Αποστολέας Θέμα: Μίνι δισκοπρίονο πάγκου ιδιοκατασκευή  (Αναγνώστηκε 6967 φορές)

panoss

• Jr. Member
  • **
Απ: Μίνι δισκοπρίονο πάγκου ιδιοκατασκευή
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 09:47:26 πμ »
Μάλλον είναι ακριβά και δεν νομίζω να είναι και απαραίτητα.
Μάλλον υπερβολή γι αυτό που θέλω να φτιάξω.
Αν έφτιαχνα κάτι πολύ καλό, πιθανότατα θα τα χρησιμοποιούσα.

Αλλά πώς μένουν ενωμένα τα δύο μέρη; Πρέπει να μπούνε σε κάποιο έδρανο, σωστά;
Και δεν είναι όπως τα κλειστά που δεν χρειάζονται λίπανση ποτέ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 10:55:47 πμ »
Καλημέρα,
Παρακολουθώ από την αρχή το θέμα και παρόλο που ήθελα να μιλήσω διστάζω.
Με προβληματίζει η όλη προσπάθεια καθαρά για λόγους ασφάλειας. Ένας δίσκος που είτε δεν έχει απόλυτη εφαρμογή στον άξονα, είτε ο άξονας δεν έχει την απαραίτητη αντοχή (βλ. άξονα ποδηλάτου) όταν ζοριστεί μπορεί να σπάσει (δίσκος ή αξονας) και ένας θεός ξέρει που μπορεί να πάνε τα κομμάτια. Εγώ Θα φοβόμουνα να είχα τα δάκτυλα μου ή το κεφάλι μου κοντά σε μια τέτοια ιδιοκατασκευή. Αν δεν μπορείς να πάρεις το μηχάνημα έτοιμο δοκίμασε, με πολύ προσοχή πάντα, να προσαρμόσεις ένα κανονικό δισκοπρίονο σε μία βάση και να το κάνεις σταθερό. Μου φαίνεται ξεκάθαρα πιό ασφαλές πρώτα και πιο λειτουργικό από μια ιδιοκατασκευή.   
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 02:37:45 μμ »
Oταν θα κοβεις,και τα ρουλεμαν θα ζεστενοντε και θα κρυωνουν,και θα εχεις και σκονες,τι σε κανει να νομιζεις οτι δεν θα θελουν λιπανση?
Αυτα τα κωνικα,το μεσα δαχτυλιδι με τα κυλινδρακια θα ειναι στον αξωνα,και το εξω στην βαση.Και θα σφυγκεις την βαση να μαζεψεις ολα τα κενα και οποτε θες θα τους βαζεις και λιγο γρασο.
Εχωντας διαφορα μηχανηματα (αγρωτης ειμαι) δεν φανταζεσε ποσο χρησημη ειναι η λιπανση..

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 04:46:12 μμ »
Η λίπανση είναι χρήσιμη (για την ακρίβεια, όχι χρήσιμη, απαραίτητη) στα ανοιχτά ρουλεμάν.
Αν βάλω κλειστά (σε κλειστά αναφερόμουνα όταν έλεγα ' δεν χρειάζονται λίπανση ποτέ'), δεν χρειάζεται αλλά και δεν μπορώ να λιπάνω.

saved

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 05:15:38 μμ »
Και θα κολανε και θα θελουν αλλαγη μετα.Τα κλειστα,δεν ειναι αθανατα.Τες πα.Πραγματικα επηδη εχουν γινει πολλα με τατοιες πατεντες,και μακαρι μα μην.ξαναγινει ποτε και τιποτα,προσεχε οσο γινετε

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 02, 2018, 05:29:36 μμ »
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις περί ασφάλειας, θα ληφθούν υπόψιν.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 02, 2018, 05:56:05 μμ από panoss »

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 06:24:09 μμ »
Ευρέθη άξονας από γωνιακό τροχό:

[ Invalid Attachment ]

Τέλειο ΘΑ ήτανε αν το κομμάτι του άξονα των 23mm (μπλε) ήταν μακρύτερο. (γκαντεμιά γμώτο  >:()
Αν βάλω δυο ρουλεμάν (έδρανα για την ακρίβεια) σε αυτό το κομμάτι, δεν θα είναι και τόσο 'γερό' καθώς θα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο (τα ρουλεμάν - έδρανα).
Αυτό το κομμάτι (μπλε) έχει διάμετρο 10mm, παίρνει ρουλεμάν με εσωτερική διάμετρο 10mm, μια χαρά.
Οπότε λέω να βάλω ένα ρουλεμάν σε αυτό το κομμάτι και ένα δεύτερο στο κομμάτι με διάμετρο 13,25mm (πράσινο).
Όμως ρουλεμάν με εσωτερική διάμετρο 13,25mm δεν υπάρχει.
Τι μπορώ να κάνω ώστε να βάλω ρουλεμάν σε αυτό το σημείο; (πράσινο)
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 08, 2018, 06:44:45 μμ από panoss »

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 07:24:55 μμ »
Ευρέθη άξονας από γωνιακό τροχό:

[ Invalid Attachment ]

Τέλειο ΘΑ ήτανε αν το κομμάτι του άξονα των 23mm (μπλε) ήταν μακρύτερο. (γκαντεμιά γμώτο  >:()
Αν βάλω δυο ρουλεμάν (έδρανα για την ακρίβεια) σε αυτό το κομμάτι, δεν θα είναι και τόσο 'γερό' καθώς θα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο (τα ρουλεμάν - έδρανα).
Αυτό το κομμάτι (μπλε) έχει διάμετρο 10mm, παίρνει ρουλεμάν με εσωτερική διάμετρο 10mm, μια χαρά.
Οπότε λέω να βάλω ένα ρουλεμάν σε αυτό το κομμάτι και ένα δεύτερο στο κομμάτι με διάμετρο 13,25mm (πράσινο).
Όμως ρουλεμάν με εσωτερική διάμετρο 13,25mm δεν υπάρχει.
Τι μπορώ να κάνω ώστε να βάλω ρουλεμάν σε αυτό το σημείο; (πράσινο)
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΑΛΗ
ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΟΥ.  ΑΥΤΟΣ ΟΑΞΟΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙΝΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ
ΕΠΕΙΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΞΟΝΑ ΣΕ ΤΟΡΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ
ΣΤΑ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΑ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 07:38:18 μμ »
Αγαπητέ Παύλο, ίσα ίσα καλά κάνεις και μου τα λες, μην έχεις κανένα πρόβλημα.
Εξάλλου γι αυτό ρωτάω, για να ακούσω γνώμες έμπειρων ατόμων που εδώ μέσα, δόξα το θεό, έχει αρκετά.
Ε, εντάξει, αν απογοητευτώ, τι να κάνουμε, συμβαίνουν και αυτά.
Το πρόβλημα με τον τόρνο είναι το κόστος: ρώτησα σε μηχανουργείο πόσο κοστίζει να μου φτιάξουνε άξονα, και μου είπανε 35 ευρώ.
Οπότε το ακύρωσα, ειδικά από τη στιγμή που κάπου έχω ένα χαλασμένο δισκοπρίονο χειρός αλλά πρέπει να ψάξω καλά.
Πιστεύω θα το βρω και θα πάρω από αυτό τον άξονα.

Μια άλλη πολύ καλή περίπτωση θα ήταν να έπαιρνα αυτό, αν δεν είχε το τελωνείο + έξοδα αποστολής, θα έβγαινε 24,77$, μια χαρά!
(αν καιστο καλάθι (cart) του Άμαζον εμφανίζει σαν τελική τιμή 24,77$...αυτό το Άμαζον όλο με μπερδεύει)
Ή τον άξονα από ένα δίδυμο τροχό.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 08, 2018, 08:00:59 μμ από panoss »

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 09, 2018, 01:11:46 μμ »
Αν επαιρνες παντως το skillsaw θα επρεπε να παρεις και μπαταρια και οι μπαταριες δεν αποστελονται πλεον ουτε μεταξυ ευρωπαικων χωρων... Ενδεικτικά με μπαταρια κι φορτιστη πας στα 100$ χωρις μεταφορικα και τελωνια. Καλυτερα να περιμενεις το ιδιο μικρο ρευματος που βγαζει το lidl...

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 09, 2018, 01:46:45 μμ »
Δεν είναι απαραίτητη η μπαταρία, έχω τροφοδοτικό.
Με αυτό δουλεύω π.χ. ένα δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας (χωρίς μπαταρία).
Οπότε αν πάρω το skill από το Amazon με αυτό το τροφοδοτικό θα το δουλεύω.

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #26 στις: Φεβρουαρίου 09, 2018, 01:53:19 μμ »
Αγαπητέ Παύλο, ίσα ίσα καλά κάνεις και μου τα λες, μην έχεις κανένα πρόβλημα.
Εξάλλου γι αυτό ρωτάω, για να ακούσω γνώμες έμπειρων ατόμων που εδώ μέσα, δόξα το θεό, έχει αρκετά.
Ε, εντάξει, αν απογοητευτώ, τι να κάνουμε, συμβαίνουν και αυτά.
Το πρόβλημα με τον τόρνο είναι το κόστος: ρώτησα σε μηχανουργείο πόσο κοστίζει να μου φτιάξουνε άξονα, και μου είπανε 35 ευρώ.
Οπότε το ακύρωσα, ειδικά από τη στιγμή που κάπου έχω ένα χαλασμένο δισκοπρίονο χειρός αλλά πρέπει να ψάξω καλά.
Πιστεύω θα το βρω και θα πάρω από αυτό τον άξονα.

Μια άλλη πολύ καλή περίπτωση θα ήταν να έπαιρνα αυτό, αν δεν είχε το τελωνείο + έξοδα αποστολής, θα έβγαινε 24,77$, μια χαρά!
(αν καιστο καλάθι (cart) του Άμαζον εμφανίζει σαν τελική τιμή 24,77$...αυτό το Άμαζον όλο με μπερδεύει)
Ή τον άξονα από ένα δίδυμο τροχό.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΓΚΟ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ
ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.
ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΥΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ,
ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ..............
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #27 στις: Φεβρουαρίου 11, 2018, 10:49:42 πμ »
Για ασφάλεια θα βάλω αυτή τη λάμα (riving knife, δεν ξέρω αν υπαρχει όρος στα ελληνικά) μετά το δίσκο που αποτρέπει μερικές περιπτώσεις kickback.
Επίσης δεν θα πλησιάζω με τα χέρια το δίσκο αλλά θα χρησιμοποιώ αυτά τα ξυλάκια (δεν θυμάμαι πώς λέγονται, νομίζω push sticks) με τα οποία σπρώχνουν τα ξύλα.
Ή θα φτιάξω ένα οδηγό (jig) πάνω στον οποίο θα δένεται το προς κοπή κομμάτι, οπότε αποκλείεται το kickback και τα χέρια δεν υπάρχει λόγος να πλησιάσουν το δίσκο (τα χέρια κρατάνε τον οδηγό).

Επειδή βαριέμαι να ψάξω για το χαλασμένο δισκοπρίονό μου (εκεί που βρίσκεται γίνεται ο χαμός  ;D) μου 'ρθε άλλη μια φαεινή ιδέα για άξονα:
βίδα ατσαλένια, Μ14 με το ίδιο σπείρωμα (το οποίο θα το χαρακτήριζα 'αραιό', δεν ξέρω αν υπάρχει σε βίδες) όπως του άξονα από γωνιακό τροχό που δείχνω πιο πάνω. Οπότε χρησιμοποιώ και το παξιμάδι και τη ροδέλα αυτού του άξονα.
Και το κομμάτι των 19,2mm (πορτοκαλί στη φωτό) να το αντιγράψω κολλώντας (με ηλεκτροκόλληση) ένα παξιμάδι πάνω στη βίδα.
Τι λέτε;
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 11, 2018, 12:02:54 μμ από panoss »

panoss

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #28 στις: Φεβρουαρίου 12, 2018, 12:39:39 μμ »
Ευρέθη το χαλασμένο δισκοπρίονο!!!! Αλλά...ο άξονας είναι έτσι:
 [ Invalid Attachment ]

Εγώ νόμιζα ότι το κόκκινο και το μπλε είναι ένας ενιαίος άξονας.
Δυστυχώς, όπως βλέπετε, δεν είναι έτσι, αλλά είναι δύο άξονες που συνδέονται με γρανάζια (πράσινο).

Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω έστω κι έτσι, αλλά θα βγει κάτι χοντρό και άκομψο.
Οπότε θα πάω στη λύση με τη βίδα, όπως στην εικόνα στο πρώτο μου ποστ, απλά θα προσθέσω (με ηλεκτροκόλληση) ένα παξιμάδι.

Tags: