Δεύτερη και τελευταία συνέχεια – ολοκλήρωση της κατασκευής
Πριν προχωρήσω στην γομαλάκα , βλέποντας το καράουλο ( μου θύμιζε κεφαλή πτηνού ) με κάτι μικρορεταλάκια σκάρωσα ένα σχεδιάκι . ( Αν βρεθούμε με τον Ιωσήφ θα βάλουμε τα πουλιά μας να παίξουν !!!.. ) Ακολούθησαν 15 συνεδρίες γομαλάκα ( μια εβδομάδα πρωί – βράδυ ) , τρεις μέρες «ξεκούραση» και μετά στίλβωμα . Είναι τώρα μια βδομάδα , που το οργανάκι κελαηδάει . Εκτιμώμενο κόστος γομαλάκας < 1€ . Εκτιμώντας τα διάφορα αναλώσιμα ( γυαλόχαρτα , κόλλα κ.λ.π. ) σε ένα αυθαίρετο ποσό ( ίσως υπερβολικό ) των 3 € και κόστος χορδών 4 € καταλήγουμε σε σύνολο : 1€+1€+1€+3€+4€ = 10€ , οπότε 10 * 100 = 1000 cent , άρα επαληθεύει το όνομα του !…
Σ’αυτό το σημείο νοιώθω την ανάγκη απολογίας και υπόσχεσης . Καταρχάς ζητώ ταπεινά συγγνώμη , που κούρασα με τόση πολυλογία για ένα ευτελές οργανάκι , ενώ καθημερινά παρουσιάζονται στο φόρουμ κοσμήματα – σκέφτηκα όμως ότι μια οικονομοτεχνική προσέγγιση θα ήταν ενδιαφέρουσα . Από την άλλη , ξέρουμε όλοι ότι η οργανοποιία είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι : τέρπει τρεις αισθήσεις ταυτόχρονα . Πρώτα την όραση : το βλέπεις αυτό που έφτιαξες , το καμαρώνεις , δεν το χορταίνει το μάτι σου … Μετά την αφή : το παίρνεις αγκαλιά , το χαϊδεύεις , νοιώθεις όλες τις καμπύλες του ( αυτό το στάδιο όπως και ο Dr. Zark θα επισημάνει ουδέποτε πρέπει και επ’ουδενί να παραλείπετε ! ) … Και τέλος την ακοή : αν δεν έχεις κάνει χοντρή πατάτα , το ακούς να σου μιλάει , τραγουδά την λύπη σου , το κέφι σου , τον νταλκά σου … Κι αυτό το φόρουμ είναι ο οδηγός , ο εμπνευστής , ο δάσκαλος για να προχωρήσεις ν’ασχοληθείς μ’αυτό το υπέροχο χόμπι . Πολλοί μπαίνουν , δοκιμάζουν . Πετυχαίνουν στην αρχή κάτι ή απογοητεύονται και τα παρατάνε ή ξαναδοκιμάζουν …Μια , δυό , τρείς … Κάποια στιγμή όμως σταματάνε ( δέστε πόσοι είμαστε γραμμένοι και πόσοι είναι ενεργοί ) . Ένας λόγος είναι και το κόστος ( νομίζω ) . Εγώ θέλω συνέχεια να ασχολούμαι μια , που το βρήκα . Χωρίς να μπορώ όμως ( ίσως και χωρίς να θέλω ) να αναπληρώνω τα έξοδα . Μειώνοντας λοιπόν τα έξοδα στο ελάχιστο νομίζω ότι θα συνεχίσω για αρκετά ακόμη ( υγεία νά’χουμε ) να ασχολούμαι . Και μια υπόσχεση : θα ενημερώσω κάνα δυο φορές ( ανά εξάμηνο ) την παρούσα ανάρτηση για να φανεί αν έχουμε σκέβρωμα , αλλοίωση στη ταστιέρα κ.λ.π. με τον χρόνο .
Συμπεράσματα
Θετικά : έχει απόλυτα επιτευχτεί ο αρχικός στόχος , που τέθηκε , για μια άκρως οικονομική κατασκευή . Και οι επί μέρους στόχοι νομίζω ότι έχουν απόλυτα ικανοποιηθεί : βάρος 307 γρ. ενώ αντίστοιχο οργανάκι στις ίδιες διαστάσεις ζυγίστηκε στα 443 γρ . Επί πλέον απ’ότι ελπίζω να φαίνεται σε μια από τις παρακάτω φωτο το μπαγλαμαδάκι ισορροπεί κοντά στο11ο τάστο . Επίσης έγινε μόνο μια επίσκεψη σε μαγαζί , όπου αγοράστηκε 2m σύρμα ( για τρεις μπαγλαμάδες ) και τρία σετ χορδές ( έχω προμήθειες για κάνα εξάμηνο και βάλε … ) . Επίσης πρέπει να προσμετρήσω στα θετικά την εσωτερική ικανοποίηση , που προσωπικά τουλάχιστον νοιώθω για το ότι σε υλικά που θα πήγαιναν στα σκουπίδια ( κόκκαλα από σούπα , ξυλάκια από σουβλάκι ) ή θα σάπιζαν ( ξεραμένα δέντρα σε χωράφια ) ή θα καιγόντουσαν στο τζάκι ( δρυς , οξιά για στριφτάρια ) δόθηκε μια δεύτερη ίσως πιο μακρά ζωή .
Αρνητικά : το μόνο αρνητικό , που μου το είχε αναφέρει ο Μάνος , και παραπάνω το σημειώνει κι ο Ιωσήφ , είναι το δύσκολο κούρδισμα . Με λίγη υπομονή όμως ( άντε έκανα 5 λεπτά αντί για μισό , που κάνω στα μεταλλικά κλειδιά ) νομίζω το πρόβλημα ξεπερνιέται . Ο φόβος μου ήταν μήπως κάθε τόσο θα ξεκουρδίζεται , όμως νομίζω ότι μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο – κρατάει μια χαρά ( νά’ναι καλά ο Λάμπρος με τις συμβουλές του ).
Επίλογος
Παραφράζοντας τα λόγια του τραγουδιού του ηχητικού δείγματος (
https://www.youtube.com/watch?v=MvxvgCOgc7s&feature=youtu.be ) , όντας πια εθισμένος στο κρασί της όμορφης αυτής ασχολίας , κάθε μέρα στέκομαι μπρος στο φόρουμ , κοιτάζω μες το τζαμί ( του υπολογιστη ) και σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε μέσα και με κεράσατε με υπομονή την προσοχή σας . Φανείτε επιεικείς για το παίξιμό μου και άλλη μια φορά συγγνώμη για την λογοδιάρροια μου . Το τελικό αποτέλεσμα ακολουθεί προς κρίσιν σας …