λοιπον ας ξεκαθαρισουμε κατι.Εγω οταν λεω οτι το 5 χιλιοστα ειναι υπερβολη εννοω αυτο. Αν στο οργανο χωρις ταστιερα αλλα καπακομενο, βαλουμε εναν ισιο χαρακα θα πρεπει να παταει ισια σε ολη την διαδρομη της ταστιερας και στο καπακι μεχρι την τρυπα ισως και λιγακι ακομη πιο κατω.Απο κει και μετα ο χαρακας αρχιζει σιγα σιγα να μην ακουμπαει οπου στο τελος του καπακιου ( εκει δηλαδη που θα βιδωθει η χορδιερα) να εχει κενο αντε το πολυ 2 χιλιοστα.Το παραπανω αναλογα και τι παχος ταστιερα θα βαλουμε θα μας δωσει εναν ψηλο καβαλαρη, θα δημιουργει γωνια στις χορδες σε σχεση με τον καβαλαρη, και κατα συνεπεια θα συμπιεζει βαναυσα το καπακι.Ναι μπορει να δωσει ηχο αυτο στην αρχη, αλλα ενα καπακι που συμπιεζεται βαρβαρα ειναι καταδικασμενο να βουλιαξει.Το μανικι τωρα με τη σειρα του θα ερθει λιιιγο πισω αφου χαραξουμε με σωστο πριονι και καρφωσουμε το ταστο που του αναλογει.
Ολα αυτα που ειπα προυποθετουν το καπακι να φτιαχτει με την τεχνικη του σαγματος (εγω το κανω ετσι) και καμπυλωμενα τα δυο καμαρια κατω απο την τρυπα.Με αλλη τεχνικη δεν γνωριζω τι γινεται.Επισης δεν ξερω αν αυτα ισχυουν για τετραχορδο οργανο οπου οι δυο επιπλεον χορδεςασκουν αλλες τασεις και δυναμεις εξ ου και δεν θελω να τα βλεπω στα ματια μου
Να πω επισης οτι στο παρελθον εχω πεταξει καπακια, μανικια, καραολα κι αλλα πολλα.Τελικα ομως μετα απο 10 χρονια το βρηκα το κολπο.
Φτιαχνοντας οργανο θα πρεπει ολοι να εχουμε στο μυαλο μας το εξης.........το οργανο θα πρεπει να κουρτιστει κιολας και να αντεξει ολη αυτη την δυναμη που ασκειται πανω του.Θα πρεπει λοιπον να υπαρχει μια ισοροπια.Οποιος λοιπον εχει ενα οργανο που το μανικι του ειναι πολυ πισω μην περιμενει να ερθει με το κουρτισμα , με αναπτηρες ,η με τοποθετηση κοντα σε λαμπες σομπες η σε ψυγειο κρεοπολειου.Αυτα ειχα να πω αποψε.........................