύο τύποι έχουν βέβαια και resonator εκδοχές.





Οι ακουστικές lap steel σπανίζουν. Φτιάχτηκαν μετά τις ηλεκτρικές σαν υποκατάστατο / εύκολο να παίξεις χωρίς ρεύμα. Βέβαια συνήθως έχουν και ενίσχυση (πιεζοηλεκτρικό κάτω από τον καβαλάρη). Αυτό που κληρονόμησαν από τις ηλεκτρικές είναι η σχετικά σπάνια (για Δυτικό ακουστικό όργανο) διάταξη με τον καβαλάρη (saddle) πολύ κοντά στο πίσω μέρος του οργάνου. Σε σχέση με οποιαδήποτε ακουστική κιθάρα, εξαφανίζεται ουσιαστικά η κάτω καμπάνα.

Βρήκα μόνο έναν - δύο επαγγελματίες κατασκευαστές - και αρκετούς ερασιτέχνες αλλά χωρίς τυποποίηση. Οι «επαγγελματικές» κατασκευές έχουν σχήμα επίμηκες τραπεζοειδές, συνήθως δεν έχουν «ταστιέρα» (τα «τάστα» είναι απλώς ζωγραφισμένα πάνω στο καπάκι) και στις δύο άκρες του «κουτιού» είναι οι καβαλάρηδες. Κλίμακες 60 , ίδιες χορδές, ίδιο action, με διάφορα υλικά σε σκάφος, καπάκι και καβαλάρηδες.

 [ Invalid Attachment ]
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 08, 2018, 10:36:14 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 08, 2018, 10:14:15 πμ »
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (ακουστικά όργανα)

Για τις Hawaiian  υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλά σχέδια, φωτογραφίες και templates. Καβαλάρη έχουν συνήθως κολλητό αλλά υπάρχουν και floating. Οι πρώιμες έχουν καμάρια “σκάλα” σε απλό σχέδιο και όχι ιδιαίτερα πυκνά, ότι περιμένει κανείς από ladder bracing. Οι μεταγενέστερες έχουν “X bracing”, αλλά με πυκνότερο οπλισμό σε σχέση με μια "συμβατική" ακουστική και καμάρια unscalloped (ίσια), υποθέτω λόγω των "βαρειών" σετ χορδών και του μεγάλου ύψους του action. Τα καπάκια επίσης είναι λίγο πιο χοντρά (σε ότι έτυχε να διαβάσω, min 3 χιλ.)
Δεν έχουν διόρθωση στην κλίμακα (compensation) μιας κι οι χορδές αιωρούνται συνεχώς και δεν αλλάζει το μήκος τους παίζοντάς τες στην ταστιέρα όπως συμβαίνει με τα "συμβατικά" όργανα.

 [ Invalid Attachment ]

Οι σύγχρονες κατασκευάζονται και με λιγότερο εξωτικά υλικά (μάλλον το Koa είναι ακριβό) με καπάκια μαόνι, κέδρο, έλατο κτλ. Αν εξαιρέσει κανείς την απουσία μπράτσου και το μεγάλο μέγεθος του σκάφους, στις λεπτομέρειες (ενώσεις, kerfing κτλ.) η κατασκευή είναι συμβατική. Το «παραδοσιακό» binding των πρώιμων Hawaiians είναι σε μοτίβο εναλλαγής σαν τα Ναπολιτάνικα μαντολίνα αλλά αντί για κόκκαλο / έβενο χρησιμοποιούν δυο αποχρώσεις ξύλου (“rope” το λένε οι Αμερικάνοι αυτό το μοτίβο και όντως μοιάζει με σχοινί, δείτε την εικόνα της Weissenborn παραπάνω).

Για τις ακουστικές lap steel δεν βρήκα πληροφορίες για καμάρια. Tα άλλα τα βρήκα και η βασική γεωμετρία των χορδών είναι ίδια με τις Hawaiians. Για τα καμάρια θα πρέπει να αυτοσχεδιάσω.
Το άμεσο πρόβλημα είναι η εύρεση ξυλείας. Λόγω της έλλειψης μπράτσου – και καπακιού σε όλο το μήκος, πρέπει να βρεθεί καπάκι με μήκος ~ 80 εκ., πράγμα σπάνιο. Κανένας από τους γνωστούς εδώ στην Ελλάδα δεν έχει, ούτε προβλέπεται να φέρει τόσο μεγάλα καπάκια. Ίσως ξεπερνιέται με «έξυπνο» καμάρωμα, για την Hawaiian σκέφτηκα κάτι αλλά για την lap steel πρώτα πρέπει να σκεφτώ το καμάρωμα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 08, 2018, 11:57:37 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 08, 2018, 11:37:05 πμ »
ΝΤΟΥΛΑΠ – ΣΤΥΛ – ΓΚΙΤΑΡ

Αφού λοιπόν διαβάσατε όλα τα παραπάνω (αν δηλαδή τα διαβάσατε) ώρα να ξεκινήσω την περιγραφή της δικής μου κατασκευής.
Ως γνωστόν ηλεκτρικά όργανα δεν φτιάχνω (αν και θα ‘θελα κάποτε) οπότε η επιλογή της ακουστικής κατασκευής ήταν λογική επιλογή. Λόγω ευκολίας, χαμηλού κόστους υλικών (= αναίμακτα πειράματα και μικρές συνέπειες λαθών) είναι επίσης λογική η επιλογή της lap steel έναντι της Χαβάγιας.

Αφού συγκέντρωσα ότι υλικό και διαστάσεις βρήκα, έκανα ένα σχεδιάκι βάσει του οποίου προχωράω. Η κατασκευή είναι σχετικά απλή και νομίζω δεν απαιτεί καλούπι αλλά μόνο μια «βάση» για να μπαίνουν τα μέρη στη σωστή θέση. Η πλάτη (και βέβαια τα πλαϊνά) θα είναι επίπεδα και το καπάκι θα έχει μια μικρή εγκάρσια καμπυλότητα.

Το σκάφος θα έχει δυο τάκους στα άκρα. Κάποια στιγμή σκέφτηκα αντί για κάτω τάκο να γυρίσω τα ίδια τα πλαϊνά - ή κόντρα πλακέ (με καπλαμά απέξω), αλλά τελικά αποφάσισα να βάλω μασίφ τάκο, όπως άλλωστε όλες οι κατασκευές που είδα.
Ο πάνω τάκος χρησιμεύει για την «ένωση» όλων των κομματιών: πλαϊνά και πλάτη (σφεντάμι), καπάκι (έλατο) και headstock (μέλιο ? ). Ελλείψει μπράτσου, θέλει μόνο λίγο προσοχή στην ανισοσταθμία που δημιουργείται μεταξύ καπακιού και headstock στην κόλληση του καπακιού στο σκάφος (το «σκαλοπατάκι» που αφήνουμε στην ένωση στα μπουζούκια που μετά θα καλυφθεί με το καπάκι). Ευτυχώς το σκέφτηκα εγκαίρως.

..................
Αρχικά έφτιαξα μια απλή βάση με το σχέδιο, πάνω στην οποία θα «χτιστεί» η κατασκευή εκτός από το καπάκι.



το headstock (από Μέλιο νομίζω μου είπε ο Σοφιανός, τόσο σκληρό είναι ? πρώτη φορά το δουλεύω και μου έκανε εντύπωση) και ο πίσω τάκος από πεύκο. Αυτόν μπορεί να τον καλύψω με καπλαμά, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Επίσης δεν έχω αποφασίσει αν τα πλαϊνά απλώς θα ακουμπάνε επάνω του ή θα τα "χωνέψω" στα πλάγια.





Διαμόρφωσα μια ανισοσταθμία με ίδιο ύψος (όσο το πάχος του καπακιού) και στο headstock και στην βάση, ώστε οταν "ξεκαλουπώσω" το όργανο αφού κολληθούν πλαϊνά και τάκοι, το headstock να περισσεύει (όσο το καπάκι) από το χείλος του σκάφους. Η χάραξη της βάσης έγινε με τέλεια εφαρμογή στις γωνίες του headstock, και λόγω του τραπεζοειδούς του σχήματος δεν μπορεί να γλιστρήσει στην κόλληση. Ο κάτω τάκος θα βιδωθεί (από κάτω από την βάση) για να μείνει σταθερός και μετά θα ξεβιδωθεί.



Τα πλαϊνά θα κολληθούν με τους τάκους να "κοιτάνε" την βάση (σαν να έχω το όργανο "μπρούμυτα"). Η κατάσταση για την κόλληση των πλαϊνών θα είναι περίπου αυτή, θα γίνει όμως αφού πρώτα διαμορφωθούν οι τάκοι στα τελικά τους σχήματα. Εδώ ο πάνω τάκος λείπει εντελώς, μόνο το headstock φαίνεται.



κι εδώ το καπάκι που θα χρησιμοποιήσω. Πλάτος 13 εκ. και μήκος 60, το μακρύτερο που βρήκα. Έχει και "νύχια αρκούδας" ( ? ), φαίνονται κάπως στην φωτογραφία.

 [ Invalid Attachment ]

λόγω μικρότερου μήκους (χρειάζομαι 75 εκ.) σε κάποιο σημείο θα γίνει εγκάρσια ένωση. Ψάχνω το καμάρωμα τώρα για να κάνω καμμιά "εξυπνάδα" εκεί.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 08, 2018, 12:04:49 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Ιωσήφ Τορρένς

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.207
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 08, 2018, 12:24:59 μμ »
Πολύ ενδιαφέρουσα , ελκυστικά γραμμένη (και) αυτή η ιστορική αναδρομή !  Μακάρι ν΄ακολουθήσουν κι άλλοι φίλοι

Δεν μπορώ και δε θέλω να κρύψω τον ενθουσιασμό μου   {celebrate014} ...  έτσι λοιπόν ,

Από μια γρήγορη ανάγνωση διαγώνια
Θα περιμένω με λαχτάρα εναγώνια
τη νέα σου κατασκευή , την αμφιγώνια ! 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΚαΠα

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.685
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 08, 2018, 01:24:13 μμ »
Ένας είναι ο Μάνος!! :-* (Πως λέμε σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!! ;D)


Πολύ ενδιαφέρουσα , ελκυστικά γραμμένη (και) αυτή η ιστορική αναδρομή !  Μακάρι ν΄ακολουθήσουν κι άλλοι φίλοι
Εγώ τό έχω ρίξει στους τζουρομπαγλαμάδες!  :-X
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Λάμπρος Σταυρίδης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.460
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 08, 2018, 03:09:04 μμ »
Πολύ ἐνδιαφέρουσα καί πρωτότυπη κατασκευή , καλή συνέχεια !!!
( Ὁ μελιός ἤ φράξος εἶναι τό κοινῶς λεγόμενο δεσποτάκι , εἶναι κωνοφόρο ἀλλά πολύ σκληρό . Πολλές φορές χρησιμοποιεῖται , σέ κάποια μέρη κατασκευῶν ἀπό τούς μαραγκούς ἀντί γιά δρύϊνο , " ξεγελάει " λόγω τών παρομοίων νερῶν μ' αὐτό ) .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.115
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 08, 2018, 09:04:38 μμ »
Ένας είναι ο Μάνος!! :-* (Πως λέμε σαν την Χαλκιδική δεν έχει!!! ;D)


Πολύ ενδιαφέρουσα , ελκυστικά γραμμένη (και) αυτή η ιστορική αναδρομή !  Μακάρι ν΄ακολουθήσουν κι άλλοι φίλοι
Εγώ τό έχω ρίξει στους τζουρομπαγλαμάδες!  :-X

 ε .................αυτο θελω να το δω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

steliosguitar

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 7.121
  • Αριθμός κατασκευών: #78
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 08, 2018, 10:00:10 μμ »
ΝΤΟΥΛΑΠ – ΣΤΥΛ – ΓΚΙΤΑΡ
τι ονομααααααααααα χαχαχαχααχχ  {celebrate015}
το καλυτερο μεχρι στιγμης!

καλη αρχη, καλα τελειωματα!
(τι ξυλο ειναι το καπακι-ποσο & απο που;)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 09, 2018, 08:38:31 πμ »
ΝΤΟΥΛΑΠ – ΣΤΥΛ – ΓΚΙΤΑΡ
τι ονομααααααααααα χαχαχαχααχχ  {celebrate015}
το καλυτερο μεχρι στιγμης!

... ε, με τις λέξεις και τα ονόματα παίζω συνέχεια... καμμιά φορά θα γράψω για τα σαρδάμ που κάναμε μικροί (επίτηδες) και στο τέλος μας έμεινε η συνήθεια και δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε κανονικά ... (μικρό δείγμα: Κοραμάντιος Αδαής)

Παράθεση από: steliosguitar
(τι ξυλο ειναι το καπακι-ποσο & απο που;)

κάποτε είχε βγάλει ο Σοφιανός προσφορά με 3-4 ευρώ κάτι στενά καπάκια "για μπαγλαμάδες - τζουράδες". Δυο κομμάτια bookmatched αλλά με φάρδος 10-12 εκ. το κομμάτι (γι αυτό για "τζουράδες"). Ίσως από καμμιά παρτίδα που δεν βγήκε σωστά το φάρδος, ίσως διαλογής, δεν ξέρω. Πάντως δεν έχουν κάποιο ελάττωμα, απλώς είναι στενά. Με τέτοια τιμή, είχα πάρει μερικά να βρίσκονται. Από εκείνη την αγορά είναι κι αυτό και δεν θυμάμαι λεπτομέρειες (προέλευση ας πούμε). Νομίζω έχει ακόμα, αλλά μεγάλο όργανο δεν βγάζουν. Ίσως βρεθεί κανένα για στενό τρίχορδο.


Μάνος Τουρπάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.285
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 11, 2018, 09:07:18 πμ »
λόγω καιρού (υγρασία 80% παρακαλώ) αναστέλλονται οι κολλήσεις.... μικρή πρόοδος στην διαμόρφωση των τάκων

ο μπροστά τάκος με το headstock δουλεύονται μαζί (δεν έχουν κολληθεί ακόμα τα κομμάτια) για να φωλιάσουν τα πλαϊνά





λίγη δουλειά στο headstock...



... στον πίσω τάκο



για να "κάτσουν" στη βάση



 [ Invalid Attachment ]

Ιωσήφ Τορρένς

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.207
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 11, 2018, 09:16:09 πμ »
Καλημέρα Μάνο !

Καθαρές γραμμές, όμορφα, διαμορφωμένα με επιμέλεια ... κάπως έτσι θα έπρεπε να διδάσκεται η γεωμετρία - στερεομετρία στα σχολεία !    ;D
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΚαΠα

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.685
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 11, 2018, 09:54:39 πμ »
Καλημέρα Μάνο !

Καθαρές γραμμές, όμορφα, διαμορφωμένα με επιμέλεια ... κάπως έτσι θα έπρεπε να διδάσκεται η γεωμετρία - στερεομετρία στα σχολεία !    ;D

Μάλλον με laser τα κόβει!!!  :-*
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Νικηφορος

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 400
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 11, 2018, 10:28:04 πμ »
Καλα αν περιμενα εγω εδω που ειμαι να πεσει η υγρασια κατω απο το 80 θα δουλευα τρεις μερες το χρονο. Εμεις στο 100 λεμε σημερα εχει υγρασια.
Το προβλημα ειναι αμα παρω κανενα οργανο απο δω και το παω κατα Αθηνα μερια ...τι θα γινει.
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage