Καλημέρα στην παρέα.
… κι εκεί που χάζευα (τραλαρίμ. τραλαρόμ) στο ιντερνετ πέφτω πάνω σ’ αυτήν την δημοσίευση του Καφετζόπουλου
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=287989281684462&id=100014201766482και κάτι μου φάνηκε γνώριμο –υπερβολικά γνώριμο.
Κοιτάω καλύτερα και αναγνωρίζω το σχήμα του καλουπιού της κιθάρας μου. Εδώ η φωτογραφία της κιθάρας του Καφετζόπουλου πάνω στο δικό μου σχέδιο. Τι να πει κανείς γι αυτό ?
[ Invalid Attachment ]
Ομολογώ ότι ταράχτηκα αρκετά, όχι γιατί πιστεύω ότι ο Καφετζόπουλος μπορεί να έχει αντιγράψει το δικό μου σχέδιο (θεωρητικά βέβαια δεν είναι κι απίθανο) - όσο γιατί πιθανότατα να βρεθώ στην θέση να πρέπει να πείσω ότι ΕΓΩ ΔΕΝ έχω αντιγράψει τον Καφετζόπουλο, δεδομένης της διαφοράς «διαμετρήματος».
Κάτι τέτοιο σε κάνει να αμφιβάλεις για τα πάντα:
- γιατί ΔΕΝ έχεις αντιγράψει Απαρτιάν, Παναγή, Γομπάκη, Νικολαΐδη και τόοοοοσους άλλους (πολύ εύκολα, είναι άλλωστε όλοι πεθαμένοι),
- γιατί ΕΧΕΙΣ ξοδέψει ΑΠΕΙΡΕΣ ώρες για να κάνεις ένα «πρωτότυπο» σχέδιο όπου μάλιστα βρίσκεσαι – αναγκαστικά – στη θέση να πρέπει να τεκμηριώσεις (έστω στον εαυτό σου) εύλογα ερωτήματα όπως «γιατί αυτή κι όχι η άλλη διάσταση, γιατί αυτή η καμπύλη, η ακτίνα, η διάμετρος της τρύπας κτλ. κτλ.,
- γιατί οι ώρες αυξάνονται κι άλλο δοκιμάζοντας το καλούπι σου (τρεις κιθάρες έχω κάνει, όλες με μικροαλλαγές για να δοκιμάζω μεταξύ άλλων και το καλούπι)
……..
Τέλος πάντων, ξέρω ότι άκρη δεν βγαίνει: πολλά χρόνια πριν ασχολούμενος με Βιομηχανικό Σχεδιασμό και ψάχνοντας λίγο την κατοχύρωση, είδα ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος 100% καλυμένος. Κάθε «πατέντα» συνδέεται με ένα λεπτομερές σχέδιο και για να αποφύγεις «κακοτοπιές» θα πρέπει να κατοχυρώσεις εκτός από το αρχικό σχέδιο και κάθε πιθανή παραλλαγή που μπορείς να σκεφτείς. Αυτό βέβαια αυξάνει κατακόρυφα το κόστος και ένας μεμονωμένος σχεδιαστής / κατασκευαστής πολύ δύσκολα το αντιμετωπίζει, σε αντίθεση με ένα εργοστάσιο ας πούμε.
Και δεν λέω ότι δεν έχω ο ίδιος αντιγράψει. Πάντα όμως με την άδεια του αρχικού σχεδιαστή. Το πρώτο καλούπι μπουζουκιού είναι αντίγραφο (η όψη μόνο) καλουπιού του Αλεξανδρή, για το οποίο βέβαια ήταν ενήμερος (και με παρότρυνε) ο ίδιος.
Υπάρχει βέβαια και το ρητό: «ο μέτριος (π.χ. αρχιτέκτονας) αντιγράφει, ο καλός κλέβει»… (εννοεί ολόκληρο το σχέδιο με τις λεπτομέρειες).
Υ.Γ. 1 επειδή έγινε κι εδώ κάποτε παρόμοια κουβέντα και το κόστος των σχεδίων φάνηκε ψηλό, θέλω απλώς να πω ότι η παραγωγή πρωτότυπων σχεδίων είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Το ότι πολλοί έχουν την δυνατότητα να αντιγράψουν δεν μειώνει το (όποιο) κόστος της παραγωγής σε χρήμα, κόπο, φαιά ουσία κτλ.
Υ.Γ. 2 Τα είπα γιατί θα έσκαγα