Αποστολέας Θέμα: One thousand cents baby – Σκαφτός μον/τος αντιμνημονιακός μπαγλαμας  (Αναγνώστηκε 3907 φορές)

letasos

• Sr. Member
Απ: One thousand cents baby – Σκαφτός μον/τος αντιμνημονιακός μπαγλαμας
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 10:02:24 μμ »
Πρώτη συνέχεια της κατασκευής :

Η ταστιέρα έχοντας υπόψη τους περιορισμούς , που είχαν αναφερθεί στην αρχή , έγινε από καραγάτσι . Θεώρησα ότι και το χρώμα είναι σχετικά αποδεκτό και απ’ αυτά που διάβασα από δω κι από κει στο φόρουμ , υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι το απόλυτα σκληρό ξύλο . Για τσαμπουκάδες ( κουμπιά ) χρησιμοποιήθηκε ξύλο από σουβλάκι ( χωρίς το σουβλάκι ! – για τους Αθηναίους καλαμάκι …) . Από καραγάτσι έχω μαζέψει από δέντρα ξεραμένα στα χωράφια αρκετά , οπότε το μόνο κόστος ήταν τα τάστα . Αρα  0 + 0 + 1 = 1 € .
Η ροζέτα έγινε από μεράντι από το οποίο με «κέρασε» ο γείτονας με κάνα δυο-τρεις σανίδες . Κόστος 0 € .
Κόκαλα για μαξιλάρι , καβαλάρη και χορδοκράτη , από μπούτι μοσχαράκι , ( που έγινε βραστό σούπα ) και με τις οδηγίες του Μάνου ( οι οδηγίες για την επεξεργασία του κοκάλου , όχι οδηγίες για την σούπα ) . Κόστος 0 € .
Στριφτάρια χρησιμοποιηθήκαν : 2 από δρυς , 2 από οξιά και 2 από γκορτσιά ( έφτιαξα πιο πολλά για να διαλέξω τα καλλίτερα ) , από ξύλα που ήταν για το τζάκι .
Κόστος 0 € .

Εδώ θα κάνω μια μικρή διακοπή , για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Λάμπρο για τα όσα μου ανέφερε για την κατασκευή και την λειτουργία στριφταριών . Συνεχίζομεν .

Καλύπτρα χορδοκράτη από καραγάτσι , αρα 0 € .
Προ διετίας είχα προμηθευτεί δυο κομμάτια έλατο για καπάκι με στόχο κατασκευή γιουκαλιλι . Δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω ότι στοίχισε 10 € . Δεν χρησιμοποιήθηκε για την τότε κατασκευή . Το ένα από τα δυο έλατα μου έβγαλε και τα έξι μπαγλαμαδάκια , που έφτιαξα ως τώρα οπότε κόστος < 1 € .
Ρετάλια από κορδόνι  . εκτιμώμενο κόστος < 1 € .
Οι παραπάνω εργασίες ολοκληρωθήκαν χθες , οπότε έγινε το πρώτο τρίψιμο , σήμερα το μεσημέρι το τελικό . Μόλις ποστάρω το παρόν πάω για πρώτη συνεδρία γομαλάκα . Εκτιμώ το τελικό «προϊόν» να είναι έτοιμο για παρουσίαση και με ήχο τέλος της άλλης βδομάδας , οπότε θα λάβει χώρα η δεύτερη και τελευταία συνέχεια . Τα οσ’άνω αναφερόμενα εικονίζονται παρακάτω .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 10:04:58 μμ »
Επομένως είμ’ αθώος κύριε πρόεδρα !!!

ΑΘΩΟΣ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ...(μπυριτσα συνοδευομενη μετα σουβλακιου, για την εξαγορα αποφασης της εδρας...)  {celebrate009}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 10:57:16 μμ »
Μ΄αρέσει που ψάχνεις, βρίσκεις , συλλέγεις τα ξυλάκια σου και τολμάς !

Αισθητικά (για μένα) δείχνει μια χαρά   :)  !!! 

Μου επιτρέπεις να διατηρώ κάποιες ανησυχίες για το κούρδισμα με τα στριφτάρια
και για το καράολο
για τις οποίες βέβαια θέλω να διαψευσθώ πανηγυρικά .       

Χαίρομαι πολύ για το μεράκι που βάζεις στο οργανάκι . Κι όλα αυτά με μηδέν κόστος !

Μπράβο ρε Τάσο !  Μπράβο !

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 25, 2018, 11:09:31 μμ »
Δεύτερη και τελευταία συνέχεια – ολοκλήρωση της κατασκευής

Πριν προχωρήσω στην γομαλάκα , βλέποντας το καράουλο ( μου θύμιζε κεφαλή πτηνού ) με κάτι μικρορεταλάκια σκάρωσα  ένα σχεδιάκι . ( Αν βρεθούμε με τον Ιωσήφ θα βάλουμε τα πουλιά μας να παίξουν !!!.. ) Ακολούθησαν 15 συνεδρίες γομαλάκα ( μια εβδομάδα πρωί – βράδυ ) , τρεις μέρες «ξεκούραση» και μετά στίλβωμα . Είναι τώρα μια βδομάδα , που το οργανάκι κελαηδάει .  Εκτιμώμενο κόστος γομαλάκας < 1€ . Εκτιμώντας τα διάφορα αναλώσιμα ( γυαλόχαρτα , κόλλα κ.λ.π. )  σε ένα αυθαίρετο ποσό ( ίσως υπερβολικό ) των 3 € και κόστος χορδών  4 € καταλήγουμε σε σύνολο :  1€+1€+1€+3€+4€ = 10€ , οπότε 10 * 100 = 1000 cent , άρα επαληθεύει το όνομα του !…
Σ’αυτό το σημείο νοιώθω την ανάγκη απολογίας και υπόσχεσης . Καταρχάς ζητώ ταπεινά συγγνώμη , που κούρασα με τόση πολυλογία για ένα ευτελές οργανάκι , ενώ καθημερινά παρουσιάζονται στο φόρουμ κοσμήματα – σκέφτηκα όμως ότι μια οικονομοτεχνική προσέγγιση θα ήταν ενδιαφέρουσα . Από την άλλη , ξέρουμε όλοι ότι η οργανοποιία είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι : τέρπει τρεις αισθήσεις ταυτόχρονα . Πρώτα την όραση : το βλέπεις αυτό που έφτιαξες , το καμαρώνεις , δεν το χορταίνει το μάτι σου … Μετά την αφή : το παίρνεις αγκαλιά , το χαϊδεύεις , νοιώθεις όλες τις καμπύλες του ( αυτό το στάδιο όπως και ο Dr. Zark θα επισημάνει ουδέποτε πρέπει και επ’ουδενί να παραλείπετε ! ) … Και τέλος την ακοή : αν δεν έχεις κάνει χοντρή πατάτα , το ακούς να σου μιλάει , τραγουδά την λύπη σου , το κέφι σου , τον νταλκά σου … Κι αυτό το φόρουμ είναι ο οδηγός , ο εμπνευστής , ο δάσκαλος για να προχωρήσεις ν’ασχοληθείς μ’αυτό το υπέροχο χόμπι . Πολλοί μπαίνουν , δοκιμάζουν . Πετυχαίνουν στην αρχή κάτι ή απογοητεύονται και τα παρατάνε ή ξαναδοκιμάζουν …Μια , δυό , τρείς … Κάποια στιγμή όμως σταματάνε ( δέστε πόσοι είμαστε γραμμένοι και πόσοι είναι ενεργοί ) . Ένας λόγος είναι και το κόστος ( νομίζω ) . Εγώ θέλω συνέχεια να ασχολούμαι μια , που το βρήκα . Χωρίς να μπορώ όμως ( ίσως και χωρίς να θέλω ) να αναπληρώνω τα έξοδα . Μειώνοντας λοιπόν τα έξοδα στο ελάχιστο νομίζω ότι θα συνεχίσω για αρκετά ακόμη ( υγεία νά’χουμε ) να ασχολούμαι . Και μια υπόσχεση : θα ενημερώσω κάνα δυο φορές ( ανά εξάμηνο ) την παρούσα ανάρτηση για να φανεί αν έχουμε σκέβρωμα , αλλοίωση στη ταστιέρα κ.λ.π. με τον χρόνο . 

Συμπεράσματα

Θετικά : έχει απόλυτα επιτευχτεί ο αρχικός στόχος , που τέθηκε , για μια άκρως οικονομική κατασκευή . Και οι επί μέρους στόχοι νομίζω ότι έχουν απόλυτα ικανοποιηθεί : βάρος 307 γρ. ενώ αντίστοιχο οργανάκι στις ίδιες διαστάσεις ζυγίστηκε στα 443 γρ . Επί πλέον απ’ότι ελπίζω να φαίνεται σε μια από τις παρακάτω φωτο το μπαγλαμαδάκι ισορροπεί κοντά στο11ο τάστο . Επίσης έγινε μόνο μια επίσκεψη σε μαγαζί , όπου αγοράστηκε 2m σύρμα ( για τρεις μπαγλαμάδες ) και τρία σετ χορδές ( έχω προμήθειες για κάνα εξάμηνο και βάλε … ) . Επίσης πρέπει να προσμετρήσω στα θετικά την εσωτερική ικανοποίηση , που προσωπικά τουλάχιστον νοιώθω για το ότι σε υλικά που θα πήγαιναν στα σκουπίδια ( κόκκαλα από σούπα , ξυλάκια από σουβλάκι ) ή θα σάπιζαν ( ξεραμένα δέντρα σε χωράφια ) ή θα καιγόντουσαν στο τζάκι ( δρυς , οξιά για στριφτάρια ) δόθηκε μια δεύτερη ίσως πιο μακρά ζωή .

Αρνητικά : το μόνο αρνητικό , που μου το είχε αναφέρει ο Μάνος , και παραπάνω το σημειώνει κι ο Ιωσήφ , είναι το δύσκολο κούρδισμα . Με λίγη υπομονή όμως ( άντε έκανα 5 λεπτά αντί για μισό , που κάνω στα μεταλλικά κλειδιά ) νομίζω το πρόβλημα ξεπερνιέται . Ο φόβος μου ήταν μήπως κάθε τόσο θα ξεκουρδίζεται , όμως νομίζω ότι μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο – κρατάει μια χαρά ( νά’ναι καλά ο Λάμπρος με τις συμβουλές του ).

Επίλογος

Παραφράζοντας τα λόγια του τραγουδιού του ηχητικού δείγματος ( https://www.youtube.com/watch?v=MvxvgCOgc7s&feature=youtu.be ) , όντας πια εθισμένος στο κρασί της όμορφης αυτής ασχολίας , κάθε μέρα στέκομαι μπρος στο φόρουμ , κοιτάζω μες το τζαμί ( του υπολογιστη ) και σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε μέσα και με κεράσατε με υπομονή την προσοχή σας . Φανείτε επιεικείς για το παίξιμό μου και άλλη μια φορά συγγνώμη για την λογοδιάρροια μου . Το τελικό αποτέλεσμα  ακολουθεί προς κρίσιν σας …

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 25, 2018, 11:34:15 μμ »
Μπράβο ρε φίλε ! Πολύ ωραίο το οργανάκι ! Με χαρακτήρα ! Και η φωνή του μια χαρά !

Συγκινητικά και τα λόγια σου , δεν μου φαίνονται για ψεύτικα , δείχνεις ότι τα νοιώθεις ... Να σαι καλά να φτιάχνεις και να χαίρεσαι !

κι εμείς να μοιραζόμαστε τη χαρά από τέτοια διαμαντάκια ... μιας τέχνης ταπεινής ...
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 07:14:44 πμ »
μεσιε λετασο, κα-τα-πλη-κτι-κο!
τι το σχεδιο, τι τα λουστρα, και η περιγραφη πανεμορφη!

και γω γουσταρω κατι τετοια, μαζευω υλικα που υποτιθεται θα πεταγα, ειναι μισα, εχουν ελαττωματα, δεν τα θελαν οι αλλοι, τα βαζω ακρη και οταν φτασει η ωρα κ η στιγμη το φτιαχνω το οργανο... να μην σου πω οτι τ αγαπαω καλυτερα και απο τ αλλα...

μια παρατηρηση μονο: στο επομενο (που απ οτι καταλαβα θα ειναι αμεσως-το κολλησες το μικροβιο... {celebrate009}) θα το ζυγισεις καλυτερα: στο 12ο ταστο θα κανει τραμπαλα  {celebrate015}

καλοπαιχτο και να σου τραγουδαει παντα

(απο το διπλανο θρεντ: εσεις οι θεσσαλονικιωτες τι ζηλευεται... εχεται παραπανω ταβερνες απο εμας εδω, καντε τα π.μ. σας, καντε τα κονε σας βρειτε μια μερα και θα γινει και σε σας το ειδικο δικαστηριο... {celebrate006})
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 07:40:54 πμ »
μπραβο σου για την υπομονη ,το πεισμα , αλλα και την αισθητικη σου
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 08:34:42 πμ »
Εὖγε , εὖγε , χίλια εὖγε!!!!!!!!
.......ἀλλά πιό πολύ γιά τό συναίσθημα πού πλήμμύρησε..........
........τὄχουμε ἐμεῖς οἱ ἕλληνες τό ρημάδι , μᾶς βγαίνει ἄπλετα καί ἀβίαστα............
Καί εἰς ἀνώτερα........μ' ἕνα yaylı tanbur δηλαδή.......πάρτο ἐσύ ἀπόφαση καί ἔννοια σου........ΜΠΟΡΕΙΣ!!!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 09:13:27 πμ »
γειά σου Τάσο με τις οργανάρες σου!

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 09:57:49 πμ »
Πανεμορφο!!!
Οσο για την ιδεα "φτιαχνουμε με οτι εχουμε διαθεσιμο" ειναι απο τα πραγματα που με ελκυουν περισσοτερο στο συγκεκριμενο "σπορ".
Κατα τα αλλα ακομα τρεμω που ειδα το οργανο να ισορροπει πανω στο λαπτοπ. Βαλε ρε παιδι μου κανενα μαξιλαρι γυρω γυρω, μην εχουμε κανενα ατυχημα...  :D :D :D
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 10:10:52 πμ »
βρε μηπως εχει κανει κανενα κολπο αλλα μαϊκ-λαμαρ;  {celebrate015}
εχει καμια ταινια διπλης με μαξιλαρακι, και δεν κουνιεται ουτε με 7 ριχτερ; ;D
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 26, 2018, 10:40:26 πμ από steliosguitar »
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 26, 2018, 03:05:21 μμ »
αυτο το οτι το οργανο πρεπει να ισοροπει στο 12ο ταστο νομιζω δεν ισχυει με τιποτα.Παραδειγμα  πολυ απλο .....αν δεν εβαζες ξυλινη επενδυση στη χορδιερα δεν θα στεργιωνε
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 27, 2018, 12:38:38 μμ »
Σας ευχαριστω ολους απο καρδιας για τα ομορφα σας λογια ( αν και νοιωθω καπως αμηχανα ...) . Ειδικα οταν αυτα προερχονται απο ανθρωπους ( και ειναι ολοι οι παραπανω , μηδενος εξαιρουμενου ) , που εχουν κανει πολυ πιο συνθετες κατασκευες - ε! , οσο να'ναι ειναι ψηχοθεραπευτικο .
.....
Αυτο για το 12ο ταστο Κωστα , μου το ανεφερε ενας μπαγλαμαδοπαιχτης ( ο κοριφαιος απ'οσους γνωριζω ) και φυσικα ειναι σχετικο - ειναι αδυνατο να το πετυχεις σε οργανακι με δουγιες , μονο σε σκαφτο .
......
Και κει , που ελεγα : ενταξει , τωρα θα τα ξεκουρασω τα σκαρπελα , και μετα το Πασχα , αντε καλοκαιρι βλεπουμε , νασου ο γειτονας - εκοψε τρεις κερασιες , μια μηλια και τεσσερις ελιες ( ξεραθηκαν με την περισινη παγωνια ) . Σουφρωσα 4 κορμακια ---> με βλεπω καταδικασμενο ισοβια σ'αυτο το μπαγλαμαδοκατεργο  {celebrate000} !...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 27, 2018, 12:54:36 μμ »
στου μπαγλαμά το κάτεργο
σου βγάζω το καπέλο
και ψυχο-τέτοια αν ζητάς
πιάσε ξανα σκαρπέλο

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #29 στις: Φεβρουαρίου 27, 2018, 01:06:15 μμ »
Μανο ! , μηπως ο προπάππος σου ηταν μακεδονομαχος απο την Κρητη ( Τουρπαλακης ) , και εχεις ετοιμες τις μαντιναδες ?... ( οι οποιες θελουν ομως και την μουσικη επενδηση , αυτη θελει κρασοεπενδηση και επωμενως ὅπερ ἔδει δεῖξαι και παλι καταλιγουμε : ταβερνο μαζωξη !!!... )

Tags: