Αποστολέας Θέμα: Τρίχορδο για συμμάζεμα.........  (Αναγνώστηκε 2992 φορές)

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
Τρίχορδο για συμμάζεμα.........
« στις: Μαρτίου 07, 2018, 04:32:07 μμ »
Γεια σας φίλοι μου,. Προχθές μου έφερε ενας φίλος ένα οργανακι για λογαριασμό κάποιου άλλου....  Το όργανο το αγόρασε από κάποιον για να μάθει..   το όργανο δεν είναι τις σειράς......   Κάποιος το έχει φτιάξει γιατί έχει αρκετές ατέλειες που δείχνουν ότι το έκανε χέρι πρωτάρη....   Και εγώ πρωτάρης είμαι αλλά κάποια πράγματα τα προσέχω.   Να σας δείξω και μερικές φώτο.  (Προς θεού δεν θέλω να θίξω κάποιον πρωτάρη). Αλλά όταν το κάνεις για να πουλάς   κάντο τουλάχιστον όσο πιο καλά μπωρεις...
.  Τα καμάρια είναι όλα τρίγωνα.......
.  Η ενίσχυση του σκάφους φτάνει μέχρι την μέση....
.  Τα καμάρια. ΟΛΑ.  Είναι στον αέρααα.

[ Invalid Attachment ]

[ Invalid Attachment ] .  Και η ενίσχυση του καπακιού είναι όπως την κόλλησε. 2,5mm  περίπου. Και νομίζω ότι είναι ανάποδα βαλμενη (κόντρα στα νερά του καπακιού)

Επίσης για ενίσχυση τις τρύπας έχει δύο κομμάτια έλατο όπως αυτό τις φωτόγραφιας του καπακιού.

Το όργανο βγάζει ήχο αλλά είναι μουντό και αφήνει μια περίεργη ουρά,.
  Τα κόκκαλα έχουν κάτι χαρακιές οι οποίες όλη η χορδή είναι κρυμμένη μέσα....
Το μανίκι είναι ελαφρός σκεβρωμενω..(αλλά με αλλαγή τάστα θα έρθει.

Τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι ότι το χέρι δεν χωράει μέσα από την τρύπα,  ίσα ίσα τρυβω τα καμάρια....  Δεν ξέρω τι θα κάνω με την ενίσχυση του καπακιού στην ένωση των δύο καματιων.
Και με τα καμάρια που είναι στον αέρα....  Άμα έχετε καμία ιδέα (καλοδεχούμενη) πλιν το να βγάλω το καπάκι... Ευχαριστώ.   

Γιωργος π

• Hero Member
Απ: Τρίχορδο για συμμάζεμα.........
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 07, 2018, 04:34:26 μμ »
Η ενίσχυση του καπακιού

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 07, 2018, 05:39:49 μμ »
αν θες τη γνωμη μου, δεν ειναι απο χερια πρωταρη οπως λες εσυ, ερασιτεχνη οπως θα λεγα εγω.  Ειναι ενα απο τα πολλα φτηνα που κυκλοφορουν στο εμποριο, με η χωρις ταμπελακι. Μονο εκει βλεπεις τετοια καμαρια και τοση κολλα να ξεχυλιζει στις ενωσεις.

Αλλα αν δεν θες να ανοιξεις καπακι, τι μας το δειχνεις? Απλα κουβεντα να γινεται?  Δεν γινονται θαυματα χωρις να βαλεις το χερι σου.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 07, 2018, 05:49:22 μμ »
ωχ...............................εγω τοχω φτιαξει αυτο
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 07, 2018, 05:49:56 μμ »
Όχι δεν το λέω για να γίνει κουβέντα...  Ταμπελακι δεν έχει.    Όσο για το καπάκι δεν λέω ότι δεν θέλω να το βγάλω.   Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να μην βγει γιατί δεν ξέρω εάν θα καταφέρω να το βγάλω κ να το ξαναβάλω χωρίς να σπάσει.   

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 07, 2018, 05:51:23 μμ »
Μπααααααα δεν νομίζω να το έκανες εσύ.....

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 07, 2018, 09:13:30 μμ »
το ξυλο της ενωσης, δεν ειναι καλο τα νερα να ειναι κοντρα;
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 07, 2018, 09:36:57 μμ »
το ξυλο της ενωσης, δεν ειναι καλο τα νερα να ειναι κοντρα;
Όταν έφτιαχνα το πρώτο μου όργανο, διάβαζα εδώ στο φόρουμ τι να κάνω για το κάθε μου βήμα...  Και οι πιο πολλοί τα έβαζαν παράλληλα....  (Έτσι το έκανα και εγώ και έτσι έμαθα να το κάνω)   βάση λογικής. Αν το βάλεις κόντρα έχεις πιο πολύ δύναμη γιατί (δένουν τα νερά σταυρωτά). Αλλά νομίζω ότι (ακυρώνεις ηχητικά) τα νερά του καπακιού  που έχουν κολλήσει με το εχτρα κομμάτι.

Αν το βάλεις παράλληλα χάνεις σε δύναμη, αλλά επειδή τα νερά του εχτρα κομματιού ακολουθούν την πορεία τον νερόν του καπακιού δεν χανεις τοσο πολύ ηχητικά τα νερά που κοληθηκαν.....

(Αυτα που είπα είναι προσωπική γνώμη από αυτά που διάβασα κ είδα σε φωτογραφίες,  γιατί έπρεπε να εξηγήσω στον εαυτό μου γιατί να τα βάλω παράλληλα κ όχι κάθετα.  στα νερά του καπακιού.).   Κ νομίζω αυτό είναι κ το σωστό.

(Είδα κ το επαγγελματικό μου μπουζούκι έτσι είναι,. Επισεις Και τα εχτρα κομμάτια της ενίσχυσης τις τρύπας είναι παράλληλα.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 07, 2018, 09:39:25 μμ »
καλο ειναι,  αλλα καλο ειναι να εχει και παχος το πολυ χιλιοστο, οχι 3 και ατριφτο στις ακρες.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 07, 2018, 09:49:58 μμ »
Ναι  γιατί διμιουργουνται γωνίες και αντανακλά ο ήχος...
Το σκάφος του οργάνου είναι όπως είναι ένα καλό ηχείο. Αν πχ ανοίξεις ένα ηχείο τις πλάκας και ένα καλό ηχείο (για τις καμπίνες μιλάω) θα δεις ότι το φθηνό δεν είναι προσεγμένο σε θέματα γωνιών, ενώ το ακριβό ειναι πολύ προσεγμένο και όλα στρογγυλεμένα. Και εχτρα ένα σφουγγάρι για  να μην υπάρχουν αντανακλάσεις.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 08, 2018, 07:06:55 πμ »
για εμενα βαση λογικης ειναι το ξυλο αυτο που μπαινει, δεν μπαινει για διακοσμητικους λογους, και μονο οτι το βαζεις, ασχετα απο τα νερα του, ζημια κανει στον ηχο (μπορει και οχι {celebrate015})

το βαζεις ομως για την κολληση, να κρατησει στον χρονο, γιατι ενω το ενα θα συστελλοδιαστελλεται ετσι και μπορει να μην κρατησει μετα απο καποια χρονια η κολληση, το αλλο το βαζεις με αντιθετα νερα να παιρνει τις δυναμεις αλλιως και να "εξισορροπεί" την περιοχη της κολλησης. αν τα βαλεις και τα δυο ιδια, ειναι σαν να μην βαζεις, και ας το εχεις 3 χιλιοστα. και 4. αν ειναι ομως κοντρα το κανεις 1 χιλ και εχεις και το κεφαλι σου ησυχο...
(στις κιθαρες τα χιλιοστα εγω βαζω 2.5 περιπου)   
αυτα βεβαια ειναι η δικια μου γνωμη. :)

εκτος ισως απο δυο...

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 08, 2018, 08:07:51 πμ »
Ναι Στέλιο αυτό που λες είναι πολύ λογικό.  Και εγώ το πιστεύω αυτό, γιατί έτσι γίνεται πολύ πιο γερή η κόλληση,. Αλλά το μπουζούκι που έχω είναι από το 1997 (το καλό από επώνυμο κατασκευαστή) τα έχει παράλληλα τα νερά κ όχι κάθετα και μέχρι τώρα όλα οκ. ( Τώρα θα μου πεις ο καθενας ότι θέλει κάνει,.  Αλλά έτσι το ειδα,. Έτσι το διάβασα, έτσι το κάνω.   Ουτος ή αλλος   ότι έμαθα  το έμαθα από αυτό  το φόρουμ  και ότι έβλεπα και διάβαζα προσπαθούσα  να εξηγήσω το γιατί το κάνω  έτσι για να έχω μια δικιά μου θεωρία.
Τώρα που το συζητάμε μήπως το επόμενο να το κάνω με κόντρα νερά;;;;   Έτσι για δοκιμή....   

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 08, 2018, 02:59:32 μμ »
ολοι οι μεγαλοι κατασκευαστες κιθαρας-σχεδον ολοι, το κανουνε με κοντρα τα νερα, αλλιως δεν εχει νοημα (αν ειναι να ανοιξει θα ανοιξει μαζι με το ξυλακι που εχει παραλληλα νερα)
το ρωτησα σε εναν κατασκευαστη και μου ειπε αυτο τον λογο που το βαζουνε ετσι (κοντρα).
εκτος ισως απο δυο...

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 08, 2018, 04:42:17 μμ »
Κανένας πιο έμπειρος που να φτιάχνει μπουζούκια αν το δει ας μας πει την γνώμη του,. Μήπως  στα μπουζούκια λόγο μικρού πλάτους και μήκους διαφέρει;;;;  Στις κιθάρες ίσως να είναι έτσι όπως το τα λες Στέλιο, εγώ δεν ξέρω καθόλου από κιθάρα...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 08, 2018, 06:09:04 μμ »
Εμπειρος οχι.... Αλλα εχω δει μπουζουκια επωνυμων κατασκευαστων με το ενισχυτικο ετσι.
Ισως επειδη ο καβαλαρης πιεζει το καπακι και σε συνδυασμο οτι περιμετρικα ειναι κολημμενο να μην εχει προβλημα.

Στις κιθαρες οντως γινεται αναποδα. Πουθενα δεν εχω δει να κολλιεται με τα νερα παραλληλα. Εκτος απο την κιθαρα που πηγα να φτιαξω και με προλαβε ο στελιος...
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Tags: