Αποστολέας Θέμα: αλλαγή καπακιού τζουρά  (Αναγνώστηκε 2196 φορές)

Ulysses628

• Newbie
  • *
αλλαγή καπακιού τζουρά
« στις: Φεβρουαρίου 15, 2018, 01:19:47 μμ »
καλησπέρα σε όλους!

έχω ένα τζουραδάκι σκαφτό και μου χτυπηθηκε με αποτέλεσμα να μου ραγίσει το καπάκι.. δε θα θελα να το επισκευάζω, αλλά να αλλάξω το καπάκι και θα θελα να βάλω
κέδρινο, ετσι για τον πειραματισμό.
σκεφτομαι να ξεκινησω με τρίψιμο να φυγει το βερνίκι και να δω που ειναι οι επαφές με το ηχείο. μετά είναι δύσκολο να ξεκολλήσει; εκεί που ενώνει με την ταστιέρα θα
υπαρξει πρόβλημα;

ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: αλλαγή καπακιού τζουρά
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 15, 2018, 03:41:25 μμ »
Το δύσκολο είναι να βγει ένα καπάκι χωρίς βλάβες. Αν δεν σε ενδιαφέρει να το κρατήσεις, είσαι πιο χαλαρός.

Οι επαφές με το ηχείο είναι ... παντού, εκτός αν εννοείς τα καμάρια. Συνήθως υπάρχουν δυο κάτω από την τρύπα και ένα επάνω.
αν αλλάξεις το καπάκι γιατί να το τρίψεις? αν εννοείς τοπικά δεν χρειάζεται τρίψιμο (κατά τη γνώμη μου) αλλά να βγουν τα περιμετρικά φιλέτα (αν έχει) για να βλέπεις καθαρά την ένωση καπακιού - σκάφους.

Το ξεκόλλημα γίνεται με σπάτουλα ή λεπτή λάμα (όσο πιο λεπτή τόσο πιο καλά αλλά και να μην χάνει το σχήμα της με ελαφριά πίεση που θα χρειαστεί να ασκήσεις). Ζεσταίνεις τη σπάτουλα και την χώνεις ανάμεσα στα ξύλα που θες να χωρίσεις. Προχωράς λίγο - λίγο ζεσταίνοντας πάντα την σπάτουλα κι όχι το ξύλο. Για το ζέσταμα εγώ χρησιμοποιώ ένα πιστόλι θερμού αέρα (αφού χάλασα ένα σεσουάρ, δεν άντεξε). Τα πιο δύσκολα σημεία είναι βέβαια τα καμάρια που "θηλυκώνουν" στην περίμετρο του σκάφους και η περιοχή του τάκου. Αν βγει ένα καμάρι, μετά τα άλλα βγαίνουν πιο εύκολα. Απλώς επιμένεις στο ζέσταμα στην περιοχή του καμαριού και κάποτε θα μαλακώσει η κόλλα (αν είναι ψαρόκολλα γρήγορα, αν είναι άλλου είδους θα αργήσει).

Το καπάκι μπορείς να το βάλεις "συρταρωτά", δες εδώ
http://www.luthier.gr/index.php?topic=1873.msg33402#msg33402

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 16, 2018, 06:03:39 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικότατες πληροφορίες!

Ελπίζω να βρω χρόνο να το δοκιμασω μεσα στο σαββατοκύριακο. Στο τριψιμο αναφερομουν στις επαφες καπακιου/σκάφους για να φυγει το λουστρο κ να δω που συναντιουνται.

Θα δοκιμασω κ γω με σεσουαρ. Εχω ένα 2000W. Ελπιζω να μη με παιδέψει. Υπομονη έχουμε.

Τωρα ενα άλλο θεμα που προκύπτει..Βλέπω οτι εσωτερικα, το σκαφτό σώμα έχει φαγωθεί λίγο πρόχειρα και είναι τραχύ; Θα χε διαφορα στον ήχο αν το έτριβα λίγο ή ακομα καλύτερα
αν το έτρωγα λίγο ακόμα να λεπτύνει;

Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο και την άμεση απάντηση.

γεια χαρα!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 18, 2018, 08:05:01 μμ »
Θα δοκιμασω κ γω με σεσουαρ. Εχω ένα 2000W. Ελπιζω να μη με παιδέψει. Υπομονη έχουμε.

δεν είναι θέμα υπομονής αλλά αντοχής ... του σεσουάρ. Εγώ γράφω παραπάνω ότι το 'καψα. Μετά πήρα πιστόλι θερμού αέρα.

Τωρα ενα άλλο θεμα που προκύπτει..Βλέπω οτι εσωτερικα, το σκαφτό σώμα έχει φαγωθεί λίγο πρόχειρα και είναι τραχύ; Θα χε διαφορα στον ήχο αν το έτριβα λίγο ή ακομα καλύτερα
αν το έτρωγα λίγο ακόμα να λεπτύνει;

Για τον ήχο δεν έχω άποψη. Μπορεί να βγει καλύτερο, μπορεί χειρότερο. Δεν ξέρω, ίσως απαντήσει κάποιος άλλος.

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 19, 2018, 02:32:03 μμ »
το άνοιξα κ βρηκα μόνο ένα καμάρι κατω απο την τρύπα και αρκετα πάνω απο τον καβαλάρη.

νομιζω οτι αν ειχε καποιο δευτερο καμάρι κοντα στον καβαλάρη δε θα είχε γίνει η ζημιά

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 20, 2018, 09:12:23 πμ »
για τον ήχο εξακολουθώ να μην έχω άποψη (θα 'πρεπε να το έχω στα χέρια μου), αλλά αυτό που βλέπω μάλλον για κακοτεχνία μου μοιάζει.
Αν θες να λεπτύνεις το σκάφος, εκτός από σκαρπέλα (κοίλα αν έχεις είναι καλύτερα) μπορείς και με ράσπα και μετά με κύλινδρο με γιαλόχαρτο, και τα δυο για δράπανο. Παρακάτω δυο (τυχαίες) εικόνες

Για να μη σου "ξετρυπήσει" ελέγχεις το πάχος με κάποιο ειδικό παχύμετρο, δες εδώ:
έχει και ιδιοκατασκευές και links για έτοιμα

http://www.luthier.gr/index.php?topic=2969.msg51587#msg51587

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 20, 2018, 10:44:41 πμ »
τέλεια. θα τσιμπήσω ένα τέτοιο να το βάλω στο τρυπάνι μου και ό,τι γίνει. ευτυχως ειναι ενα φτηνο όργανο για πειραματισμό.

το δεύτερο καμάρι δεν το γλιτώνω έτσι;

καλημέρα!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 20, 2018, 11:54:15 πμ »
καλημέρα, αλλά το "δεν το γλιτώνω" δεν έχει νόημα. Αν δεν θες δεν βάζεις δεύτερο καμάρι, δεν σε υποχρεώνει κανείς. Τα σάζια π.χ. δεν έχουν καμάρια. Στους τζουράδες συνήθως μπαίνουν δύο, φαντάζομαι θα υπάρχουν και με ένα (εγώ δεν έχω δει, αλλά δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν). Εσύ αποφασίζεις τι θες να κάνεις, αλλά καλύτερα να ξέρεις τους λόγους που οδηγούν στις αποφάσεις αυτές. Το πιο εύκολο είναι να ακολουθήσεις κάποια πεπατημένη. Αν όχι, καλά είναι να τεκμηριώνεις όσο μπορείς (στον εαυτό σου) τις διαφοροποιήσεις ώστε να ξέρεις - με όση προσέγγιση γίνεται - τι να περιμένεις.
Υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις εδώ για τα καμάρια. Αριθμός, διαστάσεις, θέσεις, ζητήματα αντοχής, συνεισφοράς στον ήχο κτλ. Όρεξη να 'χεις να ψάχνεις. Καλύτερα κατά τη γνώμη μου να διαβάσεις κάποια πράγματα πριν αποφασίσεις τα επόμενα ζητήματα που θα αντιμετωπίσεις, και στο σύνολο του καπακιού δεν είναι μόνο τα καμάρια (bookmatched ή όχι, θέση νερών, πάχος καπακιού, θέση και μέγεθος τρύπας κτλ.)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 20, 2018, 12:09:20 μμ »
Καλημέρα,

Τα εργαλεία που αναφέρει ο Μανος τα έχω δουλέψει και εγώ και κάνουν δουλειά. Περισσότερο θα τα πρότεινα για πιο χοντροδουλειά. Στην δικιά σου περίπτωση που θες να στρώσεις την ανώμαλη επιφάνεια και να κατεβάσεις λιγο το πάχος εγώ θα πρότεινα ξύστρα καμπύλη.
http://dimizparts.gr/%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%91/%CE%9E%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%95%CE%A3-%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%91/%CE%BE%CF%8D%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-kirschen-3802-0.8mm-goose-neck
Την έχω δουλέψει και ενθουσιάστηκα μια και πιο πριν δούλευα και γω την ράσπα και τα γυαλόχαρτα για το δράπανο για την δουλειά αυτή.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Ulysses628

• Newbie
  • *
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 20, 2018, 12:29:52 μμ »
σ' ευχαριστώ Σάκκαλη.

φτηνή και πρακτική φαίνεται. θα κοιτάξω να βρω κάτι παρόμοιο εδώ σε μαγαζί με σιδηρικά. Μένω Βαρκελώνη!

Tags: