Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2018  (Αναγνώστηκε 13255 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Καλο μηνα!
Καλες κατασκευες για ολους!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάρτιος 2018
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 01, 2018, 02:24:00 μμ »
πουμε δεν πουμε καλο μηνα ......γαμιωντας θα μας παει
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 01, 2018, 05:19:27 μμ »
Μια αναμνηστικη με ολα μαζι.Στη μεση ο ελατος και δεξια αριστερα τα κεδρινα.Ηχηρα πολυ οπως πρεπει.Θελετε και τη γνωμη μου? Ο ελατος δεν παιζεται...............................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 01, 2018, 05:37:14 μμ »

[ Invalid Attachment ]

Καλό μήνα να έχουμε με υγεία παιδιά....... {celebrate018}

Αυτό το μήνα θα το τελειώσω με το καλό....
Ένα καλό τρίψιμο θέλει μόνο και μετά λουστρα...   
Απλά τα μαύρα και τα κόκκινα μου το χαλάνε.....λερώνουν τα άσπρα μέρη του οργάνου.    Θα με ζορησει αλλά θα το καταφέρω....που θα πάει........   

Μια ερώτηση αν μπορεί κάποιος να μου πει.....    Όταν τρίψω καλά θέλω να τα περάσω ένα χέρι με κάποιο υγρό για να δω πως θα δείχνει και να δω τις ατέλειες..   έχω διαβάσει για διάφορα του τύπου (waite spirit,   trou oil νέφτι, διαλυτικό, κτλ).  Αλλά επειδή μια φορά την έπαθα με τα βερνίκια που δεν στέγνωναν και τώρα φοβαμαι...... Όπως λέει και η παροιμία (αν κάεις  από το γάλα φυσάς και το γιαούρτι). Θα κάνω λουστρα με το μπάλας 500.   Με τι να κάνω ένα καλό καθαρισμό το όργανο πριν τα βερνίκια;;;; 

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 01, 2018, 05:38:54 μμ »
Κώστα πολύ ωραία τα οργανακια,.  Και η (οικογενειακη  τους φωτογραφία)

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 01, 2018, 06:33:30 μμ »

Μια ερώτηση αν μπορεί κάποιος να μου πει.....    Όταν τρίψω καλά θέλω να τα περάσω ένα χέρι με κάποιο υγρό για να δω πως θα δείχνει και να δω τις ατέλειες..   έχω διαβάσει για διάφορα του τύπου (waite spirit,   trou oil νέφτι, διαλυτικό, κτλ).  Αλλά επειδή μια φορά την έπαθα με τα βερνίκια που δεν στέγνωναν και τώρα φοβαμαι...... Όπως λέει και η παροιμία (αν κάεις  από το γάλα φυσάς και το γιαούρτι). Θα κάνω λουστρα με το μπάλας 500.   Με τι να κάνω ένα καλό καθαρισμό το όργανο πριν τα βερνίκια;;;;

Ωραία τα οργανάκια σου!

Πάντοτε μετά από τα γυαλόχαρτα μέχρι νούμερο 320, περνάω το όργανο με χαρτί κουζίνας βρεγμένο ελαφρά με white spirit (προσοχή όχι νέφτι). Το white spirit πέρα από τον καθαρισμό, δίνει και μια αίσθηση πως θα είναι η απόχρωση του ξύλου μετά τα λούστρα. Επίσης αποκαλύπτει τυχόν ατέλειες στο φινίρισμα (π.χ. τρυπούλες, χτυπηματάκια κτλ) ώστε να διορθωθούν πριν τα λούστρα. Έχει το πλεονέκτημα ότι στεγνώνει γρήγορα αλλά σου δίνει κάποιο χρόνο και δεν αφήνει κατάλοιπα.

Για τους φόβους σου και για την εμπειρία κάνε μια δοκιμή σε κάποιο ρετάλι πριν το εφαρμόσεις πάνω στα όργανα.  Καλή ευκολία!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 01, 2018, 06:49:22 μμ »
Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση ΚαΠα.    Ερώτηση.... Ίσως χαζη αλλά θα την κάνω.... Γιατί με χαρτί κουζίνας;;; Δεν αφήνει χνούδια;;   Καλύτερα δεν θα είναι με πανί;;;  Και πάλι ευχαριστώ για την διευκρίνιση...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 01, 2018, 07:45:15 μμ »
Ένα μεγάλο ρολό χαρτί (από είδη καθαριότητας) κοστίζει ελάχιστα και το χρησιμοποιώ για διάφορες δουλειές (σκουπίζω κόλες κτλ). Κόβεις ένα κομάτι περνάς το όργανο με white spirit και το πετάς. Ούτως ή άλλως θα λερωθεί. Την επόμενη φορά παίρνεις ένα άλλο καθαρό κομάτι. Και ένα καθαρό πανάκι κάνει αλλά πόσα πανιά να έχεις? Στο καπάκι σίγουρα δεν θέλεις να βάλεις βρώμικο! ;D

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 01, 2018, 09:22:10 μμ »
Σωστά ΚαΠα.....   (Κόψεις ένα κομμάτι περνάς το όργανο και το πετάς.....).     Θεώρησα ότι από το μουσκεψε ξανά και ξανά θα χαλούσε το χαρτί και θα άφηνε εκείνα τα τρίμματα....     (Πω πω κόλλησε το μυαλο μου)... Δεν μου πήγε καθόλου το να κάνω το μανίκι με ένα χαρτί το καραολο πχ με αλλο, το σκάφος με άλλο κτλ κτλ....   Μάλλον θέλω διακοπές ......  (Ρεζίλι.😁😁😁😁😁😁 Και ήταν τόσο απλό....). Ευχαριστώ..

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 02, 2018, 10:02:07 πμ »
Καλημέρα στην παρέα!

Καιρό τώρα κρυφοκοιτάω και κρυφακούω αυτα που λέτε και νομίζω ήρθε η ώρα να συστηθώ. Με λένε Στέργιο.
Ζώ και εργάζομαι στις Βρυξέλλες εδώ και κάποια χρόνια. Έχω μαζέψει αρκετή εμπειρία στις κατασκευές -έχω πατημένα τα 60- είμαι και παλιός μουσικός και με βάρεσε και μένα η πετριά της οργανοποιίας. Έχω αρχίσει με επισκευές μα προετοιμάζομαι για τις πρώτες κατασκευές επίσης. Επισυνάπτω μια φωτογραφία από το εργαστήριό μου.

Θερμά χαιρετίσματα
Στεργιος

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 02, 2018, 10:37:17 πμ »
Καλημέρα Στέργιε. Υπάρχουν κι άλλοι εδώ που έχουν προ πολλού πατήσει τα 60.  ;D

Ωραίος ο χώρος σου και τακτοποιημένος. Και .... κιθαρίτσα βλέπω στη φωτογραφία. Καλωσόρισες λοιπόν στην παρέα και καλές κατασκευές.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 02, 2018, 10:51:44 πμ »
Καλημέρα στην παρέα!
... και με βάρεσε και μένα η πετριά της οργανοποιίας.

καλώς όρισες κι από μένα! το εργαστήριο είναι τέλειο, καλές κατασκευές!!

περνάω το όργανο με χαρτί κουζίνας βρεγμένο ελαφρά με white spirit (προσοχή όχι νέφτι)

γιατί "προσοχή όχι νέφτι" ?

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 02, 2018, 11:30:49 πμ »
Καλημέρα κι απο μένα που μόλις έχω μπεί στα 59 ... αλλά οργανοποιητικά είμαι στην εφηβεία ...

Ωραίος και καλά εξοπλισμένος  ο χώρος σου Στέργιε .  Καλές επισκευές , καλές κατασκευές  !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 02, 2018, 11:44:32 πμ »
Καλημέρα κι απο μένα που μόλις έχω μπεί στα 59 ... αλλά οργανοποιητικά είμαι στην εφηβεία ...

Ωραίος και καλά εξοπλισμένος  ο χώρος σου Στέργιε .  Καλές επισκευές , καλές κατασκευές  !

Οπως καταλαβες Στεργιο ( καλως ηρθες και με το καλο να στεριωσεις για τα καλα εδω περα - αντε να χουμε και εκπροσωπιση και μέσο στας Ευρωπας ) , συν - πλην 60 ημεθα τα μαλα πολλοι στο φορουμ !... Ανετα φτιαχνουμε μια "ταση" ( παλια την λεγαμε φρακτσια , αλλα αλλαζουν οι καιροι ) και μαλιστα πλιωψιφουσα εδω μεσα  :'( .
Μεχρι τωρα ζηλευαμε και θαυμαζαμε  τις κατασκευες ( κοιτα παραπανω ) , τωρα θα ζηλευουμε και τα εργαστηρια ...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 02, 2018, 11:46:52 πμ »

περνάω το όργανο με χαρτί κουζίνας βρεγμένο ελαφρά με white spirit (προσοχή όχι νέφτι)

γιατί "προσοχή όχι νέφτι" ?

Άρχισα να ψάχνω το συγκεκριμένο θέμα όταν διάβασα σε αμερικάνικο site ότι για τον καθαρισμό του οργάνου συνιστούσαν τη νάφθα. Αλλά δεν βρήκα ποτέ τι εννοούσαν με τον όρο νάφθα. Νάφθα είναι παράγωγο του πετρελαίου αλλά συνάντησα διάφορες εκδοχές στην ελληνική πιάτσα. Επίσης νάφθα είδα ότι κάποιοι εννοούν το υγρό που γεμίζουμε τους αναπτήρες. Όμως είναι ακριβό για τη δουλειά που το θέλουμε.

Μετά είπα ότι ίσως νάφθα να ήταν το νέφτι.  Με τον όρο νέφτι στην Ελληνική αγορά εννοούν στην ουσία γενικά το διαλυτικό χρωμάτων. Όμως υπάρχει και το νέφτι που προέρχεται από το πεύκο και έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Χρησιμοποίησα λοιπόν μια φορά αυτό το νέφτι (τερεβινθέλαιο) και από τη μυρουδιά δεν μπορούσα να μπω στο εργαστήριο για μέρες.

Έτσι κατέληξα στο white spirit. Παρόλο ότι και αυτό παρουσιάζει διακυμάνσεις από εταιρεία σε εταιρεία, γενικά δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά και εξατμίζεται σχετικά γρήγορα αλλά όχι τόσο ώστε να προλαβαίνεις να κάνεις την συγκεκριμένη δουλειά στην οποία αναφερόμαστε. Εμένα με έχει βολέψει.

Tags: