Φίλε Μπάμπη κατ αρχήν μπράβο και πάλι για την προσπάθεια. Τώρα σ αυτά που ρωτάς θα σου πω την άποψή μου από την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει μετά από τέσσερα σκάφη που έχω φτιάξει ακολουθόντας τις συμβουλές των δασκάλων εδώ μέσα. Το μέγιστο ύψος της κολάντζας συνήθως στο καθορίζει το ίδιο σου το καλούπι. Θα δεις δηλαδή πόσο είναι περίπου το μέγιστο ύψος της ευθείας του καλουπιού σου και κατά συνέπεια του σκάφους που έχει πάρει τη φόρμα του , από το σημείο που σταματά η μέγιστη καμπύλη και συνεχίζει ευθεία μέχρι το σημείο που θα μπει η χορδιέρα σου. Κανονικά το σημείο αυτό που είναι και το κέντρο της κολάντζας θα πρέπει να είναι σχεδόν ευθείο έτσι ώστε να καταφέρει να δέσει απόλυτα με το σκάφος σου. Σκοπός είναι να δεθούν μεταξύ τους οι δούγες και τα πλαινάρια. Τώρα αν θα είναι 12-13-11 cm θα στο δείξει το ίδιο το σκάφος σου...δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία κατά την άποψή μου πάντα, το μισό εκατοστό πάνω κάτω. Τώρα για το μήκος της εγώ δεν ακολούθησα τίποτα πέρα από την αισθητική και αυτό που παρατήρησα σε κάποια έτοιμα μπουζούκια. Σταματάει περίπου στο 1/3 του σκάφους...περίπου εκεί που φτάνει ο καβαλάρης σου. Στο τελείωμά της 4-5 εκατοστά μια χαρά μου ακούγεται...αλλά κι εκεί πιστεύω έχει να κάνει με την αισθητική σου. το βασικό σε πρώτη φάση είναι να είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να δένει το σκάφος σου. Τέλος για την κόλα που ρωτάς εγώ χρησιμοποίησα ψαρόκολα αλλά επειδή στεγνώνει γρήγορα τα βρήκα σκούρα στο πρώτο σκάφος. Θέλει πρώτα αρκετές δοκιμές για την καλή εφαρμογή....σφήνες ξύλινες ...σφικτήρες κλπ ώστε να είσαι έτοιμος να την εφαρμόσεις σωστά. Πριν περάσεις την κόλα κάνε μια τελική δοκιμή να την εφαρμόσεις στο σκάφος με τους σφικτήρες σου και μετά βάλε την κόλα και στερέωσέ τη. Σόρυ αν σε ζάλισα...Αυτά είναι προσωπικές απόψεις μέσα από την δική μου προσπάθεια. Ας πουν την άποψή τους και οι ειδικοί. Καλή επιτυχία σου εύχομαι.